| Author |
stegla Poziom 3

|
02 Feb 2011 13:38 Fujitsu Siemens AMILO Pro V3505 - zwarcie |
|
|
|
Witam,
Mam problem ponieważ po znajomości chciałem zdiagnozować znajomemu przyczynę braku podświetlenia (jak się okazało to bezpiecznik F1) w Laptopie Fujitsu Siemens AMILO Pro V3505 i przy badaniu wejścia DC na Inwerterze, zwarłem plus z minusem co musiało przerwać jakiś obwód.
Tylko Jak go znaleźć??? Gdzie on może w przybliżeniu się kryć ?
Szukałem schematu ale napotykałem tylko na płatne serwisy dysponujące tymi schematami.
Czy jest ktoś, kto może mi chociaż w minimalnym stopni pomóc?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Feb 2011 13:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elekktronik Poziom 8

|
16 Mar 2011 11:25 Re: Fujitsu Siemens AMILO Pro V3505 - zwarcie |
|
|
|
Mam pytanie, czy udało się znaleźć przyczynę? Ja również aktualnie mam taki sam problem. Ten sam model laptopa. Na wtyczce do inwertera odpowiednio: urwany kabel; 0; 3,3; 3,2; 0; 0
Nigdzie na forum nie znalazłem takiego przypadku, poza tym, do którego sie dopisuję.
A z tego co wyczytałem na forum ,to powinno być na ostatnich pinach napięcie zasilania. Nie wiem, być może urwany kable spowodował zwarcie, ale jeżeli tak, to: 1. Czy jest jakiś bezpiecznik zabezpieczający tę linię?
2. Skąd ewentualnie podpiąć napięcie zasilania?
Dodam tyle, że jak zasiliłem zewnętrznym napięciem 12V, a pozostałe sygnały pochodziły z e złącza, to wszystko chodziło. Tak więc matryca i świetlówka jest sprawna brak mi tylko napięcia zasilania.
Z góry dziękuję za pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Mar 2011 11:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elekktronik Poziom 8

|
17 Mar 2011 11:53 Re: Fujitsu Siemens AMILO Pro V3505 - zwarcie |
|
|
|
Jak to się często na forum zdarza i co jest poniekąd zrozumiałe, wiele jest pytań, dużo mniej odpowiedzi.
Ponieważ ja swój problem wczoraj rozwiązałem, podzielę się wnioskami.
Zaczęło się od tego, ze jedna żyła zasilania (masa) przy złączu inwertera się urwała, spowodowała zwarcie z końcówka zasilającą.
Od tego momentu na złączu inwertera było: 0; 0; 3,3; 3,2; 0; 0;
Okazało się że napięcie zasilania równe 0V są tylko na złączu kabla zasilającego inwerter, zaś na płycie jest wszystko OK.
Sam kabel też był OK, uszkodzona została płytka złącza panelu LCD & invertera, wpinana w płytę główną.
Zwarcie spowodowało spalenie ścieżki, ścieżka ta na nieszczęście jest cienka i pojedyncza, pomimo, że i w złączu inwertera i w złączu na płycie to 2 piny na zasilanie.
Na dodatek ścieżka biegnie pod żyłami sygnałów sterujących matrycą LCD.
Zrobiłem zatem mostek dodatkowym kablem, wcześniej frezując Dremelem lakier, którym zabezpieczona jest płytka po obu stronach, dostając się w ten sposób do pól lutowniczych.
Na koniec zabezpieczyłem otwarte pola lakierem i wszystko działa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Mar 2011 11:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
stegla Poziom 3

|
02 Jun 2011 11:48 Re: Fujitsu Siemens AMILO Pro V3505 - zwarcie |
|
|
|
Dzięki Chłopaki,
Sprawa się rozwiązała. Oddałem do serwisu i zapłaciłem. :)
|
|
| Back to top |
|
 |