Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący ->Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
yooshky
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sty 2011
Posty: 11
Miasto: Sosnowiec

yooshky
Poziom 5
Post#1 Post autora tematu 12 Sty 2011 13:18   

Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


Witam.
Potrzeba matką "wynalazku" - stąd mój post, ponieważ coś sobie obmyśliłem.
Pracuję w niewielkiej miejscowości gdzie zasilanie w energię elektryczną odbywa się po starej i zniszczonej sieci na której występują częste awarie. Często muszę korzystać z agregatu prądotwórczego (6,5kW inwerterowego). Niestety, jeśli aktualnie jestem w terenie a wystąpi brak zasilania sieciowego nikt nie ma odwagi dołączać go do instalacji budynku.
Agregat służy tylko i wyłącznie jako źródło awaryjne dla w/w budynku biurowego, ma stałe miejsce zabudowy, uruchamiany jest rozrusznikiem elektrycznym więc nawet pani "Zosia" potrafi go załączyć. A oto mój układ dołączania agregatu do instalacji budynku:
Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania
Całość zmontowana miałaby być w osobnej skrzynce rozdzielczej. Czy mogę spodziewać się jakichś problemów, czy to co prezentuję będzie prawidłowo działać?
Gotowe rozwiązania tego typu wyceniane są na 2.5k PLN i więcej, to co prezentuję zamknie się kwotą do 600 PLN przy realizacji na 25A. Po co więc przepłacać skoro można się pobawić w dodatku w pracy? Smile
Dodam że mój zawód nie ma nic wspólnego z elektryka ani elektronika więc proszę nie wieszać na mnie psów za użyte w schemacie symbole i nazewnictwo. 30 lat temu gdy byłem jeszcze dzieckiem, moim hobby była elektronika ale wraz z C64 który zawitał w moim domu musiała ustąpić informatyce Smile
Jeśli temat nie jest właściwy to proszę modów o przeniesienie i wyrozumiałość Smile
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 12 Sty 2011 13:18   



Powrót do góry
kkas12
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 5659
Miasto: Oborniki Śl, Dublin

kkas12
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#2 12 Sty 2011 15:32   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


Witam!

Bez urazy kolego, ale pozostań przy informatyce.
SZR jest urządzeniem rozgryzionym na wskroś. Więc takie jak twoje rozwiązania mogą służyć do zabaw na stole a nie należy ich wdrażać.
Natomiast oszczędności jakie poczynisz bardzo szybko doprowadzone zostaną do ceny prawidłowego SZR (a może nawet ją przewyższą) gdy chociażby wielokrotnie bez potrzeby przerywany tor N utraci ciągłość.
Ponadto zastosowanie zasilania awaryjnego wymaga (przynajmniej) konsultacji z energetyką zawodową.
Oni muszą wiedzieć skąd należy spodziewać się ewentualnego zagrożenia.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#3 12 Sty 2011 15:54   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


Kolego sympatyczny - nie kombinuj.
Pomyśl teraz co będzie jak kogoś prąd popieści (nie daj Boże zabije). Idziesz siedzieć.
Podłączałem agregat u siebie - najpierw udałem się do mojego ZE:
- na podłączenie agregatu trzeba mieć projekt.
- podłączenia nie trzeba zgłaszać pod warunkiem, że SZR posiada blokadę mechaniczną.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
yooshky
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sty 2011
Posty: 11
Miasto: Sosnowiec

yooshky
Poziom 5
Post#4 Post autora tematu 12 Sty 2011 16:00   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


Ok. Czyli zostaje podlaczanie reczne lub zakup za 2,5-3k PLN "gotowego" rozwiazania. Ewentualnie zakup panelu od producenta agregatu za 6-8k PLN ktory rowniez automatycznie odpala agregat.
Dzieki za opinie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zdzisiek1979
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 2499
Miasto: Pabianice

zdzisiek1979
Poziom 22
Post#5 12 Sty 2011 16:23   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


Zastosuj przełącznik sieć-agregat a jak agregat jest z automatycznym startem i stopem to bym spróbował przenieś włącznik agregatu (przycisk start-stop) do obudowy z przełącznikiem sieć-agregat i włączenie agregatu i przełączenie w jednym miejscu by było. Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14404
Miasto: Stalowa Wola

retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#6 12 Sty 2011 17:53   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


yooshky napisał:
. Czy mogę spodziewać się jakichś problemów, czy to co prezentuję będzie prawidłowo działać?


Koledzy dobrze podpowiadają, pozostań przy informatyce. Bo nawet początkujący elektryk powinien wiedzieć, że budowane niegdyś układy wykrywania zaniku fazy na stycznikach, mają wartość żadną. Bo jeśli odbiornikiem jest silnik, to żadnego zaniku przeważnie nie wykryją.
W sumie jest to układ o zawodności powyżej 50%.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 6807
Miasto: Szczecin

Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Post#7 12 Sty 2011 19:05   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


Witam.


Miałem ten temat "pod nadzorem", ale cóż .... Przeczytałem porady i zastanawiam się, czy producenci SZR mają własne, tajemne rozwiązania, czy korzystają z ogólnie dostępnych systemów automatyki. Bez problemu można kupić CZF, czasówki, przekaźniki bistabilne, itp. i to z atestem lub deklaracją zgodności. Wpakować to w obudowę każdy ... potrafi.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14404
Miasto: Stalowa Wola

retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#8 12 Sty 2011 19:22   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


Mariusz Ch. napisał:
Witam.
Wpakować to w obudowę każdy ... potrafi.


Prawda? A jeszcze dopisać na niej CE... W Chinach to najlepiej wychodzi.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 6807
Miasto: Szczecin

Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Post#9 12 Sty 2011 19:34   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


Witam.

Cytat:
... A jeszcze dopisać na niej CE... W Chinach to najlepiej wychodzi. ...


Przyznam się, że tego nie bardzo rozumiem. Symbol CE jest deklarację o nieszkodliwości produktu dla zdrowia i środowiska naturalnego. Zabudowane rozdzielnice też nie są tak oznaczone, a wystarczającymi dokumentami są właśnie atesty i protokoły pomiarów.


Pzdr.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 12 Sty 2011 19:34   



Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#10 12 Sty 2011 19:43   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


Mariusz Ch. napisał:
Miałem ten temat "pod nadzorem", ale cóż .... Przeczytałem porady i zastanawiam się, czy producenci SZR mają własne, tajemne rozwiązania, czy korzystają z ogólnie dostępnych systemów automatyki. Bez problemu można kupić CZF, czasówki, przekaźniki bistabilne, itp. i to z atestem lub deklaracją zgodności. Wpakować to w obudowę każdy ... potrafi.
- tak, ale trzeba mieć atest na całokształt.
Gdyby kolega yooshky kombinował tego typu układ np. w domu to problem dotyczyłby tylko i wyłącznie jego i rodziny/domowników. Są schematy w sieci - zresztą to duża fizolofia nie jest.
Ale z godnie z naszymi przepisami taka samoróbka nie może być zainstalowana w firmie.
Nie wiem skąd yooshky wziął taką kwotę za SZR - jutro postaram się - wróć - w piątek będę w pracy - wydłubię fakturę za SZR - z tego co nie pamiętam zmieściłem się w 2000zł (netto) - agregat 100kVA - być może dostałem rabat za całokształt - firma FOGO.
Tak, czy inaczej w grę wchodzą przepisy - podle których SZR trzeba kupić.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kkas12
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 5659
Miasto: Oborniki Śl, Dublin

kkas12
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#11 12 Sty 2011 19:58   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


Witam!

Cytat:
Symbol CE jest deklarację o nieszkodliwości produktu dla zdrowia i środowiska naturalnego. Zabudowane rozdzielnice też nie są tak oznaczone, a wystarczającymi dokumentami są właśnie atesty i protokoły pomiarów.

Nieprawda.
Ale aby o tym pisać należy najpierw zapoznać się z odpowiednimi rozporządzeniami wdrażającymi dyrektywy, znać odpowiednie normy zharmonizowane dotyczące wyrobu oraz mieć podstawową wiedzę dotyczącą zasad doboru elementów i sporządzania dokumentacji.

ROZDZIELNICE PODLEGAJĄ OZNACZANIU ZNAKIEM CE. KAŻDY KTO WYTWARZA (DOKONUJE MONTAŻU) ROZDZIELNICY W OPARCIU O PUSTĄ OBUDOWĘ LUB DOKONUJE ADAPTACJI GOTOWEJ ROZDZIELNICY JEST W ROZUMIENIU PRZEPISÓW JEJ PRODUCENTEM I OBOWIĄZANY JEST SPORZĄDZIĆ WYMAGANĄ PRZEPISAMI DOKUMENTACJĘ, WYSTAWIĆ DEKLARACJĘ ZGODNOŚCI ORAZ OZNACZYĆ WYRÓB ZNAKIEM CE.[/B]
(Dz. U. Nr 80, poz. 912) z dnia 17 września 1999 r.
cytuję:
§ 3. Każde urządzenie i instalacja energetyczna przed dopuszczeniem do eksploatacji powinny posiadać wymagany odrębnymi przepisami certyfikat na znak bezpieczeństwa, o ile taki obowiązek istnieje, albo posiadać deklarację zgodności z Polskimi Normami wprowadzonymi do obowiązkowego stosowania oraz wymaganiami określonymi odrębnymi przepisami.

A pomiędzy Chinami a Europą jest jednak subtelna różnica
Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
yooshky
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sty 2011
Posty: 11
Miasto: Sosnowiec

yooshky
Poziom 5
Post#12 Post autora tematu 12 Sty 2011 20:15   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


forestx napisał:
Nie wiem skąd yooshky wziął taką kwotę za SZR

http://www.szr.pl/pdf/cennik_pa.pdf
innych szczerze mówiąc nie szukałem. Chciałem sam coś wydłubać Smile
Oczywiście pomysł zarzucam. Dołoży się do rozdzielki ręczny przełącznik sieć - agregat i po kłopocie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 6807
Miasto: Szczecin

Mariusz Ch.
Zasłużony dla elektroda
Post#13 12 Sty 2011 20:58   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


Witam.

Mowa jest o wewnętrznych instalacjach odbiorczych i rozdzielnicach, a nie o RG i sieciach. Zwykle przygotowuję schemat, plan, protokoły pomiarów i certyfikaty. Jeszcze się nie spotkałem z wymogiem sprowadzania przedstawicieli instytucji certyfikującej.


Pzdr.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Bronek22
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Lip 2009
Posty: 5337
Miasto: Warszawa Praga

Bronek22
Poziom 24
Post#14 12 Sty 2011 21:08   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


Kolego moderatorze.
Mariusz Ch. napisał:
Zabudowane rozdzielnice też nie są tak oznaczone, a wystarczającymi dokumentami są właśnie atesty i protokoły pomiarów.

Co ty kombinujesz kolego moderatorze.
Facet posiada atesty i protokoły pomiarów ? Nie
Ma jakieś przyrządy pomiarowe ? Nie
Jest elektrykiem ? Nie
Więc jak jest z twoim rozumieniem.
Mariusz Ch. napisał:

Przeczytałem porady i zastanawiam się, czy producenci SZR mają własne, tajemne rozwiązania, czy korzystają z ogólnie dostępnych systemów automatyki. Bez problemu można kupić CZF, czasówki, przekaźniki bistabilne, itp. i to z atestem lub deklaracją zgodności. Wpakować to w obudowę każdy ... potrafi.

Powiem ci, że to wyjątkowo naiwny sposób rozumowania.
Każdy to potrafi ? Bardzo wątpliwe. To niech to zrobi łącznie z badaniami.
Bronek

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kkas12
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 5659
Miasto: Oborniki Śl, Dublin

kkas12
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#15 12 Sty 2011 21:24   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


Witam!


Cytat:
Mowa jest o wewnętrznych instalacjach odbiorczych i rozdzielnicach, a nie o RG i sieciach. Zwykle przygotowuję schemat, plan, protokoły pomiarów i certyfikaty. Jeszcze się nie spotkałem z wymogiem sprowadzania przedstawicieli instytucji certyfikującej.
Manipulowanie nazwami niczego tu nie zmieni. Punkt widzenia również. Ani znajomość lub nieznajomość przepisów.
Proponuję poczytać:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 10 kwietnia 2003 r. w sprawie zasadniczych wymagań dla maszyn i elementów bezpieczeństwa
oraz
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I BUDOWNICTWA z dnia 27 grudnia 2005 r. w sprawie dokonywania oceny zgodności aparatury z zasadniczymi wymaganiami dotyczącymi kompatybilności elektromagnetycznej oraz sposobu jej oznakowania
Tu też można coś znaleźć.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI
z dnia 15 grudnia 2005 r.
w sprawie zasadniczych wymagań dla sprzętu elektrycznego2

(Dz. U. z dnia 28 grudnia 2005 r.)
Dokumentację i protokoły odbiorcze rozdzielnicy i deklarację zgodności CE potrzeba przechowywać przez okres 10 lat.

Oprócz tego
Norma PN-EN 60439-3:2004 Rozdzielnice i sterownice niskonapięciowe -- Część 3: Wymagania dotyczące niskonapięciowych rozdzielnic i sterownic przeznaczonych do instalowania w miejscach dostępnych do użytkowania przez osoby niewykwalifikowane -- Rozdzielnice tablicowe wymaga, aby rozdzielnice przeznaczone do użytkowania przez osoby niewykwalifikowane były konstruowane jak rozdzielnice sprawdzane w pełnym zakresie badań typu.

Proponuję więc lekturę wymagań tego arkusza, gdyż są one charakterystyczne dla wyrobów tzw. powszechnego użytku, czy też do użytku domowego i podobnego.
A wymagania te, poza typowymi wymaganiami dla rozdzielnic, są rozszerzone między innymi o:
- odporność materiałów izolacyjnych na podwyższoną temperaturę
- odporność materiałów izolacyjnych na żar
- odporność obudów na uderzenie
- odporność mechaniczna elementów mocujących
W związku z tym rozdzielnica taka powinna być wykonana fabrycznie i oznaczona znakiem CE przez producenta.

Jest tego jeszcze dużo, dużo więcej.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 3555

kkknc
Poziom 23
Post#16 16 Sty 2011 00:35   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


Pomijając względy prawne, o których koledzy wspomnieli i bardzo dobrze, to oczywiście można zbudować układ na czasówkach, który będzie działał. Oczywiście znacznie większe możliwości sterowania i nadzoru daje układ SZR, który kosztuje od 999zł do tego dwa styczniki. Firmy sprzedające gotowce nic innego nie robią.

Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
methodx
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 41

methodx
Poziom 9
Post#17 16 Sty 2011 10:55   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


przekaźniki czasowe nie rozwiązują tu problemu możliwości jednoczesnej pracy agregatu i sieci,musi być blokada mechaniczna dwóch styczników jak 1 zał to 2wył
są takie w sprzedaży z możliwością blokady mechanicznej(Moeller)
a w miejsce trzech przekaźników można zastosować przekaźnik kontroli faz jako monitor sieci np.MR-EU31UW1P

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 3555

kkknc
Poziom 23
Post#18 17 Sty 2011 00:40   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


Schemat, który pokazałem pochodzi z instrukcji generatora bardzo znanego i cenionego na arenie międzynarodowej koncernu i wież mi tam nie ma blokady mechanicznej przekaźników. Zblokowanie mechaniczne wcale nie wyklucza możliwości sklejenia się styku w przekaźniku. SZR nie robi nic innego niż przełączanie przekaźników, styczników, hebli, z określoną zwłoką czasową tak jak czasówka.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 17 Sty 2011 00:40   



Powrót do góry
methodx
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 41

methodx
Poziom 9
Post#19 23 Sty 2011 12:38   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


na tym schemacie widać blokadę mechaniczną,
linia przerywana między stycznikiem PC i MC a na środku trójkącik,
tak się oznacza blokadę mechaniczną.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kortyleski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 4233
Miasto: Warszawa

kortyleski
Poziom 24
Post#20 23 Sty 2011 13:00   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


Pomijając aspekty prawne - urządzenie nie musi być aż tak skomplikowane. Wystarczy stycznik ze stykami przełączanymi i zwykły silnikowy wykrywacz zaniku fazy. Jednocześnie styki przełączane zapewniają swego rodzaju mechaniczne zabezpieczenie przed podłączeniem agregatu do sieci zewnętrznej.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 3555

kkknc
Poziom 23
Post#21 23 Sty 2011 13:35   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


methodx napisał:
na tym schemacie widać blokadę mechaniczną,
linia przerywana między stycznikiem PC i MC a na środku trójkącik,
tak się oznacza blokadę mechaniczną.


Owszem, ale ta blokada jest tylko na schemacie, na co chciałem zwrócić uwagę.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 23 Sty 2011 13:35   



Powrót do góry
szkodnik_byd
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 13 Kwi 2010
Posty: 4
Miasto: bydgoszcz

szkodnik_byd
Poziom 2
Post#22 19 Kwi 2011 15:39   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


Witam serdecznie

w ramach zapytania dotyczącego tematu ale w skali domowej czy urządzenia przełączające napięcie typu ATS (wystarczy wpisać na allegro) za 700zł sztuka plus dwa styczniki jeżeli napięcie będzie większe nić 6kW nie będzie tańsze ?? możliwe że nie zabuduje się tego w tablicy ale jednak jest to gotowe rozwiązanie

Pytanie do bardziej doświadczonych czy takie rozwiązanie również wymaga zgody energetyki czy można to podłączyć we własnym zakresie ??

do tego ATS ma tę zaletę, że sam odpali agregat z rozrusznikiem

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 19 Kwi 2011 15:39   



Powrót do góry
swaldek58
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 27 Gru 2008
Posty: 1
Miasto: Malbork

swaldek58
Poziom 1
Post#23 18 Maj 2014 20:37   

Re: Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania


yooshky napisał:
Witam.
Potrzeba matką "wynalazku" - stąd mój post, ponieważ coś sobie obmyśliłem.
Pracuję w niewielkiej miejscowości gdzie zasilanie w energię elektryczną odbywa się po starej i zniszczonej sieci na której występują częste awarie. Często muszę korzystać z agregatu prądotwórczego (6,5kW inwerterowego). Niestety, jeśli aktualnie jestem w terenie a wystąpi brak zasilania sieciowego nikt nie ma odwagi dołączać go do instalacji budynku.
Agregat służy tylko i wyłącznie jako źródło awaryjne dla w/w budynku biurowego, ma stałe miejsce zabudowy, uruchamiany jest rozrusznikiem elektrycznym więc nawet pani "Zosia" potrafi go załączyć. A oto mój układ dołączania agregatu do instalacji budynku:
Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania
Całość zmontowana miałaby być w osobnej skrzynce rozdzielczej. Czy mogę spodziewać się jakichś problemów, czy to co prezentuję będzie prawidłowo działać?
Gotowe rozwiązania tego typu wyceniane są na 2.5k PLN i więcej, to co prezentuję zamknie się kwotą do 600 PLN przy realizacji na 25A. Po co więc przepłacać skoro można się pobawić w dodatku w pracy? Smile
Dodam że mój zawód nie ma nic wspólnego z elektryka ani elektronika więc proszę nie wieszać na mnie psów za użyte w schemacie symbole i nazewnictwo. 30 lat temu gdy byłem jeszcze dzieckiem, moim hobby była elektronika ale wraz z C64 który zawitał w moim domu musiała ustąpić informatyce Smile
Jeśli temat nie jest właściwy to proszę modów o przeniesienie i wyrozumiałość Smile
Pozdrawiam




Witajcie mozna troszkę inaczej sprawdzone polecam

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Automatyczny stycznikowy przełącznik źródła zasilania
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Automatyczny wybór źródła zasilania (15)
Przełącznik 2:1 źródła zasilania 230V (3)
Jaki przełącznik źródła zasilania? (5)
Automatyczny przełącznik zasilania (5)
automatyczny przełącznik faz zasilania (6)
automatyczny przełącznik zasilania do zaworu elektrycznego (4)
Automatyczny Przełącznik Zasilania zamiast agregatu a sieć elektryczna ? (6)
Automatyczny przełącznik faz (1)
Automatyczny przełącznik faz (1)
Automatyczny przełącznik faz (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.077 seconds

elektroda.pl temat RSS