| Author |
drzasiek Poziom 22

|
19 Jan 2011 21:20 Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
Witam. Na początku chcę ostudzić tych którzy widząc tytuł GAME-PAD napalili się, że zobaczą jakieś super urządzenie go gier :) Nazwa jest trochę na wyrost ale nie bardzo wiedziałem jak to nazwać :P
Projekt powstał w wolnych chwilach w ciągi kilku ostatnich dni. Wykonałem go celem poćwiczenia obsługi wyświetlacza od nokii 3310, nie bawiłem się jeszcze nim a jest bardzo sympatyczny i przede wszystkim tani (nowy można dostać nawet za 6 zł).
Nie bardzo wiedziałem co by wykonać, elektroniczne ściągi się już trochę na elektrodzie przyjadły więc napisałem małą gierkę:) Nazwałem ją Robal 1. Gra polega na tym, że zaczynamy iść robalkiem od lewej strony ekranu i trzeba wejść w oznaczony punkt po prawej stronie :) sterowanie za pomocą strzałek. Gra posiada 5 poziomów, z każdym poziomem pojawia się więcej przeszkód, otwory są ciaśniejsze a robalek idzie szybciej :) Wejście poza ekran albo w przeszkodę skutkuje przerwaniem gry.
Sercem pada jest Atmega8 a program napisałem w języku C. Nie wykonywałem płytki bo by mi się tam nie zmieściła, a chciałem to poskładać szybko z tego co jest więc jest na pająka środek. Miałem atmegę8 w obudowie DIP28 programowaną już tysiące razy przy różnych testach i prototypach, chciałem się jej pozbyć zanim wyzionie ducha więc dlatego ją tu upchnąłem, płytka by się już nie zmieściła bo założeniem była miniaturyzacja urządzenia. Całość zamknięta jest w obudowie Z69. Urządzenie ma animację startową oraz menu graficzne (Gra oraz ustawienie kontrastu), jest też dioda sygnalizująca rozładowanie baterii. Urządzenie pobiera 45mA, robiłem test na napięcie, działało do 2,6V (ku mojemu ogromnemu zdziwieniu) Wszystko zajęło 8121 kB pamięci flash więc nic mi się więcej nie zmieściło a miałem jeszcze parę pomysłów :) Ale to może w następnej wersji je zrealizuje..
Koszt budowy:
LCD od kumpla-5zł
Atmega-9zł
stabilizator-3zł
obudowa Z69-2,80zł
Reszta to odzysk.
Oto zdjęcia z budowy:
I krótki filmik:
Sorki za jakość zdjęć i filmu ale jest wieczór a mój aparat do sztucznego światła takie efekty robi. Noi Jedną ręką kamerowałem a drugą obsługiwałem więc dlatego tak bokiem. Jutro jak dorwę trochę czasu za widoku to postaram się nagrać lepszy film.
Ps. Jeśli konstrukcja się podoba, kliknij przycisk "fajne" u góry pod tytułem.
Zapraszam do oceniania i komentowania.
|
|
| Back to top |
|
 |
atek000 Poziom 15

|
19 Jan 2011 21:38 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
Ja także dorwałem LCD od 3310 i chcę się z nim pobawić ale jednocześnie uczę się języka C (porzucam Bascom-a). Z związku z tym mam pytanko o program i może umieściłbyś także schemat.
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
19 Jan 2011 23:04 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
Co do kodu to nie umieszczę go narazie.
Ale polecam tą stronkę:
http://fandigunawan.wordpress.com/project/ jest tu darmowy projekt z licencją, można go dowolnie przerabiać, edytować itd, korzystałem z niego i z paru innych jak robiłem własną bibliotekę. Kompletny poradnik na temat obsługi tego wyświetlacza postaram się kiedyś zrobić i umieszczę na swojej stronie to dam znać wtedy na elektrodzie ale to za jakiś czas jak posegreguje własną bibliotekę a przede wszystkim po sesji która się zbliża niestety..
Jedna uwaga do tych którzy po raz pierwszy będą się bawić z takim wyświetlaczem. Najpierw po raz pierwszy należy zaprogramować mikroprocesor z funkcją inicjalizacji wyświetlacza a dopiero potem można podłączać wyświetlacz, nie wcześniej. Nieprawidłowa inicjalizacja a konkretniej nieprawidłowy reset albo jego brak może powodować nawet uszkodzenie sterownika wyświetlacza.
Schemat dodaję choć to nic nadzwyczajnego, bez kodu jest mało użyteczny. Nie ma tam nic oprócz atmegi, klawiatury podpiętej do tego portu które sobie zdefiniujemy w kodzie oraz wyświetlacza do tego portu który jest zdefiniowany w programie.
A co do otworu na diodę to był ładny ale się popsuł bo nadpaliłem go lutownicą bo mi dioda nie chciała wejść.. Tak jak mówiłem wszystko poskładane jest tak na szybko, miało być małe, tanie i szybkie w budowie :)
|
|
| Back to top |
|
 |
grzeniu_pl Poziom 14

|
19 Jan 2011 23:34 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
Zobaczyłem tytuł, photo i myślałem, że to kolejny klon Pokemon Mini od Nintendo ;) Genralnie pomysłowe wykonanie i w końcu coś innego niż diody RGB z PWM :) Rozumię, że wykorzystałeś Megę w wersji L ? Jak długo/krótko trzyma akumulatorek i jaka jest jego pojemność.
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
19 Jan 2011 23:45 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
ATMega8A-PU. Napięcie zasilania 2.7-5.5V, przy 2,6 wszystko jeszcze normalnie działało. przy zejściu poniżej się wyłączył. (nie wiem czy LCD czy ATMEGA). Jak długo trzyma aku? Nie wiem, dopiero dziś to złożyłem w obudowę, wcześniej było pod zasilaczem. Bateria jest od jakiegoś telefonu (SAMSUNG), wybrałem ją z mojej kolekcji bo mi pasowała rozmiarem pojemność nieznana, ale przy 45mA poboru nawet przy pojemności 450mAh (załóżmy, bo na pewno jest zużyta) ma działać 10 godzin.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Jan 2011 23:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ele Poziom 9

|
20 Jan 2011 02:36 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
Nazwa trochę myląca bo gamepad to raczej urządzenie sterujące, ale rozumiem że to analogia do ipadów itp...
|
|
| Back to top |
|
 |
Naimad_86 Poziom 14

|
20 Jan 2011 15:26 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
Projekt fajny. Brak płytki czasem jest uzasadniony:D Sam ostatnio tak zrobiłem przy budowie USB->RS232 (TTL). A wracając do sedna to jak dla mnie brakuje tylko prostego dźwięku:)
|
|
| Back to top |
|
 |
miszczo997 Poziom 18

|
20 Jan 2011 15:51 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
Dlaczego przy próbie uruchomienia programu FastLCD.exe ze strony którą podałeś pojawia mi się błąd
"Component `Comdlg32.ocx` or one of its dependencies not correctly registered: a file is missing or invalid"
A co do pytania wyżej to tak będzie najprościej http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/programator_atmega8_1069.png . Jeszcze możesz dać rezystory zabezpieczające chyba po 330om
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
20 Jan 2011 16:07 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
| Naimad_86 wrote: |
| Projekt fajny. Brak płytki czasem jest uzasadniony:D Sam ostatnio tak zrobiłem przy budowie USB->RS232 (TTL). A wracając do sedna to jak dla mnie brakuje tylko prostego dźwięku:) |
Był w projekcie obrazek startowy, pasek postępu przy włączaniu (taki bajer :) ), menu 3 elementowe, regulacja podświetlenia z poziomu ustawień, miało być programowe włączanie i wyłączanie oraz dźwięki ale niestety zabrakło miejsca na dokończenie gry i musiałem pousuwać to co zbędne.
Co do FASTLCD to nie wiem, u mnie działa normalnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
atek000 Poziom 15

|
20 Jan 2011 19:23 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
FastLCD u mnie także nie chciało dzialać, ale dociągnąlem "COMDLG32.OCX" i umieściłem w tym samym folderze. Zadziałało.
|
|
| Back to top |
|
 |
Karol966 Poziom 22

|
20 Jan 2011 20:09 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
Witam
Zastanawia mnie napięcie zasilania LCD. W dokumentacji jest napisane, że to max 3,3V a tymczasem na tej stronie mają 5V - no i o dziwo działa na tych 5V zarówno na zasilaniu jak i liniach danych. Dokumentacja kłamie? :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jan 2011 20:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
miszczo997 Poziom 18

|
20 Jan 2011 20:12 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
| Karol966 wrote: |
Witam
Zastanawia mnie napięcie zasilania LCD. W dokumentacji jest napisane, że to max 3,3V a tymczasem na tej stronie mają 5V - no i o dziwo działa na tych 5V zarówno na zasilaniu jak i liniach danych. Dokumentacja kłamie? :D |
Też mnie to zadziwiło ale w artykule chyba z ep opisującym sterowanie tym wyświetlaczem napisane było, że wyświetlacz działał prawidłowo przy 4.2V i na tym zaprzestano podwyższania napięcia.
////nawet 4.5V
|
|
| Back to top |
|
 |
Karol966 Poziom 22

|
20 Jan 2011 20:20 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
No to uwierz mi, że mój egzemplarz działa równo przy 5V. Męczyło mnie ciągłe odłączanie programatora, podłączanie zasilacza 3,3V, odłączanie wyświetlacza na czas programowania no i zaryzykowałem. Efekt tak jak mówię, nic się nie grzeje, działa wiele godzin. Pobór prądu ok 8,5mA.
|
|
| Back to top |
|
 |
kazkowicz Poziom 13

|
20 Jan 2011 20:29 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
Kiedyś zasilałem napięciem 5V miniaturowy moduł IrDA z N8210. Znamionowe max. 3,3V, maksymalne dopuszczalne 5V. Taki interfejs IrDA do stacjonarnego kompa, płyta miała opcję IrDA na COM. Działał kilka miesięcy, aż któregoś dnia z modułu poszły iskry (dosłownie) i się spalił. Kwestia szczęścia, jeżeli pracuje się na granicy "absolute maximum ratings".
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jan 2011 20:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
20 Jan 2011 21:08 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
| Karol966 wrote: |
| No to uwierz mi, że mój egzemplarz działa równo przy 5V. Męczyło mnie ciągłe odłączanie programatora, podłączanie zasilacza 3,3V, odłączanie wyświetlacza na czas programowania no i zaryzykowałem. Efekt tak jak mówię, nic się nie grzeje, działa wiele godzin. Pobór prądu ok 8,5mA. |
A jakbyś miał programator na LPT to problem z głowy, nie trzeba odłączać tylko na programator zasilanie to samo co na uC, w moim wypadku cały czas jechałem po stabilizatorze 3,3V. W tym linku który pytałem jest napięcie 5V, pisałem meila do autora, pisał że przy mniejszym napięciu LCD nic nie wyświetlał..
Są tam jakieś 2 rodzaje sterowników, w orginalnych jest Philips a w podróbach bywają podobno jakieś inne, zasada taka sama ale potrzebują większego napięcia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Karol966 Poziom 22

|
20 Jan 2011 21:14 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
Z tym, że mój przy zasilaniu niskim napięciu zasilania też działa. Poniżej 2,4V siada kontrast ale np przy 2,29V jeszcze coś na nim widać.
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
20 Jan 2011 21:31 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
Teoretycznie ma działać od 2,7 do 3,3 ale jakąś stabilizację napięcia ten sterownik w środku na pewni ma dlatego też działa przy większych napięciach ale to przydatne raczej tylko przy programowaniu prototypu, bo jak już składa się jakieś urządzenie to dobrze jest zasilać aku 3,6-3,7V (wygodnie). Choć niektóre moduły (gdyby robić jakieś bardziej rozbudowane urządzenie) wymagają większego napięcia zasilania.. Można też po prostu między uC a LCD dać konwerter napięć albo diody na liniach i uC zasilać 5V a LCD 3,3V.
|
|
| Back to top |
|
 |
kazkowicz Poziom 13

|
21 Jan 2011 20:49 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
| drzasiek wrote: |
| Teoretycznie ma działać od 2,7 do 3,3 ale jakąś stabilizację napięcia ten sterownik w środku na pewni ma dlatego też działa przy większych napięciach (...) Można też po prostu między uC a LCD dać konwerter napięć albo diody na liniach i uC zasilać 5V a LCD 3,3V. |
Rozumiem odzysk procka, ale optymalnie byłoby wziąć MEGA8L i jechać na 2,7...3V. Mniejszy pobór prądu, brak ryzyka z zasilaniem na granicy dopuszczalnych parametrów, nie trzeba konwersji poziomów.
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
21 Jan 2011 20:55 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
Nie przeczytałeś chyba dokładnie wszystkiego bo po pierwsze uC który tu zamontowałem działał do napięcie 2,6V, po drugie nie ma tu u mnie żadnej konwersji poziomów a po trzecie na żadnej granicy nikt nie jedzie, zasilanie procka a do górnej granicy jeszcze hohoho a LCD działa jak widać nawet do 5V.
|
|
| Back to top |
|
 |
kazkowicz Poziom 13

|
21 Jan 2011 21:42 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
| drzasiek wrote: |
| Teoretycznie ma działać od 2,7 do 3,3 ale jakąś stabilizację napięcia ten sterownik w środku na pewni ma dlatego też działa przy większych napięciach |
Wątek czyta sporo osób.
Po pierwsze, wyświetlacz nie ma żadnego wewnętrznego stabilizatora na głównym zasilaniu. Po drugie, wcześniej pojawiły się tu kontrowersyjne teorie o możliwości długotrwałej pracy przy granicznym napięciu zasilania. Przez jakiś czas będzie działał, ale bez gwarancji niezawodności.
Może byłem zbyt oszczędny w słowach, chodzi mi o zwrócenie uwagi na potencjalne pułapki. Nie mam żadnych zastrzeżeń do urządzenia, ale lekki offtop spowodował, że ktoś może w przyszłości popełnić błędy. Na tym forum chyba chodzi również o dzielenie się doświadczeniem...
|
|
| Back to top |
|
 |
profesorek_96 Poziom 14

|
23 Jan 2011 18:16 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
Fajny projekt.
Nurtuje mnie pytanie jak wykonałeś klawiaturę i w czym ją zaprojektowałeś?
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
23 Jan 2011 19:00 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
Na schemacie przecież widać klawiaturę. Są to micro-switche podłączone do portów atmegi.
|
|
| Back to top |
|
 |
profesorek_96 Poziom 14

|
23 Jan 2011 19:04 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
To wiem.
Co nakleiłeś na te micro shifty folię czy papier? Czym zaprojektowałeś ten panel przedni?
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
23 Jan 2011 19:06 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
Jest to nadruk na papierze a na to przyklejona taśma-najprostszy sposób. A panel zaprojektowałem w paint :) Co z reszta chyba widać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jan 2011 19:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
k4be Poziom 22

|
23 Jan 2011 23:10 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
Pytanie: co to za stabilizator i do czego służy w tym układzie?
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
23 Jan 2011 23:20 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
Stabilizator 3,3 V a do czego służy stabilizator to już nie będę tłumaczył, odsyłam do google.
|
|
| Back to top |
|
 |
k4be Poziom 22

|
23 Jan 2011 23:40 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
Ja nie pytam, do czego służy stabilizator, ja pytam, do czego on służy w tym układzie :) Google nie zna Twojego układu :)
Użyta została bateria Li-ion, której napięcie pracy leży w przedziale od 4.2 do 3V (napięcie w danym momencie jest zależne głównie od stopnia rozładowania ogniwa). Zarówno mikrokontroler AVR, jak i zastosowany wyświetlacz może bez problemu w tym zakresie pracować. Wobec tego jedynym odczuwalnym skutkiem zastosowania stabilizatora 3V3 (nawet Low-drop) jest zmniejszenie rzeczywistego zakresu napięć baterii, w którym układ może pracować. Zakładając spadek 0.3V na stabilizatorze, napięcie zaczyna spadać poniżej zadanego już przy wartości 3.6V na baterii (czyli blisko połowa zgromadzonej energii). Poniżej tej wartości zasilanie przestaje być stabilizowane.
Z mojego punktu widzenia (może o czymś nie wiem), bardziej poprawnym rozwiązaniem byłoby nie używanie jakichkolwiek stabilizatorów i zasilanie układu bezpośrednio z ogniwa Li-ion.
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
24 Jan 2011 09:21 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
Stabilizator jest tu choćby po to, aby nie uszkodzić LCD. Nie wszystkie pracują aż do napięcia 5V, niektóre się po prostu uszkadzają przy większym niż nominalne napięcie pracy (uszkodziłem jeden przy testach tego urządzenia) dlatego od teraz wolę, żeby jeśli nie jest konieczne wyższe napięcie, niech pracuje na napięciu 3,3V. (Różne nokie różnie mają, ja miałem LCD wyciągnięte z orginalnych telefonów dlatego może się uszkodził po nie długim czasie działania, podobno podróbki działają przy wyższych napięciach bez problemów)
|
|
| Back to top |
|
 |
k4be Poziom 22

|
24 Jan 2011 14:46 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
Racja, niezbyt uważnie czytałem powyższe wiadomości, i zapomniałem, że pojawiają się jeszcze stare wyświetlacze z kontrolerem Philips (PCD, można je rozpoznać po tym, że działa regulacja kontrastu - w innych często nie działa). Te mają napięcie robocze od 2.7 do 3.3V, a 5V dopuszczalne tylko przez krótkie chwile.
Ale mimo to upierałbym się, żeby nie stosować stabilizatora (szeregowego) na napięcie 3.3V, z powodów podanych powyżej. Opiszę rozwiązanie, które zastosowałem kilkukrotnie w układach zasilanych 5V (ja też nie ryzykowałem przekraczania 4.3V, którą to wartość gdzieś przeczytałem, nie jestem w stanie tego teraz znaleźć), i które działa niezawodnie.
Mikrokontroler dołączony bezpośrednio do 'głównego' źródła - u mnie 5V, w opisywanym rozwiązaniu - napięcie baterii od 4.2 do 3V. Wyświetlacz zasilany przez ogranicznik zbudowany z rezystora o odpowiednio dobranej wartości (użyłem 1kΩ) i czterech diod typu 1N4148 połączonych szeregowo (myślę, że lepiej byłoby użyć dwóch czerwonych LED - nie testowałem). Uzyskane napięcie jest bliskie 2.8V. Diody szeregowe, wspomniane w którymś z powyższych postów, mają tę samą wadę co stabilizator scalony - natomiast ogranicznik jest od niej wolny.
Natomiast linie danych połączone są przez szeregowe rezystory 10kΩ, napięcie na wejściach sterownika LCD wtedy jest ograniczane przez diody ochronne jego wejść. (Zastosowanie dzielnika rezystorowego daje te same rezultaty, a potrzeba dodatkowe 4 rezystory).
Przypomnę, że celem poprawek, które proponuję, jest zwiększenie czasu pracy układu na baterii (tym bardziej zużytej, o dużo mniej płaskiej charakterystyce niż nowa), i obniżenie ceny układu.
Pozdrawiam i czekam na komentarz :)
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
24 Jan 2011 15:20 Re: Game-Pad MINI v 1.0 Atmega8 LCD Nokia 3310 [C] |
|
|
|
Tak jak pisałem wyżej, układ testowałem na napięcie, działało do 2,6V więc nawet jeśli 0,3V tracę na stabilizatorze to baterię wykorzystam spokojnie aż do 3V.
|
|
| Back to top |
|
 |