FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Helikopter obraca się wokół własnej osi

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Helikopter obraca się wokół własnej osi
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 16 Jan 2011 14:59   

Helikopter obraca się wokół własnej osi

Kupiłem helikopter 2 śmigła + żyroskop. Działał dobrze przez pierwsze 15 minut a potem cały helikopter zaczął obracać się wokół własnej osi gdy nabiera obrotów śmigło. Nie uderzyłem nim w nic a problem zaczął się po tym jak podjąłem pierwsze próby skręcania nim. Nie znam się na modelach (jest to mój pierwszy helikopter). Prosił bym o pomoc i radę jak to naprawić.
Back to top

zerpo
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 16 Jan 2011 15:28   

Re: Helikopter obraca się wokół własnej osi

Jaki dokładnie to jest model?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Jan 2011 15:28   

Back to top

Jabulami
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 16 Jan 2011 16:07   

Silniczek na ogonie ci nie działa. Odpowiada on za utrzymanie śmigłowca w miejscu dzięki czemu nie obraca się wokół własnej osi.
Back to top

Driggar
Poziom 2
Poziom 2

Post#4 Post from the author of the topic 16 Jan 2011 22:28   

model to Lie Bro no.8018-3. Silniczek na ogonie (tzn. śmigiełko kręci się tylko jak przesuwam na pilocie do przodu lub do tyłu). To chyba działa. Jak trzymam na pilocie manetkę w przeciwnym kierunku do tego co się obraca to robi to trochę wolniej ale i tak nie ma nad nim żadnej kontroli jak obroty idą w górę.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 16 Jan 2011 22:28   

Back to top

McRancor
Poziom 24
Poziom 24

Post#5 16 Jan 2011 22:51   

Jabulami wrote:
Silniczek na ogonie ci nie działa. Odpowiada on za utrzymanie śmigłowca w miejscu dzięki czemu nie obraca się wokół własnej osi.

To model 3-kanałowy, śmigło na ogonie nie ma tu nic do rzeczy!

Sprawdź czy śmieci nie dostały się do przekładni czy wału jednego z silników. Potem do sprawdzenia kolejno: akumulator, silniki główne, elektronika.

Niestety tania chińszczyzna ma to do siebie że jest niskiej jakości i awaryjna. Jeśli masz możliwość to reklamuj, jeśli nie - nie kupuj taniej chińszczyzny w przyszłości.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Jan 2011 22:51   

Back to top

jatzek j
Poziom 18
Poziom 18

Post#6 01 Feb 2011 16:12   

Siemanko . Zacznijmy od początku , ponieważ sama nazwa ,,helikoptera ,, nie za dużo daje . Pytanie czy jest to tzw układ śmigłowca z podwójnym wirnikiem [ czyli jeden nad drugim ] powszechnie stosowany w śmigłowcach kamowa czyli popularne Ka .Czy też pojedyńczy wirnik główny plus śmigło ogonowe czyli popularne modele Mi .Z twojego wstępu wynika , że jest to typ pierwszy , a śmigło ogonowe służy tylko i wyłącznie do niestandardowego obrotu aparatu [ czyli np 90 stopni skręca w prawo, a 270 stopni w lewo ] . Czyli uszkodzenie polega na asymetrii obrotów głównych śmigieł , po prostu jedno z nich kręci się wolniej lub poprzez zwichrowanie łopatek , śmigło to ,, wytwarza mniejszy ciąg '' . Na początek sprawdż kolego stan śmigieł .
Back to top

Madrik
Poziom 23
Poziom 23

Post#7 01 Feb 2011 18:06   

Obrót jest realizowany przez różnicowanie prędkości wirników, a co za tym idzie momentu obrotowego jaki wytwarzają. Różnica wielkości MO wirników obraca śmigłowiec.
Śmigiełko na ogonie zastępuje tarcze sterującą w ograniczonym zakresie. Tzn. Przechyla ogon w dół lub w górę. Przesuwają się wirniki i zabawka zaczyna lecieć do tyłu lub do przodu.

Czy model zachowuje się identycznie przy skrętach w OBIE strony? Czy tylko w jedną?

Sprawdź dokręcenie zębatek do wałów. Lubią się luzować i ślizgać.
Sprawdź dokręcenie łopat - do oporu i lekko poluzować o pół obrotu. Za luźne łopaty nie są stabilne i zmieniają rozkład MO wirnika.
Zbyt ciasne nie prostują się należycie.
Jeżeli masz na aparaturze trymer (suwaczek pod dźwignią obrotu) to tym suwaczkiem wyreguluj obrót.

I generalnie - musisz cały czas sterować śmigłowcem. Jak się obraca to kontruj.
To nie jest samochodzik, który stoi na ziemi i jeździ prosto. Helikopter wymaga niestety stałej kontroli i nie można go sobie "zostawić" żeby sam latał.
Back to top

norbertj
Poziom 2
Poziom 2

Post#8 13 Dec 2011 17:40   

Witam kupilem sobie syma s 107 . Moj problem polega na tym ze helikopter obraca sie mimo kalibracji .lata w wszystkie kierunki ale obracanie sie helikoptera bardzo utrudnia sterowanie prosze o pomoc
Back to top

Konrad65
Poziom 14
Poziom 14

Post#9 13 Dec 2011 19:38   

Kręci się w wokół własnej osi ? czy tylko ucieka raz w tą a raz w tamtą ?
Back to top

norbertj
Poziom 2
Poziom 2

Post#10 13 Dec 2011 21:15   

lekko kręci się wokół własnej osi zawsze w prawo.
Back to top

Madrik
Poziom 23
Poziom 23

Post#11 13 Dec 2011 22:36   

A - trymer obrotu na nadajniku, na środek. Jak nie pomoże - maksymalnie w stronę przeciwną niż obrót.

B - Sprawdź luzy zębatek.

C - sprawdź czy ci silnik nie odszedł do przezwojenia... ;)
Back to top

lukagdynia
Poziom 1
Poziom 1

Post#12 10 Jan 2012 14:07   

Cześć, mam podobny problem

heli: Big Lama. 4 kanały, 2,4ghz. Bez wirnika na ogonie.
stan: po przejściach.

Co się dzieje?:

- helikopter się nie wznosi.
- przy nabieraniu prędkości wirników zaczyna się kręcić zawsze w tę samą stronę, nie pomaga regulacja na "pilocie".

- żyroskop widać że był wiele razy "kalibrowany" bo nie ma już tych "śrubek" to regulacji..są wytarte..

Kupiłem go wczoraj, rozkręciłem , przeczyściłem. Zamówiłem też nowy żyroskop i dwa łożyska.

Co może być jeszcze przyczyną? co sprawdzić ? na co zwrócić uwagę?
Gdy trzymam heli w dłoni i daje mu pełną moc - nie czuć by jakkolwiek chciał się wznieść - nie ma ciągu..

Czy helikopter powinien latać bez obudowy? bez ogona( w którym i tak, wirnik to atrapa)?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Jan 2012 14:07   

Back to top

Madrik
Poziom 23
Poziom 23

Post#13 10 Jan 2012 17:11   

W tym wypadku, obudowa to nie jest atrapa. Pomijalną funkcją jest orientacja położenia modelu, ale oprócz tego w czasie ruchu postępowego, działa jak statecznik i pomaga wyważyć model.

Podstawą w przypadku lamy, jest idealna mechanika i geometria całego układu, oraz... sprawny pakiet zasilający.

Powodów do obracania się wokół osi jest kilka.
- Jeden z silników jest uszkodzony lub w słabszej kondycji (wymiana).
- Jedna z zębatek jest wytarta (wymiana) lub ślizga się po wale (zamocować poprawnie).
- Uszkodzone są łożyska jednego z wałów (wymiana).
- Uszkodzony jest regulator silnika w module 3in1 (naprawa samodzielna lub wymiana całości).
- Odbiornik nie pracuje właściwie. Lama ma osobny. Jest to dość tani i słaby model odbiornika. Najlepiej go wymienić na inny, który będzie pracował z tym samym protokołem komunikacji 2,4GHz.
- Słaby pakiet. W Lamie, mikser wirników jest sterowany napięciowo. W trakcie spadku napięcia - zmienia swoje ustawienia. Wymaga to korekty trymerem kierunku na aparaturze, w czasie lotu.

Generalnie, jeżeli Lamka jest po "przejściach", warto już jej zafundować mechaniczny remont kapitalny. Wymiana wszystkich 4 łożysk, wałów, mocowania łopat, samych łopat. Sprawdzenie stanu tarczy sterującej i jej ewentualna wymiana.

Warto zainwestować w nowy pakiet i silniki.
Back to top

makslol
Poziom 2
Poziom 2

Post#14 15 Jan 2012 15:06   

Witam.
W środę kupiłem sobie helikopter rc (Double Horse 9053). W piątek dojechała przesyłka. Włączyłem, uniósł się i uderzył o łóżko.
Po następnym ładowaniu już się nie uniósł i kręcił się wokół własnej osi. Zauważyłem, że śmigła nie startują równo.
Proszę o pomoc.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Helikopter obraca się wokół własnej osi
Page 1 of 1
Similar topics
Helikopter zdalnie ster. lama 5,2 rtf górny rotor sam się obraca. (3)
Klasyczny gramofon Unitra Fonica Bambino-4 talerz się nie obraca, reszta działa. (5)
Silnik BLDC - drży, ale się nie obraca (1)
Helikopter RC gdzie wpiąć się z elektroniką? (9)
Kręci się wokół własnej osi i nie startuje Double Horse 9053 (1)

Page generation time: 0.082 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed