| Author |
robokop Poziom 26

|
11 Jan 2011 00:27 Prostownik z Biedronki, może być coś bardziej tandetnego? |
|
|
|
Sąsiad dzisiaj przyniósł do naprawy, urwany(?!) kabelek w środku
Jak widać typowa jednorazówka - transformatorek w przypadku przypalenia tylko i wyłącznie na złom, z racji specyficznej budowy, żadnych połączeń lutowanych - wszystko na zaciskane tulejki. Ogólnie, jeśli się zepsuje, a nie spali przy tym budynku w którym będzie się znajdował, to tylko na złom. Za co tu dać około 100zł ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Jan 2011 00:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Niuniek_84 Poziom 19

|
11 Jan 2011 00:31 Re: Prostownik z Biedronki |
|
|
|
Moim zdaniem:
20zł za części
50zł za lenistwo
30zł podatki, utylizacja itp :P
Czasem trafiają się ciekawe ładowarki, prostowniki itp... w dobrej cenie, jednak większość nie nadaje się nawet do ładowania akumulatora od motorku.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Przemo9826 Poziom 25

Joined: 24 Dec 2008 Posts: 6261 Location: Poznań - swój kraj
|
|
| Back to top |
|
 |
Niuniek_84 Poziom 19

|
11 Jan 2011 00:44 Re: Prostownik z Biedronki |
|
|
|
Jeśli wersja z amperomierzem kosztuje o 41zł więcej, to teraz wiem dlaczego lepsze wersje z LCD kosztują po 250zł :P
|
|
| Back to top |
|
 |
krzysiek7 Poziom 20

|
11 Jan 2011 00:44 Re: Prostownik z Biedronki |
|
|
|
A trafo nawinięte drutem miedzianym czy aluminiowym? A swoją drogą to niedługo zasypią nas górą takich właśnie śmieci.
|
|
| Back to top |
|
 |
puszak Poziom 20

|
11 Jan 2011 01:20 Re: Prostownik z Biedronki |
|
|
|
| robokop wrote: |
| żadnych połączeń lutowanych - wszystko na zaciskane tulejki. Ogólnie, jeśli się zepsuje, a nie spali przy tym budynku w którym będzie się znajdował, to tylko na złom. Za co tu dać około 100zł ? |
Nic nie stoi na przeszkodzie żeby polutować to co się tam uszkodziło, w razie czego myślę że nie ma problemu z obcięciem tulejek i polutowaniem diody z przewodem. Na złomie nie wiem czy by to w ogóle przyjęli, no chyba że między innymi :D
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
11 Jan 2011 01:22 Re: Prostownik z Biedronki |
|
|
|
| puszak wrote: |
Nic nie stoi na przeszkodzie żeby polutować to co się tam uszkodziło, w razie czego myślę że nie ma problemu z obcięciem tulejek i polutowaniem diody z przewodem. |
Tuljki są prawdopodobnie mosiężne, czyli można je zalać cyną. Ogólnie chodzi o to że to łatwopalna ( i zapalna) tandeta po minimalnych kosztach. Tutaj na forum w DIY były wyśmiewane i wyszydzane dużo lepsze projekty.
|
|
| Back to top |
|
 |
Niuniek_84 Poziom 19

|
11 Jan 2011 01:27 Re: Prostownik z Biedronki |
|
|
|
Zdecydowanie samemu można wykonać lepsze projekty!
Tak jak pisze Robokop, te biedronkowe ładowarki to łatwopalne i palne śmieci.
Pytanie nie polega na tym czy się zepsuje, pytanie jest tylko kiedy ??
Czasem je naprawiałem, jednak w większości nie ma sensu ... szkoda czasu, energii i części. Naprawa była dla sportu czy się uda, albo dla kogoś bliskiego.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Jan 2011 01:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pudzianowski Poziom 22

|
11 Jan 2011 01:56 Re: Prostownik z Biedronki |
|
|
|
| Za co tu dać około 100zł ? |
na pierwszym zdjęciu, w tle, widzę miernik. Może ktoś da stówę za niego? :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Jan 2011 01:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
11 Jan 2011 15:47 Re: Prostownik z Biedronki |
|
|
|
| pudzianowski wrote: |
na pierwszym zdjęciu, w tle, widzę miernik. Może ktoś da stówę za niego? :D |
Miernik też jest "mejd in Czajna", ale jeszcze z czasów kiedy ta tandeta aż tak tandetna nie była. Ogólnie pokazuję, co jest w tanich prostownikach z marketów, czy sklepików motoryzacyjnych. Ogólnie powiem jeszcze jedną ciekawostkę -
W tych wynalazkach siedzi transformatorek, albo toroid albo EI, mostek jest oparty na wiszących w powietrzu kilku równolegle spiętych diodach 5A tworzących prostownik dwupołówkowy, przełącznika obrotowego do regulacji prądu odczepami i amperomierza za 5 zł. Mam kolegę który je "klepie" - sam nawija transformatorki, koszt materiału wraz z obudową KM *** to w okolicach 30 zł. Koszt na All... 105 zł. Jest przebicie?
|
|
| Back to top |
|
 |
pudzianowski Poziom 22

|
11 Jan 2011 16:07 Re: Prostownik z Biedronki |
|
|
|
| koszt materiału wraz z obudową KM *** to w okolicach 30 zł. Koszt na All... 105 zł. Jest przebicie? |
Zróbmy prostą symulację. Zakupujemy części na 5 takich urządzeń, następnie wykonujemy te 5 urządzeń. Prócz materiałów, kosztami są również: czas poświęcony na montaż, amortyzacja narzędzi, cyna do lutowania, opłata za przywiezienie podzespołów (np. paliwo plus inne koszta związane z użytkowaniem samochodu), opłaty za prąd, amortyzacja komputera i innych urządzeń użytych do obsługi sprzedaży na allegro, opłaty za aukcje, czas poświęcony na pakowanie oraz wysyłkę. Więc mam pytanie: ile zarobimy na sprzedaży pierwszej sztuki?
|
|
| Back to top |
|
 |
Jarosx9 Poziom 22

|
11 Jan 2011 16:15 Re: Prostownik z Biedronki |
|
|
|
| pudzianowski wrote: |
Zróbmy prostą symulację. Zakupujemy części na 5 takich urządzeń, następnie wykonujemy te 5 urządzeń. Prócz materiałów, kosztami są również: czas poświęcony na montaż, amortyzacja narzędzi, cyna do lutowania, opłata za przywiezienie podzespołów (np. paliwo plus inne koszta związane z użytkowaniem samochodu), opłaty za prąd, amortyzacja komputera i innych urządzeń użytych do obsługi sprzedaży na allegro, opłaty za aukcje, czas poświęcony na pakowanie oraz wysyłkę. Więc mam pytanie: ile zarobimy na sprzedaży pierwszej sztuki? |
Zapomniałeś o ZUS'ie.
Odpowiedź jest oczywista - nie zarobimy nic, ani na 1 szt. ani na 5 szt.
Dlatego właśnie większość tych cudeniek pochodzi z Chin.
|
|
| Back to top |
|
 |
marian1981.02 Poziom 25

|
11 Jan 2011 18:47 Re: Prostownik z Biedronki |
|
|
|
| Mam kolegę który je "klepie" - sam nawija transformatorki, koszt materiału wraz z obudową KM *** to w okolicach 30 zł. Koszt na All... 105 zł. Jest przebicie? |
30zł za części? Nie wierzę... Nawet jeśli sam nawija transformatory, to drut i blachę oraz karkas też musi gdzieś kupować, jak robi to seryjnie. A miedz nie jest tania.
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
11 Jan 2011 18:56 Re: Prostownik z Biedronki |
|
|
|
| marian1981.02 wrote: |
| Nie wierzę... Nawet jeśli sam nawija transformatory, to drut i blachę oraz karkas też musi gdzieś kupować, jak robi to seryjnie. A miedz nie jest tania. |
Miedź ? W hurcie w okolicach 40 zł/Kg DNE. Na taki transformator wychodzi może ze 150 -200g. Nawinięcie "masowo" nawijarką home made wraz ze złożeniem blaszek 0,5 godziny.
|
|
| Back to top |
|
 |
marian1981.02 Poziom 25

|
11 Jan 2011 19:02 Re: Prostownik z Biedronki, może być coś bardziej tandetnego |
|
|
|
No a reszta? blachy, karkas? Sama obudowa z 15zł, a nadruk, a kabel sieciowy, itp. Na pewno części wyjdą grubo ponad 30zł nawet po cenach hurtowych. A miedzi musi mieć dwa rodzaje, bo raczej tym samym przekrojem nie nawija pierwotnego i wtórnego uzwojenia. Więc 1kg grubszego drutu to już nie to samo, nie wiem czy wychodzi 150g na trafo.
|
|
| Back to top |
|
 |
adam 660 Poziom 12

|
11 Jan 2011 20:47 Re: Prostownik z Biedronki, może być coś bardziej tandetnego |
|
|
|
Widziałem dzisiaj podobne cudo w Bie.... , ale panowie za całe 59 złotych za to bez amperomierza . Niedawno usiłowałem przekonac znajomego ze ta chińszczyzna to straszne badziewie , ale on twierdzi że nie .Po kilku dniach był ^troche ^zły gdy odesłałem go do producenta uszkodzonej wiertarki za 35 złotych.
|
|
| Back to top |
|
 |
zybex Poziom 25

|
05 May 2011 11:31 Re: Prostownik z Biedronki, może być coś bardziej tandetnego? |
|
|
|
Dziś dostałem do naprawy prostownik z Biedronki. Wygląda on nieco lepiej od tego na początku tematu.
|
|
| Back to top |
|
 |
bmserwis Poziom 23

Joined: 08 Nov 2010 Posts: 2651 Location: Warszawa Bemowo / Magdeburg Biederitz
|
05 May 2011 12:43 Re: Prostownik z Biedronki, może być coś bardziej tandetnego? |
|
|
|
Jakość nawinięcia transformatora powala...
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
05 May 2011 12:53 Re: Prostownik z Biedronki, może być coś bardziej tandetnego? |
|
|
|
A co konkretnie kolegę powala w tym transformatorze? Standardowy transformator made in China, jakich wile w sprzęcie powszechnego użytku. Nawet "Zatra" nie nawijała cienkich drucików warstwami.
Ma może ktoś schemat elektroniki z tego prostownika? Ciekawią mnie rozwiązania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 May 2011 12:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zybex Poziom 25

|
05 May 2011 14:34 Re: Prostownik z Biedronki, może być coś bardziej tandetnego? |
|
|
|
Układy widoczne na płytce to popularne LM324. Na próbę podłączyłem żelowy akumulator 9taki z UPS-a) i prostownik ładuje prądem 0,6A. Gdy zamieniłem bieguny, to dioda led z prawej strony sygnalizuje błędne podłączenie i prąd ładowania nie płynie (czyli ok). Sam wskaźnik wychyłowy jest jakby zablokowany. Kompletnie się nie rusza (nawet po przechylaniu prostownika). Pomiar robiłem podłączonym w szereg multimetrem.
Dostałem prostownik uszkodzony do naprawy. Znajomy wspomniał jedynie, żeby nie patrzeć na ten amperomierz, bo on i tak nie działa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Szperix Poziom 7

|
29 Aug 2011 20:32 Re: Prostownik z Biedronki, może być coś bardziej tandetnego? |
|
|
|
Kolego zybex. Co było uszkodzone w tym prostowniku Bass Polska? Tak się składa, że mam taki sam do naprawy i nie mogę schematu nigdzie dorwać. Problem jest taki, że prostownik kończy ładowanie a akumulator faktycznie jeszcze nie jest naładowany - za wcześnie kończy - przy 13 V.
|
|
| Back to top |
|
 |
zybex Poziom 25

|
29 Aug 2011 20:47 Re: Prostownik z Biedronki, może być coś bardziej tandetnego? |
|
|
|
Oddałem ten prostownik, bo nie stwierdziłem w nim uszkodzenia. Co prawda nie ładowałem akumulatora do końca, a klient w rozmowie telefonicznej twierdził, że prostownik w ogóle nie działał. Dziwił się, że u mnie świecą diody itd. Oddałem go więc, aby sprawdził u siebie raz jeszcze. Nie odezwał się więcej.
|
|
| Back to top |
|
 |