| Author |
krzysiekkreatywny Poziom 9

|
30 Jan 2011 23:52 Jakie urządzenie (elektroniczne) do rysowania i notatek ??? |
|
|
|
Witajcie,
Mam do Was, osób znających się na grafice prośbę o poradę...
Jestem zainteresowany urządzeniem przenośnym, na którym można rysować,robić jakieś odręczne wykresy i notatki...wiem, że rysuje się takim rysikiem elektronicznym...ale zeby to urządzenie nie musiało być podłączone w trakcie rysowania z laptopem lub komputerem...
Nie wiem jak to się nazywa?
Nie jestem profesjonalnym grafikiem, poszukuję czegoś takiego do własnych amatorskich pomysłów graficznych...szkoców, rysunków, wykresów, robienia notatek...nie wiem...moze czyta cos takiego tez ebooki, ale jak nie to ok?
Tak, abym mógł usiąść sobie w kawiarni, bibliotece i działać bez laptopa....
a później skopiować to na twardy dysk...
Chciałbym wydać na to urządzenie maksymalnie 300-350zł
Proszę Was o poradę....jak to się nazywa...jaka marka najlepsza, jakie funkcjonalności, jakie modele, jakie ceny...
Bardzo dziękuję za Wasze porady.
Pozdrawiam serdecznie
Krzysiek
|
|
| Back to top |
|
 |
mleczakm Poziom 17

|
31 Jan 2011 00:02 Re: Jakie urządzenie (elektroniczne) do rysowania i notatek |
|
|
|
Tablet? Ale to jest w zasadzie komputer, więc nie wiem, czy o to ci chodzi.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
31 Jan 2011 00:04 Re: Jakie urządzenie (elektroniczne) do rysowania i notatek |
|
|
|
Widziałem coś takiego u kogoś...to wygląda..jak jakiś płaski ekran....elektroniczny z rysikiem...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Jan 2011 00:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mleczakm Poziom 17

|
31 Jan 2011 00:07 Re: Jakie urządzenie (elektroniczne) do rysowania i notatek |
|
|
|
Wklep sobie tablet w wyszukiwarce i powiedz, czy o to ci chodzi.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
31 Jan 2011 00:31 Re: Jakie urządzenie (elektroniczne) do rysowania i notatek |
|
|
|
Widziałem na allegro pare tabletow...tylko na zdjeciach one sa chyba na kabel?
mnie interesuje zupelnie przenosne urzadzenie...moze wlasnie jest to rodzaj takiego tabletu...
ale tez proszę Was o rady jaki do 300-350 zł?
|
|
| Back to top |
|
 |
lysy1980 Poziom 21

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Jan 2011 00:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |

|
31 Jan 2011 00:49 Re: Jakie urządzenie (elektroniczne) do rysowania i notatek |
|
|
|
Dokładnie o taki tablet graficzny zamiast myszki mi chodzi...
Możesz coś polecić?
Generalnie, moge sie mylić..ale zależy mi na czyms takim jak wlasnie tablet...ale ktory nie musi byc w czasie pracy podłączony do komputera....
|
|
| Back to top |
|
 |
CameR Poziom 23

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Jan 2011 00:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |

|
31 Jan 2011 01:28 Re: Jakie urządzenie (elektroniczne) do rysowania i notatek |
|
|
|
| CameR wrote: |
| http://www.apple.com/pl/ipad/ |
Dzięki za propozycje...ale
chodzi mi o coś tanszego...
z edycją na ekranie urzadzenia
Pozdrawiam
Krzysiek
|
|
| Back to top |
|
 |
mleczakm Poziom 17

|
31 Jan 2011 11:05 Re: Jakie urządzenie (elektroniczne) do rysowania i notatek |
|
|
|
Chińskie tablety chodzą po 300 zł, kup i się przekonaj, że to nie to :)
|
|
| Back to top |
|
 |
lysy1980 Poziom 21

|
31 Jan 2011 12:08 Re: Jakie urządzenie (elektroniczne) do rysowania i notatek |
|
|
|
Tak jak pisze mleczakm Chińskie to jest chyba dobre tylko jedzenie. Musisz szykować jakieś 3, 4 razy tyle co zaproponowałeś za dobry sprzęt z drugiej ręki. Chyba że jakieś Lenovo x41 z drugiej ręki, ale musisz zobaczyć czy Ci coś takiego pasuje. Na Allegro widziałem w Twojej kwocie ale bodajże ze zużytą baterią.
|
|
| Back to top |
|
 |
mleczakm Poziom 17

|
31 Jan 2011 12:12 Re: Jakie urządzenie (elektroniczne) do rysowania i notatek |
|
|
|
x41t, ale żeby chodziło dobrze trzeba wyłożyć 600-800 minimum. A i tak będzie to już zużyty sprzęt.
No i jest to zwykły, duży komputer, tyle że z obrotowym dotykowy ekranem. Na elektrodzie jest cały temat o tym komputerze, wiele ciekawych rzeczy można się dowiedzieć.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
01 Feb 2011 19:18 Re: Jakie urządzenie (elektroniczne) do rysowania i notatek |
|
|
|
Witajcie,
Dzięki za porady.
Jak zauważyłem brakuje takich tabletow graficznych z edycja na ekranie...na rynku polskim w rozsadnej cenie...
Ja znalazlem jedna taka firme, ktora jest importerem tabletow graficznych z Niemiec...ale cena jest duuuza ok 3 tys.
To dziwne..technologia rozwija sie, co chwila jakies nowiniki...czy nie mozna zrobic czegos podobnego dzialajacego na tej samej zasadzie...jak u innych producentów...tebletow graficznych lcd (sam ekran z rysikiem i na tym ekranie jest od razu rysunek...bez zadnego komputera, czy innego urzadzenia,
Taki sprzet jest bardzo potrzebny, grafikom, artystom, studentom do robieia notatek (bez podlaczenia do laptopa), ludziom chcacycm cos zapisac, narysowac, wytlumaczyc komus...
Mam dla Was, ludzi twórczych Elektrody..pomysl na biznes...opracujcie cos takiego...sprzedawajcie to za 1000zł a ludzie beda ustawiac sie po to w kolejce....
Ja tam elektronikiem jestem zadnym...ale moze ten watek kogos zainspiruje...i cos stworzy...
cos na wzor Tablet LCD Sen TIP 1201 WD
Moze znacie jakas tania wersje...ale o takich wlasciwosciach...za rozsadne pieniadze.
Pozdrawiam
Krzysiek
|
|
| Back to top |
|
 |
mleczakm Poziom 17

|
01 Feb 2011 20:06 Re: Jakie urządzenie (elektroniczne) do rysowania i notatek |
|
|
|
Za bardzo nie rozumiem, to czym się różni ten sentip od np. ipada? Czy jakiegokolwiek innego tabletu?
|
|
| Back to top |
|
 |

|
01 Feb 2011 23:35 Re: Jakie urządzenie (elektroniczne) do rysowania i notatek |
|
|
|
Tablety ogolnie dzielimy na:
Tablety (dzialajace jak pady do sterowania oraz funkcjonujace jak sprzet do rysowania, pisania - podlaczane kablem usb do kompa i na ekranie kompa widzisz w czasie rzeczywistym to co rysujesz)
Tablety graficzne (funkcjonują jak pady oraz te same funkcje co wyzej opisane) ale przewaznie wyzsza czulosc nacisku rysikiem, nim towarzszy raczej dosc bogate oprogramowanie...do obrobki zdjec, grafiki) i takze podlaczane do kompa poprzez kabel USB
tablety graficzne (te same jak wyzej) tylko komunikuja sie z kompem na podczerwien.
tablety graficzne LCD - i one sa najbardziej zaawansowane...taki tablet ma juz w sobie (a nie na komputerze jak wyzej) zainstalowane oprogramowanie...zaawansowane do zapisu konwersji tekstu i na nich bezpośrednio uzytkownik rysuje....i na nich od razu (nie na kompie) tylko na wysiwetlaczu tabletu LCD mamy rysunek....nie patrzymy na ekran kompa...bo komp do niczego nam niepotrzebny w tej sytuacji...najbardziej mobilny tablet graficzny to wlasnie tablet z lcd.
Oczywiscie Tablet graficzny lcd i te opisane wyzej NIE sa wielofunkcyjnymi komputerami gsm...czyli nie maja funkcji dzwonienia...odbioru poczty, generalnie tablet do rysowania to tablet do rysowania (w wiekszosci tez do sterowania jak myszka-pad) i nic poza tym.
a Ipad...Ipad to Ipad....wszystko ma w sobie..a tak naprawde..to zabawka....multimedialna...i nic nie ma wspolnego z tabletem do zastosowan graficznych....ktory wymaga innej czulosci, zastosowania....
Pzdr.
K.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Feb 2011 23:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
moloox Poziom 1

|
19 Feb 2011 00:55 Re: Jakie urządzenie (elektroniczne) do rysowania i notatek |
|
|
|
Mam coś idealnego dla Ciebie krzysiekkreatywny, sam szukałem czegoś do notatek odrecznych -- Genius G-Note -- na allegro za 385PLN . Obejrzyj sobie jak to ustrojstwo działa
|
|
| Back to top |
|
 |

|
19 Feb 2011 01:04 Re: Jakie urządzenie (elektroniczne) do rysowania i notatek |
|
|
|
Molox,
Czytałem dużo na temat tabletów graficznych...i wiesz co, najlepsze tablety sa z opinii innych w internecie i własnej....to tablety firmy wacom...nie podaje konkretnego modelu...poczytaj popatrz...gdzie chcesz..na jakich stronach chcesz, poczytaj fora...
Ogolna opinia...
ale dziekuje za porade.
Pozdrawiam
Krzysiek
|
|
| Back to top |
|
 |