Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


  Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printer, copier Beginners ->Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
szymcio3333
Level 2
Joined: 07 Sep 2010
Posts: 3
Post rating: 1
szymcio3333
Level 2
Post#1 20 Jan 2011 10:04  Topic author   

Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Witam,
próbuje i próbuje, ale mi nie wychodzi połączenie drukarki Brother DCP-J315W z laptopem przez wi fi. Drukarka widzi router i z nim sie laczy, ale na tym wszystko sie kończy. Zainstalowalem wszystkie sterowniki, ale drukarka jest czasy czas w trybie offline mimo, ze jest połączona z routerem. Zresetowałem routera, zdjalem zabezpieczenia i nic... Proszę o pomoc
Pozdrawiam

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mahonxx
Level 12
Location: Poznań
Joined: 25 Jan 2006
Posts: 87
mahonxx
Level 12
Post#2 10 Mar 2011 23:16    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Miałem to samo.
W "drukarki faksy" kliknij na brothera, następnie w "drukarka" odznacz "użyj drukarki w trybie offline"
Powodzenia.

Helpful post? + -2
Back to top
sniegv
Level 8
Joined: 24 Aug 2009
Posts: 16
Post rating: 1
sniegv
Level 8
Post#3 07 Sep 2011 19:39    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Witam,

mam podobny problem z ta drukarka.

Konfiguruje wszystko zgodnie z instrukcją i drukarka drukuje mi raport że jest podłączona do sieci routera a status monit w komputerze pokazuje mi ją na offline.

Co może być nie tak?

Helpful post? + +1
Back to top
Krowus
Level 8
Joined: 24 Sep 2011
Posts: 6
Helped: 1
Post rating: 13
Krowus
Level 8
Post#4 28 Sep 2011 22:25Positive voted  Helpful post   

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Problemem może być sposób bootowania.

Sprawdzamy, czy o to chodzi:

1 Wciskamy "Menu" na drukarce. Dalej "Druk raportów/Raport WLAN" i "OK".
Jeśli w wydrukowanym raporcie jest "Connection:OK" a na komputerze mamy w statusie "Offline", przechodzimy do punktu 2. Jeśli nie, to ta metoda może nie zadziałać (acz warto spróbować).

2. Wciskamy "Menu" na drukarce. Dalej "Druk raportów/Konfig sieci" i "OK".
Podkreślamy na wydruku (żeby się nie pomylić i łatwo znaleźć) "IP Address"
Sprawdzamy poniżej "Boot Method". Prawdopodobnie będzie to "AUTO".

3. Wciskamy "Menu" na drukarce. Dalej "Sieć/TCP IP/Boot method" wybieramy "Static".

4. Wchodzimy do Panelu sterowania na komputerze. Wybieramy "Drukarki i faksy".
Prawoklikiem na naszym Brotherze wchodzimy do "Właściwości/Porty/Dodaj port/Standard TCP IP Port/Nowy port".
Otworzy się Kreator. Klikamy "Dalej", następnie wpisujemy Numer IP Drukarki, który znaleźliśmy w punkcie 2. Potwierdzamy.

5. Na liście portów pojawił się nowy, jest domyślnie zaznaczony. Wybieramy "Konfiguruj port" i w sekcji "Protokół" wybieramy "Raw". Potwierdzamy, zamykamy.

6. Z panelu sterowania lub Mojego Komputera klikamy prawym klawiszem na ikonę skanera i wchodzimy we "Właściwości/Ustawienie sieci". Wybieramy "Określ urządzenie przy pomocy adresu" i wpisujemy tam IP znaleziony w punkcie drugim.
Potwierdzamy, zamykamy wszystko, restartujemy komputer.

Działa w Win XP, Vista i 7.

Helpful post? + +13
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
joanna252
Level 7
Location: Łódź
Joined: 14 Aug 2010
Posts: 10
Post rating: 1
joanna252
Level 7
Post#5 09 Dec 2011 12:43    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Witam
Doszłam do punktu 6 zrobiłam wszystko jak jest napisane ale używam visty i proszę mi powiedziećco w pkt 6 oznacza dokładnie ikona skanera jakoś nie moę dojść do tych "Właściwości/Ustawień sieci".
Gdzie dokładnie to znależć te ustawienia sieci w viście, po zrobieniu wszystkich 5 punktów .
Dzięki za pomoc

edit.
Zrobiłam wszystko włącznie z punktem 5 i bez punktu 6 działą:)
Wystarczyło wejść w drukarki/ potem na brother zaznaczyć zamiast offline na online i poszło:)
Dzięki za ten post wiele mi ułatwił:)
Niemniej byłabym wdzięczna napisanie o co chodzi w tym punkcie 6 :D

Helpful post? + +1
Back to top
gilange
Level 7
Joined: 16 Sep 2009
Posts: 20
Post rating: 1
gilange
Level 7
Post#6 14 Dec 2011 18:38    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Mam, ten sam problem, oczywiście też zatrzymałem się na ptk 6, wydaje mi się, że opisuje on kreślenie urządzenia przy pomocy adresu na xp, a jak to zrobić na windows 7. Zmiany trybu offline na online też nie mogę znaleźć:(

Helpful post? + 0
Back to top
HoodY
Level 2
Location: Konin
Joined: 03 Apr 2010
Posts: 2
HoodY
Level 2
Post#7 20 Dec 2011 00:18    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Witam, właśnie nabyłem drukarkę brother J315W, i próbuję się znią połączyć z laptopa przy pomocy WiFi.
Tylko że ja nie mam rutera (internet mam przez kabel), więc jak połączyć się bezpośrednio z drukarką?

Helpful post? + 0
Back to top
Gawlo_
Level 2
Location: Kluczbork
Joined: 07 Oct 2011
Posts: 3
Gawlo_
Level 2
Post#8 22 Dec 2011 12:36    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Witam, zrobilem wszystko tak jak w instrkcji, lecz nadal nie dziala, nie wiem co sie stalo bo wczesniej wszystko chodzilo dobrze. Drukarka sie laczy z ruterem ale na laptopie jest offline.
Co dalej?

Helpful post? + 0
Back to top
spikeen
Level 1
Location: Pruszcz Gdański
Joined: 31 Dec 2011
Posts: 1
spikeen
Level 1
Post#9 31 Dec 2011 00:13    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Witam ! Męczyłem się z konfiguracją mojej drukarki Brother DCP 375CW z routerem Asusa RT N 10LX ponad 3 godziny :( Poprzednio posiadałem router D-linka dir 630 i nie było takich cyrków. Całe szczęście że mamy jeszcze życzliwych ludzi .Bardzo ale to bardzo dziękuje krowus za pomoc !!! Pozdrawiam serdecznie .

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Witkacy8
Level 20
Joined: 06 Apr 2006
Posts: 524
Helped: 9
Post rating: 3
Witkacy8
Level 20
Post#10 19 Feb 2012 16:13    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Witam.
Pozwolę się dołaczyć do tematu,gdyz mam właśnie taki problem.
Gdy tworzę nowy port wpiszę nr IP wyskakuje następujacy komunikat:
Nie znaleziono urządzenia w sieci.Upewnij sie czy:
1.Urządzenie jest właczone
2.Sieć jest podłaczona
3.Urzadzenie jest prawidłowo skonfigurowane
4.Adres jest prawidłowy

Jeśli masz pewność że adres jest prawidłowy,wybierz typ urządzenia poniżej>



No o i niewiem co dalej,niewiem jaki typ urządzenia wybrać,..
Co może być nie tak?

Helpful post? + 0
Back to top
rrqetgerq
Level 10
Location: Elbląg
Joined: 14 Jun 2008
Posts: 55
Post rating: 4
rrqetgerq
Level 10
Post#11 05 Apr 2012 10:42    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Cześć

Miałem ten sam problem, chciałem połączyć drukarkę poprzez kartę wlan (wifi) nainstalowaną w komputerze w trybie ad-hoc. Przez 3 dni walczyłem i nic, dałem sobie spokój. 4 dnia odpalam kompa i po jakiś 15-20min patrze.....
a ikonka "offline" w trayu zmieniła się na "gotowa" :) wystarczyło poczekać!!!!
Daje screeny i ustawienia mojej konfirguracji:

Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi

A więc po kolei:
1.radzę usunąć sterowniki z oprogramowaniem drukarki, ustawienia sieci do tego połączenia i inne
2.w oprogramowaniu karty wifi tworzycie profil wg mojego (oczywiście dajecie nazwę profilu i ssid taką jak uważacie), pamiętajcie, że musi być "autenthication - open" i encrypt - none"
3.we właściwościach waszej sieci bezprzewodowej we właściwościach protokołu internetowego tcp/ip ma być automat (pamiętajcie, żeby wyłączyć firewall)
4.w ustawieniach drukarki, ustawiacie tak jak pokazane na skanie wyżej
5.instalujecie stery do drukarki i w oknie, już dokładnie nie pamiętam ale będą 3 warianty do wyboru, wybieracie środkowy ten gdzie można wpisać ip "ustawienia zaawansowane" czy jakoś tak. Wpisujecie tam numer ip taki jak w ustawieniach drukarki, czyli 169.254.132.179

Ja tak zrobiłem i działa, nie rozumiem czemu ale grunt, że działa, powodzenia

Helpful post? + 0
Back to top
tech4u2
Level 1
Joined: 16 Jun 2012
Posts: 1
tech4u2
Level 1
Post#12 16 Jun 2012 17:54    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Specjalnie sie zarejestrowałem tylko żeby pomóc w tej konfiguracji, bo sam szukałem i nie mogłem znaleźć odpowiedzi. zajeło mi to trochę czasu, ale działa drukowanie przez USB i WIFI na stacjonarnym jak i na 2 laptopach.

Komputer główny (stacjonarny)
1. instalacja oprogramowania (Mlf-pro) z 1 opcją połaczeniem za pomocą kabla usb.
restart
2. w drukarce w opcjach sieć w "booth method" zaznaczamy " static " a następnie konfiguracaj TCp/IP
3 Instalujemy Braadmin light
4 Konfiguracja Wireless lan -> po instalacji ( ip idzie do drukarki z kompa) potem przez Braadmin light jak znajdzie to klikamy ppm i konfiguracja sieci -> sieć -> static powinno być jak nie to zaznaczamy, następnie w menu drukarki patrzymy i tam ustawiamy rowniez opcjach sieć w "booth method" zaznaczamy " static jakby nie bylo .
5. Instalujemy "tylko sterownik drukarki( dla sieci) -ip dajemy przy instalacji takie jak drukarka
(ip drukarki mozna wydrukowac poprzez opcje druk raportu, konf sieci, lub klikamy na siec i tcp/ip i patrzymy na ip tylko i je przepisujemy

Już jest WIFI

Dla pozostałych komputerów z dostępem do routera

6. Instalujemy " tylko sterownik dla drukarki ( dla sieci) - czyli powtarzamy krok 5 dla pozostałych komputerów. Ip te same należy dać dla drukarki na każdym komputerze.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Oscar83
Level 8
Location: Bydgoszcz
Joined: 01 Dec 2009
Posts: 17
Post rating: 1
Oscar83
Level 8
Post#13 01 Jul 2012 12:12    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Witam
Kupiłem brothera DCP-J315W chcę podłączyć do sieci w domu, wszystko by było ok gdybym miał wszystkie urządzenia podłączone do routera przez wifi, ale jest troszkę inaczej, już tłumaczę: net dociera do mnie do routera, komputer stacjonarny podłączony mam przez kabel do routera a laptop jest przez wifi i teraz brother łączy się przez wifi do routera ale na kompie stacjonarnym nie mogę tej drukarki zainstalować, macie może jakiś pomysł? na laptopie normalnie drukarka działa.

Helpful post? + 0
Back to top
Oscar83
Level 8
Location: Bydgoszcz
Joined: 01 Dec 2009
Posts: 17
Post rating: 1
Oscar83
Level 8
Post#14 03 Jul 2012 14:41    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Nikt nie ma pomysłu jak to zrobić? Nie chciałbym teraz kupować długiego kabla usb i podłączać, nie po to kupowałem drukarkę z wifi :/

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zwyczajny39
Level 7
Location: gdansk
Joined: 23 Oct 2009
Posts: 5
zwyczajny39
Level 7
Post#15 03 Jul 2012 14:51    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Witam .
Może mi ktoś powie co robię nie tak.
Moje połączenie z /dcp-j315w/ jest poprzez ad-hoc ... skaner poprzez laptopa działa ale drukarka już nie w "Połączenia i faksy" drukarka nie figuruje ale w w ustawieniach "właściwości :serwer wydruku sterowniki widnieją ...Siedzę nad tym już 2 dzień i kicha ...Jak znam życie to jakaś banalna sprawa - niestety nie mogę zaskoczyć w czym tkwi problem...Gdy tą samą drukarkę zainstaluję na sterowniki do kabla usb to wszystko gra...niestety szwankują mi /chyba / sterowniki na lan.

Dodano po 9 [minuty]:

Oscar83 wrote:
Witam
Kupiłem brothera DCP-J315W chcę podłączyć do sieci w domu, wszystko by było ok gdybym miał wszystkie urządzenia podłączone do routera przez wifi, ale jest troszkę inaczej, już tłumaczę: net dociera do mnie do routera, komputer stacjonarny podłączony mam przez kabel do routera a laptop jest przez wifi i teraz brother łączy się przez wifi do routera ale na kompie stacjonarnym nie mogę tej drukarki zainstalować, macie może jakiś pomysł? na laptopie normalnie drukarka działa.


Bo Twój PC nie jest podłączony do sieci "lan" jest podłączony tylko do rutera poprzez jak sam mówisz kabel usb.

Helpful post? + 0
Back to top
DjAlcon
Level 11
Joined: 18 Jan 2010
Posts: 80
DjAlcon
Level 11
Post#16 03 Jul 2012 17:19    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Wszystko fajnie śmiga ale jak mam konfiga pod jednego kompa, problem zaczyna pojawiać się gdy chce umożliwić innemu kompowi, występuje konflikt IP i nie chce się połączyć za żadne skarby próbowałem na różne sposoby zainstalować drukarkę na drugim laptopie lecz niestety przez WiFi nie łączy go (tak jakby drukarka synchronizowała się tylko z jednym sprzętem), a znowu przez kabel USB nie bardzo wchodzi w rachubę drukowanie. Może ktoś miał taki problem i wie jak to obejść?

Helpful post? + 0
Back to top
rys57
Moderator
Location: Warszawa
Joined: 26 Mar 2004
Posts: 5194
Helped: 186
Post rating: 36
rys57
Moderator
Post#17 03 Jul 2012 19:08    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Podobny problem był TULink Poczytajcie, może coś da się wykorzystać :D .

Helpful post? + 0
Back to top
Oscar83
Level 8
Location: Bydgoszcz
Joined: 01 Dec 2009
Posts: 17
Post rating: 1
Oscar83
Level 8
Post#18 04 Jul 2012 21:27    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


A więc jak mam podłączyć do sieci żebym mógł korzystać z tej drukarki sieciowej?

Helpful post? + 0
Back to top
rrqetgerq
Level 10
Location: Elbląg
Joined: 14 Jun 2008
Posts: 55
Post rating: 4
rrqetgerq
Level 10
Post#19 11 Jul 2012 11:13    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Oscar83 wrote:
A więc jak mam podłączyć do sieci żebym mógł korzystać z tej drukarki sieciowej?


Mam tak jak ty, czyli
router
pc (win xp)
laptop (win xp)
drukarka wifi (dcp-j315w)

Router z PC przez kabel fire wire
Drukarka przez wifi z PC i laptopem

Najpierw reset ustawień drukarki (obowiązkowo zapora w PC wyłączona)
Wszystkie opcje mam auto, czyli w ustawieniach itc\ip i w drukarce
Instalujesz normalnie drukarkę i w pewnym momencie jest możliwość, żeby ręcznie wpisać ip drukarki, więc sprawdzasz w ustawieniach drukarki jakie jest jej ip i je wpisujesz. U mnie od razu ją wykrywa i dalej to już będziesz wiedział.

Helpful post? + 0
Back to top
malati
Level 8
Joined: 09 Oct 2009
Posts: 6
Post rating: 1
malati
Level 8
Post#20 29 Oct 2012 20:58    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


A ja zaraz wścieka dostanę. Zrobiłam wszystkie podane przez Was kroki.
WLAN Connection: OK
Boot Method: Static
IP podane
Sterowniki ma
Drukarka offline
Chcę drukować a tu wyskakuje: drukowanie nie powiodło się (wysłano do drukarki a drukarka trup) :[

Helpful post? + +1
Back to top
szapet
Level 21
Location: Nowy Sącz
Joined: 07 Apr 2007
Posts: 337
Helped: 46
Post rating: 13
szapet
Level 21
Post#21 03 Nov 2012 18:37    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Witam miałem ten sam problem z tym modelem drukarki, wszystko skonfigurowane połączenie z ruterem jest raport drukarka drukuje że jest ok ale druk przez wifi ni huhu problem był w ruterze,przy konfiguracji routera ja ustawiłem sobie region na Poland bo przecież w Polsce mieszkam,i tu był problem po zmianie regionu na USA i restarcie routera oraz restarcie ustawień drukarki i ponownym zapisie do drukarki ssid oraz hasła laptop wykrył drukarkę i drukarka teraz drukuje przez wifi, ja mam router tp-link TL-WR740N pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
finchi1992
Level 2
Location: Biskupice
Joined: 10 Nov 2012
Posts: 2
finchi1992
Level 2
Post#22 10 Nov 2012 00:44    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Ja zrobiłem tak jak podał kolega wyżej"tech4u2" pozwoliłem sobie skopiować twój tekst ale dokonam małej zmiany po której zadziałało;)

Komputer główny (stacjonarny)
1. instalacja oprogramowania (Mlf-pro) z 1 opcją połaczeniem za pomocą kabla usb.
restart odłączamy kabel usb
2. w drukarce w opcjach sieć w "booth method" zaznaczamy " static " a następnie konfiguracja TCp/IP
w ustawieniach w drukarce włączamy wlan(samo zapytanie o włączenie wyskoczy także przy wyborze opcji wps/aos
po tym połączyłem sie z routerem przez opcje wps w drukarce wchodzimy w menu>sieć>>wps/aoss na routerze np jak mam tp linka przytrzymuje chwilkę przycisk Qss znajduje sie on z przodu i po chwili drukarka pobiera ustawienia.korzystamy z tej opcji wtedy gdy mamy taki przycisk na routerze.


3 Instalujemy Braadmin light
4 Konfiguracja Wireless lan -> po instalacji ( ip idzie do drukarki z kompa) następnie uruchamiamy program wyskoczy zapytanie czy dodać do wyjątków w zaporze klikamy tak. potem przez Braadmin light jak znajdzie to klikamy ppm i konfiguracja sieci -> sieć -> static powinno być jak nie to zaznaczamy, następnie w menu drukarki patrzymy i tam ustawiamy również opcjach sieć w "booth method" zaznaczamy " static jakby nie było .
5.jeżeli nie działa dalej bynajmniej tak miałem u siebie wchodzę w panel sterowania> urządzenia i drukarki>klikamy prawym na nasza drukarkę >własciwosci drukarki>zakładka porty>dodaj port >wybieramy standard tcp /ip>wpisujemy takie ip jakie pokazuje na program "Braadmin light" jezeli jest np 192.168.1.106 to takie wpiszemy! po poprawnym wpisaniu samy dalej zakoncz okienko zniknie i zastosuj.
u mnie działało potych operacjach;) tak wygląda mój port:
Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi

Uploaded with ImageShack.us
6.jeżeli komuś jeszcze by nie działało to można wejść w panel sterowania> urządzenia i drukarki>prawym "zobacz co jest drukowane" >w okienku klikamy drukarka>odznaczamy pole "użyj drukarki w trybie offline"

aby zadziałało na innych komputerach:
7. Instalujemy "tylko sterownik drukarki( dla sieci) -ip dajemy przy instalacji takie jak drukarka
instalujemy braadmin light.
8.robimy to samo co w 5 kroku czyli dodajemy port.
jeżeli nie działa

9. robimy to co w 6 punkcie i powinno być ok.
czasem może połącznie blokować zapora i aantywirus dlattego warto to chwilowo wyłączyć.!!

Helpful post? + 0
Back to top
malati
Level 8
Joined: 09 Oct 2009
Posts: 6
Post rating: 1
malati
Level 8
Post#23 10 Nov 2012 12:22    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


--> szapet - mam ustawione USA - Nie działa :/

Spróbuję dziś drugiego sposobu.

Helpful post? + 0
Back to top
finchi1992
Level 2
Location: Biskupice
Joined: 10 Nov 2012
Posts: 2
finchi1992
Level 2
Post#24 10 Nov 2012 12:29    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


spróbuj tak jak ja napisałem powyżej wczoraj robiłem i śmiga ; ) ja mam region na Polska i działa.

Helpful post? + 0
Back to top
DarkowKor
Level 8
Location: Gdańsk
Joined: 29 Dec 2008
Posts: 8
DarkowKor
Level 8
Post#25 18 Nov 2012 11:01    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Mialem dokladnie te same objawy. Polaczenie u mnie wyglada nastepujaco Komp <->router<-> drukarka/skaner. Wszystko polaczone bezprzewodowo. Raport mowil, ze drukarka jest podlaczona do sieci, natomiast komputer jej nie widzial. Caly czas zostawala w trybie offline. Ponadto gdy podlaczylem kompa do routera przez kabel wszystko dzialalo tak jak powinno, wiec faktycznie polaczenie router, drukarka musialo byc OK.

Rozwiazaniem bylo zmiana w ustawieniach routera AP (Access Point) na wylaczony i od razu spzet zaczal smigac. Powodzenia.

Wybaczcie brak polskich liter ale moja klawiatura takowych nie posiada.

Helpful post? + 0
Back to top
bialykiel
Level 14
Joined: 28 May 2006
Posts: 183
Post rating: 18
bialykiel
Level 14
Post#26 25 Dec 2012 21:20    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Witam kolegów, a ktoś się orientuje czy do drukarki Brother DCP J315W znajde sterowniki pod Windows 98??
Czy jest mozliwość inaczej rozwiązać ten problem??
Bo skonfigurowałem drukarke ale nie moge ja podpiąć jej pod system bo nie mam sterowników do niej załączonych na płytce:(

Helpful post? + -1
Back to top
Dorisk84
Level 1
Joined: 26 Dec 2012
Posts: 1
Dorisk84
Level 1
Post#27 26 Dec 2012 10:12    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Witam,

Mam problem z instalacją drukarki. Mój laptop podłączony jest do routera za pomocą kabla. Chciałam skonfigurować drukarkę, żeby była obsługiwana przez wifi w laptopie. Nie mam pojęcia jak mam się do tego zabrać. W instrukcji pisze o jakiejś nazwie SSID. Gdzie to mogę znaleźć?

Helpful post? + 0
Back to top
kowal1406
Level 8
Location: Bydgoszcz/Żnin
Joined: 27 Mar 2011
Posts: 14
kowal1406
Level 8
Post#28 22 Jan 2013 22:04    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


To co napisał Krowus działa również do drukarki Brother J515W

DZIAŁA SPRAWDZAŁEM!!!


Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Sprawdzamy, czy o to chodzi:

1 Wciskamy "Menu" na drukarce. Dalej "Druk raportów/Raport WLAN" i "OK".
Jeśli w wydrukowanym raporcie jest "Connection:OK" a na komputerze mamy w statusie "Offline", przechodzimy do punktu 2. Jeśli nie, to ta metoda może nie zadziałać (acz warto spróbować).

2. Wciskamy "Menu" na drukarce. Dalej "Druk raportów/Konfig sieci" i "OK".
Podkreślamy na wydruku (żeby się nie pomylić i łatwo znaleźć) "IP Address"
Sprawdzamy poniżej "Boot Method". Prawdopodobnie będzie to "AUTO".

3. Wciskamy "Menu" na drukarce. Dalej "Sieć/TCP IP/Boot method" wybieramy "Static".

4. Wchodzimy do Panelu sterowania na komputerze. Wybieramy "Drukarki i faksy".
Prawoklikiem na naszym Brotherze wchodzimy do "Właściwości/Porty/Dodaj port/Standard TCP IP Port/Nowy port".
Otworzy się Kreator. Klikamy "Dalej", następnie wpisujemy Numer IP Drukarki, który znaleźliśmy w punkcie 2. Potwierdzamy.

5. Na liście portów pojawił się nowy, jest domyślnie zaznaczony. Wybieramy "Konfiguruj port" i w sekcji "Protokół" wybieramy "Raw". Potwierdzamy, zamykamy.

6. Z panelu sterowania lub Mojego Komputera klikamy prawym klawiszem na ikonę skanera i wchodzimy we "Właściwości/Ustawienie sieci". Wybieramy "Określ urządzenie przy pomocy adresu" i wpisujemy tam IP znaleziony w punkcie drugim.
Potwierdzamy, zamykamy wszystko, restartujemy komputer.

Działa w Win XP, Vista i 7.

Helpful post? + -1
Back to top
Lukalago
Level 26
Joined: 15 Sep 2001
Posts: 1130
Helped: 28
Post rating: 5
Lukalago
Level 26
Post#29 13 Jun 2013 09:32    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Łatwiejszym i szybszym rozwiązaniem jest połączenie drukarki z routerem przez wlan (jako infrastructure). Tak samo jak łączycie np. laptopa z z wifi.

W drukarce w menu sieć szukacie swojej nazwy (SSID) sieci Wifi, wklepujecie swoje hasło od wifi i to wszystko (router sam przydzieli adres ip drukarki).

W komputerze wystarczy zainstalować z płyty- "tylko sterownik drukarki (dla sieci)"
Instalator sam znajdzie drukarkę w naszej sieci i zainstaluje sterownik.

Helpful post? + 0
Back to top
Seentag
Level 12
Joined: 02 Oct 2003
Posts: 83
Seentag
Level 12
Post#30 16 Jul 2013 13:33    

Re: Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi


Witam

Dołączam się do tematu. Mam problem z wi-fi w j315w.

Router : ASUS RT-N12E
Mój PC : Po kablu do routera

Drukarka zalogowana poprawnie do sieci ASUS (infrastructure). Pokazuje zasięg max itd.

Kłopot polega na tym, że komputer widzi cały czas drukarkę jako "offline" - próbowałem powyższych tutejszych metod, ale ciągle przy próbie drukowania wyskakuje błąd.

W "Urządzenia i drukarki" piszę jako "Gotowe" i odznaczyłem "Użyj drukarki w trybie offline"

Porty ustawione, IP znalezione. A w Brother Status Monitor ciągle tylko informacja o poprawnym adresie IP drukarki i niżej "Offline"

Jakieś pomysły ?

Helpful post? + -1
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printer, copier Beginners -> Brother DCP-J315W konfiguracja z wifi 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to brother DCP-J315W konfiguracja z wifi

dcp j315w brother - Brother DCP-J315W rozpoczęcie niemożliwe 48 (7)
Brother DCP-J315W - zawiesza całą sieć wifi (6)
Brother dcp-j315w - Błąd f4 (2)
Brother dcp j315w - Drukowanie na kilku A4 (6)
Brother DCP-j315w - niepełne kolory (14)
Brother DCP-j315w - wyblakłe kolory (1)
Brother DCP-J315W - Nie skanuje (1)
Brother DCP-J315W, błędne drukowanie (3)
Brother DCP-J315W - wymiana pampersa (4)
Brother DCP-J315W - nie drukuje (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.071 seconds