FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Prostownik z Biedronki, może być coś bardziej tandetnego?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Prostownik z Biedronki, może być coś bardziej tandetnego?
Author
Poziom 26
Poziom 26

Post#1 Post from the author of the topic 11 Jan 2011 00:27   

Sąsiad dzisiaj przyniósł do naprawy, urwany(?!) kabelek w środku
Prostownik z Biedronki, może być coś bardziej tandetnego? Prostownik z Biedronki, może być coś bardziej tandetnego? Prostownik z Biedronki, może być coś bardziej tandetnego? Prostownik z Biedronki, może być coś bardziej tandetnego?
Jak widać typowa jednorazówka - transformatorek w przypadku przypalenia tylko i wyłącznie na złom, z racji specyficznej budowy, żadnych połączeń lutowanych - wszystko na zaciskane tulejki. Ogólnie, jeśli się zepsuje, a nie spali przy tym budynku w którym będzie się znajdował, to tylko na złom. Za co tu dać około 100zł ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 Jan 2011 00:27   

Back to top

Niuniek_84
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 11 Jan 2011 00:31   

Re: Prostownik z Biedronki

Moim zdaniem:
20zł za części
50zł za lenistwo
30zł podatki, utylizacja itp :P

Czasem trafiają się ciekawe ładowarki, prostowniki itp... w dobrej cenie, jednak większość nie nadaje się nawet do ładowania akumulatora od motorku.

Pozdrawiam
Back to top

Przemo9826
Poziom 25
Poziom 25

Post#3 11 Jan 2011 00:41   

Robokop mam dla Ciebie niespodziankę :D

Rzucili nową partię :D I jeszcze tańszą :D

http://www.biedronka.pl/oferta/artykuly_przemyslowe/oferta_tygodnia/
Back to top

Niuniek_84
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 11 Jan 2011 00:44   

Jeśli wersja z amperomierzem kosztuje o 41zł więcej, to teraz wiem dlaczego lepsze wersje z LCD kosztują po 250zł :P
Back to top

krzysiek7
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 11 Jan 2011 00:44   

A trafo nawinięte drutem miedzianym czy aluminiowym? A swoją drogą to niedługo zasypią nas górą takich właśnie śmieci.
Back to top

puszak
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 11 Jan 2011 01:20   

robokop wrote:
żadnych połączeń lutowanych - wszystko na zaciskane tulejki. Ogólnie, jeśli się zepsuje, a nie spali przy tym budynku w którym będzie się znajdował, to tylko na złom. Za co tu dać około 100zł ?

Nic nie stoi na przeszkodzie żeby polutować to co się tam uszkodziło, w razie czego myślę że nie ma problemu z obcięciem tulejek i polutowaniem diody z przewodem. Na złomie nie wiem czy by to w ogóle przyjęli, no chyba że między innymi :D
Back to top

robokop
Poziom 26
Poziom 26

Post#7 Post from the author of the topic 11 Jan 2011 01:22   

puszak wrote:

Nic nie stoi na przeszkodzie żeby polutować to co się tam uszkodziło, w razie czego myślę że nie ma problemu z obcięciem tulejek i polutowaniem diody z przewodem.
Tuljki są prawdopodobnie mosiężne, czyli można je zalać cyną. Ogólnie chodzi o to że to łatwopalna ( i zapalna) tandeta po minimalnych kosztach. Tutaj na forum w DIY były wyśmiewane i wyszydzane dużo lepsze projekty.
Back to top

Niuniek_84
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 11 Jan 2011 01:27   

Zdecydowanie samemu można wykonać lepsze projekty!
Tak jak pisze Robokop, te biedronkowe ładowarki to łatwopalne i palne śmieci.

Pytanie nie polega na tym czy się zepsuje, pytanie jest tylko kiedy ??

Czasem je naprawiałem, jednak w większości nie ma sensu ... szkoda czasu, energii i części. Naprawa była dla sportu czy się uda, albo dla kogoś bliskiego.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Jan 2011 01:27   

Back to top

pudzianowski
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 11 Jan 2011 01:56   

robokop wrote:
Za co tu dać około 100zł ?

na pierwszym zdjęciu, w tle, widzę miernik. Może ktoś da stówę za niego? :D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Jan 2011 01:56   

Back to top

robokop
Poziom 26
Poziom 26

Post#10 Post from the author of the topic 11 Jan 2011 15:47   

pudzianowski wrote:

na pierwszym zdjęciu, w tle, widzę miernik. Może ktoś da stówę za niego? :D

Miernik też jest "mejd in Czajna", ale jeszcze z czasów kiedy ta tandeta aż tak tandetna nie była. Ogólnie pokazuję, co jest w tanich prostownikach z marketów, czy sklepików motoryzacyjnych. Ogólnie powiem jeszcze jedną ciekawostkę -
W tych wynalazkach siedzi transformatorek, albo toroid albo EI, mostek jest oparty na wiszących w powietrzu kilku równolegle spiętych diodach 5A tworzących prostownik dwupołówkowy, przełącznika obrotowego do regulacji prądu odczepami i amperomierza za 5 zł. Mam kolegę który je "klepie" - sam nawija transformatorki, koszt materiału wraz z obudową KM *** to w okolicach 30 zł. Koszt na All... 105 zł. Jest przebicie?
Back to top

pudzianowski
Poziom 22
Poziom 22

Post#11 11 Jan 2011 16:07   

robokop wrote:
koszt materiału wraz z obudową KM *** to w okolicach 30 zł. Koszt na All... 105 zł. Jest przebicie?

Zróbmy prostą symulację. Zakupujemy części na 5 takich urządzeń, następnie wykonujemy te 5 urządzeń. Prócz materiałów, kosztami są również: czas poświęcony na montaż, amortyzacja narzędzi, cyna do lutowania, opłata za przywiezienie podzespołów (np. paliwo plus inne koszta związane z użytkowaniem samochodu), opłaty za prąd, amortyzacja komputera i innych urządzeń użytych do obsługi sprzedaży na allegro, opłaty za aukcje, czas poświęcony na pakowanie oraz wysyłkę. Więc mam pytanie: ile zarobimy na sprzedaży pierwszej sztuki?
Back to top

Jarosx9
Poziom 22
Poziom 22

Post#12 11 Jan 2011 16:15   

pudzianowski wrote:

Zróbmy prostą symulację. Zakupujemy części na 5 takich urządzeń, następnie wykonujemy te 5 urządzeń. Prócz materiałów, kosztami są również: czas poświęcony na montaż, amortyzacja narzędzi, cyna do lutowania, opłata za przywiezienie podzespołów (np. paliwo plus inne koszta związane z użytkowaniem samochodu), opłaty za prąd, amortyzacja komputera i innych urządzeń użytych do obsługi sprzedaży na allegro, opłaty za aukcje, czas poświęcony na pakowanie oraz wysyłkę. Więc mam pytanie: ile zarobimy na sprzedaży pierwszej sztuki?

Zapomniałeś o ZUS'ie.
Odpowiedź jest oczywista - nie zarobimy nic, ani na 1 szt. ani na 5 szt.
Dlatego właśnie większość tych cudeniek pochodzi z Chin.
Back to top

marian1981.02
Poziom 25
Poziom 25

Post#13 11 Jan 2011 18:47   

robokop wrote:
Mam kolegę który je "klepie" - sam nawija transformatorki, koszt materiału wraz z obudową KM *** to w okolicach 30 zł. Koszt na All... 105 zł. Jest przebicie?
30zł za części? Nie wierzę... Nawet jeśli sam nawija transformatory, to drut i blachę oraz karkas też musi gdzieś kupować, jak robi to seryjnie. A miedz nie jest tania.
Back to top

robokop
Poziom 26
Poziom 26

Post#14 Post from the author of the topic 11 Jan 2011 18:56   

marian1981.02 wrote:
Nie wierzę... Nawet jeśli sam nawija transformatory, to drut i blachę oraz karkas też musi gdzieś kupować, jak robi to seryjnie. A miedz nie jest tania.

Miedź ? W hurcie w okolicach 40 zł/Kg DNE. Na taki transformator wychodzi może ze 150 -200g. Nawinięcie "masowo" nawijarką home made wraz ze złożeniem blaszek 0,5 godziny.
Back to top

marian1981.02
Poziom 25
Poziom 25

Post#15 11 Jan 2011 19:02   

Re: Prostownik z Biedronki, może być coś bardziej tandetnego

No a reszta? blachy, karkas? Sama obudowa z 15zł, a nadruk, a kabel sieciowy, itp. Na pewno części wyjdą grubo ponad 30zł nawet po cenach hurtowych. A miedzi musi mieć dwa rodzaje, bo raczej tym samym przekrojem nie nawija pierwotnego i wtórnego uzwojenia. Więc 1kg grubszego drutu to już nie to samo, nie wiem czy wychodzi 150g na trafo.
Back to top

adam 660
Poziom 12
Poziom 12

Post#16 11 Jan 2011 20:47   

Re: Prostownik z Biedronki, może być coś bardziej tandetnego

Widziałem dzisiaj podobne cudo w Bie.... , ale panowie za całe 59 złotych za to bez amperomierza . Niedawno usiłowałem przekonac znajomego ze ta chińszczyzna to straszne badziewie , ale on twierdzi że nie .Po kilku dniach był ^troche ^zły gdy odesłałem go do producenta uszkodzonej wiertarki za 35 złotych.
Back to top

zybex
Poziom 25
Poziom 25

Post#17 05 May 2011 11:31   

Re: Prostownik z Biedronki, może być coś bardziej tandetnego?

Dziś dostałem do naprawy prostownik z Biedronki. Wygląda on nieco lepiej od tego na początku tematu.

Back to top

bmserwis
Poziom 23
Poziom 23

Post#18 05 May 2011 12:43   

Jakość nawinięcia transformatora powala...
Back to top

robokop
Poziom 26
Poziom 26

Post#19 Post from the author of the topic 05 May 2011 12:53   

A co konkretnie kolegę powala w tym transformatorze? Standardowy transformator made in China, jakich wile w sprzęcie powszechnego użytku. Nawet "Zatra" nie nawijała cienkich drucików warstwami.
Ma może ktoś schemat elektroniki z tego prostownika? Ciekawią mnie rozwiązania.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 May 2011 12:53   

Back to top

zybex
Poziom 25
Poziom 25

Post#20 05 May 2011 14:34   

Układy widoczne na płytce to popularne LM324. Na próbę podłączyłem żelowy akumulator 9taki z UPS-a) i prostownik ładuje prądem 0,6A. Gdy zamieniłem bieguny, to dioda led z prawej strony sygnalizuje błędne podłączenie i prąd ładowania nie płynie (czyli ok). Sam wskaźnik wychyłowy jest jakby zablokowany. Kompletnie się nie rusza (nawet po przechylaniu prostownika). Pomiar robiłem podłączonym w szereg multimetrem.
Dostałem prostownik uszkodzony do naprawy. Znajomy wspomniał jedynie, żeby nie patrzeć na ten amperomierz, bo on i tak nie działa.
Back to top

Szperix
Poziom 7
Poziom 7

Post#21 29 Aug 2011 20:32   

Kolego zybex. Co było uszkodzone w tym prostowniku Bass Polska? Tak się składa, że mam taki sam do naprawy i nie mogę schematu nigdzie dorwać. Problem jest taki, że prostownik kończy ładowanie a akumulator faktycznie jeszcze nie jest naładowany - za wcześnie kończy - przy 13 V.
Back to top

zybex
Poziom 25
Poziom 25

Post#22 29 Aug 2011 20:47   

Oddałem ten prostownik, bo nie stwierdziłem w nim uszkodzenia. Co prawda nie ładowałem akumulatora do końca, a klient w rozmowie telefonicznej twierdził, że prostownik w ogóle nie działał. Dziwił się, że u mnie świecą diody itd. Oddałem go więc, aby sprawdził u siebie raz jeszcze. Nie odezwał się więcej.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Prostownik z Biedronki, może być coś bardziej tandetnego?
Page 1 of 1
Similar topics
Co to może być? Urzadzenie z Visualtek Italy (5)
czy tp może być podsłuch (14)
co to może być ?? i do czego służy ?? (2)
pewna (być może) nieścisłość... (7)
Co to Może być ? Podsłuch ? (46)
Co to może być za stwór? (34)
Rdzeń elektromagnesu - czy może być pusty? (4)
Czym może być spowodowany ból pleców? (16)
Buczenie piorunochronu - co może być przyczyną? (3)
"Coś" znalezione w piwnicy. Co to może być? (10)

Page generation time: 0.141 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed