FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

ZODIAK 401 - nie zaskakuje dekoder stereo

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Beginners Audio -> ZODIAK 401 - nie zaskakuje dekoder stereo
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1 Post from the author of the topic 23 Jan 2011 19:04   

ZODIAK 401 - nie zaskakuje dekoder stereo

Witam, wpadł mi ostatni w ręce taki staroć jak ZODIAK 401. Musiałem go przestroić bo był jeszcze na starym zakresie UKF'u. Zrobiłem to zgodnie z instrukcją i wszystko poszło OK, Teraz radio odbiera bardzo czysto cały zakres od 88 do 108MHz.
I wszystko byłoby ok, gdyby nie to że pomimo odbioru silnej stacji (wskaźnik diodowy praktycznie na full, zero szumów w tle) kontrolka stereo albo się nie świeci albo mruga w takt muzyki. Odsłuch tez potwierdza że dekoder stereo pracuje na granicy zaskoczenia, trochę łapie przy najsilniejszych stacjach, przy tych słabszych nie łapie w ogóle.

Kręciłem tym peerkiem od ocsylatora układu TCA4500A, nic to nie pomogło, w innych położeniach w ogóle nie zapalała się kontrolka STEREO.

Co może być nie tak, nie wiem czy ten problem był również przed przestrojeniem, zresztą co może mieć wspólnego głowica w.cz. z dekoderem.

Proszę o pomoc co robić, co sprawdzić ?
PS, przed chwilę była cisza pomiędzy utworami, zapaliło się stereo ale zgasło jak rozpoczął kolejny utwór.... cos dziwnego.

Pozdrawiam
SL
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Jan 2011 19:04   

Back to top

Książe Radziwił
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 23 Jan 2011 23:21   

Re: ZODIAK 401 - nie zaskakuje dekoder stereo

Układ sterujący diodami sygnału stereo w zodiaku nie należał do zbyt udanych ,bardzo możliwe że to coś z tym układem jest nie tak.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Jan 2011 23:21   

Back to top

andy127
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 24 Jan 2011 00:30helpful post - solution   

Witam.
Zobacz:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1854843
Może pomoże.
Andrzej
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Jan 2011 00:30helpful post - solution   

Back to top

ludowicz
Poziom 12
Poziom 12

Post#4 Post from the author of the topic 24 Jan 2011 13:35   

Andy127, dziękuje Ci za sugestie, wygląda na to że to będzie problem z rozstrojonym dyskryminatorem, objawy się zgadzają bo zauważyłem że stacja teoretycznie wstrojona na zero wcale nie jest "w środku" no i po włączeniu wyciszenia pomimo iz stacja jest na zero to jest wyciszana. Dzisiaj to sprawdzę.
Jednak mam jeszcze jedno pytanie, pokręciłem tym PRkiem od oscylatora układu dekodera stereo, pytanie czy teraz muszę mieć jakiś częstotliwościomierz aby zestroić go na 19kHz czy może kalibracja na oko (po kontrolce stereo) wystarczy ?

SL
Back to top

andy127
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 24 Jan 2011 17:40helpful post - solution   

W TCA4500A jest pętla PLL do odtwarzania podnośnej 38 kHz z sygnału pilota 19 kHz. Jeśli zestroisz na srodek zakresu łapania lub środek zakresu trzymania synchra to będzie OK.
Prościej ujmując gdy nie świeci dioda stereo kręcisz PR-kiem aż zaświeci. Zaznaczasz sobie to miejsce i kręcisz dalej (w tym samym kierunku) aż zgaśnie. Potem cofasz aż znowu zapali i znowu zaznaczasz to miejsce. Masz wyznaczony zakres łapania (chwytania). Ustawiasz po środku pomiędzy tymi punktami i jest OK. Gdybyś wyznaczał punkty w których dioda stereo gaśnie to byłby to zakres trzymania. Jest on szerszy od zakresu łapania.
Andrzej
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Jan 2011 17:40helpful post - solution   

Back to top

ludowicz
Poziom 12
Poziom 12

Post#6 Post from the author of the topic 24 Jan 2011 21:28   

Wszystko się zgadza, właśnie zestroiłem dyskryminator wg recepty kolegi "staho1", w linku który podałeś jest poniższy bardzo cenny tekst:

"Układ p.cz. wykonany na ul1200 najprościej i najszybciej prawidłowo zestroimy mają do dyspozycji tylko multimetr w następujący sposób :
przy braku sygnału antenowego na czystym szumie stroimy cewką L101 na zero wskazań miliwoltomierza między p.7 - p.10 UL1200 , podłączamy antenę i na stacji o dobrym poziomie sygnału stroimy cewką L102 na minimum napięcia na p.12 Ul1200,czynności powtarzamy do momentu uzyskania jednocześnie ok. 0 mv na szumie między p.7 - p.10 i 0 mV ( czasami nie da się uzyskać dokładnie 0 , może to być kilkanaście mV) (...) Tak zestrojony obwód dyskryminatora zapewnia min. zniekształceń i prawidłową pracę ukł. arcz. i wyciszania."

Mi zajęło to około 10 min.
W cytowanym tekście zmodyfikowałem już oznaczenia cewek dla ZODIAKA.

Radio pięknie gra, stereo trzyma, Wyciszanie i ARcz też pięknie działa :-)

Pozdr. SL
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Beginners Audio -> ZODIAK 401 - nie zaskakuje dekoder stereo
Page 1 of 1
Similar topics
Zodiak dss 401 nieudana naprawa końcówki (2)
Zodiak DSS 401 pali bezpiecznik (2)
zodiak dss 401 - zewnętrzne źródła (6)
zodiak 401 przestrojenie głowicy ukf (3)
Zodiak DS-401 przeszczep głowicy (3)
Zodiak dss 401 (7)
dss 401 zodiak przestrojony,syg stacji zniekształcony (10)
Unitra Zodiak DSS 401 szumiący UKF (13)
Zodiak dss 401, lewy kanał padł, ale nie końcówka. (19)
Zodiak DSS 401, brak stereo (6)

Page generation time: 0.101 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed