Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


  Main Page -> Forum Index -> RTV Usable ->N Multiroom problem z połączeniem dekoderów Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
zembe
Level 20
Location: Solec Kujawski
Joined: 28 Jun 2005
Posts: 540
Helped: 20
Post rating: 11
zembe
Level 20
Post#1 12 Jan 2011 21:47  Topic author   

N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Witajcie
Mam problem z montażem N-ki multiroom.
Instalacja wygląda tak: 2 przewody z konwertera quad do czarnego n-boxa.
1 przewód z konwertera quad do białego dekodera.
Dekodery spięte skrętką UTP 5-tej kategorii o długości około 17 metrów.
W czarnym n-boxie wszystko działa.
Problem polega na tym, że dekodery nie widzą się po skrętce i biały dekoder nie chce się włączyć do normalnego trybu pracy tzn. nie można wyjść z menu.
Po podłączeniu na krótko t.j. przewodem długości trzech metrów wszystko działa bez problemu.
Oczywiście skrętka użyta w instalacji sprawdzona testerem i wszystkie przejścia 1 do 1 są. Nie mam już pomysłów co może być nie tak.
Spece z N-ki w BOK-u mówią, że długość skrętki nie ma różnicy.
Co może powodować taki stan rzeczy?
Czy ktoś już się z tym męczył?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mihal2002
Level 42
Location: Cisterna
Joined: 30 Aug 2009
Posts: 9598
Helped: 656
mihal2002
Level 42
Post#2 12 Jan 2011 22:31    

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Mam to samo. Na info twierdzą że to nowość.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zembe
Level 20
Location: Solec Kujawski
Joined: 28 Jun 2005
Posts: 540
Helped: 20
Post rating: 11
zembe
Level 20
Post#3 12 Jan 2011 23:10  Topic author   

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Witaj
Jaka nowość?
Że nie działa czy, że ktoś ma skrętki koło 20 metrów?


Dziś zadziałało, wystarczyło zarobić Rj-ki w standardzie T568B. Nie wiem dlaczego przecież to i tak podłączenie 1 do 1. Ważne, że już po sprawie - mamy nauczkę na przyszłość.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mihal2002
Level 42
Location: Cisterna
Joined: 30 Aug 2009
Posts: 9598
Helped: 656
mihal2002
Level 42
Post#4 14 Jan 2011 19:16    

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


zembe wrote:
Witaj
Jaka nowość?
Że nie działa czy, że ktoś ma skrętki koło 20 metrów?


Dziś zadziałało, wystarczyło zarobić Rj-ki w standardzie T568B. Nie wiem dlaczego przecież to i tak podłączenie 1 do 1. Ważne, że już po sprawie - mamy nauczkę na przyszłość.
Pozdrawiam


T 568B to nie 1do 1 tylko krosowany.
Podłączenie może być kablem 1 do 1 lub krosowanym, tu cytuję słowa po telefonie na info linię. Długość kabla nie jest określona, bo nikt na info linii nie wie! Problem z połączeniem dekoderów wynika także ze słabego sygnału z anteny( tak twierdzą na info linii).

Napiszę więcej w najbliższym czasie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Darek.S
Level 29
Location: Kraków
Joined: 05 Sep 2003
Posts: 2216
Helped: 80
Post rating: 46
Darek.S
Level 29
Post#5 20 Jan 2011 22:05    

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Mam identyczny problem. Twin podłączony do "Turbacza" biały skrętką 15m. Nie robiłem kabla z przeplotem bo w instrukcji nic o tym nie było (chociaz mnie korciło i na logikę tak jest poprawniej) a urządzenia mogą mieć auto sensing. Przy próbie automatycznej konfiguracji dekodery się w ogóle nie łączą. Zeby nie gonić po pietrze zniosłem białego w pobliże turbacza ale na automacie nie zobaczyły się. Po konfiguracji ręcznej (wpisałem adresy IP o jeden rózne i te same bramy) połaczyły się. Biały nawet wykrył nowe oprogramowanie i dość szybko zakończył instalacje z komunikatem, że złe CRC czy "header". Po zapięciu białego bezpośrednio do anteny po półgodzinie zaktualizował oprogramowanie, ale dekodery połaczyły sie także na ręcznym ustawieniu (na automacie :cry:). Potem pojawił sie na białym komunikat o sprawdzaniu karty i tak jest od wczoraj. Na czarnym od czasu do czasu pojawia sie czerwona plansza o aktywacji karty. Na infolinie nie idzie się dodzwonić. U znajomego dystrybutora powiedzieli mi , ze tez mieli problem i pomogło dopiero podłączenie białego do anteny (czyli zamiast Twina potrzebujemy Quada lub drugą antenę. Jutro tam jadę i przepinam RJ-tke na przeplot.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mihal2002
Level 42
Location: Cisterna
Joined: 30 Aug 2009
Posts: 9598
Helped: 656
mihal2002
Level 42
Post#6 20 Jan 2011 22:22    

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Przeplot czy 1-1 to to samo w działaniu tego prototypu jak to określają na infolinii. W białym ustaw połączenie bez anteny. W turbo musisz mieć dobrą jakość sygnału. Jeżeli będzie słąba to się nie połączą dekodery.

Helpful post? + 0
Back to top
Darek.S
Level 29
Location: Kraków
Joined: 05 Sep 2003
Posts: 2216
Helped: 80
Post rating: 46
Darek.S
Level 29
Post#7 21 Jan 2011 09:11    

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Jakość mam prawie 100%. Antena Famawal 80 i raptem 4m kabla. A co do przeplotu to żeby połaczyć ze sobą dwa tunerki Fergusona Ariva to własnie jest on wymagany (przy bezpośrednim połączeniu - przez switcha robimy normalne kabelki). Tunery zreszta jak juz pisałem komunikują się ze soba, ale dopiero po ręcznym wpisaniu IP. Pole DHCP zostawiłem wyzerowane bo jest bezpośrednie połączenie. Byc może , ze ma to jakieś znaczenie
Edit: Po rozmowie na infolinii dowiedziaóem się, ze trzeba włączyć antenę w białym i powinny sie sparować. To czy kabel ma przeplot twierdzili, ze nie ma znaczenia. Zniosłem białego na dół, podpiąłem antenę i w zakładce antena właczyłem (95%siła 100% jakość :D ) Zapamiętał, ale po wyjściu pod komunikatem o sprawdzaniu karty mam zero siły i jakości. Po resecie do ustawień fabrycznych tym razem połączył sie automatycznie i pod komunikatem o sprawdzaniu były paski anteny na 100% jakości. Po kilku minutach wskoczył obraz. Zaniosłem białego na górę i po właczeniu znowu nie połączył się. Dopiero na ręcznym ustawieniu połączył (chwilę to trwało - znacznie dłużej niż przy krótkim kablu i na automacie). po minutowym sprawdzaniu karty sukces jest obraz. Być może jednak przeplot byłby lepszy. A i długość skrętki może mieć tu znaczenie. Z tego wszystkiego nie sprawdziłem w menu jakości połączenia przy krótkim i długim kablu a to mogłoby sporo wyjaśnić. No cóż usługa dopiero weszła na rynek i pewnie będzie jeszcze okazja. Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
pierzchalski
Level 9
Location: Głogów
Joined: 29 Jun 2005
Posts: 40
Post rating: 1
pierzchalski
Level 9
Post#8 30 Jan 2011 17:40    

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


Witam
czy jest możliwość rozdzielenia tego kabla sieciowego np.na trzeci dekoder?,może ktoś już próbował takiej kombinacji?

Helpful post? + 0
Back to top
mihal2002
Level 42
Location: Cisterna
Joined: 30 Aug 2009
Posts: 9598
Helped: 656
mihal2002
Level 42
Post#9 30 Jan 2011 18:04    

Re: N Multiroom problem z połączeniem dekoderów


pierzchalski wrote:
Witam
czy jest możliwość rozdzielenia tego kabla sieciowego np.na trzeci dekoder?,może ktoś już próbował takiej kombinacji?


Nie ma i nie będzie.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> N Multiroom problem z połączeniem dekoderów
Page 1 of 1

Similar topics to n Multiroom problem z połączeniem dekoderów

Multiroom N-ka - bezprzewodowe (WiFi) połączenie dekoderów (5)
Połączenie wielu dekoderów z Multiroom\'em NC poprzez sieć WI-FI (1)
nc+ multiroom - Podłaczenie dwóch dekoderów do anteny z internetem z kablówki (9)
NC+ multiroom - multiroom jak najlepiej połączyć? (7)
Problem Cyfra + multiroom (9)
Problem z połączeniem TV i kina!! (13)
problem z połączeniem wzmacniacza z tv (7)
Problem z połączeniem cyfrowym - TV z Amplitunerem. (3)
problem z połączeniem ( Ambli z DVD ) (4)
Technics SU-C800UM2 - problem z połączeniem - help (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.075 seconds