| Author |
luzik1980 Poziom 15

|
26 Jan 2012 15:56 Re: Porównanie stacji lutowniczych HOT-AIR PT i Yihua" |
|
|
|
A czy odkręciłeś dużą śrubę pod spodem stacji , bodajże na środku ? (przytrzymuje ona kompresor na czas transportu, przy używaniu musi być wyciągnięta)
|
|
| Back to top |
|
 |
Bartek Kowalczyk Poziom 9

|
26 Jan 2012 16:36 Re: Porównanie stacji lutowniczych HOT-AIR PT i Yihua" |
|
|
|
Tak. wykręciłem taką czerwoną śrube
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jan 2012 16:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
luzik1980 Poziom 15

|
26 Jan 2012 16:43 Re: Porównanie stacji lutowniczych HOT-AIR PT i Yihua" |
|
|
|
To nie wiem czemu ci się tłucze ta kulka :| (umie czasem się obijała wydając dźwięki), może przewód z kompresora do kulki masz nieszczelny , a przynajmniej grill na w kolbie jest przypala się na środku czy po jednym z boku ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Bartek Kowalczyk Poziom 9

|
26 Jan 2012 17:48 Re: Porównanie stacji lutowniczych HOT-AIR PT i Yihua" |
|
|
|
No mi tez chodziło o obijanie kulki ;)
Juz rozwiązałem problem.
Powodem było to ze kolba na przystawce robiła małe drgania, przez co kulka wydawała dzwięki :) dodatkowo, mam cienką dysze co zwiększało ciśnienie.
Filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=tZ0OF-T8MXs
|
|
| Back to top |
|
 |
maz9 Poziom 14

|
06 Feb 2012 10:55 Re: Porównanie stacji lutowniczych HOT-AIR PT i Yihua" |
|
|
|
Mogli by dopracować ale cena była by wyższa :) Co do 852 możemy psioczyc ale rozwiązania itp są prawie takie same. Co do szkła w środku rozsypało się bo było ewidętne stuknięcie podczas grzania nawet to co kolega ludzik1980 pisze czuli złe położenie grzałki wskazuje na jej uszkodzenie podczas grzania czyli wstrząs i rozsypanie przez co lutownica nie pracuje prawidłowo ponieważ zwierają się zwoje. Nie da się krzywo wsadzić grzałki do hota !!! Tak więc że stwierdzeni że to szmelc nie są uzasadnione. Mogę to stwierdzić bez oglądania na 99.9 procenta. Przy chwili czasu wrzucę foty dobrych i uszkodzonych grzałek
|
|
| Back to top |
|
 |
luzik1980 Poziom 15

|
06 Feb 2012 22:07 Re: Porównanie stacji lutowniczych HOT-AIR PT i Yihua" |
|
|
|
| maz9 wrote: |
| Co do szkła w środku rozsypało się bo było ewidętne stuknięcie podczas grzania |
Więc maz9 zarzuca mi nieostrożne obchodzenie się z kolbą ? chociaż obchodziłem się jak z jajkiem . Wrzucam fotkę kolby z dobrą "prostą" grzałką tego "nie szmelcu".
Grzałka pracowała poprawnie nic nie miała pozaginane ani przerwane, natomiast nie dało się jej w żaden sposób wypoziomować.
O dziwo te wynalazki na allegro przestają się nazywać hot air do elektroniki i coraz częściej wystawia się je jako spawarki do plastiku :D .
|
|
| Back to top |
|
 |
maz9 Poziom 14

|
07 Feb 2012 12:26 Re: Porównanie stacji lutowniczych HOT-AIR PT i Yihua" |
|
|
|
Ale to raczej rozbierz kolbę i zrób zdjęcie grzałki. Nie zarzucam tobie ale zarzucam twojej kolbie że zwarły się jej zwoje z jasnej przyczyny.
|
|
| Back to top |
|
 |
luzik1980 Poziom 15

|
11 Feb 2012 22:26 Re: Porównanie stacji lutowniczych HOT-AIR PT i Yihua" |
|
|
|
Zdjęcia grzałki nie zrobię ponieważ jak pisałem ten super sprzęt zwróciłem do sklepu, i jakoś odeszła mnie ochota eksperymentowania z tymi hotami.
|
|
| Back to top |
|
 |
maz9 Poziom 14

|
13 Feb 2012 13:55 Re: Porównanie stacji lutowniczych HOT-AIR PT i Yihua" |
|
|
|
Rozumiem a czy możesz podać jakiego to sprzętu to teraz używasz ?
|
|
| Back to top |
|
 |
luzik1980 Poziom 15

|
13 Feb 2012 17:34 Re: Porównanie stacji lutowniczych HOT-AIR PT i Yihua" |
|
|
|
Nie używam żadnego hot aira obecnie. Pomału kompletuje materiały nad zrobieniem własnego hota , mam już parę wariantów, ważne że wiem jaki termostat dam, pozostają jeszcze inne sprawy ale pomalutku myślę że będzie się je opisywało na forum.
|
|
| Back to top |
|
 |
maz9 Poziom 14

|
07 Mar 2012 17:19 Re: Porównanie stacji lutowniczych HOT-AIR PT i Yihua" |
|
|
|
Pytałem ponieważ byłem ciekaw jaka grzałka jak umieszczona jaki producent ile dałeś itp. Większość modeli do 2 tys złotych ma taką samą konstrukcje. ty mówisz krzywo ułożona grzałka - może tak ale w czym to przeszkadza ? Jaka będzie różnica jak będzie prosto. W każdym razie wszystkie z tego co widzę są prosto ale w położeniu trochę w lewo czy w prawo od centralnego punktu nie widzę większych problemów czy różnicy w działaniu. natomiast potłuczone szkło izolacyjne itp nie za bardzo widzę tu powód do napisania "dziadostwo". No bo dlaczego ? Bo w transporcie się coś potłukło ? No bo pomijam twoją winę. Urządzenia raczej nie są produkowane pod kątem szalonego kuriera czy listonosza. Są produkowane by działać w miejscu pracy transport to jedynie pudełko które cosik wytrzyma ale nie za dużo.
Oj chyba szukasz w dziury w całym i pozostaje własna konstrukcja :) .
Co do konstrukcji chętnie pomogę jakby coś pisz na prv mam przegląd tego wszystkiego może pomogę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kubik26 Poziom 12

|
|
| Back to top |
|
 |