Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki

Nie grzeja swiece zarowe vw golf V 1.9 TDI 110 km

andrzeejek23 18 Sty 2011 18:09
  • #1 18 Sty 2011 18:09
    andrzeejek23
    Poziom 7  

    mam problem z odpalaniem golfa 5 na zimnym silniku.Swiece sa dobre tylko prad do nich nie dochodzi chcialbym wymienic przekaznik tylko nie wiem gdzie on jest

  • #2 18 Sty 2011 22:34
    rox1
    Poziom 18  

    Witam.Przekażnik od swiec zarowych jest w skrzynce pod maską w komorze silnika),tylko ,ze sygnał do grzania podaje układ sterowania ECU ja zrobił bym diagnostyke zanim bym coś wymieniał!!

    pozdrro rox!!

  • #3 18 Sty 2011 23:39
    inginio
    Poziom 15  

    Może nie muszą grzać.To zależy od temperatury na zewnątrz. Może zwyczajnie paliwko schodzi?

  • #4 19 Sty 2011 00:28
    zeimp
    Moderator Samochody

    A może czujnik temperatury Ci padł??? Więc rox1 dobrze radzi najpierw diagnostyka komputerowa a następnie naprawa.

  • #5 19 Sty 2011 00:32
    trans-serwis
    Poziom 39  

    Gdyby padł czujnik temperatury to grzałyby na 100 procent.

  • #6 19 Sty 2011 00:38
    zeimp
    Moderator Samochody

    "Gdyby padł czujnik temperatury to grzałyby na 100 procent."

    Miałem kiedyś przypadek, że czujnik (4-pinowy) padł i NIE grzały! Ale w 95% przypadków jest tak, jak piszesz trans-serwis. Pozdrawiam i dzięki za czujność.

  • #7 19 Sty 2011 16:09
    andrzeejek23
    Poziom 7  

    bylem na diagnostyce i nic nie wykazalo zadnych bledo Kolego a ktury ten przekaznik od tych swiec jest jaki numer maja

  • #8 19 Sty 2011 16:38
    BALLAH
    Poziom 14  

    trans-serwis napisał:
    Gdyby padł czujnik temperatury to grzałyby na 100 procent.

    U mnie (TDI 1,9 110) był uszkodzony czujnik temperatury i świece nie grzały. Może są dwa czujniki - od temp. silnika i od temp. zewnętrznej - nie wiem.
    Za to w serwisie wymienili mi świece, przekaźnik, dopiero pojechałem trzeci raz i wreszcie wymienili czujnik temperatury - pomogło. Oczywiście nie chcieli oddać pieniędzy za niepotrzebnie wymienione świece - bo były już używane. Na komputerze podobno też nie było nic widać, w co mi się wierzyć nie chce - po prostu szybko, szybko, odwalić klienta i następny...

  • #9 20 Sty 2011 00:05
    rox1
    Poziom 18  

    Witam .Jeżeli zrobili diagnosteke to dlaczego nie przeprowadzono testu elementów z ecu ???wtedy by wyszło!!!

    pozdro rox!!

  • #10 20 Sty 2011 07:02
    Usunięty
  • #11 20 Sty 2011 10:38
    arti2711
    Poziom 10  

    Sprawdź ten przekaźnik, nie jestem pewien czy znajduje się pod maską w skrzynce, ale wydaje mi się że w środku za włącznikiem świateł trzeba odkręcić osłonę nad pedałami, jeżeli cewka przekaźnika jest sprawna a styki nie załączają to komputer tego może nie widzieć stąd brak błędów

  • #12 20 Sty 2011 15:03
    trans-serwis
    Poziom 39  

    Nie zawsze jest taki przekaźnik w golfie 5.

  • #14 20 Sty 2011 19:17
    zeimp
    Moderator Samochody

    Poczytaj dokładnie instrukcję obsługi od swojego golfa, bo mi się wydaje (hehe), że powyżej +5*C świece nie będą grzały przed odpaleniem, natomiast po uruchomieniu silnika TAK- następuje tzw. dogrzewanie do momentu aż płyn chłodniczy uzyska temp. ok.30*C tj. około 2min. Dlatego pytanie do Ciebie mam co oznacza zimny silnik ( +10*C ???) ???

  • #15 21 Sty 2011 17:33
    andrzeejek23
    Poziom 7  

    kolego bylo -5*C na dworze auto stoi 8 godzin i swiece nie grzeja

  • #16 21 Sty 2011 18:04
    zeimp
    Moderator Samochody

    W takim razie jest usterka. A sprawdzałeś może bezpiecznik (ten duży) pomiędzy świecami żarowymi a przekażnikiem? I jak wygląda sprawa z samym przekażnikiem, dostaje prąd, masę, sterowanie???

  • #17 21 Sty 2011 19:24
    andrzeejek23
    Poziom 7  

    a o kturym bezpieczniku mowisz i gdzie on sie dokladnie znajduje

  • #18 21 Sty 2011 21:53
    zeimp
    Moderator Samochody

    Ja mówię o bezpieczniku pomiędzy świecami a przekażnikiem. Taki duży już nie pamiętam (chyba 80A), ale jak będziesz "szedł" po kabelku od strony świec w stonę przekażnika to napewno go odszukasz. Sam dokładnie nie pamiętam gdzie on dokładnie jest (nie uczę się na pamięć, ale wiem jak szukać). A ponowie pytanie jak w poprzednim wpisie, jak wygląda sytuacja z przekażnikiem? Wyszyła prąd w kierunku świec czy nie???

  • #19 29 Sty 2011 14:32
    andrzeejek23
    Poziom 7  

    koledzy sprawdzilem ten bezpiecznik faktycznie byl przepalony wymienilem go ale i tak jest problem bo napiecie na swiece jest zbyt male zeby mogly one grzac ma tylko 6 V

  • #20 29 Sty 2011 14:43
    zeimp
    Moderator Samochody

    Jeśli wszystkie styki są ok. to proponuję podmień (lub pomierz) przekażnik od świec (chyba nr. 103), może on nie puszcza tyle ile trzeba prądu.

  • #21 01 Lut 2011 17:56
    andrzeejek23
    Poziom 7  

    kolego nigdzie nie ma takiego przekaznika 103 moze jest inny przekaznik od swiec. moze ktos wie gdzie on sie dokladnie znajduje naj lepiej jak by ktos mial zdecie gdzie on sie znajduje w samochodzie zebym mogl go sprawdzic

  • #22 01 Lut 2011 18:10
    zeimp
    Moderator Samochody

    Przecież "rox1" Ci napisał więc czemu nie czytasz uważnie? Może poszukaj przekażnik 109 pod kierownicą, masz taki?

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty