| Author |
r4pc10 Poziom 15

|
13 Oct 2004 21:13 WINISD. Co, jak i gdzie |
|
|
|
Witam.
Chciałbym sobie obliczyć obudowę (jak najmniejszą, ale z kompromisem) dla głośnika Alphard HW806 i kompletnie nie jarze tego WinISD. Może ktoś mi powie jak powinna wyglądać charakterystyka głośnika w obudowie oraz co i jak zmieniać aby dobrać odpowiednia obudowę (zamkniętą - z parametrów wychodzi).
Czyli w sumie proszę o mała, łopatologiczną instrukcję obsługi tego programu. I proszę jeszcze niech mi ktoś powie co jest lepsze:
- podbicie o kilka dB w okolicach 50-100Hz czy lepiej gładko od 40Hz? Jak są jakieś nie jasności co do tego pytania to mogę zamieścić screen-shity ( 8) ) z tymi charakterystykami o które mi chodzi.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Oct 2004 21:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mkul Poziom 16

|
13 Oct 2004 21:54 Re: WINISD. Co, jak i gdzie :D |
|
|
|
przy zamkniętej obudowie zmieniać możesz jedynie objętość obudowy, w przypadku niektórych głośników gładka charakterystyka wiąże się z ogromną obudową jaką proponuje program co bardzo zmniejsza wytrzymałość mocową (staraj się nie przekraczać Vas) i pogarsza odpowiedź impulsową (wykres Group Delay), podbicie do około 2dB jest akceptowalne i pamiętaj, że to tylko teoretyczne wyliczenia oparte na parametrach głośnika jakie podaje producent i wcale nie musi się zgadzać z rzeczywistościa (szczególnie w przypadku niektórych alphardów np.)
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Logan Poziom 22

|
|
| Back to top |
|
 |
r4pc10 Poziom 15

|
14 Oct 2004 08:20 WINISD. Co, jak i gdzie :D |
|
|
|
Spoko. Dzięki. Tylko szkoda, że się temat urwał i link podany na tej stronie nie działą.
Tak więc moje pytanie jest nadal aktualne.
I jak to się dzieje, że WinBox rozmiar obudowy do auta sedan podaje mi 22L a WinISD 128L?
|
|
| Back to top |
|
 |
Kwaczor Poziom 23

|
15 Oct 2004 15:32 Re: WINISD. Co, jak i gdzie :D |
|
|
|
program wilicza obudowę według jakiegos założonego klucza. jeden moze to robic dla jak najładniejszej charakterystyk, inny dla najniższego zescia itp. ale nie o to chodzi. wiele osob popelnia błąd. wprowadza dane do winisd, kaze obliczyc obudowe i na tym konczy. a cała zabawa polega na tym, zeby zmieniac wymiary i strojenie. trzeba wypracowac kompromis pomiedzy zejsciem, ksztaltem charakterystyki, wytrzymałościa mocowa i impulsem. impuls najlepiej, zeby była jak najniższy (dla closed zawsze jest nizszy). wytrzymałość mocowa na jak najwyższym poziomie, zeby głośnik nie wylecial, ani nie "pierdział" przy zbyt duzym wychyleniu. charakterystyka bez dziur i podbic. Chociaz porównujac charakterystykę samego głośnika, można tak zaprojektowac obudowe, ze podbicie nie bedzie szkodliwe. Ale przede wszystkim trzeba szukać, kombinować i porównywać. To jest podstawa tego typu programow.
|
|
| Back to top |
|
 |
djbolo Poziom 22

|
15 Oct 2004 18:12 Re: WINISD. Co, jak i gdzie :D |
|
|
|
| r4pc10 wrote: |
| I jak to się dzieje, że WinBox rozmiar obudowy do auta sedan podaje mi 22L a WinISD 128L? |
bo to jest symulacja dla auta - na pewno obecne podbicie - tolerowane w samochodzie, by przegluszyc silnik i ogolny otaczajacy halas, na pewno strojenie nie jest na zbyt drazniacym poziomie. a WinISD podaje parametry obudowy dla plaskiej charakterystyki. akurat tutaj ta obudowa 128l to przesada - wielki obwisly impuls, zla charakterystyka mocowej...
|
|
| Back to top |
|
 |
r4pc10 Poziom 15

|
17 Oct 2004 21:34 WINISD. Co, jak i gdzie :D |
|
|
|
Hmmm.... Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale dla dwóch głośników WH806 Alpharda zdecydowałem się na obudowe 36L (zależało mi na w miarę małej obudowie do auta). Wlaśnie za kilka dni skończę ją składać.
Według WinISD nie będzie tak źle (iso-barik) prawie równa charakterystyka, nawet uzyskam dosyć niskie basy :) Problem teraz w tym, że nie umiem sprawdzać wytrzymałości mocowej. Może mnie ktoś nakierować?
Dzięki.
P.S.
Jak wygląda charakterystyka (pi razy oko) nie znadującego się w obudowie? Oraz co się dzieje z wytrzymałością mocową.
|
|
| Back to top |
|
 |
djbolo Poziom 22

|
17 Oct 2004 21:37 Re: WINISD. Co, jak i gdzie :D |
|
|
|
W najnowszej wersji WinISD (tej Alpha) jest zakladka "Maximum Power" - czyli wytrzymalosc mocowa, w funkcji mocy od czestotliwosci.
pozdro :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Oct 2004 21:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Macias+- Poziom 18

|
17 Oct 2004 22:18 WINISD. Co, jak i gdzie :D |
|
|
|
do symulacji wytrzymalosci mocowej potrzebujesz trzech parametrow
Sd - powierzchnia czynna membrany
Pe - moc znamionowa głosnika
Xmax - liniowa amplituda w jedną strone
|
|
| Back to top |
|
 |
r4pc10 Poziom 15

|
18 Oct 2004 10:59 Re: WINISD. Co, jak i gdzie :D |
|
|
|
Dzięki. Już wprowadziłem wszystko do WinISD. Widziałem juz wytrzymałość mocową ale nie wiele mi to mówi. Zamieszczam tutaj zrzut ekranu z wytrzymałością mocową. Może mi ktoś powie czy to dobrze wygląda czy źle :)
| Filesize: |
92.33 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
djbolo Poziom 22

|
18 Oct 2004 12:48 Re: WINISD. Co, jak i gdzie :D |
|
|
|
Wykres wyglada nawet ladnie, nie ma chyba sensu dalej go szlifowac, mogloby to tylko pogorszyc charakterystyke przenoszenia.
Zamiesc jeszcze wykresy przenoszenia i impulsu, moze cos jeszcze dodamy :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Oct 2004 12:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
r4pc10 Poziom 15

|
18 Oct 2004 19:08 Re: WINISD. Co, jak i gdzie :D |
|
|
|
Hmmm... Przenoszenie leci. Gorzej, że nie wiem który wykres jest od impulsu :/ Jak ktoś może to proszę mi podpowiedzieć :) Może mi ktoś powiedzieć jak wygląda ten wykres? Jest dobrze czy jest ch...o?
P.S.
Nie wiem co się stało ale ta charakterystyka wyglądała znacznie ładniej zanim dodałem te parametry do wytrzymałości mocowej i nie wiem dlaczego tak się stało. Wcześniej w okolicach 50-100Hz było małe podpicie (+1,5dB) a dalej już równo było. A już nic nie poradze... Obudowa prawie skończona :/
P.S.2.
Impuls już chyba znalazłem (Group Delay to to?). Jakoś mi to bardzo pasuje ze względu na jednostki (ms). Zamieszczam zrzut poniżej.
Jest dobrze? Gdzieś wyczytałem, że dobrzy aby impuls był poniżej 10ms i tak też jest u mnie.
94.33 KB |

|
93.71 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
r4pc10 Poziom 15

|
21 Oct 2004 11:17 WINISD. Co, jak i gdzie :D |
|
|
|
A jednak... Miałem jeszcze możliwość zmiany w obudowie. Zrezygnowałem z iso-barick na korzyść dwóch głośników obok siebie (jeden na przedniej ściance drugi na górnej). Symulacje w WinISD wykazały, że wytrzymałość mocowa wzrosła, charakterystyka się poprawiła (tylko bas będzie trochę wyższy, małe podbicie - ale ponoć w aucie dopuszczalne +3dB). Impuls moim zdaniem też się poprawił (jeszcze niższy), tylko nie wiem do czego to się ma.... Co daje niższy impuls?
I niech mi ktoś powie jak wyglądają powyższe wykresy.
Dzięki Wam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kwaczor Poziom 23

|
21 Oct 2004 23:03 Re: WINISD. Co, jak i gdzie :D |
|
|
|
Niższy impuls - bas jest szybszy,sprwia wrazenie czytelniejszego. Za duzy impuls, wtedy kolumna przechodzi w buczenie, takie przeciagłe buuuuuu
|
|
| Back to top |
|
 |
djbolo Poziom 22

|
21 Oct 2004 23:05 Re: WINISD. Co, jak i gdzie :D |
|
|
|
Jezeli wprowadzone parametry glosnika sa w miare autentyczne, to mozna oczekiwac, ze sub bedzie gral bardzo dobrze. Jak dla mnie to wykresy naleza do jednych z lepszych :wink:
|
|
| Back to top |
|
 |
r4pc10 Poziom 15

|
22 Oct 2004 02:44 Re: WINISD. Co, jak i gdzie |
|
|
|
Hehe... Mam nadzieję, że będzie ładnie grał. Czyli jednak udało mi się uzyskać zadowalające parametry obudowy :) (jak na pierwszy raz to pewnie wzorowe - mam nadzieję). Co do impulsu to sam jestem w szoku :) Gdzieś czytałem, że powinien być niższy [dla głośników 20cm] niź 15 czy 10ms. A mi się udało nawet sporo mniej :) Tylko ciekawe jak będzie w praktyce :| Jak wiadomo Alphard trochę naciąga parametry, ale mam nadzieję, że granica błędu jest nie duża.
Teraz zamieszczam dla porównania obydwa wykresy (z różnymi rozwiązaniami - niebieski - isobarick - żółty - normal 2x).
Zastanawia mnie tylko jedno....
Fsc znacznie wzrosło w normalu... I tak w ogóle to do czego jest ten parametr? (dla isobarick miał wartość 44,84Hz a obecnie [dla normala 2x] 62,30Hz). Ciekawe tylko czy dobrze, że tak się stało..... :|
72.4 KB |

|
63.94 KB |

|
77.31 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
djbolo Poziom 22

|
22 Oct 2004 08:46 Re: WINISD. Co, jak i gdzie |
|
|
|
| r4pc10 wrote: |
Alphard trochę naciąga parametry, ale mam nadzieję, że granica błędu jest nie duża.
Teraz zamieszczam dla porównania obydwa wykresy (z różnymi rozwiązaniami - niebieski - isobarick - żółty - normal 2x). |
1. Nawet bym powiedzial, ze dla niektorych modeli wyniki sa w miare zblizone do rzeczywistych, podobno dla takich serii jak CW, a rzede wszystkim SW trzeba sie liczyc z ladnym wykresem ale innym dzwiekiem.
2. Teoretycznie w symulatorze lepiej to wyglada w isobaric, ale rzeczywistosc moze byc rozna... :(
|
|
| Back to top |
|
 |
Kwaczor Poziom 23

|
22 Oct 2004 10:05 Re: WINISD. Co, jak i gdzie |
|
|
|
mi też osobiście bardziej odpowiada ten isobaric. niższe zejscie, mniejsze podbicie, pełna wytrzymałość przy niższej częstotliwości. Zrób jak ci ospowiada, ale szczegolnie pasmo przenoszenia jest w isobaric lepsze. i to zauwazalna różnica.
|
|
| Back to top |
|
 |
r4pc10 Poziom 15

|
22 Oct 2004 10:39 WINISD. Co, jak i gdzie |
|
|
|
Naszczęście nie wywierciłem jeszcze dziury na drugi głośnik. Więc będę sprawdzać wszystko :D. Począwszy od jednego drajwera. Jak mi się nie spodoba dźwięk zakładam iso-barick, a jak ten będzie ok to zostawiam. Jak nie leci druga dziura :twisted:. Jak wykończe obudowe to podziele się moją pracą.
Swoją drogą myślałem, że na zrobienie pudła max. 1 dzień zejdzie, a to już się ciągnie z tydzień :/ No ale cóż, lepiej mieć porządną obudowe niż jeden dzień posiedzieć i później się zastanawiać w którym śmietniku to zostawić ;P
Dzięki wszystkim za pomoc.
P.S.
Dlaczego uważacie, że Iso-barick ma ładniejszy wykres? Niższe zejście to widze, mniejsze podbicie też, ale czy coś jeszcze wpływa na wykres, że tak uważacie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Kwaczor Poziom 23

|
22 Oct 2004 11:39 Re: WINISD. Co, jak i gdzie |
|
|
|
No generalnie własnie w tym rzecz, żeby wykres był "ładniejszy". A w przypadku suba, no to wiadomo, ze niskie zejscie ma spore znaczenie. Po prostu udaje sie uzyskac z tych samych przetworników inny efekt. W tym przypadku najprawdopodobniej lepszy. Tak wskazuje porównanie tych 2 typów połączenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
djbolo Poziom 22

|
22 Oct 2004 18:18 Re: WINISD. Co, jak i gdzie |
|
|
|
My to tak bierzemy bardziej na czuja :lol: Wyraznie widac, ze wykres iso-baric jest gladszy od tego drugiego pagorkowatego; impuls ladniejszy, wytrzymalosc lepsza...
|
|
| Back to top |
|
 |
r4pc10 Poziom 15

|
23 Oct 2004 00:17 WINISD. Co, jak i gdzie |
|
|
|
Nom... Dzięki wszystkim za posty. Obudowa dzisiaj przeszła pomyślnie test odsłuchowy. Jednak bez uszczelnienia, ale efekt zadowalający, zero trzeszczenia [volume na maxa!!! - było to nie możliwe przy głośnikach umieszonych w półce, które trzeszczały już przy połowie głośniości w radiu!!!], extra basik, dynamiczny itd. Teraz obudowa schnie w piwnicy. Jutro szpachlowanie, a później oklejanie fornirem. Zdjęcia zamieszcze na odpowiednim forum. [już nie mogę się doczekać brzmienia po uszczelnieniu :twisted:]
W życiu bym się nie spodziwał takiego brzmienia z obudowy selfmade i na dodatek na samym radiu. Teraz trza będzie jakiegoś wzmacniacza wykombinować sobie :/
|
|
| Back to top |
|
 |
r4pc10 Poziom 15

|
27 Oct 2004 20:22 Re: WINISD. Co, jak i gdzie |
|
|
|
Ponawiam temat ponieważ nie chce rozpoczynać nowego wątka, a problem tyczy się tego samego suba.
W zasadzie wszystko skończone... Ale, po wypchaniu gąbką suba poszła w dół wytrzymałość mocowa, sub charczy przy połowie mocy. Może winą jest gąbka wyjęta ze starego łużka jednoobowego i na dodatek prawie całkowicie wypełniony nią subek [dodam, że gąbka jest dosyć gęsta] i może zmniejszyła się przez nią objętość obudowy, albo może zrobiła się gdzieś nieszczelność... Czy powinienem oblać silikonem mocowania głośnika?
Dziękuję bardzo za pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
djbolo Poziom 22

|
28 Oct 2004 15:32 Re: WINISD. Co, jak i gdzie |
|
|
|
Wlasnie odwrotnie, wytlumienie zwieksza "widziana przez glosnik" objetosc obudowy, zbyt mocne wytlumienie oczywiscie moze obniczyc wytrzymalosc mocowa, ale nie w az tak drastyczny sposob... :?
|
|
| Back to top |
|
 |
r4pc10 Poziom 15

|
28 Oct 2004 22:05 Re: WINISD. Co, jak i gdzie |
|
|
|
A to dziwne... Bo po wyjęciu gąbki dźwięk się poprawił i wytrzymałość mocowa wzrosła do maksimum :/ Ciekawe... A może poprostu materiał wygłuszający jest nie odpowiedni?
|
|
| Back to top |
|
 |
Kwaczor Poziom 23

|
28 Oct 2004 22:16 Re: WINISD. Co, jak i gdzie |
|
|
|
budowa kolumn to oprocz projektu także trochę eksperymentów. Jak widać, lepiej jest bez gąbki. mozesz sprobowac wyłożyć tylko ściany, ale proponuje wywalić ten syf i dać coś innego. Może być watolina, wełna i kombinuj z ilością tłumienia. ale pamietaj, że w subie tłumienie nie spełnia żadnej roli poza "zmianą wielkości obudowy"
|
|
| Back to top |
|
 |
r4pc10 Poziom 15

|
28 Oct 2004 22:32 WINISD. Co, jak i gdzie |
|
|
|
Ale skoro zmienia rozmiar obudowy więc także wpływa na jakość dźwięku :)
Właśnie były wyłożone tylko ścianki, grubość gąbki to z jakieś 5cm, byłą trochę dłuższa niż ścianki więc wpadała troche do środka (zawijałem ją aby wchodziła do środka) i wyszło tak, że prawie całą obudowa była upchana tą nieszczęsną gąbką. Jeszcze poprubóję z jakimś innym materiałem, ale teraz mam inny problem :/ Wpasowywanie suba do tylnej półki w sedanie :/ Okazało się, że sub jest za duży i musiałem wyciąć kawałek półki :/ Teraz przykręcić i zastanawiać się dlaczego tak mało bagażnika zostało :D [ale zawsze więcej niż miałby leżeć cały w bagażniku]
P.S.
W iso-barick mam mały problemik :/ Słychać jak ocierają się zawieszenia głośników, ale membrany się biją :/ Głośniki na pewno działają w przeciwfazie [a zresztą nawet jak pracują tak samo efekt jest taki sam tylko grają głośniej i mocno trzeszczą]. Jak temu zaradzić? Pierścień pomiędzy głośnikami?
|
|
| Back to top |
|
 |
Kwaczor Poziom 23

|
28 Oct 2004 22:51 Re: WINISD. Co, jak i gdzie |
|
|
|
jezeli jeszcze masz mozliwość, to wyjmij sciane na której są zamontowane głosniki i jeden z nich przykręć od spodu płyty a drugi na wierzchu. Wtedy yskasz kilkanascie mm. Jeżeli nie, to muisz dać jakiś pierścien niestety. Dodanie materiału tłumącego powiększy obudowę. Ale przeciez robiles symulacje dla jakiejs tam konkretnej obudowy. w sumie zastanawiaący jest tak duży spadek wytrzymałości. zobacz w winisd przy jakiej zmianie pojemności doszłoby do takiego zjawiska i przy jakiej częstotliwości ma to miejsce.
|
|
| Back to top |
|
 |
r4pc10 Poziom 15

|
29 Oct 2004 00:25 WINISD. Co, jak i gdzie |
|
|
|
W sumie nie mam już możliwości :/ Ale sub jest za duży więc prawdopodobnie będę go zmniejszać :/ (chyba że uda mi się jakoś wcisnąć albo zostawie w bagażniku) Albo pomyśle jak go wcisnąć do środka :/ (że też wcześniej o tym nie pomyślałęm).
Dzięki obadam w winisd :/ Tylko powiedz mi jeszcze na co zwracać szczególną uwagę? Jak mniej więcej określić przy jakiej mocy/częstotliwości występuje taka mała wytrzymałość mocowa? I jakie podbicie zniekształca?
|
|
| Back to top |
|
 |
Kwaczor Poziom 23

|
29 Oct 2004 10:14 Re: WINISD. Co, jak i gdzie |
|
|
|
No tak... Po prostu patrz w winisd na swoj wykres. potem zrob nową symulację z tymi samymi głośnikami, ale innym kolrem i zmieniaj wielkość obudowy. No i porównuj wykresy. Powinienec zobaczyć jak zmienia się maksymalna moc przy danej częstotliwości. w sumie szkoda, ze winisd nie ma miernika wychylenia w mm. Jak do samochodu, to podbicie do 3dB może być
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Oct 2004 10:14 |
|
|
|