Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?
Autor
Wiadomość
kano1975
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 704
Miasto: Krynki

Post#1 Post autora tematu 27 Sty 2011 17:32   

Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?


Witam serdecznie. Bez zbędnych wstępów przejdę do sedna :)
Sytuacja wygląda następująco:
- w jednym domku stoi sobie Livebox podłączony do linii telefonicznej TP
- w domu naprzeciw stoi komputer PC który łączy się z tym Livebox-em bezprzewodowo
- kurier dostarczył dziś dekoder TP SHD 85

Pytanie jest następujące: czy istnieje możliwość by ten dekoder działał poprzez połączenie go przewodem RJ45 z komputerem?
Jeśli tak to w jaki sposób należy to skonfigurować?

Poniżej "odręczny szkic sytuacyjny" (przepraszam za jakość)

Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam
Karol
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Sty 2011 17:32   





Powrót do góry
   
romeok01
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 1356
Miasto: Opole

Post#2 27 Sty 2011 18:19   

Re: Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?


Dekoder za pierwszym razem należy podłączyć do Liveboxa, aby pobrał oprogramowanie. Jak pobierze to później wystarczy, że wtyczka do sieci lan z dekodera będzie włożona obojętnie do jakiego urządzenia, może byc komputer i co jakiś czas można podłaczyc dekoder do liveboxa w celu aktualizacji.

Przed podłączeniem do liveboxa trzeba wyłaczyć w nim TV przez ADSL, jak to zrobić jest napisane tu -> Link

Po aktualziacji można podłączyć kablem lan do komputera i powinno działać.
Powrót do góry
   
kano1975
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 704
Miasto: Krynki

Post#3 Post autora tematu 28 Sty 2011 10:21   

Re: Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?


Dzięki za odpowiedź.
Czy należy coś konfigurować w komputerze po podłączeniu do niego wtyczki LAN z dekodera? Coś w ustawieniach kart sieciowych może?

I jeszcze pytanie: co znaczy do obojętnie jakiego urządzenia? Urządzenia które ma łączność z internetem czy tak?

Pozdrawiam
Karol
Powrót do góry
   
romeok01
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 1356
Miasto: Opole

Post#4 28 Sty 2011 13:02   

Re: Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?


Nie trzeba nic konfigurować w ustawieniach połączenia, jak tuner nie będzie połączony kablem lan z dowolnym urządzeniem lan to się nie uruchomi.

Wykrywa tylko czy kabel lan jest podłączony i wystarczy podłączyć do dowolnego urządzenia i nie jest wymagane połączenie z internetem.

Do normalnej pracy nie jest wymagane połaczenie z internetem.
Powrót do góry
   
kano1975
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 704
Miasto: Krynki

Post#5 Post autora tematu 28 Sty 2011 13:32   

Re: Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?


Dzięki raz jeszcze. Będę próbował tak zrobić :)

Jeszcze celem podsumowania:
Czyli przewód LAN wtyczką do dekodera a drugą do np. jakiegokolwiek rutera? Czy ten ruter musi być włączony do prądu? Bo tak już z ciekawości pytam na jakiej zasadzie dekoder sprawdzi że wtyczka jest podpięta? Jakiś sygnał chyba musi iść? Chyba że się mylę :)

Pozdrawiam
Karol
Powrót do góry
   
romeok01
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 1356
Miasto: Opole

Post#6 28 Sty 2011 13:38   

Re: Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?


Nie wiem czy router musi byc włączony do prądu, ale już sobie to sprawdzisz.
Powrót do góry
   
cezary23
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 2

Post#7 11 Lut 2011 19:24   

Re: Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?


Witam.
sory ze się podpinam pod ten temat, ale mam problem z podłączeniem dekodera.
mianowicie pierwszy raz podłączam ten dekoder TP z tym że dekoder "nie widzi" kabla ethernet, mimo że jest on podłączony ( na livebox-ie przy wyjściu żółtym RJ świeca się diody podłączenia).
w instrukcji jest napisane żeby zmienić ustawienie TV przez ADSL, lecz po włączeniu strony nie ma takiej opcji, strona wygląda zupełnie inaczej niż podane na stronie TP:
Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?


Może wiecie co jest nie tak?

Pozdrawiam.
Cezary
Powrót do góry
   
dam777
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 1

Post#8 14 Lut 2011 16:18   

Re: Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?


Witam, mam identyczny problem! Proszę o pomoc
Powrót do góry
   
kano1975
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 704
Miasto: Krynki

Post#9 Post autora tematu 14 Lut 2011 16:32   

Re: Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?


Nowe Livebox-y?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lut 2011 16:32   





Powrót do góry
   
krzych66
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Wrz 2006
Posty: 701
Miasto: zachodniopomorskie

Post#10 14 Lut 2011 18:41   

Re: Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?


W LB 2.0 żółte wyjście jest zarezerwowane dla IPTV nie można na nim zmienić tej usługi,masz do dyspozycji wyjscie czerwone,zielone i białe na nich masz internet.Tak wogóle to zawsze należy czytać instrukcje jest na stronie tp http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/obsluga_klienta/pomoc_tech/internet/modemy/livebox2/kont_eth/
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lut 2011 18:41   





Powrót do góry
   
cezary23
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 2

Post#11 15 Lut 2011 11:40   

Re: Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?


tak, ja mam nowego liveboxa. Krzychu myślisz że ja nie czytałem instrukcji? robiłem tak jak jest opisane i zmieniałem też na ustawienia na dwa odbiorniki TV i przez żadne wejście nie chciał się dekoder zaktualizować...
Powrót do góry
   
dpetx
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 28 Kwi 2003
Posty: 33

Post#12 04 Mar 2011 21:35   

Re: Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?


Witam.
Też niestey mam problem z dekoderem.
Pierwsze uruchomienie pod linią TPSA (nawet nie livebox) i było OK.

Teraz jak podepnę pod internet (nie z TPSA) to jest OK, jak podepnę pod niepodłączony do niczego ruter to kicha... woła o połaczenie z liveboxem. Da się to jakoś obejść ?

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
jorgi_pl
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 24 Lip 2011
Posty: 1
Miasto: Poznań

Post#13 10 Sie 2011 22:12   

Re: Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?


Witam.
Ja też nie mam podłączonego dekodera do liveboxa. Może jeszcze się przyda dla kogoś jak mi sie udało podłączyć wszystko.
Dodam ze posiadam liveboxa 2.0
Najpierw podłączyłem dekoder do telewizji (w moim przypadku do tunera tv) kabel Ethernet do dekodera i ZIELONEGO wejścia(w ustawieniach liveboxa miałem tylko jeden dekoder, w innym przypadku nie działało), prostą antenę pokojową. Na komputerze skonfigurowałem dekoder, pobrałem aktualizacje i wyszukałem stacje.
Następnie dekoder podłączyłem do telewizora, kablem Ethernetowym do rutera podłączonego do prądu.
Bez problemu uruchomił się dekoder i znalazł kanały:)
Powrót do góry
   
1010011010
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Lip 2011
Posty: 2016

Post#14 11 Sie 2011 22:09   

Re: Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?


Dekoder shd85 czasami wymaga ponownego podłączenia liveboxa :(
Ja osobiście zrobiłem to tak, że podpiąłem własny sprzęt (linksys wag200g) w innym pokoju, a u mnie mam AP który działa jako repeater :) Nie dość, że zwiększa mi zasięg WIFI to łączy się z dekoderem przez co nie mam problemów z błędami typu "dekoder nie jest podłączony do...".
Jak masz daleko od routera dekoder i nie chce Ci się ciągnąć kabli możesz zastosować tzw. LIVEPLUG czyli sieć po linii elektrycznej zwaną DLAN. Koszt takich urządzeń to około 100zł.
Powrót do góry
   
kubass
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 45
Miasto: elblag

Post#15 17 Paź 2011 17:18   

Re: Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?


Witam . Prosze powiedzcie czy da sie tak zrobic jak w poscie 1. Mam ten sam problem . jestem oddalony z dekoderem i laptopem o dobre pare metrów i moge udostępnic ewentualnie wi fi dla lanu i dekoder podpiąc pod lan w laptopie . niestety ta opcja nie chodzi od jakiegos czasu . nie wiem dlaczego . juz chyba wszystkiego probowałem . nawet kombnowałem z odblokowywaniem portów podawaniem dnsów i ip na stałe niestety nie chodzi . powiedzcie czy komus z was to sie udało ? pozdrawiam

Kuba
Powrót do góry
   
1010011010
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Lip 2011
Posty: 2016

Post#16 17 Paź 2011 17:23   

Re: Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?


@kubass
Kup prosty AP wifi za jakieś 15zł i połącz się nim z dekoderem, dodatkowo możesz go ustawić jako repeater i będziesz miał większy zasięg WIFI.
AP podłącz do dekodera, u mnie tak zrobiłem i jestem wolny od kabli.
Dodatkowo powiem Ci, że ten dekoder może być wpięty do byle czego, żeby działał. Lecz musi dostać adres IP (z DHCP). Do VOD potrzebujesz internet.
Powrót do góry
   
kubass
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 45
Miasto: elblag

Post#17 17 Paź 2011 18:58   

Re: Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?


no nie do konca prawda to co mowisz . nie wiem jak z tym AP ale z kompem chodzic nie chce . a wystarczyło ze poszedłem z dekoderem do tego routera ktory daje mi neta podpiałem po kablu i od razu ruszyło wszystko nawet VOD .

a ja chce odebrac sygnał z tego routera laptopem i własnie laptopem przesłac ten sygnał na dekoder . i w morde jeza nie umiem tego zrobic . probowałem juz wszystkiego . ale powiem ci szczerze ze kiedys w takiej konfiguracji mi to chodziło . tylko ze miałem inny router ale to chyba nie ma wiekszego znaczenia .

ps

gdzie mozna kupic AP z wi fi za 15 zl???
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Paź 2011 18:58   





Powrót do góry
   
1010011010
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Lip 2011
Posty: 2016

Post#18 18 Paź 2011 00:27   

Re: Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?


A jaki masz cel w przesyłaniu sygnału przez laptopa do dekodera?
Z AP wygląda to tak:
ROUTER > WIFI > AP > ETH. > DEKODER
ROUTER > WIFI > LAPTOP
ROUTER > ETH. > DEKODER lub jak Ci brakuje miejsc to ROUTER > ETH. > SWITCH > ETH. > DEKODER
AP minitar kupiłem na targowisku za 15zł :)
Przy udostępnianiu połączenia do dekodera możesz mieć konflikt adresów IP.
Nie myślałeś o zakupie... kabla ethernet? W większości komputerowych bądź elektronicznych go zakupisz na metry i Ci zacisną ile chcesz. Ceny to średnio 1zł - 1,50zł za metr + zaciski w cenie bądź 50gr za sztukę.
Czyli licząc 10m kabla ethernet płacisz 11zł... W sklepach mają go w szpulach 100 metrowych. Może takie najłatwiejsze rozwiązanie będzie najbardziej przystępnym - nie musisz za każdym razem laptopa podpinać jak chcesz oglądać VOD/TV na życzenie.
Kabel zawsze możesz puścić przy ścianie albo za jakaś maskownicą :) A jak już zrezygnujesz z videostrady może się przydać do np. lan party (pociać, przypiąć do switcha i wsio) Chodź teraz lan party zamienia się powoli w WLAN party :D
Powrót do góry
   
kubass
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 45
Miasto: elblag

Post#19 19 Paź 2011 20:42   

Re: Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?


celem jest to zeby dekoder sie włączył i mogłbym ogladac TV nie moge pociagnąc kabla bo nie ma takiej technicznej mozliwosci . dlatego kombinuje z laptopem . Problem chyba sie sam rozwiązał . wystarczyło zrobic mostek sieciowy miedzy lanem a wlanem . dekoder załapał godzine i włączył sie . Nowu moge cieszyc sie tv .

pozdrawiam
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Połączenie PC z dekoderem TV TPSA - czy się da?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
TPSA - Opinie o TPSA, upgrade czy nowa umowa? (7)
Anasil - a sieć tpsa. Czy da się połączyć mając IP? (1)
CellPipe 7130 - VPN zrywa połączenie pomiędzy DSL/TPSA (3)
Problemy z TPSA i Erą, Szukam kogoś z TPSA z Katowic (3)
internet z tpsa V90 czy kflex56 ??? (1)
czy wszystkie drogi prowadzą do TPSA ? (5)
Wina łącza Hetznera czy TPSA (2)
TPSA Livebox 10mb czy bedzie (5)
Dostęp do internetu: Netia czy TPSA (26)
Parametry lini i użeranie się z TPSA (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.068 seconds

elektroda.pl temat RSS