| Author |
kibitki Poziom 7

|
20 Jan 2011 19:14 stworzenie vpn dla 3 lan jak?? |
|
|
|
witam
mam problem z zrobieniem VPN
pisze prace "projekt sieci komputerowej dla przedsiebiorstwa" i mam nastepujacy problem:
firma ma 3 oddzialy oddalone od siebie pare kilometrow
w firmie w jednym oddziale dostawca internetu jest TP S.A - połaczenie ADSL
w drugim oddziale jest NETIA z połaczeniem ASDL
w trzecim jest radiowka z TP S.A
w firmie ma byc jeden główny serwer w pierwszym oddziale
czy moze ktos mi opisac podpowiedziec jak to logicznie zmontowac???
z gory dzieki za pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
Elprofesional Poziom 15

|
20 Jan 2011 19:23 Re: stworzenie vpn dla 3 lan jak?? |
|
|
|
Przepraszam musiałem , a następnie zostaniesz zatrudniony w firmie z tyt licencjata albo jakiegoś technika .
Ktoś ma za ciebie tutaj odwalić twoja pracę "szkolną" .
Przepraszam ale jestem przeciwnikiem tego typu pomocy i mówie o tym głośno . Takie postawy wykszałcaja niepełnosprawnych na rynku pracy .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jan 2011 19:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Rohbar Poziom 12

|
20 Jan 2011 19:23 Re: stworzenie vpn dla 3 lan jak?? |
|
|
|
Proponuje mikrotika jeden serwer obsługuje VPN robisz nazwy użytkownika, hasło, szyfrowanie i poszczególne hosty łącza się po zewnętrznym IP Serwera. Wpisuje Login hasło i tyla. bezpośrednio spod windy testowałem to jak robiłem serwer do Call of Duty nie mieliśmy oryginałów to na moim Mikrotiku postawiłem taki serwer, reszta kolegów logowało się na niego poprzez konta które jej założyłem i byliśmy w sieci Lan tak to działało. Moim zdaniem to najprostsze rozwiązanie tego problemu pozdrawiam Rohbar
|
|
| Back to top |
|
 |
kibitki Poziom 7

|
20 Jan 2011 19:34 Re: stworzenie vpn dla 3 lan jak?? |
|
|
|
Elprofesional nie chcesz pomoc nie pisz o po Twoim klopocie :] tak sie sklada ze koncze pisac prace i pozostal mi jedynie ten problem do rozwiazania :]
Rohbar dzieki o takim czyms myslalem tylko nie wiedzialem czy dobrze kombinuje, ale mam pytanie czy haslo i login jest potrzebny ?? na głownym serwerze ma byc baza danych udostepniona dla 3 oddzialow i za kazdym razem kiedy ktorys z pozostałych oddzialow bedzie potrzebowal cos z bazy danych bedzie musial sie logowac
a co do zewn ip serwera - osobno jeden adres ip na lana i jeden na serwer? ( ip z puli przydzielanych od dostawcy neta)
|
|
| Back to top |
|
 |
Rohbar Poziom 12

|
20 Jan 2011 19:50 Re: stworzenie vpn dla 3 lan jak?? |
|
|
|
jeśli chodzi o ip to masz racje a reszta to zalogujesz tylko serwery z poszczególnych oddziałów i udostępnisz to połączenie i wystarczy
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jan 2011 19:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kibitki Poziom 7

|
20 Jan 2011 19:57 Re: stworzenie vpn dla 3 lan jak?? |
|
|
|
chodzi mi o to zeby dane zapisywane byly bezposrednio na gł serwer, chcialem pozbyc sie dodatkowych serwerow w 2 oddzialach ..... zwykly PC jak serwer ujdzie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jan 2011 19:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Rohbar Poziom 12

|
20 Jan 2011 20:51 Re: stworzenie vpn dla 3 lan jak?? |
|
|
|
Na jakim systemie będzie oparty serwer??
|
|
| Back to top |
|
 |
kibitki Poziom 7

|
20 Jan 2011 22:29 Re: stworzenie vpn dla 3 lan jak?? |
|
|
|
na systemie linuxowym ale konkretnego jeszcze nie wybralem
|
|
| Back to top |
|
 |
Rohbar Poziom 12

|
20 Jan 2011 22:48 Re: stworzenie vpn dla 3 lan jak?? |
|
|
|
Tak wystarczy kiedyś robiłem serwa na Ubuntu i działało na platformie cpu 1Ghz 512ram
|
|
| Back to top |
|
 |
kibitki Poziom 7

|
20 Jan 2011 23:04 Re: stworzenie vpn dla 3 lan jak?? |
|
|
|
a wiec
jeden centralny serwer na systemie linux'owym na ktorym montuje vpn, serwerowi przypisuje osobny ip z puli od dostawcy neta, serwer konfiguruje tak zeby serwery na pc'tach z jakims linux'em w 2 pozostałych dzialach mialy dostep do danych na głownym serwerze jakies haselko i login moze sie tez przydac w kwestii zabezpieczenia
a takie pytanko gdybym chcial jakis jeszcze jeden serwer np plikowy dodac obok głownego serwera czy nadawac mu osobny ip czy juz jakis adres z podsieci ? ( chodzi mi zeby na ten ewentualny serwer tez odzialy mialy dostep)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jan 2011 23:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Rohbar Poziom 12

|
20 Jan 2011 23:12 Re: stworzenie vpn dla 3 lan jak?? |
|
|
|
Nie, nie musisz serwer adresujesz zewnętrznym ip i na serwerze instalujesz "Serwer"
VPN, FTP i co tam jeszcze chcesz
|
|
| Back to top |
|
 |
kibitki Poziom 7

|
21 Jan 2011 17:10 Re: stworzenie vpn dla 3 lan jak?? |
|
|
|
aha nie wiem czy dobrze zrozumialem kazdy serwer ktory mialby byc dostepny dla innych oddzialow czyli bedzie w sieci vpn musi miec zewnetrzny adres ip ?
http://obrazki.elektroda.pl/4247161700_1295622209.jpg
tu umiescilem projekt logiczny calej sieci
beda dwa serwery zakladam ze oda na linuxie, na serwerze bazo danowym sama baza danych bedzie a na drugim pliki i takie tam pierdoly, do wymiany plikow miedzy PC w sieci chce uzyc sambe z zewnatrz nikt nie musi miec dostepu, mysle ze serwer dns tez bedzie na tym serwerze, serwer pocztowy i www bedzie na serwerze dzierzawionym ze wzgledu na mniejsze koszta i na tym samym moge VPN ? i skonfigurowac go tak zeby ten serwer z bazami danych i dwa serwery z pozostalych dzialow mialy do niego dostep ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Rohbar Poziom 12

|
22 Jan 2011 02:03 Re: stworzenie vpn dla 3 lan jak?? |
|
|
|
Nie nie muszą mieć zewnętrznego ip, Tak możesz