FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Rotel - Jak nazywa się ta część i jaka jest jej rola?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Rotel - Jak nazywa się ta część i jaka jest jej rola?
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 09 Jan 2011 23:09   

Rotel - Jak nazywa się ta część i jaka jest jej rola?

Pożyczyłem kumplowi wzmacniacz na imprezę, jak to na imprezach - coś musiało się popsuć, tym razem padło akurat na mój wzmacniacz. Poszła końcówka mocy. Została ona wymieniona lecz wzmacniacz wciąż nie gra gdyż jedna z części została urwana i to tylko przez przypadek. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak nazywa się ta część i jaką gra ona role we wzmacniaczu?

Rotel - Jak nazywa się ta część i jaka jest jej rola? Rotel - Jak nazywa się ta część i jaka jest jej rola?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 09 Jan 2011 23:09   

Back to top

goldi74
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 09 Jan 2011 23:12   

Re: Rotel - Jak nazywa się ta część i jaka jest jej rola?

Elementy w czerwonych kółkach to potencjometry montażowe. Rezystory emiterowe przy tranzystorach mocy wyglądają na uszkodzone.
Back to top

Luke15
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 09 Jan 2011 23:15   

Daj zdjęcie tej urwanej części, bo na tym zdjęciu widzę tylko popękane rezystory. Części zaznaczone na czerwono, nie są urwane ( na tych zdjęciach ). Są to potencjometry od prądu spoczynkowego prawdopodobnie - musiał bym widzieć schemat. W przypadku wymienienia tranzystorów końcowych należy ponownie ustawić prąd spoczynkowy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Jan 2011 23:15   

Back to top

guby15
Poziom 2
Poziom 2

Post#4 Post from the author of the topic 09 Jan 2011 23:27   

Problem jest w tym że nie posiadam zdjęcia. Jedna z "tych" niebieskich części jest urwana, złamana w pół. Nie mam pojęcia co z tym zrobić. A wspaniały elektryk powiedział ze nie ma pojęcia co to jest :| Zdjęcia są zdjęciami z internetu. Nie ma mnie teraz w domu, ale spróbuje załatwić oryginały ;)

Dodano po 9 [minuty]:

Czy jest możliwość wymiany tej części? Jeśli tak to jakie będą tego koszta i czy będzie to bardzo skomplikowane?
Back to top

Luke15
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 09 Jan 2011 23:42   

Koszt naprawy to ok. 20gr ;) Tzn. koszt tej części :) Jest to najprostszy potencjometr, służący do regulacji prądu spoczynkowego. Wymiana będzie banalna - wylutujesz stary, wlutujesz nowy i ustawisz prąd. Musisz poszukać jaka wartość prądu jest w tym wzmacniaczu, i mierząc spadek napięcia na rezystorach emiterowych, zaczynając od potencjometru odkręconego na max. wartość powoli skręcasz by uzyskać daną wartość. Cała magia ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Jan 2011 23:42   

Back to top

thereminator
Poziom 21
Poziom 21

Post#6 10 Jan 2011 00:04   

guby15 wrote:
Problem jest w tym że nie posiadam zdjęcia. Jedna z "tych" niebieskich części jest urwana, złamana w pół. Nie mam pojęcia co z tym zrobić. A wspaniały elektryk powiedział ze nie ma pojęcia co to jest :|

To jakiś tępy partacz a nie elektryk, chyba że to jakiś dziadek, co zaczynał jeszcze za Bieruta i nigdy nie widział nowoczesnych części...
Back to top

pawel_aa
Poziom 20
Poziom 20

Post#7 10 Jan 2011 00:30   

Górny PR-ek służy do ustawienia prądu spoczynkowego, dolny od ustawienia offsetu 0V DC na wyjściu. Przypalone rezystory to nie "rezystory emiterowe", a najprawdopodobniej rezystory na wyjściu par tranzystorów. W Rotelach jest taki patent, ze za końcówką dawali rezystory.

Po takiej imprezie porządny przegląd by się przydał "temu sprzętu". :-)

Jaki to dokładnie model wzmacniacza? RA-01 lub RA-02 raczej to nie jest, choć podobne.

Luke15 wrote:
Musisz poszukać jaka wartość prądu jest w tym wzmacniaczu, i mierząc spadek napięcia na rezystorach emiterowych, zaczynając od potencjometru odkręconego na max. wartość powoli skręcasz by uzyskać daną wartość. Cała magia ;)

W tych wzmacniaczach jest nieco inaczej, napięcie mierzy się na punktach dokładnie określonych w serwisówce. Na konkretnym rezystorze.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Rotel - Jak nazywa się ta część i jaka jest jej rola?
Page 1 of 1
Similar topics
Jak nazywa się ten profil? (7)
Skoczne obuwie - jak się to nazywa? (6)
Jak się nazywa mieszkanka Szczecinka? (8)
Jak nazywa się ta piosenka ? (2)
jak się ta piosenka nazywa??? (3)
Jak nazywa się teledysk z Maikel Jakson jak chodzi po płytach które się zapalają (1)
Jak poprawnie nazywa się ta część roweru (4)
Jak się nazywa śrubokręt do takich śrub? (5)
Jak się to nazywa i gdzie mogę to kupić ? (1)
Jak nazywa się typ takiego klucza... (4)

Page generation time: 0.125 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed