Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks ->Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000 Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Lep424
Level 11
Location: Gdynia
Joined: 16 Feb 2003
Posts: 62
Helped: 3
Lep424
Level 11
Post#1 09 Jan 2011 22:20  Topic author   

Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000


Witam
Muszę połączyć ze sobą kilka urządzeń komunikujących się po rs232 znacznie oddalonych od siebie. Wszystkie pomieszczenia gdzie mają być podłączone urządzenia są połączone siecią LAN, pomyślałem aby podłączyć urządzenia rs poprzez konwertery rs232-ethernet. Miałoby to wyglądać następująco:
Urządzenie1 poprzez konwerter1 podłączone jest do sieci.
Urządzenie2 poprzez konwerter2 podłączone jest do sieci.
urządzenie1 ma się komunikować z urządzeniem2 - łączność dwukierunkowa inicjowana przez urządzenie1.
Teraz czy jest możliwość skonfigurowania dostępnych konwerterów np ATC-1000 lub XE232NET do takiej pracy. Tak aby oba urządzenia widziały się tylko jako połączenie rs232.
Czy ktoś tworzył już takie połączenia.
W transmisji nie ma uczestniczyć żaden komputer, aplikacja typu VirtualPort itp.
Dziękuję za pomoc

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zataraa
Level 12
Location: CK
Joined: 06 Feb 2009
Posts: 103
Helped: 3
Post rating: 1
zataraa
Level 12
Post#2 09 Jan 2011 22:55    

Re: Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000


wydaje mi sie ze jeden do jeden, czyli nie zrobisz dzieki nim, sieci tzw. RS.
Technologicznie skad jedno urzadzenie ma wiedziec jaki adres ma drugie ?
Chyba ze jakims sposobem mozesz zaprogramowac warstwe transportowa dla sygnalu z 1 do 2 i na odwrot. kilka ATC1000 bedzie sie widziec ale od strony ip ale tego nie potwierdze na 100%, dowiem sie jutro i napisze co i jak.
A co ty chcesz tym robic jeszcze ?moze TV sharingowac ;) ??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Marek31415
Level 31
Location: Kraków
Joined: 24 Mar 2010
Posts: 1508
Helped: 147
Post rating: 15
Marek31415
Level 31
Post#3 10 Jan 2011 01:15    

Re: Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000


Robiłem takie połączenia na serwerach portów szeregowych MOXA. Wybierasz protokół UDP, wpisujesz IP sąsiada, ustawiasz porty komunikacyjne i gotowe. Problem może wystąpić jeżeli protokół urządzeń na RS232 jest wrażliwy na ewentualne opóźnienia transmisji.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Lep424
Level 11
Location: Gdynia
Joined: 16 Feb 2003
Posts: 62
Helped: 3
Lep424
Level 11
Post#4 10 Jan 2011 06:57  Topic author   

Re: Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000


A jakby jeden konwerter skonfiurować jako tcp serwer a drugi jako tcp klient i podać mu adres hosta pierwszego konwertera. Czy wówczas nie będą się ze sobą komunikować?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Marek31415
Level 31
Location: Kraków
Joined: 24 Mar 2010
Posts: 1508
Helped: 147
Post rating: 15
Marek31415
Level 31
Post#5 10 Jan 2011 13:42    

Re: Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000


Lep424 wrote:
A jakby jeden konwerter skonfiurować jako tcp serwer a drugi jako tcp klient i podać mu adres hosta pierwszego konwertera. Czy wówczas nie będą się ze sobą komunikować?

Powinno też działać. Ja używałem UDP z innych powodów. UDP jest protokołem umożliwiającym wielodostęp. Czyli w każdej chwili mogłem z innego miejsca (innego IP) przetestować urządzenie RS232. Oczywiście sam musiałem pilnować, aby urządzenie nie było w stanie konwersacji z innym. Druga sprawa, UDP nie "trzyma" połączenia na stałe. Wyłączenie, załączenia dowolnego konwertera nie zrywa stałego połączenia i nie generuje ewentualnych błędów. Oczywiście ma to wpływ na aktualną komunikację RS232, ale to zawsze musi być obsługiwane przez protokół komunikacyjny RS232.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Lep424
Level 11
Location: Gdynia
Joined: 16 Feb 2003
Posts: 62
Helped: 3
Lep424
Level 11
Post#6 12 Jan 2011 15:31  Topic author   

Re: Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000


Witam
Dziękuję za odpowiedź. Od spzedawcy również dostałem informacj, że takie połączenie powinno działać.
Czytałem manuala od kart MOXA i mam pytanie, czy aby zapewnić transfer dwukierukowy w obu ustawiałeś UDP Client z podaniem adresu drugiego konwertera?
Działałoby to tak: pierwszy konwerter dostał coś na rs nawiązał połączenie z drugim konwerterem i wysłął dane. Jak drugi otrzymał coś na rs to nawiązał poączenie i wysął dane.

Helpful post? + 0
Back to top
Marek31415
Level 31
Location: Kraków
Joined: 24 Mar 2010
Posts: 1508
Helped: 147
Post rating: 15
Marek31415
Level 31
Post#7 12 Jan 2011 16:35Helpful post    

Re: Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000


Lep424 wrote:
Witam
Dziękuję za odpowiedź. Od spzedawcy również dostałem informacj, że takie połączenie powinno działać.
Czytałem manuala od kart MOXA i mam pytanie, czy aby zapewnić transfer dwukierukowy w obu ustawiałeś UDP Client z podaniem adresu drugiego konwertera?
Działałoby to tak: pierwszy konwerter dostał coś na rs nawiązał połączenie z drugim konwerterem i wysłął dane. Jak drugi otrzymał coś na rs to nawiązał poączenie i wysął dane.

Dokładnie taka jest zasada. Jedna korekta, UDP nie nawiązuje połączenia, wysyła "w ciemno" (dokładniej, jest połączenie bez kontroli, nie ma kontroli dotarcia pakietu do adresata). Ja miałem ustawionych kilka adresów wysyłki. Na komputerze miałem oprogramowanie kontrolne urządzeń, czyli konwertery wysyłały pakiety do siebie i jednocześnie na IP komputera. W ten sposób mogłem w każdej chwili kontrolować pracę i ewentualnie istotne dane zapisywać do logu. W wypadku zgłaszania przez obsługę jakiś problemów, miałem całą historię połączenia. Przy połączeniu TCP nie ma takiej możliwości.

Helpful post? + 0
Back to top
Lep424
Level 11
Location: Gdynia
Joined: 16 Feb 2003
Posts: 62
Helped: 3
Lep424
Level 11
Post#8 15 Jul 2011 15:07  Topic author   

Re: Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000


Dzieki wszystkim za pomoc.
Aby uzyskać połączenie rs po lanie pomiędzy dwoma konwerterami nalezy ustawić jeden jako server a drugi jako client podając adres drugiego konwertera.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks -> Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000
Page 1 of 1

Similar topics to konwerter rs232 na ethernet np atc-1000

Konwerter RS485 na Swiatłowód Ethernet (4)
Rs232 --> Ethernet (4)
Przejściówka (konwerter) z USB na RJ45-Ethernet (9)
Przejściówka z rs232 na Ethernet (10)
Konwerter ethernet(rj45) na ultra ATA (HDD) (2)
Konwerter Ethernet - Światłowód czy ktoś próbował naprawiać? (1)
Konwerter/emulator com/ethernet modbus RTU/ASCII (1)
Skrętka - ethernet 100Mbit oraz rs232 (27)
Zdalny RS232 (po sieci ethernet) - jak najprościej? (16)
Połączenie tablicy LED poprzez RS232/Ethernet (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.08 seconds