Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Prosty zasilacz tyrystorowy.


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły -> Prosty zasilacz tyrystorowy.
Autor
Wiadomość
zaza
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 25 Paź 2002
Posty: 897
Miasto: NL

Post#1 Post autora tematu 08 Lut 2003 17:06   

Prosty zasilacz tyrystorowy.


Prosty zasilacz z wykorzystaniem tyrystora. Szeroki zakres napięć wyjściowych oraz prąd 2A umożliwiają wykorzystanie go w wielu zastosowaniach.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lut 2003 17:06   





Powrót do góry
   
Martinezzz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 10 Mar 2003
Posty: 34

Post#2 12 Mar 2004 19:21   

Re: Prosty zasilacz tyrystorowy.


Czy jest możliwość uzyskania prądu ok 20 A?? poszukuję prostego regulatora obrotów silnika 12V DC, który pobiera prąd ok 15 A.
Powrót do góry
   
maciej_333
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Cze 2003
Posty: 2107
Miasto: Grudziądz

Post#3 24 Maj 2005 23:22   

Re: Prosty zasilacz tyrystorowy.


Oczywiście, że jest taka możliwość. Wystarczy zastosować dużo solidniejszy tyrystor i solidniejsze diody w mostku.

Dodano po 3 [minuty]:

Oczywiście, że jest taka możliwość. Wystarczy zastosować dużo solidniejszy tyrystor i solidniejsze diody w mostku. Należy też pamiętać, że przy prądzie aż 20A na tyrystorze stracimy znaczną moc. Takie układy wykonujemy inaczej. Są to regulatory impulsowe obrotów silników. Jako element wykonawczy stosować można tranzystory polowe, lub tyrystory.
Powrót do góry
   
elektronik321
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 518

Post#4 27 Maj 2005 09:04   

Prosty zasilacz tyrystorowy.


co do tego schematu byłbym ostrozny. jak wiadomo tyrystor po załaczeniu w pradzie stałym nie rozłączy sie do czasu zaniku napięcia i nie mozna w pełni sterowac tym regulatorem. na dyplomówke musiałem zrobic regulator napięcia do cewek indukcyjnych i przy starcie prąd dało sie regulowac jednak przy potecjometrze=0 wartosc pradu wynosiła 2A (przy regulacji faktycznej 0-3A) do tyrystora nalezy użyc zasilacza impulsowego. lepiej byłoby dać układ na triaku tak jak jest to zastosowane w popularnych sciemniaczach oświetleniai za tym układem dac mostek prostowniczy. wygodniejsza kontrukcja. własnie rozwiązanie na triaku było lepsze i dawało efekty.

zamiast diaka nalezy uzyc 2 tranzystorów, dlatego ze diak starduje przy wiekszym napięciu niz układ 2 tranzystorów
Powrót do góry
   
maciej_333
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Cze 2003
Posty: 2107
Miasto: Grudziądz

Post#5 27 Maj 2005 09:37   

Re: Prosty zasilacz tyrystorowy.


Troche sporo mocy pójdzie w ciepło na triaku włączonym przed mostkiem. Może lepiej wykonać prostownik sterowany na dwóch tyrystorach ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Maj 2005 09:37   





Powrót do góry
   
elektronik321
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 518

Post#6 27 Maj 2005 10:11   

Prosty zasilacz tyrystorowy.


skleiłem układ na jednym tyrystorze i za nim dałem mostek prostowniczy jednak napięcie było jednopołówkowe, działał ale niestety to jest za słabe
Powrót do góry
   
maciej_333
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Cze 2003
Posty: 2107
Miasto: Grudziądz

Post#7 27 Maj 2005 11:43   

Re: Prosty zasilacz tyrystorowy.


Zamiast tyrystora wstaw triak. Będzie naturalnie dwupołówkowo.

To co zrobiłeś to jednopołówkowy prostownik sterowany. Mostek jest w nim niepotrzebny. Poządany jest natomiast jakiś filtr.
Powrót do góry
   
elektronik321
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 518

Post#8 27 Maj 2005 12:05   

Prosty zasilacz tyrystorowy.


tak , prawda w doswiadczeniach juz nie musiałem dawac mostka prostowniczego ale nie dawało to duzych efektów i najlepiej jest stosowac triak
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Maj 2005 12:05   





Powrót do góry
   
maciej_333
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Cze 2003
Posty: 2107
Miasto: Grudziądz

Post#9 27 Maj 2005 12:22   

Re: Prosty zasilacz tyrystorowy.


To prawda przy prądach rzędu 2-3A prostownik jednopołówkowy nie sprawdza się. Może lepiej dać zamiast dwóch diod w mostku dwa tyrystory, które będziemy sterować impulsowo ? Problemem będzie tylko wyzwalanie... Będzie to całofalowy praostownik sterowany. Prościej jednak zastosować zwykłą regulację fazową na triaku, przed mostkiem. Pamiętać jednak trzeba o niesinusoidalnym poborze prądu przez ten układ. Dodatkowo regulacja fazowa doprowadzi do zakłóceń w sprzęcie RTV.
Powrót do góry
   
zm_m
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 233
Miasto: Leszno

Post#10 28 Maj 2005 10:30   

Prosty zasilacz tyrystorowy.


Ja wykonałem układ jak na schemacie ale to mi niedziałałodobrze, niedało się regulowac płynnie prądu w całym zakresie a nastawiony prąd był bardzo chwiejny przy niewielkim zmniejszeniu prądu tyrystor wyłączyłsię.
Powrót do góry
   
maciej_333
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Cze 2003
Posty: 2107
Miasto: Grudziądz

Post#11 29 Maj 2005 00:58   

Re: Prosty zasilacz tyrystorowy.


Daj regulację fazową przed mostkiem. Wtedy należy już pominąć tyrystor po mostku i zastosować jakiś filtr. Triaka należy sterować np. z NE555.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#12 18 Wrz 2005 20:50   

Re: Prosty zasilacz tyrystorowy.


W/w układ chciałem zastosować jako prostownik do ładowania akumulatora samochodowego. Niestety bez powodzenia. Czy autor na pewno sprawdzil działanie tego układu?
Powrót do góry
   
irekkwck
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 14
Miasto: Świdnik

Post#13 18 Paź 2006 06:08   

Re: Prosty zasilacz tyrystorowy.


Jak ten układ dział? Triak czy tyrrystor wyłącza się tylko w czasie przechodzenia przez zero.
Powrót do góry
   
cino111
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 26 Kwi 2007
Posty: 46

Post#14 06 Cze 2007 14:12   

Re: Prosty zasilacz tyrystorowy.


Chciałbym z sieci 230V poprzez mostek gretza z dwoma tyrystorami sterowanymi z jakiegoś układu scalonego regulować napięcie stałe na wyjściu. Czy jest to możliwe? Czy można tylko regulować prąd przez załączenie w odpowiednim kącie? Jeśli tak to jaki układ wykorzystać?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Cze 2007 14:12   





Powrót do góry
   
Xsid
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 03 Lut 2003
Posty: 113
Miasto: Gniazdów

Post#15 30 Paź 2007 10:35   

Re: Prosty zasilacz tyrystorowy.


To oczywiście jest możliwe. Musisz wszystkie diody w mostku graetza zamienić na tyrystory. Taki układ nazywa się prostownikiem sterowanym. Napięcie i prąd można regulować załączając tyrystory przy odpowiednim kącie.
Powrót do góry
   
irekkwck
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 14
Miasto: Świdnik

Post#16 30 Paź 2007 10:50   

Re: Prosty zasilacz tyrystorowy.


można dać triaka przed grezem i sterować nim jak w ściemniaczu diak i opornik
Powrót do góry
   
xixin
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 08 Gru 2008
Posty: 172
Miasto: Garwolin

Post#17 26 Lis 2012 19:31   

Re: Prosty zasilacz tyrystorowy.


Xsid napisał:
To oczywiście jest możliwe. Musisz wszystkie diody w mostku graetza zamienić na tyrystory. Taki układ nazywa się prostownikiem sterowanym. Napięcie i prąd można regulować załączając tyrystory przy odpowiednim kącie.


Nie wszystkie tylko 2 diody, +2 tyrystory
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły -> Prosty zasilacz tyrystorowy.
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Prosty Zasilacz (22)
prosty zasilacz 9,6V (16)
Prosty zasilacz regulowany 29 [V] 1,5 [A] (48)
Prosty zasilacz na LM317 T (31)
Prosty zasilacz +5V i Vreg (8)
Prosty zasilacz stabilizowany 5V - 1,1A (19)
Prosty zasilacz regulowany (4)
Prosty zasilacz regulowany na LM3xx (1)
Prosty zasilacz stabilizowany tranzystorowo (17)
Prosty zasilacz regulowany 0-30V (23)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl temat RSS