Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej
Autor
Wiadomość
fokus06
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 24 Sty 2011
Posty: 1
Miasto: stąporków

Post#1 Post autora tematu 24 Sty 2011 17:24   

problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Witam posiadam telewizor sony bravia KDL 46T3500 korzystam z kablówki która nadaje sygnał cyfrowy ale w żaden sposób nie mogę odnależć tych kanałów dekoder nie wyszukuje żadnych usług . Telewizor kupiłem 2 lata temu we włoszech może tu tkwi problem w ustawieniach . Wiem jak się dostać do menu serwisowego ale nie wiem co mógłbym zmienić. Być może we włoszech telewizje cyfrową nadają na innych częstotliwościach . Proszę o pomoc jeżeli istnieje jakieś rozwiązanie
Powrót do góry
   
Ceneo


Ceneo


Post# 24 Sty 2011 17:24   


Zobacz najlepsze oferty sprzętu RTV:

Powrót do góry
   
matis057
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 1898
Miasto: Wronki

Post#2 24 Sty 2011 20:49   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Telewizor obsługuje tylko MPEG2 a w Polsce mamy MPEG4 więc nie będzie działać.
Powrót do góry
   
fluger
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 11 Maj 2009
Posty: 179
Miasto: Warszawa

Post#3 24 Sty 2011 21:54   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Proszę sprawdzić co telewizor obsługuje: mpeg 2 czy mpeg 4. W Polsce obowiązuje standard mpeg 4, ale mój telewizor BRAVIA z mpeg 2 na naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T w Warszawie wyszukał programy ale tylko dźwięk, ekran był pusty. Więc Podejrzewam że te programy cyfrowe z kablówki mogą być kodowane i aby je odebrać trzeba kupić od operatora specjalny dekoder z odpowiednim abonamentem. Ale to są moje przepuszczenia.

Ale jest dobra wiadomość. Jeśli telewizor obsługuje standard mpeg 2 (proszę sprawdzić) to gdy jest z boku gniazdo na kartę CI można kupić np. na allegro specjalny Moduł dekodujący CI z MPEG-4 na MPEG-2 dla DVB-T w cenie ok. 150-200 zł.
Wiekowość takich modułów CI dekodujących działa w telewizorach BRAVIA.
Powrót do góry
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 2751
Miasto: Warszawa

Post#4 25 Sty 2011 11:46   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


fokus06 napisał:
Witam posiadam telewizor sony bravia KDL 46T3500 korzystam z kablówki która nadaje sygnał cyfrowy ale w żaden sposób nie mogę odnaleźć tych kanałów dekoder nie wyszukuje żadnych usług .
Podstawowe pytanie jest następujące - jakie kanały cyfrowe chcesz odebrać? W tytule postu napisałeś o odbiorze Naziemnej Telewizji Cyfrowej (DVB-T), a w treści piszesz o podłączeniu kablówki. Więc na początek powinieneś się dowiedzieć, w jakim standardzie nadawana jest telewizja cyfrowa w kablówce - czy jest nadawana w typowym standardzie wykorzystywanym przez kablówki, czyli DVB-C, czy też jest to retransmisja w standardzie Naziemnej Telewizji Cyfrowej, czyli DVB-T, oraz czy nadane kanały cyfrowe są kodowane czy nie.

I w zależności od tego, co nadaje kablówka, można dopiero mówić o możliwości odbioru tej cyfry przez twój TV, o ile posiada on odpowiednie dekodery.

Cytat:
Telewizor kupiłem 2 lata temu we włoszech może tu tkwi problem w ustawieniach . Wiem jak się dostać do menu serwisowego ale nie wiem co mógłbym zmienić. Być może we włoszech telewizje cyfrową nadają na innych częstotliwościach.
A czy TV odbiera jakieś programy analogowe z kablówki, głównie w paśmie UHF (k21...k69)?
Powrót do góry
   
Maleika
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 35
Miasto: Sławików

Post#5 24 Lut 2011 12:42   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Witam!!!
Mieszkam ok 30km od czeskiej granicy i telewizor normalnie odbiera czeski programy DVB a polskie takie jak: Polsat, TVN itd. jest tylko dźwięk a obrazu nie ma. Mam normalną siatkę na dachu. Od czego to może być?? Proszę o pomoc!!
Powrót do góry
   
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 7710
Miasto: Cisterna

Post#6 24 Lut 2011 12:47   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Maleika napisał:
Witam!!!
Mieszkam ok 30km od czeskiej granicy i telewizor normalnie odbiera czeski programy DVB a polskie takie jak: Polsat, TVN itd. jest tylko dźwięk a obrazu nie ma. Mam normalną siatkę na dachu. Od czego to może być?? Proszę o pomoc!!


Co to za wynalazek ten TV?
Powrót do góry
   
matis057
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 1898
Miasto: Wronki

Post#7 24 Lut 2011 13:05   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Maleika napisał:
Witam!!!
Mieszkam ok 30km od czeskiej granicy i telewizor normalnie odbiera czeski programy DVB a polskie takie jak: Polsat, TVN itd. jest tylko dźwięk a obrazu nie ma. Mam normalną siatkę na dachu. Od czego to może być?? Proszę o pomoc!!

Twój TV nie obsługuje MPEG4. Musisz kupić tuner obsługujący MPEG4 H264 AVC.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Lut 2011 13:05   





Powrót do góry
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 2751
Miasto: Warszawa

Post#8 24 Lut 2011 13:09   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Maleika napisał:
Mieszkam ok 30km od czeskiej granicy i telewizor normalnie odbiera czeski programy DVB a polskie takie jak: Polsat, TVN itd. jest tylko dźwięk a obrazu nie ma.

twój telewizor nie posiada dekodera mpeg-4 (lub ma nieodblokowany) - dlatego możesz oglądać czeską DVB-T, w której obraz nadawany jest w standardzie mpeg-2, a nie możesz oglądać polskiej, w której obraz nadawany jest w standardzie mpeg-4.

Aby oglądać programy polskiej DVB-T to wyjścia są trzy:

I. dokupienie zewnętrznego odbiornika DVB-T posiadającego dekodery:
mpeg-4 (video)
AC-3 (audio)

II. jeśli telewizor posiada złącze CI (Common Interface) to być może można użyć modułu transkodującego mpeg-4 na mpeg-2. Ale trzeba się upewnić dodatkowo, czy moduł współpracuje z twoim odbiornikiem telewizyjnym. Więcej na stronach rwt.pl. A, i moduł nie konwertuje programów HD.

III. odblokować, jeśli jest taka możliwość dekoder mpeg-4. Rzadko coś takiego się zdarza, ale bywa.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Lut 2011 13:09   





Powrót do góry
   
Maleika
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 35
Miasto: Sławików

Post#9 24 Lut 2011 13:36   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Dzięki wielkie. Niestety nie mogę sprawdzić czy ten tv ma mpeg4 bo jest to jakiś model na podzespołach LG ale nie mam do niego instrukcji ani w internecie nic na jego temat nie pisze. Pozdrawiam!!

Dodano po 9 [minuty]:

Ten telewizor jest podobno francuski wiec skoro Czechy mają standard mpeg2 to pewnie Francuzi też. Dlaczego polska ma zawsze wszystko inaczej niż cała Europa? Dlaczego nam tak życie utrudniają :(
Powrót do góry
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 2751
Miasto: Warszawa

Post#10 24 Lut 2011 14:33   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Maleika napisał:
Ten telewizor jest podobno francuski wiec skoro Czechy mają standard mpeg2 to pewnie Francuzi też.

DVB-T we Francji nadaje w obu standardach mpeg-2 (kanały SD i płatne) oraz w mpeg-4 - programy HD.
Maleika napisał:
Niestety nie mogę sprawdzić czy ten tv ma mpeg4 bo jest to jakiś model na podzespołach LG ale nie mam do niego instrukcji ani w internecie nic na jego temat nie pisze.

skoro jest z Francji, to być może ma dekoder mpeg-4, albo ktoś się pozbywał sprzętów posiadających tylko mpeg-2.

Co do sprzętów, to one właśnie miewają poblokowane dekodery mpeg-4 na region: Polska (podobno, jakieś kwestie licencyjne...). Można próbować odblokować - ponownie zainstalować (zeskanować) kanały cyfrowe, wybierając podczas instalacji inny region niż Polska. Język menu może pozostać polski. W sprzętach LG z reguły działa region Czechy lub Słowacja....

Jaki masz poziom sygnału i jakości sygnału wskazywany na polskich mux-ach?
Powrót do góry
   
Maleika
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 35
Miasto: Sławików

Post#11 24 Lut 2011 15:49   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Próbowałem na wszystkie kraje jakie mam zakodowane w tv. Głos jest ale obrazu nie ma. Siła sygnału jest dobra. To jest telewizor marki Sterling, podobno jest na podzespołach LG.
Powrót do góry
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 2751
Miasto: Warszawa

Post#12 24 Lut 2011 16:07   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Maleika napisał:
Próbowałem na wszystkie kraje jakie mam zakodowane w tv. Głos jest ale obrazu nie ma. (...) To jest telewizor marki Sterling, podobno jest na podzespołach LG.

No to wygląda, że ma tylko mpeg-2. Ale, znajdź z tyłu lub boku tabliczkę z danymi telewizora - tam powinien być podany konkretny model lub typ urządzenia. Wklep to w wujka goooogle - może wynajdzie coś konkretnego, dane telewizora albo i może nawet manual...
Powrót do góry
   
Maleika
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 35
Miasto: Sławików

Post#13 24 Lut 2011 16:57   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Jest to model ST16ECM

Dodano po 9 [minuty]:

A co to znaczy "tuner cyfrowy- tak(standard)"??

Dodano po 18 [minuty]:

Siła sygnału to 64% a jakość ok 44% czy to dobrze?

Dodano po 6 [minuty]:

AHA i nie znajduje mi TVP1, TVP2 itd. mam tylko Polsat, TVN, TVN 7... w sumie 17 programów razem z czeskimi. Aha i jak włączę Polsat to pisze serwis nie dostępny tylko w innym języku. Jeśli to coś pomoże w rozwiązaniu mojego problemu.
Powrót do góry
   
matis057
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 1898
Miasto: Wronki

Post#14 24 Lut 2011 18:21   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Cytat:
Siła sygnału to 64% a jakość ok 44% czy to dobrze?

To niedobrze. Jakość powinna być na poziomie przynajmniej 76% żeby się nie zacinało bardzo często.
Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7097
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#15 24 Lut 2011 19:01   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Prawidłowe relacje to "procentowo" jakość powinna być wyższa od siły sygnału. Generalnie jakość poniżej 50% oznacza że dekoder nie będzie pracował prawidłowo. Z praktyki wiem ze siła sygnału może być nawet na poziomie 10% ale jeżeli sygnał jest czysty to jakość bywa powyżej 80%.

Malejka: jak w Słąwikowie "odbierasz" (bez obrazu) Polsat, TVN i inne z MUX2 (czyli odbierasz tylko tablice pakietów) i słychać dźwięk to znaczy że odbierasz słabiutki nadajnik na Skrzycznem. Jestem zdania że przy dobrej antenie i dobrym dekoderze - radzę podłączyć zewnętrzny dekoder niż bawić się w transkodowanie z MPEG4 na MPEG2 na module CI - będzie odbierał Skrzyczne stabilnie przez cały dzień. Zresztą za niebawem ruszy cyfrówka z Chrzelic i nie będzie po problemie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Lut 2011 19:01   





Powrót do góry
   
Maleika
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 35
Miasto: Sławików

Post#16 24 Lut 2011 21:01   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


U mojej babci która mieszka ze 100metrów ode mnie ściąga wszystkie programy i jakość jest fajna tylko że ma nowszy tv marki funai. A co myślicie o takim dekoderze który wpina się do scart-a i odbiera się te programy normalnie? Czy antena taka pokojowa za 30zł uciągnie to?? Pozdrawiam!!

Dodano po 5 [minuty]:

Czyli: Jeśli odbieram te programy bez obrazu to ten kodek mpeg4 jest tylko sygnał jest za mały? Jeśli poprawię swój sygnał tzn. jakość sygnału to będzie wszystko dobrze? Czekam na odpowiedź...
Powrót do góry
   
matis057
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 1898
Miasto: Wronki

Post#17 24 Lut 2011 21:22   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Miałem już do czynienia ze sprzętem firmy Vordon i muszę powiedzieć, że ich wyroby bardzo ścinają filmy i jakość wykonania jest tragiczna. Odradzam kupowania, bo po prostu szkoda kasy. A z tą antenką pokojową to wszystko zależy od odległości od nadajnika. Generalnie jak jesteś daleko i masz słaby sygnał to powinno się stosować anteny kierunkowe.
Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7097
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#18 24 Lut 2011 21:34   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Nieco inna obudowa i jest HD507, do nabycia w Dipolu i nie tylko, z gwarancja i serwisem.
http://www.dipol.com.pl/odbiornik_i_rejestrator_naziemnej_telewizji_cyfrowej_dvb-t_signal_hd-507_A99250.htm
Do tego ten z aledrogo nie ma wyjścia HDMI i nie będzie odbierał HD. Nie ma także dźwieku Dolby Digital Audio.
Tanie nie zawsze oznacza lepsze.... Lepiej mieć coś co będzie bardziej uniwersalne.
Antena pokojowa będzie przydatna ale jak odpala DVB z Chrzelic.
http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna-telewizja-cyfrowa-dvb-t

Jestem zdania że przyczyna jest brak dekodera MPEG4, jeżeli masz dźwięk a nie masz obrazu....
Powrót do góry
   
Maleika
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 35
Miasto: Sławików

Post#19 24 Lut 2011 22:09   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Dzięki wielkie:)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej. (7)
Kłopoty z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej (10)
DVB-T - Problem z odbiorem telewizji cyfrowej (11)
Jaki dekoder naziemnej telewizji cyfrowej i zwykłej telewizji satelitarnej kup? (15)
Jaki TV do naziemnej telewizji cyfrowej (5)
Antena do naziemnej telewizji cyfrowej (21)
Odbiór telewizji cyfrowej naziemnej (1)
Prawda o naziemnej telewizji cyfrowej (24)
Zacinanie cyfrowej naziemnej telewizji. (9)
Antena Naziemnej Telewizji Cyfrowej (10)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl temat RSS