Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000
Autor
Wiadomość
Lep424
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 16 Lut 2003
Posty: 60
Miasto: Gdynia

Post#1 Post autora tematu 09 Sty 2011 22:20   

Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000


Witam
Muszę połączyć ze sobą kilka urządzeń komunikujących się po rs232 znacznie oddalonych od siebie. Wszystkie pomieszczenia gdzie mają być podłączone urządzenia są połączone siecią LAN, pomyślałem aby podłączyć urządzenia rs poprzez konwertery rs232-ethernet. Miałoby to wyglądać następująco:
Urządzenie1 poprzez konwerter1 podłączone jest do sieci.
Urządzenie2 poprzez konwerter2 podłączone jest do sieci.
urządzenie1 ma się komunikować z urządzeniem2 - łączność dwukierunkowa inicjowana przez urządzenie1.
Teraz czy jest możliwość skonfigurowania dostępnych konwerterów np ATC-1000 lub XE232NET do takiej pracy. Tak aby oba urządzenia widziały się tylko jako połączenie rs232.
Czy ktoś tworzył już takie połączenia.
W transmisji nie ma uczestniczyć żaden komputer, aplikacja typu VirtualPort itp.
Dziękuję za pomoc
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Sty 2011 22:20   





Powrót do góry
   
zataraa
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 06 Lut 2009
Posty: 101
Miasto: CK

Post#2 09 Sty 2011 22:55   

Re: Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000


wydaje mi sie ze jeden do jeden, czyli nie zrobisz dzieki nim, sieci tzw. RS.
Technologicznie skad jedno urzadzenie ma wiedziec jaki adres ma drugie ?
Chyba ze jakims sposobem mozesz zaprogramowac warstwe transportowa dla sygnalu z 1 do 2 i na odwrot. kilka ATC1000 bedzie sie widziec ale od strony ip ale tego nie potwierdze na 100%, dowiem sie jutro i napisze co i jak.
A co ty chcesz tym robic jeszcze ?moze TV sharingowac ;) ??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Sty 2011 22:55   





Powrót do góry
   
Marek31415
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 1434
Miasto: Kraków

Post#3 10 Sty 2011 01:15   

Re: Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000


Robiłem takie połączenia na serwerach portów szeregowych MOXA. Wybierasz protokół UDP, wpisujesz IP sąsiada, ustawiasz porty komunikacyjne i gotowe. Problem może wystąpić jeżeli protokół urządzeń na RS232 jest wrażliwy na ewentualne opóźnienia transmisji.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Sty 2011 01:15   





Powrót do góry
   
Lep424
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 16 Lut 2003
Posty: 60
Miasto: Gdynia

Post#4 Post autora tematu 10 Sty 2011 06:57   

Re: Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000


A jakby jeden konwerter skonfiurować jako tcp serwer a drugi jako tcp klient i podać mu adres hosta pierwszego konwertera. Czy wówczas nie będą się ze sobą komunikować?
Powrót do góry
   
Marek31415
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 1434
Miasto: Kraków

Post#5 10 Sty 2011 13:42   

Re: Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000


Lep424 napisał:
A jakby jeden konwerter skonfiurować jako tcp serwer a drugi jako tcp klient i podać mu adres hosta pierwszego konwertera. Czy wówczas nie będą się ze sobą komunikować?

Powinno też działać. Ja używałem UDP z innych powodów. UDP jest protokołem umożliwiającym wielodostęp. Czyli w każdej chwili mogłem z innego miejsca (innego IP) przetestować urządzenie RS232. Oczywiście sam musiałem pilnować, aby urządzenie nie było w stanie konwersacji z innym. Druga sprawa, UDP nie "trzyma" połączenia na stałe. Wyłączenie, załączenia dowolnego konwertera nie zrywa stałego połączenia i nie generuje ewentualnych błędów. Oczywiście ma to wpływ na aktualną komunikację RS232, ale to zawsze musi być obsługiwane przez protokół komunikacyjny RS232.
Powrót do góry
   
Lep424
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 16 Lut 2003
Posty: 60
Miasto: Gdynia

Post#6 Post autora tematu 12 Sty 2011 15:31   

Re: Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000


Witam
Dziękuję za odpowiedź. Od spzedawcy również dostałem informacj, że takie połączenie powinno działać.
Czytałem manuala od kart MOXA i mam pytanie, czy aby zapewnić transfer dwukierukowy w obu ustawiałeś UDP Client z podaniem adresu drugiego konwertera?
Działałoby to tak: pierwszy konwerter dostał coś na rs nawiązał połączenie z drugim konwerterem i wysłął dane. Jak drugi otrzymał coś na rs to nawiązał poączenie i wysął dane.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Sty 2011 15:31   





Powrót do góry
   
Marek31415
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 1434
Miasto: Kraków

Post#7 12 Sty 2011 16:35pomocny post - solucja   

Re: Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000


Lep424 napisał:
Witam
Dziękuję za odpowiedź. Od spzedawcy również dostałem informacj, że takie połączenie powinno działać.
Czytałem manuala od kart MOXA i mam pytanie, czy aby zapewnić transfer dwukierukowy w obu ustawiałeś UDP Client z podaniem adresu drugiego konwertera?
Działałoby to tak: pierwszy konwerter dostał coś na rs nawiązał połączenie z drugim konwerterem i wysłął dane. Jak drugi otrzymał coś na rs to nawiązał poączenie i wysął dane.

Dokładnie taka jest zasada. Jedna korekta, UDP nie nawiązuje połączenia, wysyła "w ciemno" (dokładniej, jest połączenie bez kontroli, nie ma kontroli dotarcia pakietu do adresata). Ja miałem ustawionych kilka adresów wysyłki. Na komputerze miałem oprogramowanie kontrolne urządzeń, czyli konwertery wysyłały pakiety do siebie i jednocześnie na IP komputera. W ten sposób mogłem w każdej chwili kontrolować pracę i ewentualnie istotne dane zapisywać do logu. W wypadku zgłaszania przez obsługę jakiś problemów, miałem całą historię połączenia. Przy połączeniu TCP nie ma takiej możliwości.
Powrót do góry
   
Lep424
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 16 Lut 2003
Posty: 60
Miasto: Gdynia

Post#8 Post autora tematu 15 Lip 2011 15:07   

Re: Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000


Dzieki wszystkim za pomoc.
Aby uzyskać połączenie rs po lanie pomiędzy dwoma konwerterami nalezy ustawić jeden jako server a drugi jako client podając adres drugiego konwertera.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Konwerter rs232 na ethernet np atc-1000
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Rs232 --> Ethernet (4)
Przejściówka (konwerter) z USB na RJ45-Ethernet (9)
Przejściówka z rs232 na Ethernet (10)
Konwerter ethernet(rj45) na ultra ATA (HDD) (2)
Konwerter Ethernet - Światłowód czy ktoś próbował naprawiać? (1)
Skrętka - ethernet 100Mbit oraz rs232 (27)
Zdalny RS232 (po sieci ethernet) - jak najprościej? (16)
Połączenie tablicy LED poprzez RS232/Ethernet (6)
Konwerter RS232>RS485 (4)
KOnwerter RS232 <=>RS530 (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl temat RSS