Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!
Author
Message
EMdoWU
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 07 Jun 2010
Posts: 159
Location: Łódź

Post#1 Post from the author of the topic 03 Feb 2011 22:12   

Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Witam. Na wstępie przepraszam jeśli pomyliłem działy ale ten wydawał mi się odpowiedni do tego pytania.
Mój problem jest następujący a mianowicie niedawno kupiłem plazmę 42'' panasonica i ona ma tylko wejścia cyfrowe a moj laptop (dell inspiron 1530) ma już kilka lat i ma wyjście na monitor tradycyjne VGA,
w sklepie ze sprzętem powiedzieli mi że jedynym rozwiązaniem jest kupienie nowego laptopa.
Powiedzcie mi czy naprawdę nie ma żadnej przejściówki żeby obraz był w tv z tego laptopa?
Dzięuję za pomoc z góry i prosze adninistratorów o nie usuwanie tematu gdyż bardzo zależy mi na rozwiązaniu tego problemu.
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Feb 2011 22:12   





Back to top
   
czochro
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 19 Jun 2004
Posts: 323
Location: Brzeg

Post#2 03 Feb 2011 22:23helpful post - solution   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


Witam.
Jeśli ma wejście component to tylko przejściówka VGA-> component.
Ale o wysokiej rozdzielczości zapomnij.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1046090.html
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
EMdoWU
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 07 Jun 2010
Posts: 159
Location: Łódź

Post#3 Post from the author of the topic 03 Feb 2011 22:31   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


czyli mam w sklepie poprosić o przejściówkę vga-component?
sorki ale jestem trochę zielony jeśli chodzi o przejściówki
to będzie wtedy vga-euro złącze czy vga-hdmi przejściówka?

Helpful message? + -

Back to top
   
czochro
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 19 Jun 2004
Posts: 323
Location: Brzeg

Post#4 03 Feb 2011 22:43helpful post - solution   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic864928.html
("Alledrogo")
lub zrobić samemu:
Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
EMdoWU
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 07 Jun 2010
Posts: 159
Location: Łódź

Post#5 Post from the author of the topic 03 Feb 2011 22:55   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


dzięki serdeczne a gdzie można kupić takie cos?

Helpful message? + -

Back to top
   
EMdoWU
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 07 Jun 2010
Posts: 159
Location: Łódź

Post#6 Post from the author of the topic 09 Feb 2011 14:38   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


drodzy elektrodowicze
zobaczcie co znalazłem - kabel VGA hdmi za 29 zł
jednak istnieje?
wystarczy poszukać i po co kupowac component za 90zl?
http://tralalalala/kabel-hdmi-vga-m-m-1-5m-pozlacane-koncowki-tralalalala.html

Dodano po 59 [sekundy]:

wiem moze ze syganl nie bedzie cyfrowy tylko jak to w vga analogowy ale skoro istnieje takie cos za 29 zl t po co bawic sie w przerabianie czy kupowanie vga component ??
pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

ps
są i po 15 zł takie same Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
EMdoWU
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 07 Jun 2010
Posts: 159
Location: Łódź

Post#7 Post from the author of the topic 13 Feb 2011 03:19   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


witam zakupiony kabel vga hdmi nie działa - czarny obraz brak dźwięku:(
wczoraj kupiłem vga - rgb i nadal widzę ciemność i nei daje rady
ludzie czy jest ktoś w stanie mi pomóc
czy naprawdę w 21 wieku tak ciężko jest podłączyć laptopa do tv?
plis bo zwariuję,.,,,

Dodano po 10 [minuty]:

ps
w profesjonalnym sklepie z elektroniką sprzedawca powiedział że kabel
vga hdmi nie zadziała bo to 2 różne sygnały analog/cyfrowy

dał mi kabel vga - rgb
mówił że kilka osób już u niego to brało i im działało
u mnie czarny obraz tak samo jak na tym kablu vga-hdmi
załączam zdjęcie tego kabla i powiedzcie mi co z nim nie tak?
a może powinienem coś w laptopie przełączyć??? już sam nie wiem.

Dodano po 7 [minuty]:

Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!

Helpful message? + -

Back to top
   
byczek13
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 20 Apr 2009
Posts: 45

Post#8 13 Feb 2011 03:37helpful post - solution   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


Może ci to pomoże, ale ja najpierw u siebie wciskam fn + F7 na którym jest mała ikonka dwóch prostokątów, jeden ze strzałką, a drugi z napisem lcd. Wtedy dopiero mam obraz na telewizorze. Spróbuj u siebie w lapku poszukać takiego skrótu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#9 13 Feb 2011 06:59helpful post - solution   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


EMdoWU wrote:
witam zakupiony kabel vga hdmi nie działa - czarny obraz brak dźwięku

To było do przewidzenia - ten kabel nie działa z żadnym laptopem, bo sygnał HDMI jest tylko cyfrowy, zaś wyjście VGA w laptopie jest tylko analogowe.
Tego niestety pogodzić się nie da. Ostatecznie zostaje Ci zakup konwertera VGA/HDMI, ale takie cacko potrafi kosztować nawet kilkaset dolarów.
A przedstawiony kabel VGA/SCART też jest do d..., bo w laptopowym standardzie VGA nie ma sygnału zespolonego Y-C (czyli t.zw. composite).

Napisz konkretnie - jakie masz dostępne wejścia video w TV?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Feb 2011 06:59helpful post - solution   





Back to top
   
mleczakm
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 13 Jul 2007
Posts: 416
Location: Legionowo

Post#10 13 Feb 2011 12:40helpful post - solution   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


Nie podłączy, to się udaje bardzo rzadko... Sam mam kolekcję kabli, obraz mam tylko z S-video ->chinch, ale tylko czarno-biały.

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#11 13 Feb 2011 15:27helpful post - solution   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


mleczakm wrote:
obraz mam tylko z S-video ->chinch, ale tylko czarno-biały.

A wystarczyło połączyć sygnał chrominancji (C) z luminancją (Y) we wtyku S-Video aby obraz mieć kolorowy Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
czochro
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 19 Jun 2004
Posts: 323
Location: Brzeg

Post#12 13 Feb 2011 17:25helpful post - solution   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


Witam.

Po pierwsze.
Cytat fragmentu instrukcji obsługi Twojego laptopa (w wolnym tłumaczeniu):"
Przełączanie obrazu wideo z wyświetlacza komputera do zewnętrznego monitora lub projektora.
Po uruchomieniu komputera z zewnętrznym urządzeniem, (np. monitor zewnętrzny lub projektor) i włączeniu go, obraz może pojawić się albo na wyświetlaczu komputera lub na urządzeniu zewnętrznym.

Naciśnij jednocześnie przyciski Fn <F8>, aby przełączyć obraz wideo pomiędzy wyświetlaczem, tylko urządzenia zewnętrznego, czy na wyświetlaczu i urządzeniu zewnętrznym, jednocześnie."

Po drugie:
przeczytaj jeszcze raz:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9099860#9099860
i posty kolegi vogelek23
Po trzecie:
Przeczytaj instrukcję obsługi Twojego telewizora i odnajdź wejścia sygnałów "Y" (luminancji) i "C" (chrominancji) o których pisze kolega vogelek23
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
EMdoWU
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 07 Jun 2010
Posts: 159
Location: Łódź

Post#13 Post from the author of the topic 14 Feb 2011 04:47   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Dziękuję za wszelką pomoc
naprawdę niby prosta sprawa a tyle problemów
tylko że jedni piszą że bez drogiego konwertwera nie da rady
a inni że wystarczy przełączyć poprzez f8
i jak to zrozumieć????????????
gdzie jest prawidłowa odpowiedź???
bo nie chciałbym kupić kolejnego kabla lub drogiego konwertera żeby znowu zobaczyć czarny obraz:)
pozdraiwam,

Dodano po 10 [minuty]:

vogelek23 wrote:
EMdoWU wrote:
witam zakupiony kabel vga hdmi nie działa - czarny obraz brak dźwięku

To było do przewidzenia - ten kabel nie działa z żadnym laptopem, bo sygnał HDMI jest tylko cyfrowy, zaś wyjście VGA w laptopie jest tylko analogowe.
Tego niestety pogodzić się nie da. Ostatecznie zostaje Ci zakup konwertera VGA/HDMI, ale takie cacko potrafi kosztować nawet kilkaset dolarów.
A przedstawiony kabel VGA/SCART też jest do d..., bo w laptopowym standardzie VGA nie ma sygnału zespolonego Y-C (czyli t.zw. composite).

Napisz konkretnie - jakie masz dostępne wejścia video w TV?


a propo twojej odpowiedzi to powiem tak
z tego co wyszperałem w internecie niektóre laptopy posiadają w swoim vga również sygnał composite inne nie ale mój niby posiada (dell inspiron 1520)

a co do wejść w mojej plazmie to daję już fotę która najlepiej pokaże co jest:)

Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!

Dodano po 2 [minuty]:

i tak od lewej
1- digital audio out
2- audio out
3-audio in
4 component
5 AV1 (RGB, VIDEO)
6 AV2 (RGB, VIDEO, S VIDEO)
7 wejście antenowe analogowe
8,9 dwa wejścia hdmi

Dodano po 41 [sekundy]:

w laptopie z wyjść na video jest tylko
VGA i S-VIDEO

Dodano po 2 [minuty]:

a w temacie pomyłka mój laptop to nie dell inspiron 1530 tylko 1520 sorki

Helpful message? + -

Back to top
   
leonov
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 12 Dec 2003
Posts: 3044
Location: Rybnik

Post#14 14 Feb 2011 06:06helpful post - solution   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Chyba najprościej to będzie S-VIDEO --> Euro + Audio i podłączasz w TV pod AV2 .
Kabelek taki ok. 9 zł Smile + ewentualnie skorzystać z porady kolegi vogelek23 .

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Feb 2011 06:06helpful post - solution   





Back to top
   
SP8JZ
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 08 Apr 2008
Posts: 2139

Post#15 14 Feb 2011 06:07   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Co za dyskusja, ciekawych rzeczy się człowiek dowiaduje...

Helpful message? + -

Back to top
   
czochro
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 19 Jun 2004
Posts: 323
Location: Brzeg

Post#16 14 Feb 2011 10:54helpful post - solution   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Witam.
Piszę po raz TRZECI!.
Podłącz kabelek jak na rysunku do wejść Y, Pb i Pr - nawet kolory masz identyczne!
Powtarzam rysunek.
Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!
Pozdrawiam :shii:

Moderated by jankolo:
Za wyjątkowy upór w podpowiadaniu złego rozwiązania dostajesz ostrzeżenie

Helpful message? + -

Back to top
   
EMdoWU
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 07 Jun 2010
Posts: 159
Location: Łódź

Post#17 Post from the author of the topic 15 Feb 2011 09:16   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


czochro wrote:
Witam.
Piszę po raz TRZECI!.
Podłącz kabelek jak na rysunku do wejść Y, Pb i Pr - nawet kolory masz identyczne!
Powtarzam rysunek.
Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!
Pozdrawiam #cisza


dzięki ok zrobie tak jak mówisz tylko jak możesz napisz czy mam to zrobić tym kablem co mam (zdjęcie) czy mam kupić inny?????
bo ten co mam to vga-rgb
a ty piszesz o vga-component?/??
jeszcze raz dzięki za pomoc...

Helpful message? + -

Back to top
   
Hucul
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 19 Feb 2005
Posts: 4794
Location: Hanower

Post#18 15 Feb 2011 09:24helpful post - solution   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


EMdoWU wrote:

dzięki ok zrobie tak jak mówisz tylko jak możesz napisz czy mam to zrobić tym kablem co mam (zdjęcie) czy mam kupić inny?????
bo ten co mam to vga-rgb
a ty piszesz o vga-component?/??
jeszcze raz dzięki za pomoc...

Kolego to nie zadziała , w gnieździe VGA nie ma sygnałów COMPONENT !
http://en.wikipedia.org/wiki/VGA_connector

Helpful message? + -

Back to top
   
EMdoWU
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 07 Jun 2010
Posts: 159
Location: Łódź

Post#19 Post from the author of the topic 15 Feb 2011 09:31   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Hucul wrote:
EMdoWU wrote:

dzięki ok zrobie tak jak mówisz tylko jak możesz napisz czy mam to zrobić tym kablem co mam (zdjęcie) czy mam kupić inny?????
bo ten co mam to vga-rgb
a ty piszesz o vga-component?/??
jeszcze raz dzięki za pomoc...

Kolego to nie zadziała , w gnieździe VGA nie ma sygnałów COMPONENT !
http://en.wikipedia.org/wiki/VGA_connector


to ja już nic nie kapuję
jedni piszą że zadziała w 100% a inni że nie
to jak w końcu z tym jest?
21 wiek ech


Daruj sobie "ozdobniki", bo ani one ładne, ani coś wnoszą. więcej uwagi zaś poświęć zasadom pisowni. [M]

Helpful message? + -

Back to top
   
Hucul
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 19 Feb 2005
Posts: 4794
Location: Hanower

Post#20 15 Feb 2011 09:34helpful post - solution   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Kolega czochro znalazł obrazek gdzieś w sieci i bezmyślnie go skopiował .
Połączenie z obrazka zadziała jedynie w niektórych rzutnikach i plazmach z gniazdem VGA akceptującym sygnał COMPONENT . Tu nie mamy źródła sygnału COMPONENT , mamy sygnał VGA i brak takich wejść w odbiorniku . Gniazdo COMPONENT w telewizorze nie akceptuje sygnału z VGA komputera .

Helpful message? + -

Back to top
   
EMdoWU
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 07 Jun 2010
Posts: 159
Location: Łódź

Post#21 Post from the author of the topic 15 Feb 2011 10:04   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


czyli mam rozumieć że definitywnie nie da się podłączyć i nie ma co szukać odpowiedniego kabla?
a możesz mi wytłumaczyć w jakim celu jest wejście component w tv?

Helpful message? + -

Back to top
   
klarus
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Oct 2004
Posts: 347
Location: Międzyrzecz/Northampton-Uk

Post#22 15 Feb 2011 10:09helpful post - solution   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Witam.

Można jeszcze prościej. Urządzenie które konwertuje VGA na AV

http://www.maplin.co.uk/pc-to-tv-box-223833

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
kazikszach
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 25 Feb 2010
Posts: 1034
Location: --

Post#23 15 Feb 2011 10:19helpful post - solution   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


leonov wrote:
Chyba najprościej to będzie S-VIDEO --> Euro + Audio i podłączasz w TV pod AV2 .
Kabelek taki ok. 9 zł Smile + ewentualnie skorzystać z porady kolegi vogelek23 .

Próbowałeś ten kabel, bo jest to dobry sposób?
Jeśli nie próbowałeś, to nie pisz że się nie da.

Helpful message? + -

Back to top
   
Hucul
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 19 Feb 2005
Posts: 4794
Location: Hanower

Post#24 15 Feb 2011 10:32helpful post - solution   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


EMdoWU wrote:
czyli mam rozumieć że definitywnie nie da się podłączyć i nie ma co szukać odpowiedniego kabla?
a możesz mi wytłumaczyć w jakim celu jest wejście component w tv?


leonov podał Ci jeden ze sposobów podłączenia , drugi to podłączenie kablem VGA Arrow RGB jednak wymaga ono ustawienia parametrów sygnału programem np. Powerstrip i niekoniecznie musi się to udać .
Wejście COMPONENT służy do podłączenia źródeł obrazu o rozdzielczościach nawet HD . Jest to sygnał analogowy , bez zabezpieczenia HDCP . Niektórym bardziej podoba się obraz po kablu COMPONENT niż HDMI .
klarus wrote:
... Można jeszcze prościej. Urządzenie które konwertuje VGA na AV

http://www.maplin.co.uk/pc-to-tv-box-223833 ...

Po co kupować oddzielne urządzenie , jeśli w laptopie jest wyjście S-VIDEO Question

Helpful message? + -

Back to top
   
EMdoWU
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 07 Jun 2010
Posts: 159
Location: Łódź

Post#25 Post from the author of the topic 15 Feb 2011 13:50   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


ok czyli z tego co napisałeś mam kupić taki babel s-video
Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!

Dodano po 1 [minuty]:

i podłączyc go do tej przejściówki euro pod tv?

Dodano po 2 [minuty]:

Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!

Helpful message? + -

Back to top
   
leonov
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 12 Dec 2003
Posts: 3044
Location: Rybnik

Post#26 16 Feb 2011 05:52helpful post - solution   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Można tak ale prościej bez przejściówek np. Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!

Helpful message? + -

Back to top
   
SP8JZ
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 08 Apr 2008
Posts: 2139

Post#27 16 Feb 2011 06:04   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


W końcu ktoś coś z z sensem napisał.
Panowie moderatorzy darujcie te ostrzeżenia nie ma się na co obrażać.
Kolega autor tematu to leń śmierdzący, któremu nie chce się poczytać instrukcji obsługi urządzenia.

Helpful message? + -

Back to top
   
AxelNext
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 18 Nov 2005
Posts: 3917

Post#28 16 Feb 2011 14:09   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


czochro wrote:
Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!
Zdjęcie ma sens jeśli jest z opisem autora http://myhometheater.homestead.com/vgacable.html

Helpful message? + -

Back to top
   
Hucul
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 19 Feb 2005
Posts: 4794
Location: Hanower

Post#29 16 Feb 2011 14:42   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


axelakis wrote:
... Zdjęcie ma sens jeśli jest z opisem autora ...

W opisywanym w tym temacie przypadku nie zadziała , gdyby kolega czochro przeczytał i zrozumiał opis przy schemacie , to pewnie by go tu nie zamieścił .

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Feb 2011 14:42   





Back to top
   
czochro
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 19 Jun 2004
Posts: 323
Location: Brzeg

Post#30 16 Feb 2011 14:48   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Witam.
Tak tak! - już zostałem ukarany - temat bardzo poważny potraktowałem zbyt lekko - też zmylił mnie ten opis - może w niektórych komputerach czy podobnych urządzeniach jest takie wyjście SVGA z możliwością ustawienia odpowiedniej częstotliwości półobrazów zgodnych z systemem Pal - przepraszam Wszystkich.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!
Page 1 of 2 Go to page 12  Next
Similar topics
dysk z laptopa jak podłączyć do usb? jak się nazywa ta przejściówka zdj. ? (6)
Dell D630 - Jak podłączyć do plazmy bez VGA i HDMI? (15)
PC do TV czyli VGA + RCA. Czy da się podłączyć laptopa? Jak? (5)
Bateria do laptopa. Nie mam ładowarki. Jak podłączyć baterię? (4)
CD do laptopa. Jak podłączyć CD-ROM do starego laptopa? (3)
podlaczenie laptopa do plazmy (1)
Czy da się podłączyć pod laptopa? (6)
Jak podłączyć laptopa do TV (6)
Wyświetlacz z laptopa. Czy da się wykorzystać i podłączyć do PC-ta? (1)
Jak sprawdzić laptopa bez ramu? Oj chyba się nie da :P (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.06 seconds

elektroda.pl topic RSS feed