FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Ogólne pytanie odnosnie lodówek z 2-ma agregatami

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household refrigeration -> Ogólne pytanie odnosnie lodówek z 2-ma agregatami
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 15 Oct 2004 08:22   

Witam!
Mam lodówkę Amica AK312 ostatnio "wariowała" wezwany fachowiec, coś naprawił (nie było mnie w domu podczas wizyty fachowca) koszt 150zł.
Teraz lodówka pracuje "raczej" normalnie a dokładniej:
- regulacja temp. jest ustawiona na 1, czyli najsłabsze chłodzenie
A agregat chodzi bardzo długo, wyłącza się na krótkie okresy czasu, w lodówce jest bardzo zimno (dużo niższa temp. niż miałem na ustawieniu na 4-kę przed naprawą). Na tylniej ściance jest zamarznięty szron/krople wody, a po otwarciu drzwiczek natychmiast zaszraniają się szklane pólki, butelki itp. (efekt niskiej temp.)
Mam takie pytania do osób zajmujących się serwisowaniem lodówek lub dobrze znających się na tym sprzęcie:
1. Ile czasu powinien (oczywiscie mniej więcej) pracować agregat i jakie powinien mieć przerwy w pracy (przy standardowych ustawieniach)?
2. Jaka powinna być temp. wewnątrz chłodziarki na górnej i dolnej półce?
3. Jaką powinien mieć temp. agregat? (Nie chodzi mi o dokładną temp., ale czy można go spokojnie dotknąć i trzymać i powinien być ciepły, czy może być bardzo ciepły, a wręcz prawie tak gorący że nie można go dłużej trzymać ręką?)

pozdrawiam i dziękuję za ew. informacje
Piotrek W.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 15 Oct 2004 08:22   

Back to top

grzeniua
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 15 Oct 2004 08:33   

Re: Ogólne pytanie odnosnie lodówek z 2-ma agregatami

Witam!

Na wstepie: fachowiec to pewnie taki koles z programu USTERKA :?

ad. 1. tu oczywiscie - jak napisales - mniej wiecej 20 minut pracy i 50 minnut postoju. To oczywiscie zalezy od wielu czynnikow ale niewazne..

ad. 2. to oczywiscie zalezy od nastawy. Ludzie najczesciej maja ok. 4 st C a roznica pomiedzy polka dolna i gorna moze byc od 1 do 2 stopni.

ad. 3. temperatura czaszy sprezarki zalezy od tego jak dlugo pracuje..moze byc nawet ponad 100 stopni wiec juz nie potrzymasz

Jak widac wszystko zalezy. Moze bede potrafil odpowiedziec na bardziej szczegolowe pytania, pozdro
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Oct 2004 08:33   

Back to top

Bleble
Poziom 25
Poziom 25

Post#3 15 Oct 2004 11:10   

czas pracy jeśli chodzi o chłodziarki to trudno określić przyjmuje się że conajmniej powinien być podobny z wskazniem przewagi na postój jeśli jest odwrotnie to coś nie tak tem. to zakres +2 do +10
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Oct 2004 11:10   

Back to top

TFX
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 15 Oct 2004 18:08   

Czołem!.Robiłem pomiary różnych lodówek i dla mnie to przy normalnym załadowaniu i nastawie to praca/postój to 1/2 - 1/3,temp w chłodz. 3-4*C,histereza 2-4*C(nie dotyczy ukł. z wentylatorem).
ps.układ pomiarowy rejestrował otwieranie dzrzwi i dokładanie produktów.Wiedziałem czy ktoś "podjada w nocy"
pozdrawiam TFX
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household refrigeration -> Ogólne pytanie odnosnie lodówek z 2-ma agregatami
Page 1 of 1
Similar topics
Literatura fachowa na temat lodówek (4)
Sprężarki do lodówek (3)
Transport lodówek (4)
Jakiego lutu używacie do naprawy lodówek? (5)

Page generation time: 0.104 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed