FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jaką kupić kartę WiFi - do 70 zł?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computers What to buy? -> Jaką kupić kartę WiFi - do 70 zł?
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#1 Post from the author of the topic 01 Feb 2011 17:56   

Karta wifi pci do 70zł

Poszukuje karty wifi do użytku domowego, chciałbym zmieścić się w 70zł, najbardziej zależy mi na dużym i mocnym zasięgu(zresztą chyba jak każdemu)

jednak tutaj jest problem bo odległość od rutera to ok. 15-20m w środku mieszkania i dzieli to kilka ścian więc wydaje mi się że powinno być coś mocnego,

próbowałem wcześniej dwóch kart na próbę:
Edimax EW-7128G(śmiech na sali, beznadziejna karta gubiąca zasięg, słaba antena pomimo swojego "kabelka" i ogólnie pingi i wszystko beznadziejne) nie był to do końca przemyślany wybór, jednak karta nie lapała stałego zasięgu(od 18% do 31%, z tym że rzadziej nie było tego połączenia niż było)

także próbowałem wcześniej jakiejś taniej wersji Horneta od Pentagrama(nawet na allegro już takich nie ma) i zasięg był co prawda stały jednak zbyt mały(ok 28-33%)

szukam czegoś mocnego żeby na tej odległości mieć chociaż to nie mniej niż 40%(oczywiście im więcej tym lepiej)

(router raczej mam dobry, niedawno kupowany Pentagram Cerberus P6352)

póki co pod lupą mam tą kartę:
http://allegro.pl/pentagram-hornet-wi-fi-p6121-l5-podwojna-antena-i1400946671.html

(nie szukam żadnych kart wifi na usb)

Byłbym bardzo wdzięczny za poradę
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 01 Feb 2011 17:56   

Back to top

Kosa1337
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 01 Feb 2011 19:33   

Re: Karta wifi pci do 70zł

Posiadasz jeszcze tego pentagrama? W sumie jak on działa stabilnie tylko ma małą moc sygnału to warto dokupić antene?

http://www.komputronik.pl/index.php/product/36577/Sprzet_komputerowy/Sieci_i_komunikacja/TP_Link_wewnetrzna_antena_dookolna_5dBi_TL_ANT2405C.html

może takie coś by pasowało? Warto się zastanowic bo cena jest całkiem przyzwoita.
Back to top

Nikodemsky
Poziom 8
Poziom 8

Post#3 Post from the author of the topic 01 Feb 2011 19:37   

Re: Karta wifi pci do 70zł

niestety kartę tylko chciałem wypróbować i nie jestem teraz w jej posiadaniu, też o tym wcześniej myślałem i na chwilę obecną muszę zakupić jakąś porządną kartę a później ewentualnie pomyślę o dokupieniu żeby zwiększyć przesył.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 01 Feb 2011 19:37   

Back to top

pidar
Poziom 23
Poziom 23

Post#4 18 Feb 2011 01:09   

Re: Jaką kupić kartę WiFi - do 70 zł?

Też się zastanawiam nad dobrą kartą i tu mam wybór:
OVISLINK WL-1600USB OEM ok.52zł lub postawić na komplet PENTAGRAM horNET USB P 6132-20 + 9dBi ok.100zł (tu już jest technologia 2T2R) - może ktoś podpowie co wybrać?
Back to top

Nikodemsky
Poziom 8
Poziom 8

Post#5 Post from the author of the topic 18 Feb 2011 01:28   

powiem od siebie tak - kupiłem kartę opisaną w pierwszym poście(hornet) i stabilność połączenia jest niczego sobie, jednak przy routerach ze słabym zasięgiem nie obejdzie się bez mocniejszej anteny dodatkowej.

co do "zewnętrznych" kart WiFi nie jestem przekonany, zresztą wystarczy poczytać opinie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 18 Feb 2011 01:28   

Back to top

Wafer
Poziom 16
Poziom 16

Post#6 18 Feb 2011 02:00   

Witam, polecam rozejrzeć się za Tp-Linkiem, ja kupiłem TL-WN35.... na szybko, byle jak najtaniej.... aktualnie ta karta ze standardową antenką na kablu zbiera mi 70-80% sygnału z routera (Edimax AR 7... z seryjną antenką) z odległości ~40m.

Co prawda na drodze stoją tylko okna i drzewa.... ale mimo wszystko efekt i działanie jest bardzo dobre ;)
Back to top

pidar
Poziom 23
Poziom 23

Post#7 18 Feb 2011 02:13   

Nikodemsky wrote:
co do "zewnętrznych" kart WiFi nie jestem przekonany, zresztą wystarczy poczytać opinie.

No tak Ty masz kartę na PCI, a ja tu "wyskoczyłem" z USB. Miałem okazję konfigurować WL-1600USB z antenami panelowymi, ale jak do tej pory nie brałem pod uwagi "Pentagram"-u tego na USB (mało o tej karcie na Elektrodzie) i tu właśnie chciałem pozyskać opinie na temat stabilności działania tych nowych chipsetów.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computers What to buy? -> Jaką kupić kartę WiFi - do 70 zł?
Page 1 of 1
Similar topics
Jaką kartę WLAN kupić ? Jaką antenę ? Słaby transfer. (7)
SIec domowa wifi - jaką kartę sieciową kupić? (1)
Jaką kupić dobrą kartę sieciową WiFi? (4)
Jaką kupić kartę wifi na USB+ antena? (8)
Jaką kupić kartę WiFi do komputera? (7)
Jaką kartę WiFi kupić do PC (1)
Jaką wybrać kartę WiFi na USB? (50)
Jaką kartę wifi z anteną do laptopa klienckiego (2)
Jaką wybrać kartę wifi pod pci? (2)
Jaką kartę graficzną kupić? (8)

Page generation time: 0.12 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed