Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 15 Sty 2011 12:56
    Plazma
    Poziom 10  

    Problem jest następujący:

    Podczas normalnego używania na całym ekranie wyświetliły się pasy (artefakty) i komp się zawiesił wyłączyłem z guzika i uruchomił się ale tylko na 5 min i to samo.
    Znowu twardy reset tym razem podczas ładowania systemu pasy i zwis i tak stopniowo coraz gorzej.

    Teraz jedyne co się dzieje to włącza się wentylator od procka, ekran czarny i to wszystko, wygląda jakby BIOS w ogóle nie startował. Wyjęcie baterii nic nie daje.

    Wygląda na kartę graficzną może BIOS nie wiem, widział ktoś coś podobnego?
    Da się go jeszcze uratować?

  • #2 15 Sty 2011 14:07
    91janek
    Poziom 20  

    Witaj. Przyczyną jest prawdopodobnie przegrzany chipset. Zawieszanie się mogło być spowodowane złym chłodzeniem (zatkany radiator przez kurz).

  • #3 15 Sty 2011 17:02
    Plazma
    Poziom 10  

    Jeśli chodzi o kurz to jestem na to dość wyczulony, rozkładałem go na czynniki pierwsze i czyściłem już dwa razy (mam go ponad 3 lata).
    Więc zero kurzu, z tego co znalazłem na forum to zdarza się że chipset grafiki, który jest chłodzony tym samym radiatorem co procesor lubi się "odklejać" ale nie wiem w takim razie jak to sprawdzić i jak przykleić go z powrotem!

  • #4 15 Sty 2011 17:18
    Usunięty
  • #5 15 Sty 2011 18:45
    Plazma
    Poziom 10  

    Niestety nie mam stacji.
    Znalazłem temat z bardzo podobnym problemem jak mój http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1432911.html
    Reballing tylko pomógł, nie wiem czy warto go naprawiać, raczej czas rozejrzeć się za nowym sprzętem.

    Spróbuję jeszcze się pobawić, po dociskać chipset, może coś ruszy.

  • #6 15 Sty 2011 19:30
    danb
    Poziom 20  

    Dociskanie chipsetu nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. Siła nacisku może pozrywać pady z płyty lub można uszkodzić laminat. W celu diagnostyki można podgrzać chipset gorącym powietrzem.

  • #7 15 Sty 2011 21:59
    Usunięty
  • #8 15 Sty 2011 23:08
    Plazma
    Poziom 10  

    Ha! Wielkie dzięki za sugestie z podgrzaniem @danb, suszarka poszła w ruch i o dziwo działa!

    Jednak myślę, że to nie chipset, bo grzałem długo i nic a tylko lekko podgrzałem bateryjkę i jej okolice i ruszył, więc może to zimny lut. Poprawiłem luty na większych elementach w tej okolicy, zobaczymy jak długo podziała przynajmniej wiem gdzie szukać następnym razem.

    Teraz pozostaje testowanie.

  • #9 15 Sty 2011 23:22
    Usunięty
  • #10 27 Mar 2011 13:53
    Plazma
    Poziom 10  

    Laptop po tygodniu od grzania suszarką znowu padł.
    Tak więc byłem bardziej niż pewny, że potrzebny będzie reballing, tak jak inni to sugerowali.

    Sprawdziłem ceny naprawy i już praktycznie zdecydowałem się na kupno nowego sprzętu.
    Coś mnie podkusiło i jeszcze trochę poszukałem informacji i znalazłem, że można zrobić też reflow.
    Metoda domowa, zapewne niepolecana przez wielu tutaj użytkowników, ale nic nie ryzykowałem, więc wrzuciłem płytę do piekarnika na 10 minut (ok 215-220C), poskładałem i jak do tej pory wszystko działa.

    btw. Pierwsze objawy, że coś jest nie tak miałem już bardzo dawno, zniknęła mi karta sieciowa (kilka miesięcy wcześniej), ale nadal wifi działało. Potem głośniki zaczynały szfankować, aż w końcu trup.

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty