Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej
Author
Message
fokus06
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 24 Jan 2011
Posts: 1
Location: stąporków

Post#1 Post from the author of the topic 24 Jan 2011 17:24   

problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Witam posiadam telewizor sony bravia KDL 46T3500 korzystam z kablówki która nadaje sygnał cyfrowy ale w żaden sposób nie mogę odnależć tych kanałów dekoder nie wyszukuje żadnych usług . Telewizor kupiłem 2 lata temu we włoszech może tu tkwi problem w ustawieniach . Wiem jak się dostać do menu serwisowego ale nie wiem co mógłbym zmienić. Być może we włoszech telewizje cyfrową nadają na innych częstotliwościach . Proszę o pomoc jeżeli istnieje jakieś rozwiązanie

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Jan 2011 17:24   





Back to top
   
matis057
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 03 Aug 2009
Posts: 1898
Location: Wronki

Post#2 24 Jan 2011 20:49   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Telewizor obsługuje tylko MPEG2 a w Polsce mamy MPEG4 więc nie będzie działać.

Helpful message? + -

Back to top
   
fluger
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 11 May 2009
Posts: 179
Location: Warszawa

Post#3 24 Jan 2011 21:54   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Proszę sprawdzić co telewizor obsługuje: mpeg 2 czy mpeg 4. W Polsce obowiązuje standard mpeg 4, ale mój telewizor BRAVIA z mpeg 2 na naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T w Warszawie wyszukał programy ale tylko dźwięk, ekran był pusty. Więc Podejrzewam że te programy cyfrowe z kablówki mogą być kodowane i aby je odebrać trzeba kupić od operatora specjalny dekoder z odpowiednim abonamentem. Ale to są moje przepuszczenia.

Ale jest dobra wiadomość. Jeśli telewizor obsługuje standard mpeg 2 (proszę sprawdzić) to gdy jest z boku gniazdo na kartę CI można kupić np. na allegro specjalny Moduł dekodujący CI z MPEG-4 na MPEG-2 dla DVB-T w cenie ok. 150-200 zł.
Wiekowość takich modułów CI dekodujących działa w telewizorach BRAVIA.

Helpful message? + -

Back to top
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 20 Jan 2011
Posts: 2751
Location: Warszawa

Post#4 25 Jan 2011 11:46   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


fokus06 wrote:
Witam posiadam telewizor sony bravia KDL 46T3500 korzystam z kablówki która nadaje sygnał cyfrowy ale w żaden sposób nie mogę odnaleźć tych kanałów dekoder nie wyszukuje żadnych usług .
Podstawowe pytanie jest następujące - jakie kanały cyfrowe chcesz odebrać? W tytule postu napisałeś o odbiorze Naziemnej Telewizji Cyfrowej (DVB-T), a w treści piszesz o podłączeniu kablówki. Więc na początek powinieneś się dowiedzieć, w jakim standardzie nadawana jest telewizja cyfrowa w kablówce - czy jest nadawana w typowym standardzie wykorzystywanym przez kablówki, czyli DVB-C, czy też jest to retransmisja w standardzie Naziemnej Telewizji Cyfrowej, czyli DVB-T, oraz czy nadane kanały cyfrowe są kodowane czy nie.

I w zależności od tego, co nadaje kablówka, można dopiero mówić o możliwości odbioru tej cyfry przez twój TV, o ile posiada on odpowiednie dekodery.

Quote:
Telewizor kupiłem 2 lata temu we włoszech może tu tkwi problem w ustawieniach . Wiem jak się dostać do menu serwisowego ale nie wiem co mógłbym zmienić. Być może we włoszech telewizje cyfrową nadają na innych częstotliwościach.
A czy TV odbiera jakieś programy analogowe z kablówki, głównie w paśmie UHF (k21...k69)?

Helpful message? + -

Back to top
   
Maleika
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 21 Jan 2009
Posts: 35
Location: Sławików

Post#5 24 Feb 2011 12:42   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Witam!!!
Mieszkam ok 30km od czeskiej granicy i telewizor normalnie odbiera czeski programy DVB a polskie takie jak: Polsat, TVN itd. jest tylko dźwięk a obrazu nie ma. Mam normalną siatkę na dachu. Od czego to może być?? Proszę o pomoc!!

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Feb 2011 12:42   





Back to top
   
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 30 Aug 2009
Posts: 8272
Location: Cisterna

Post#6 24 Feb 2011 12:47   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Maleika wrote:
Witam!!!
Mieszkam ok 30km od czeskiej granicy i telewizor normalnie odbiera czeski programy DVB a polskie takie jak: Polsat, TVN itd. jest tylko dźwięk a obrazu nie ma. Mam normalną siatkę na dachu. Od czego to może być?? Proszę o pomoc!!


Co to za wynalazek ten TV?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Feb 2011 12:47   





Back to top
   
matis057
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 03 Aug 2009
Posts: 1898
Location: Wronki

Post#7 24 Feb 2011 13:05   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Maleika wrote:
Witam!!!
Mieszkam ok 30km od czeskiej granicy i telewizor normalnie odbiera czeski programy DVB a polskie takie jak: Polsat, TVN itd. jest tylko dźwięk a obrazu nie ma. Mam normalną siatkę na dachu. Od czego to może być?? Proszę o pomoc!!

Twój TV nie obsługuje MPEG4. Musisz kupić tuner obsługujący MPEG4 H264 AVC.

Helpful message? + -

Back to top
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 20 Jan 2011
Posts: 2751
Location: Warszawa

Post#8 24 Feb 2011 13:09   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Maleika wrote:
Mieszkam ok 30km od czeskiej granicy i telewizor normalnie odbiera czeski programy DVB a polskie takie jak: Polsat, TVN itd. jest tylko dźwięk a obrazu nie ma.

twój telewizor nie posiada dekodera mpeg-4 (lub ma nieodblokowany) - dlatego możesz oglądać czeską DVB-T, w której obraz nadawany jest w standardzie mpeg-2, a nie możesz oglądać polskiej, w której obraz nadawany jest w standardzie mpeg-4.

Aby oglądać programy polskiej DVB-T to wyjścia są trzy:

I. dokupienie zewnętrznego odbiornika DVB-T posiadającego dekodery:
mpeg-4 (video)
AC-3 (audio)

II. jeśli telewizor posiada złącze CI (Common Interface) to być może można użyć modułu transkodującego mpeg-4 na mpeg-2. Ale trzeba się upewnić dodatkowo, czy moduł współpracuje z twoim odbiornikiem telewizyjnym. Więcej na stronach rwt.pl. A, i moduł nie konwertuje programów HD.

III. odblokować, jeśli jest taka możliwość dekoder mpeg-4. Rzadko coś takiego się zdarza, ale bywa.

Helpful message? + -

Back to top
   
Maleika
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 21 Jan 2009
Posts: 35
Location: Sławików

Post#9 24 Feb 2011 13:36   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Dzięki wielkie. Niestety nie mogę sprawdzić czy ten tv ma mpeg4 bo jest to jakiś model na podzespołach LG ale nie mam do niego instrukcji ani w internecie nic na jego temat nie pisze. Pozdrawiam!!

Dodano po 9 [minuty]:

Ten telewizor jest podobno francuski wiec skoro Czechy mają standard mpeg2 to pewnie Francuzi też. Dlaczego polska ma zawsze wszystko inaczej niż cała Europa? Dlaczego nam tak życie utrudniają Sad

Helpful message? + -

Back to top
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 20 Jan 2011
Posts: 2751
Location: Warszawa

Post#10 24 Feb 2011 14:33   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Maleika wrote:
Ten telewizor jest podobno francuski wiec skoro Czechy mają standard mpeg2 to pewnie Francuzi też.

DVB-T we Francji nadaje w obu standardach mpeg-2 (kanały SD i płatne) oraz w mpeg-4 - programy HD.
Maleika wrote:
Niestety nie mogę sprawdzić czy ten tv ma mpeg4 bo jest to jakiś model na podzespołach LG ale nie mam do niego instrukcji ani w internecie nic na jego temat nie pisze.

skoro jest z Francji, to być może ma dekoder mpeg-4, albo ktoś się pozbywał sprzętów posiadających tylko mpeg-2.

Co do sprzętów, to one właśnie miewają poblokowane dekodery mpeg-4 na region: Polska (podobno, jakieś kwestie licencyjne...). Można próbować odblokować - ponownie zainstalować (zeskanować) kanały cyfrowe, wybierając podczas instalacji inny region niż Polska. Język menu może pozostać polski. W sprzętach LG z reguły działa region Czechy lub Słowacja....

Jaki masz poziom sygnału i jakości sygnału wskazywany na polskich mux-ach?

Helpful message? + -

Back to top
   
Maleika
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 21 Jan 2009
Posts: 35
Location: Sławików

Post#11 24 Feb 2011 15:49   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Próbowałem na wszystkie kraje jakie mam zakodowane w tv. Głos jest ale obrazu nie ma. Siła sygnału jest dobra. To jest telewizor marki Sterling, podobno jest na podzespołach LG.

Helpful message? + -

Back to top
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 20 Jan 2011
Posts: 2751
Location: Warszawa

Post#12 24 Feb 2011 16:07   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Maleika wrote:
Próbowałem na wszystkie kraje jakie mam zakodowane w tv. Głos jest ale obrazu nie ma. (...) To jest telewizor marki Sterling, podobno jest na podzespołach LG.

No to wygląda, że ma tylko mpeg-2. Ale, znajdź z tyłu lub boku tabliczkę z danymi telewizora - tam powinien być podany konkretny model lub typ urządzenia. Wklep to w wujka goooogle - może wynajdzie coś konkretnego, dane telewizora albo i może nawet manual...

Helpful message? + -

Back to top
   
Maleika
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 21 Jan 2009
Posts: 35
Location: Sławików

Post#13 24 Feb 2011 16:57   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Jest to model ST16ECM

Dodano po 9 [minuty]:

A co to znaczy "tuner cyfrowy- tak(standard)"??

Dodano po 18 [minuty]:

Siła sygnału to 64% a jakość ok 44% czy to dobrze?

Dodano po 6 [minuty]:

AHA i nie znajduje mi TVP1, TVP2 itd. mam tylko Polsat, TVN, TVN 7... w sumie 17 programów razem z czeskimi. Aha i jak włączę Polsat to pisze serwis nie dostępny tylko w innym języku. Jeśli to coś pomoże w rozwiązaniu mojego problemu.

Helpful message? + -

Back to top
   
matis057
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 03 Aug 2009
Posts: 1898
Location: Wronki

Post#14 24 Feb 2011 18:21   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Quote:
Siła sygnału to 64% a jakość ok 44% czy to dobrze?

To niedobrze. Jakość powinna być na poziomie przynajmniej 76% żeby się nie zacinało bardzo często.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Feb 2011 18:21   





Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7175
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#15 24 Feb 2011 19:01   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Prawidłowe relacje to "procentowo" jakość powinna być wyższa od siły sygnału. Generalnie jakość poniżej 50% oznacza że dekoder nie będzie pracował prawidłowo. Z praktyki wiem ze siła sygnału może być nawet na poziomie 10% ale jeżeli sygnał jest czysty to jakość bywa powyżej 80%.

Malejka: jak w Słąwikowie "odbierasz" (bez obrazu) Polsat, TVN i inne z MUX2 (czyli odbierasz tylko tablice pakietów) i słychać dźwięk to znaczy że odbierasz słabiutki nadajnik na Skrzycznem. Jestem zdania że przy dobrej antenie i dobrym dekoderze - radzę podłączyć zewnętrzny dekoder niż bawić się w transkodowanie z MPEG4 na MPEG2 na module CI - będzie odbierał Skrzyczne stabilnie przez cały dzień. Zresztą za niebawem ruszy cyfrówka z Chrzelic i nie będzie po problemie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Maleika
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 21 Jan 2009
Posts: 35
Location: Sławików

Post#16 24 Feb 2011 21:01   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


U mojej babci która mieszka ze 100metrów ode mnie ściąga wszystkie programy i jakość jest fajna tylko że ma nowszy tv marki funai. A co myślicie o takim dekoderze który wpina się do scart-a i odbiera się te programy normalnie? Czy antena taka pokojowa za 30zł uciągnie to?? Pozdrawiam!!

Dodano po 5 [minuty]:

Czyli: Jeśli odbieram te programy bez obrazu to ten kodek mpeg4 jest tylko sygnał jest za mały? Jeśli poprawię swój sygnał tzn. jakość sygnału to będzie wszystko dobrze? Czekam na odpowiedź...

Helpful message? + -

Back to top
   
matis057
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 03 Aug 2009
Posts: 1898
Location: Wronki

Post#17 24 Feb 2011 21:22   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Miałem już do czynienia ze sprzętem firmy Vordon i muszę powiedzieć, że ich wyroby bardzo ścinają filmy i jakość wykonania jest tragiczna. Odradzam kupowania, bo po prostu szkoda kasy. A z tą antenką pokojową to wszystko zależy od odległości od nadajnika. Generalnie jak jesteś daleko i masz słaby sygnał to powinno się stosować anteny kierunkowe.

Helpful message? + -

Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7175
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#18 24 Feb 2011 21:34   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Nieco inna obudowa i jest HD507, do nabycia w Dipolu i nie tylko, z gwarancja i serwisem.
http://www.dipol.com.pl/odbiornik_i_rejestrator_naziemnej_telewizji_cyfrowej_dvb-t_signal_hd-507_A99250.htm
Do tego ten z aledrogo nie ma wyjścia HDMI i nie będzie odbierał HD. Nie ma także dźwieku Dolby Digital Audio.
Tanie nie zawsze oznacza lepsze.... Lepiej mieć coś co będzie bardziej uniwersalne.
Antena pokojowa będzie przydatna ale jak odpala DVB z Chrzelic.
http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna-telewizja-cyfrowa-dvb-t

Jestem zdania że przyczyna jest brak dekodera MPEG4, jeżeli masz dźwięk a nie masz obrazu....

Helpful message? + -

Back to top
   
Maleika
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 21 Jan 2009
Posts: 35
Location: Sławików

Post#19 24 Feb 2011 22:09   

Re: problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej


Dzięki wielkie:)

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej
Page 1 of 1
Similar topics
Problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej. (7)
Kłopoty z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej (10)
DVB-T - Problem z odbiorem telewizji cyfrowej (11)
Jaki dekoder naziemnej telewizji cyfrowej i zwykłej telewizji satelitarnej kup? (15)
Jaki TV do naziemnej telewizji cyfrowej (5)
Antena do naziemnej telewizji cyfrowej (21)
Odbiór telewizji cyfrowej naziemnej (1)
Prawda o naziemnej telewizji cyfrowej (24)
Zacinanie cyfrowej naziemnej telewizji. (9)
Antena Naziemnej Telewizji Cyfrowej (10)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.091 seconds

elektroda.pl topic RSS feed