FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Interfejs do programowania Yaesu VX-5R

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Interfejs do programowania Yaesu VX-5R
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 06 Jan 2011 21:28   

Witam

Posiadam wspomniane w temacie radio (Yaesu VX-5R) i postanowiłem zrobić do niego interfejs aby móc łatwiej zrobić porządki w bankach pamięci. W sieci na tej stronie:
http://www.hampedia.net/yaesu/vx-7r-homebrew-sdm-interface.php
znalazłem schemat opis i wzór płytki do wykonania we wtyczce DB25. Nie spodobała mi się płytka bo trzeba robić tam dodatkowe połączenia przy pomocy przewodów dlatego postanowiłem zaprojektować swoją płytkę.

Założenie było następujące:
- Urządzenie musi się zmieścić we wtyczce DB25
- Wykorzystać jak najwięcej elementów przewlekanych (takie mam pod dostatkiem)
- Płytka jednostronna

Finalnie zrealizowałem założenie tylko musiałem zastosować tranzystory SMD w obudowach SOT-23. Jeżeli chodzi o koszty to wszystko miałem pod ręką jedynie co musiałem kupić to wtyk DB25 wraz z obudową (około 3zł), tranzystory SMD (około 2zł) i wtyczkę czteropolową jack 3,5mm (około 6zł).
Miałem pewne problemy z radiem, ale finalnie wszystko już działa i w programie "VX-5 Commander" udało mi się zaprogramować wszystkie ustawienia.

Zdjęcia ukazują dwie strony jeszcze przed zabezpieczeniem roztworem kalafoni a strona elementów pomocna będzie dla wszystkich, którzy będą chcieli to wykonać.
W załączniku rysunek płytki (widok od strony elementów), spis elementów i schemat, z którego projektowałem płytkę.

Interfejs powinien pasować do VX-7R , VX-2R jednak nie miałem możliwości sprawdzenia tego.
Wszystkim zainteresowanym życzę udanego powielenia :)

Interfejs do programowania Yaesu VX-5R Interfejs do programowania Yaesu VX-5R

Pliki.zip
 Filename:  Pliki.zip
Download
 Contents:  
 Filesize:  43.81 KB
 Punkty:  0

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 06 Jan 2011 21:28   

Back to top

tape
Poziom 10
Poziom 10

Post#2 08 Jan 2011 19:32   

Re: Interfejs do programowania Yaesu VX-5R

Witam
Udało Ci się zakupić wtyk pasujący do gniazda czy przerabiałeś go jak w linku?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Jan 2011 19:32   

Back to top

Qurak
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 Post from the author of the topic 08 Jan 2011 21:04   

Re: Interfejs do programowania Yaesu VX-5R

Witam

Wtyk zakupiłem w TME. Niestety ten typ jest dostępny tylko w raczej podłej jakości ale zaryzykowałem :) Jak się okazało metal ograniczający wetknięcie nie jest jednolitą całością z resztą wtyku tylko stanowi taki cieńki "dysk". Miałem problem z radyjkiem i mi nie działało połączenie więc ten "dysk" wyłamałem bez problemu szczypcami. Myślałem, że to wina tego że wtyk nie do końca wchodzi w gniazdo. Później okazało się, że przyczyna była inna. Myślę ostatecznie, że działałoby to bez naruszania wtyku ale teraz już tego nie sprawdzę.

Nawiasem mówiąc strasznie zdzierają na takim wtyku tej jakości :)

Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Interfejs do programowania Yaesu VX-5R
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym. (15)

Page generation time: 0.139 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed