Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Zasięg access point - access point 100mW, na panelach


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci WiFi ->Zasięg access point - access point 100mW, na panelach Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Aldoro Draxy
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 14 Gru 2010
Posty: 418
Miasto: Lublin

Aldoro Draxy
Poziom 17
Post#1 28 Sty 2011 12:52  Autor tematu   

Zasięg access point - access point 100mW, na panelach


Witam, jaki jest zasięg access pointów średnio w trybie access point <-> client o mocy 100mW oba?

Jeden będzie "w niebie" a drugi idelanie pod nim ustawione anteny w siebie również idealnie, bez żadnych przeszkód, jedynie żyłka 0,4mm moze przecinac drogę fal radiowych z paneli.

Jaki zasięg mozna uzyskać? Nawet na 11mbps

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9052
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

piterus99
Poziom 26
Post#2 28 Sty 2011 13:57Pomocny post    

Re: Zasięg access point - access point 100mW, na panelach


Panele jaki zysk?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Aldoro Draxy
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 14 Gru 2010
Posty: 418
Miasto: Lublin

Aldoro Draxy
Poziom 17
Post#3 28 Sty 2011 17:05  Autor tematu   

Re: Zasięg access point - access point 100mW, na panelach


Ta na górze to panelowa niby 12 dBi+
Na dole paraboliczna 26dBi+

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9052
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

piterus99
Poziom 26
Post#4 28 Sty 2011 19:59Pomocny post    

Re: Zasięg access point - access point 100mW, na panelach


Co? To Ty łączysz się do księżyca albo na orbitę?
Jaka wysokość? Bo antenom to wsio riba czy na długość czy na wysokość się łączą, na 15m wystarczą zwykłe patyki położone na parapatach.

Chyba, że czegoś nie rozumiem, to ma być coś w rodzaju połączenia ze sobą pięter w bloku za oknami ? Bo paraboli 26dB i panelu 12dB to można użyć do linku na kilka kilosów a nie 25 metrów.
Jak w jednym AP dasz antenę a w drugim zostawisz patyk to zepnie się w G na przynajmniej 48mbps

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
asdf
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 60

asdf
Poziom 11
Post#5 28 Sty 2011 21:45Pomocny post    

Re: Zasięg access point - access point 100mW, na panelach


Chłopie po co ci 26dBi na 25 m przy takiej mocy anten to ty przy idealnych warunkach i widoczności robisz linka na 5 km nawet lepiej. Poza tym moc to nie wszystko !! Jak na 25 m link to anteny za okno 2 szt 5 dBi krótki kabel i 2 AP i wystarczy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Aldoro Draxy
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 14 Gru 2010
Posty: 418
Miasto: Lublin

Aldoro Draxy
Poziom 17
Post#6 29 Sty 2011 20:23  Autor tematu   

Re: Zasięg access point - access point 100mW, na panelach


Internet ma być dostarczony do helikoptera który będzie "wisiał" w powietrzu przez godzine, na odległości 1km od anteny na dole. W takim razie, moze wystarczą zwykłe anteny panelowe na górze i na dole?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Aldoro Draxy
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 14 Gru 2010
Posty: 418
Miasto: Lublin

Aldoro Draxy
Poziom 17
Post#7 01 Lut 2011 23:24  Autor tematu   

Re: Zasięg access point - access point 100mW, na panelach


Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć czy na 1km bez przeszkód, wystarczą 2 zwykłe panele?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 19331
Miasto: Adort Kele

bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Post#8 02 Lut 2011 10:12Pomocny post    

Re: Zasięg access point - access point 100mW, na panelach


Zależy od zysku paneli,
http://www.zytrax.com/tech/wireless/calc.htm
Sekcja "System performance", wpisujesz odległość, zysk obu anten, TX Power, "RX Power" ma wyjść conajmniej 65db.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Aldoro Draxy
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 14 Gru 2010
Posty: 418
Miasto: Lublin

Aldoro Draxy
Poziom 17
Post#9 03 Lut 2011 09:00  Autor tematu   

Re: Zasięg access point - access point 100mW, na panelach


-66, czyli ok?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 19331
Miasto: Adort Kele

bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Post#10 03 Lut 2011 10:04Pomocny post    

Re: Zasięg access point - access point 100mW, na panelach


Powinno być OK.
O jakim zysku panele dałeś po obu stronach ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Aldoro Draxy
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 14 Gru 2010
Posty: 418
Miasto: Lublin

Aldoro Draxy
Poziom 17
Post#11 03 Lut 2011 10:44  Autor tematu   

Re: Zasięg access point - access point 100mW, na panelach


Wpisałem 14 dbi, ale moze dam ciut mocniejsze.

Dodano po 6 [minuty]:

Coś mi tu nie gra. Im mniejsze wzmocnienie anten wpisze tym więcej db na minusie? Na słabych antenach wyszło -80, a na dobrych -50

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 19331
Miasto: Adort Kele

bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Post#12 03 Lut 2011 16:01Pomocny post    

Re: Zasięg access point - access point 100mW, na panelach


załącz co widzisz i co wpisujesz

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Aldoro Draxy
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 14 Gru 2010
Posty: 418
Miasto: Lublin

Aldoro Draxy
Poziom 17
Post#13 04 Lut 2011 11:50  Autor tematu   

Re: Zasięg access point - access point 100mW, na panelach


Ah, juz ok. Nie trzeba patrzeć w RX Power tak jak napisałeś, tylko W Theoretical.

Dodano po 4 [minuty]:

Mocne antenki: Zasięg access point - access point 100mW, na panelach

Słabsze anteny:
Zasięg access point - access point 100mW, na panelach

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 19331
Miasto: Adort Kele

bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Post#14 04 Lut 2011 14:24Pomocny post    

Re: Zasięg access point - access point 100mW, na panelach


Wszystko OK, masz wartości ujemne

-20 > -52

14dbi antenki spoko wystarczą, przesterowań nie chcemy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
maly_13
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 31 Mar 2003
Posty: 259
Miasto: Kalisz

maly_13
Poziom 15
Post#15 04 Lut 2011 17:38Pomocny post    

Re: Zasięg access point - access point 100mW, na panelach


do helikoptera nie moge sobie wyobrazić jak być zastosował parabole i co chwile zmieniał jej ustawienie chyba że naprawde helikopter nie poruszy się nic panele już lepiej mają większy kąt promieniowania weź to pod uwagę a nie tylko zysk anten ważna jest również polaryzacja

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Aldoro Draxy
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 14 Gru 2010
Posty: 418
Miasto: Lublin

Aldoro Draxy
Poziom 17
Post#16 04 Lut 2011 19:38  Autor tematu   

Re: Zasięg access point - access point 100mW, na panelach


Helikopter w trybie "wiszącym" przy małym wietrze porusza sie bardzo mało (30-40cm)

Proszę spojżyjcie na ten film (trzeba przewinąć na 1:15) http://www.joemonster.org/filmy/4697/Praca_o_wysokim_napieciu


No ale skoro antenki panelowe 14dbi wystarczą to dziękuje za pomoc, zastosuje się do rady Wink


Kind regards

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Zasięg access point - access point 100mW, na panelach
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Access Point EDIMAX EW-7206APg - Podłączenie sieci wifi przez Access Point EDIMA (4)
Access point z trybem Bridge (Point to Point) with AP mode, lub repeater (4)
wifi access point - połączyć 2 budynki przez wifi + access point (3)
zasięg wifi w niecałym domu: antena zewnętrzna czy access point? (6)
Access point czy Repeater - słaby zasięg wifi w sieci domowej (8)
Access Point Edimax EW-7206Apg - Dobry zasięg, ale słaba prędkość i duży ping (4)
Router TP-LINK TD-W8961ND V1 - i Access Point TP-Link TL-WA901ND - zasięg. (20)
Access Point ?! (1)
MAC w access point (3)
Access Point D-Link (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.048 seconds

elektroda.pl temat RSS