Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Sprawdzanie dokładności woltomierza - workbench


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Naprawy ->Sprawdzanie dokładności woltomierza - workbench Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Wiorec
Poziom 8
Poziom 8
Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 26
Wiorec
Poziom 8
Post#1 30 Sty 2011 22:34  Autor tematu   

Sprawdzanie dokładności woltomierza - workbench


Witam
Mam do zrobienia pomiar który będzie się tyczył sprawdzenia dokładności woltomierza. Największym problemem jest to że ćwiczenie to było robione w pracowni w dniu w którym moja grupa była nieobecna. Ja sam byłem chory a 2 kumpli na zawodach. Prosiliśmy nauczyciela o danie nam czasu na zrobienie tego ćwiczenia ale on mówi że lecimy z dalszymi zadaniami i nie interesuje go jak my to uzupełnimy... Dlatego jedynym ratunkiem dla nas jest przeprowadzenie symulacji w Workbench.

W ćwiczeniu wyraźnie pisze że do układu zastosujemy dwa woltomierze: woltomierz badany czyli magnetoelektryczny oraz wzorcowy czyli cyfrowy. Ogólnie chodzi o to aby obliczyć błąd pomiarowy woltomierza magnetoelektrycznego. W workbenchu stworzyłem układ który jest przedstawiony w książce jednak nie mogę policzyć błędu pomiarowego ponieważ oba woltomierze w układzie są takie same. W realu byłoby łatwiej ponieważ wiadomo że woltomierz magnetoelektryczny jak i cyfrowy mają od siebie różne klasy dokładność (woltomierz cyfrowy większą a magnetoelektryczny mniejszą). I tutaj pojawia się problem. Czy w workbenchu mogę sobie jakoś ustawić klasy dokładności dla tych mierników aby wychodził mi jakiś błąd pomiarowy ?

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
fuutro
Poziom 26
Poziom 26
Miasto: Gdzieś u siebie?
Dołączył: 04 Cze 2003
Posty: 10041
Pomógł: 1382
Ocena postów: 46
fuutro
Poziom 26
Post#2 30 Sty 2011 22:44    

Re: Sprawdzanie dokładności woltomierza - workbench


Zasadniczo powinien być czas na to pozostawiony więc jeśli tak stawia sprawę, to weź od innej sekcji wyniki i przyglądnij im się a nie zrzynaj.

Możesz ustawić rezystancję woltomierza jednego i drugiego albo równolegle do niego dać rezystor o rezystancji pasującej do zakresu obu mierników, choć jeśli to będzie idealne to wiele to nie da, choć jeśli byś losowo zmieniał te rezystancje w pewnym zakresie to może coś by wypaliło. Budowa samego woltomierza wskazówkowego byłaby przydatną informacją jaki poziom i rodzaj napięcia był mierzony.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Naprawy -> Sprawdzanie dokładności woltomierza - workbench
Strona 1 z 1
Podobne tematy
badanie klasy dokładności woltomierza... (9)
Wymiana rezystora o dokładności 20% na 1% (2)
Pomiary rezystancji omomierzem - wyliczenie błędów z klasy dokładności miernika (3)
W jaki sposób ocenić utratę dokładności sygnału po przejściu przez układ? (9)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.068 seconds

elektroda.pl temat RSS