Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy ->N Multiroom problem z połączeniem dekoderów Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
zembe
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 28 Cze 2005
Posty: 530
Miasto: Solec Kujawski

zembe
Poziom 18
Post#1 Post autora tematu 12 Sty 2011 21:47   

N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Witajcie
Mam problem z montażem N-ki multiroom.
Instalacja wygląda tak: 2 przewody z konwertera quad do czarnego n-boxa.
1 przewód z konwertera quad do białego dekodera.
Dekodery spięte skrętką UTP 5-tej kategorii o długości około 17 metrów.
W czarnym n-boxie wszystko działa.
Problem polega na tym, że dekodery nie widzą się po skrętce i biały dekoder nie chce się włączyć do normalnego trybu pracy tzn. nie można wyjść z menu.
Po podłączeniu na krótko t.j. przewodem długości trzech metrów wszystko działa bez problemu.
Oczywiście skrętka użyta w instalacji sprawdzona testerem i wszystkie przejścia 1 do 1 są. Nie mam już pomysłów co może być nie tak.
Spece z N-ki w BOK-u mówią, że długość skrętki nie ma różnicy.
Co może powodować taki stan rzeczy?
Czy ktoś już się z tym męczył?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 8377
Miasto: Cisterna

mihal2002
Poziom 25
Post#2 12 Sty 2011 22:31   

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Mam to samo. Na info twierdzą że to nowość.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zembe
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 28 Cze 2005
Posty: 530
Miasto: Solec Kujawski

zembe
Poziom 18
Post#3 Post autora tematu 12 Sty 2011 23:10   

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Witaj
Jaka nowość?
Że nie działa czy, że ktoś ma skrętki koło 20 metrów?


Dziś zadziałało, wystarczyło zarobić Rj-ki w standardzie T568B. Nie wiem dlaczego przecież to i tak podłączenie 1 do 1. Ważne, że już po sprawie - mamy nauczkę na przyszłość.
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 8377
Miasto: Cisterna

mihal2002
Poziom 25
Post#4 14 Sty 2011 19:16   

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


zembe napisał:
Witaj
Jaka nowość?
Że nie działa czy, że ktoś ma skrętki koło 20 metrów?


Dziś zadziałało, wystarczyło zarobić Rj-ki w standardzie T568B. Nie wiem dlaczego przecież to i tak podłączenie 1 do 1. Ważne, że już po sprawie - mamy nauczkę na przyszłość.
Pozdrawiam


T 568B to nie 1do 1 tylko krosowany.
Podłączenie może być kablem 1 do 1 lub krosowanym, tu cytuję słowa po telefonie na info linię. Długość kabla nie jest określona, bo nikt na info linii nie wie! Problem z połączeniem dekoderów wynika także ze słabego sygnału z anteny( tak twierdzą na info linii).

Napiszę więcej w najbliższym czasie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Darek.S
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 05 Wrz 2003
Posty: 1482
Miasto: Kraków

Darek.S
Poziom 21
Post#5 20 Sty 2011 22:05   

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Mam identyczny problem. Twin podłączony do "Turbacza" biały skrętką 15m. Nie robiłem kabla z przeplotem bo w instrukcji nic o tym nie było (chociaz mnie korciło i na logikę tak jest poprawniej) a urządzenia mogą mieć auto sensing. Przy próbie automatycznej konfiguracji dekodery się w ogóle nie łączą. Zeby nie gonić po pietrze zniosłem białego w pobliże turbacza ale na automacie nie zobaczyły się. Po konfiguracji ręcznej (wpisałem adresy IP o jeden rózne i te same bramy) połaczyły się. Biały nawet wykrył nowe oprogramowanie i dość szybko zakończył instalacje z komunikatem, że złe CRC czy "header". Po zapięciu białego bezpośrednio do anteny po półgodzinie zaktualizował oprogramowanie, ale dekodery połaczyły sie także na ręcznym ustawieniu (na automacie Crying or Very sad). Potem pojawił sie na białym komunikat o sprawdzaniu karty i tak jest od wczoraj. Na czarnym od czasu do czasu pojawia sie czerwona plansza o aktywacji karty. Na infolinie nie idzie się dodzwonić. U znajomego dystrybutora powiedzieli mi , ze tez mieli problem i pomogło dopiero podłączenie białego do anteny (czyli zamiast Twina potrzebujemy Quada lub drugą antenę. Jutro tam jadę i przepinam RJ-tke na przeplot.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 8377
Miasto: Cisterna

mihal2002
Poziom 25
Post#6 20 Sty 2011 22:22   

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Przeplot czy 1-1 to to samo w działaniu tego prototypu jak to określają na infolinii. W białym ustaw połączenie bez anteny. W turbo musisz mieć dobrą jakość sygnału. Jeżeli będzie słąba to się nie połączą dekodery.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Darek.S
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 05 Wrz 2003
Posty: 1482
Miasto: Kraków

Darek.S
Poziom 21
Post#7 21 Sty 2011 09:11   

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Jakość mam prawie 100%. Antena Famawal 80 i raptem 4m kabla. A co do przeplotu to żeby połaczyć ze sobą dwa tunerki Fergusona Ariva to własnie jest on wymagany (przy bezpośrednim połączeniu - przez switcha robimy normalne kabelki). Tunery zreszta jak juz pisałem komunikują się ze soba, ale dopiero po ręcznym wpisaniu IP. Pole DHCP zostawiłem wyzerowane bo jest bezpośrednie połączenie. Byc może , ze ma to jakieś znaczenie
Edit: Po rozmowie na infolinii dowiedziaóem się, ze trzeba włączyć antenę w białym i powinny sie sparować. To czy kabel ma przeplot twierdzili, ze nie ma znaczenia. Zniosłem białego na dół, podpiąłem antenę i w zakładce antena właczyłem (95%siła 100% jakość Very Happy ) Zapamiętał, ale po wyjściu pod komunikatem o sprawdzaniu karty mam zero siły i jakości. Po resecie do ustawień fabrycznych tym razem połączył sie automatycznie i pod komunikatem o sprawdzaniu były paski anteny na 100% jakości. Po kilku minutach wskoczył obraz. Zaniosłem białego na górę i po właczeniu znowu nie połączył się. Dopiero na ręcznym ustawieniu połączył (chwilę to trwało - znacznie dłużej niż przy krótkim kablu i na automacie). po minutowym sprawdzaniu karty sukces jest obraz. Być może jednak przeplot byłby lepszy. A i długość skrętki może mieć tu znaczenie. Z tego wszystkiego nie sprawdziłem w menu jakości połączenia przy krótkim i długim kablu a to mogłoby sporo wyjaśnić. No cóż usługa dopiero weszła na rynek i pewnie będzie jeszcze okazja. Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
pierzchalski
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Cze 2005
Posty: 38
Miasto: Głogów

pierzchalski
Poziom 9
Post#8 30 Sty 2011 17:40   

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Witam
czy jest możliwość rozdzielenia tego kabla sieciowego np.na trzeci dekoder?,może ktoś już próbował takiej kombinacji?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 8377
Miasto: Cisterna

mihal2002
Poziom 25
Post#9 30 Sty 2011 18:04   

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


pierzchalski napisał:
Witam
czy jest możliwość rozdzielenia tego kabla sieciowego np.na trzeci dekoder?,może ktoś już próbował takiej kombinacji?


Nie ma i nie będzie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> N Multiroom problem z połączeniem dekoderów
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Multiroom N-ka - bezprzewodowe (WiFi) połączenie dekoderów (5)
Połączenie wielu dekoderów z Multiroom\'em NC poprzez sieć WI-FI (1)
nc+ multiroom - Podłaczenie dwóch dekoderów do anteny z internetem z kablówki (9)
NC+ multiroom - multiroom jak najlepiej połączyć? (7)
Problem Cyfra + multiroom (9)
Problem z połączeniem TV i kina!! (13)
problem z połączeniem wzmacniacza z tv (7)
Problem z połączeniem cyfrowym - TV z Amplitunerem. (3)
problem z połączeniem ( Ambli z DVD ) (4)
Technics SU-C800UM2 - problem z połączeniem - help (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.063 seconds

elektroda.pl temat RSS