Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> N Multiroom problem z połączeniem dekoderów
Autor
Wiadomość
zembe
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 28 Cze 2005
Posty: 531
Miasto: Solec Kujawski

Post#1 Post autora tematu 12 Sty 2011 21:47   

N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Witajcie
Mam problem z montażem N-ki multiroom.
Instalacja wygląda tak: 2 przewody z konwertera quad do czarnego n-boxa.
1 przewód z konwertera quad do białego dekodera.
Dekodery spięte skrętką UTP 5-tej kategorii o długości około 17 metrów.
W czarnym n-boxie wszystko działa.
Problem polega na tym, że dekodery nie widzą się po skrętce i biały dekoder nie chce się włączyć do normalnego trybu pracy tzn. nie można wyjść z menu.
Po podłączeniu na krótko t.j. przewodem długości trzech metrów wszystko działa bez problemu.
Oczywiście skrętka użyta w instalacji sprawdzona testerem i wszystkie przejścia 1 do 1 są. Nie mam już pomysłów co może być nie tak.
Spece z N-ki w BOK-u mówią, że długość skrętki nie ma różnicy.
Co może powodować taki stan rzeczy?
Czy ktoś już się z tym męczył?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Ceneo


Ceneo


Post# 12 Sty 2011 21:47   


Zobacz najlepsze oferty sprzętu RTV:

Powrót do góry
   
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 7997
Miasto: Cisterna

Post#2 12 Sty 2011 22:31   

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Mam to samo. Na info twierdzą że to nowość.
Powrót do góry
   
zembe
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 28 Cze 2005
Posty: 531
Miasto: Solec Kujawski

Post#3 Post autora tematu 12 Sty 2011 23:10   

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Witaj
Jaka nowość?
Że nie działa czy, że ktoś ma skrętki koło 20 metrów?


Dziś zadziałało, wystarczyło zarobić Rj-ki w standardzie T568B. Nie wiem dlaczego przecież to i tak podłączenie 1 do 1. Ważne, że już po sprawie - mamy nauczkę na przyszłość.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 7997
Miasto: Cisterna

Post#4 14 Sty 2011 19:16   

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


zembe napisał:
Witaj
Jaka nowość?
Że nie działa czy, że ktoś ma skrętki koło 20 metrów?


Dziś zadziałało, wystarczyło zarobić Rj-ki w standardzie T568B. Nie wiem dlaczego przecież to i tak podłączenie 1 do 1. Ważne, że już po sprawie - mamy nauczkę na przyszłość.
Pozdrawiam


T 568B to nie 1do 1 tylko krosowany.
Podłączenie może być kablem 1 do 1 lub krosowanym, tu cytuję słowa po telefonie na info linię. Długość kabla nie jest określona, bo nikt na info linii nie wie! Problem z połączeniem dekoderów wynika także ze słabego sygnału z anteny( tak twierdzą na info linii).

Napiszę więcej w najbliższym czasie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Sty 2011 19:16   





Powrót do góry
   
Darek.S
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 05 Wrz 2003
Posty: 1323
Miasto: Kraków

Post#5 20 Sty 2011 22:05   

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Mam identyczny problem. Twin podłączony do "Turbacza" biały skrętką 15m. Nie robiłem kabla z przeplotem bo w instrukcji nic o tym nie było (chociaz mnie korciło i na logikę tak jest poprawniej) a urządzenia mogą mieć auto sensing. Przy próbie automatycznej konfiguracji dekodery się w ogóle nie łączą. Zeby nie gonić po pietrze zniosłem białego w pobliże turbacza ale na automacie nie zobaczyły się. Po konfiguracji ręcznej (wpisałem adresy IP o jeden rózne i te same bramy) połaczyły się. Biały nawet wykrył nowe oprogramowanie i dość szybko zakończył instalacje z komunikatem, że złe CRC czy "header". Po zapięciu białego bezpośrednio do anteny po półgodzinie zaktualizował oprogramowanie, ale dekodery połaczyły sie także na ręcznym ustawieniu (na automacie :cry:). Potem pojawił sie na białym komunikat o sprawdzaniu karty i tak jest od wczoraj. Na czarnym od czasu do czasu pojawia sie czerwona plansza o aktywacji karty. Na infolinie nie idzie się dodzwonić. U znajomego dystrybutora powiedzieli mi , ze tez mieli problem i pomogło dopiero podłączenie białego do anteny (czyli zamiast Twina potrzebujemy Quada lub drugą antenę. Jutro tam jadę i przepinam RJ-tke na przeplot.
Powrót do góry
   
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 7997
Miasto: Cisterna

Post#6 20 Sty 2011 22:22   

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Przeplot czy 1-1 to to samo w działaniu tego prototypu jak to określają na infolinii. W białym ustaw połączenie bez anteny. W turbo musisz mieć dobrą jakość sygnału. Jeżeli będzie słąba to się nie połączą dekodery.
Powrót do góry
   
Darek.S
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 05 Wrz 2003
Posty: 1323
Miasto: Kraków

Post#7 21 Sty 2011 09:11   

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Jakość mam prawie 100%. Antena Famawal 80 i raptem 4m kabla. A co do przeplotu to żeby połaczyć ze sobą dwa tunerki Fergusona Ariva to własnie jest on wymagany (przy bezpośrednim połączeniu - przez switcha robimy normalne kabelki). Tunery zreszta jak juz pisałem komunikują się ze soba, ale dopiero po ręcznym wpisaniu IP. Pole DHCP zostawiłem wyzerowane bo jest bezpośrednie połączenie. Byc może , ze ma to jakieś znaczenie
Edit: Po rozmowie na infolinii dowiedziaóem się, ze trzeba włączyć antenę w białym i powinny sie sparować. To czy kabel ma przeplot twierdzili, ze nie ma znaczenia. Zniosłem białego na dół, podpiąłem antenę i w zakładce antena właczyłem (95%siła 100% jakość :D ) Zapamiętał, ale po wyjściu pod komunikatem o sprawdzaniu karty mam zero siły i jakości. Po resecie do ustawień fabrycznych tym razem połączył sie automatycznie i pod komunikatem o sprawdzaniu były paski anteny na 100% jakości. Po kilku minutach wskoczył obraz. Zaniosłem białego na górę i po właczeniu znowu nie połączył się. Dopiero na ręcznym ustawieniu połączył (chwilę to trwało - znacznie dłużej niż przy krótkim kablu i na automacie). po minutowym sprawdzaniu karty sukces jest obraz. Być może jednak przeplot byłby lepszy. A i długość skrętki może mieć tu znaczenie. Z tego wszystkiego nie sprawdziłem w menu jakości połączenia przy krótkim i długim kablu a to mogłoby sporo wyjaśnić. No cóż usługa dopiero weszła na rynek i pewnie będzie jeszcze okazja. Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Sty 2011 09:11   





Powrót do góry
   
pierzchalski
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Cze 2005
Posty: 38
Miasto: Głogów

Post#8 30 Sty 2011 17:40   

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Witam
czy jest możliwość rozdzielenia tego kabla sieciowego np.na trzeci dekoder?,może ktoś już próbował takiej kombinacji?
Powrót do góry
   
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 7997
Miasto: Cisterna

Post#9 30 Sty 2011 18:04   

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


pierzchalski napisał:
Witam
czy jest możliwość rozdzielenia tego kabla sieciowego np.na trzeci dekoder?,może ktoś już próbował takiej kombinacji?


Nie ma i nie będzie.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> N Multiroom problem z połączeniem dekoderów
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS