| Author |
Driggar Poziom 2

|
16 Jan 2011 14:59 Helikopter obraca się wokół własnej osi |
|
|
|
Kupiłem helikopter 2 śmigła + żyroskop. Działał dobrze przez pierwsze 15 minut a potem cały helikopter zaczął obracać się wokół własnej osi gdy nabiera obrotów śmigło. Nie uderzyłem nim w nic a problem zaczął się po tym jak podjąłem pierwsze próby skręcania nim. Nie znam się na modelach (jest to mój pierwszy helikopter). Prosił bym o pomoc i radę jak to naprawić.
|
|
| Back to top |
|
 |
zerpo Poziom 18

|
16 Jan 2011 15:28 Re: Helikopter obraca się wokół własnej osi |
|
|
|
Jaki dokładnie to jest model?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jan 2011 15:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jabulami Poziom 17

|
16 Jan 2011 16:07 Re: Helikopter obraca się wokół własnej osi |
|
|
|
Silniczek na ogonie ci nie działa. Odpowiada on za utrzymanie śmigłowca w miejscu dzięki czemu nie obraca się wokół własnej osi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Driggar Poziom 2

|
16 Jan 2011 22:28 Re: Helikopter obraca się wokół własnej osi |
|
|
|
model to Lie Bro no.8018-3. Silniczek na ogonie (tzn. śmigiełko kręci się tylko jak przesuwam na pilocie do przodu lub do tyłu). To chyba działa. Jak trzymam na pilocie manetkę w przeciwnym kierunku do tego co się obraca to robi to trochę wolniej ale i tak nie ma nad nim żadnej kontroli jak obroty idą w górę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jan 2011 22:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
McRancor Poziom 24

|
16 Jan 2011 22:51 Re: Helikopter obraca się wokół własnej osi |
|
|
|
| Jabulami wrote: |
| Silniczek na ogonie ci nie działa. Odpowiada on za utrzymanie śmigłowca w miejscu dzięki czemu nie obraca się wokół własnej osi. |
To model 3-kanałowy, śmigło na ogonie nie ma tu nic do rzeczy!
Sprawdź czy śmieci nie dostały się do przekładni czy wału jednego z silników. Potem do sprawdzenia kolejno: akumulator, silniki główne, elektronika.
Niestety tania chińszczyzna ma to do siebie że jest niskiej jakości i awaryjna. Jeśli masz możliwość to reklamuj, jeśli nie - nie kupuj taniej chińszczyzny w przyszłości.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jan 2011 22:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jatzek j Poziom 18

|
01 Feb 2011 16:12 Re: Helikopter obraca się wokół własnej osi |
|
|
|
Siemanko . Zacznijmy od początku , ponieważ sama nazwa ,,helikoptera ,, nie za dużo daje . Pytanie czy jest to tzw układ śmigłowca z podwójnym wirnikiem [ czyli jeden nad drugim ] powszechnie stosowany w śmigłowcach kamowa czyli popularne Ka .Czy też pojedyńczy wirnik główny plus śmigło ogonowe czyli popularne modele Mi .Z twojego wstępu wynika , że jest to typ pierwszy , a śmigło ogonowe służy tylko i wyłącznie do niestandardowego obrotu aparatu [ czyli np 90 stopni skręca w prawo, a 270 stopni w lewo ] . Czyli uszkodzenie polega na asymetrii obrotów głównych śmigieł , po prostu jedno z nich kręci się wolniej lub poprzez zwichrowanie łopatek , śmigło to ,, wytwarza mniejszy ciąg '' . Na początek sprawdż kolego stan śmigieł .
|
|
| Back to top |
|
 |
Madrik Poziom 23

|
01 Feb 2011 18:06 Re: Helikopter obraca się wokół własnej osi |
|
|
|
Obrót jest realizowany przez różnicowanie prędkości wirników, a co za tym idzie momentu obrotowego jaki wytwarzają. Różnica wielkości MO wirników obraca śmigłowiec.
Śmigiełko na ogonie zastępuje tarcze sterującą w ograniczonym zakresie. Tzn. Przechyla ogon w dół lub w górę. Przesuwają się wirniki i zabawka zaczyna lecieć do tyłu lub do przodu.
Czy model zachowuje się identycznie przy skrętach w OBIE strony? Czy tylko w jedną?
Sprawdź dokręcenie zębatek do wałów. Lubią się luzować i ślizgać.
Sprawdź dokręcenie łopat - do oporu i lekko poluzować o pół obrotu. Za luźne łopaty nie są stabilne i zmieniają rozkład MO wirnika.
Zbyt ciasne nie prostują się należycie.
Jeżeli masz na aparaturze trymer (suwaczek pod dźwignią obrotu) to tym suwaczkiem wyreguluj obrót.
I generalnie - musisz cały czas sterować śmigłowcem. Jak się obraca to kontruj.
To nie jest samochodzik, który stoi na ziemi i jeździ prosto. Helikopter wymaga niestety stałej kontroli i nie można go sobie "zostawić" żeby sam latał.
|
|
| Back to top |
|
 |
norbertj Poziom 2

|
13 Dec 2011 17:40 Re: Helikopter obraca się wokół własnej osi |
|
|
|
Witam kupilem sobie syma s 107 . Moj problem polega na tym ze helikopter obraca sie mimo kalibracji .lata w wszystkie kierunki ale obracanie sie helikoptera bardzo utrudnia sterowanie prosze o pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
Konrad65 Poziom 14

|
13 Dec 2011 19:38 Re: Helikopter obraca się wokół własnej osi |
|
|
|
Kręci się w wokół własnej osi ? czy tylko ucieka raz w tą a raz w tamtą ?
|
|
| Back to top |
|
 |
norbertj Poziom 2

|
13 Dec 2011 21:15 Re: Helikopter obraca się wokół własnej osi |
|
|
|
lekko kręci się wokół własnej osi zawsze w prawo.
|
|
| Back to top |
|
 |
Madrik Poziom 23

|
13 Dec 2011 22:36 Re: Helikopter obraca się wokół własnej osi |
|
|
|
A - trymer obrotu na nadajniku, na środek. Jak nie pomoże - maksymalnie w stronę przeciwną niż obrót.
B - Sprawdź luzy zębatek.
C - sprawdź czy ci silnik nie odszedł do przezwojenia... ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
lukagdynia Poziom 1

|
10 Jan 2012 14:07 Re: Helikopter obraca się wokół własnej osi |
|
|
|
Cześć, mam podobny problem
heli: Big Lama. 4 kanały, 2,4ghz. Bez wirnika na ogonie.
stan: po przejściach.
Co się dzieje?:
- helikopter się nie wznosi.
- przy nabieraniu prędkości wirników zaczyna się kręcić zawsze w tę samą stronę, nie pomaga regulacja na "pilocie".
- żyroskop widać że był wiele razy "kalibrowany" bo nie ma już tych "śrubek" to regulacji..są wytarte..
Kupiłem go wczoraj, rozkręciłem , przeczyściłem. Zamówiłem też nowy żyroskop i dwa łożyska.
Co może być jeszcze przyczyną? co sprawdzić ? na co zwrócić uwagę?
Gdy trzymam heli w dłoni i daje mu pełną moc - nie czuć by jakkolwiek chciał się wznieść - nie ma ciągu..
Czy helikopter powinien latać bez obudowy? bez ogona( w którym i tak, wirnik to atrapa)?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Jan 2012 14:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Madrik Poziom 23

|
10 Jan 2012 17:11 Re: Helikopter obraca się wokół własnej osi |
|
|
|
W tym wypadku, obudowa to nie jest atrapa. Pomijalną funkcją jest orientacja położenia modelu, ale oprócz tego w czasie ruchu postępowego, działa jak statecznik i pomaga wyważyć model.
Podstawą w przypadku lamy, jest idealna mechanika i geometria całego układu, oraz... sprawny pakiet zasilający.
Powodów do obracania się wokół osi jest kilka.
- Jeden z silników jest uszkodzony lub w słabszej kondycji (wymiana).
- Jedna z zębatek jest wytarta (wymiana) lub ślizga się po wale (zamocować poprawnie).
- Uszkodzone są łożyska jednego z wałów (wymiana).
- Uszkodzony jest regulator silnika w module 3in1 (naprawa samodzielna lub wymiana całości).
- Odbiornik nie pracuje właściwie. Lama ma osobny. Jest to dość tani i słaby model odbiornika. Najlepiej go wymienić na inny, który będzie pracował z tym samym protokołem komunikacji 2,4GHz.
- Słaby pakiet. W Lamie, mikser wirników jest sterowany napięciowo. W trakcie spadku napięcia - zmienia swoje ustawienia. Wymaga to korekty trymerem kierunku na aparaturze, w czasie lotu.
Generalnie, jeżeli Lamka jest po "przejściach", warto już jej zafundować mechaniczny remont kapitalny. Wymiana wszystkich 4 łożysk, wałów, mocowania łopat, samych łopat. Sprawdzenie stanu tarczy sterującej i jej ewentualna wymiana.
Warto zainwestować w nowy pakiet i silniki.
|
|
| Back to top |
|
 |
makslol Poziom 2

|
15 Jan 2012 15:06 Re: Helikopter obraca się wokół własnej osi |
|
|
|
Witam.
W środę kupiłem sobie helikopter rc (Double Horse 9053). W piątek dojechała przesyłka. Włączyłem, uniósł się i uderzył o łóżko.
Po następnym ładowaniu już się nie uniósł i kręcił się wokół własnej osi. Zauważyłem, że śmigła nie startują równo.
Proszę o pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |