Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware ->Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da! Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
EMdoWU
Level 14
Location: Łódź
Joined: 07 Jun 2010
Posts: 155
EMdoWU
Level 14
Post#1 03 Feb 2011 22:12  Topic author   

Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Witam. Na wstępie przepraszam jeśli pomyliłem działy ale ten wydawał mi się odpowiedni do tego pytania.
Mój problem jest następujący a mianowicie niedawno kupiłem plazmę 42'' panasonica i ona ma tylko wejścia cyfrowe a moj laptop (dell inspiron 1530) ma już kilka lat i ma wyjście na monitor tradycyjne VGA,
w sklepie ze sprzętem powiedzieli mi że jedynym rozwiązaniem jest kupienie nowego laptopa.
Powiedzcie mi czy naprawdę nie ma żadnej przejściówki żeby obraz był w tv z tego laptopa?
Dzięuję za pomoc z góry i prosze adninistratorów o nie usuwanie tematu gdyż bardzo zależy mi na rozwiązaniu tego problemu.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
czochro
Level 20
Location: Brzeg
Joined: 19 Jun 2004
Posts: 325
Helped: 34
Post rating: 2
czochro
Level 20
Post#2 03 Feb 2011 22:23Helpful post    

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


Witam.
Jeśli ma wejście component to tylko przejściówka VGA-> component.
Ale o wysokiej rozdzielczości zapomnij.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1046090.html
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
EMdoWU
Level 14
Location: Łódź
Joined: 07 Jun 2010
Posts: 155
EMdoWU
Level 14
Post#3 03 Feb 2011 22:31  Topic author   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


czyli mam w sklepie poprosić o przejściówkę vga-component?
sorki ale jestem trochę zielony jeśli chodzi o przejściówki
to będzie wtedy vga-euro złącze czy vga-hdmi przejściówka?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
czochro
Level 20
Location: Brzeg
Joined: 19 Jun 2004
Posts: 325
Helped: 34
Post rating: 2
czochro
Level 20
Post#4 03 Feb 2011 22:43Helpful post    

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic864928.html
("Alledrogo")
lub zrobić samemu:
Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
EMdoWU
Level 14
Location: Łódź
Joined: 07 Jun 2010
Posts: 155
EMdoWU
Level 14
Post#5 03 Feb 2011 22:55  Topic author   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


dzięki serdeczne a gdzie można kupić takie cos?

Helpful post? + +1
Back to top
EMdoWU
Level 14
Location: Łódź
Joined: 07 Jun 2010
Posts: 155
EMdoWU
Level 14
Post#6 09 Feb 2011 14:38  Topic author   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


drodzy elektrodowicze
zobaczcie co znalazłem - kabel VGA hdmi za 29 zł
jednak istnieje?
wystarczy poszukać i po co kupowac component za 90zl?
http://tralalalala/kabel-hdmi-vga-m-m-1-5m-pozlacane-koncowki-tralalalala.html

Dodano po 59 [sekundy]:

wiem moze ze syganl nie bedzie cyfrowy tylko jak to w vga analogowy ale skoro istnieje takie cos za 29 zl t po co bawic sie w przerabianie czy kupowanie vga component ??
pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

ps
są i po 15 zł takie same :)

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
EMdoWU
Level 14
Location: Łódź
Joined: 07 Jun 2010
Posts: 155
EMdoWU
Level 14
Post#7 13 Feb 2011 03:19  Topic author   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


witam zakupiony kabel vga hdmi nie działa - czarny obraz brak dźwięku:(
wczoraj kupiłem vga - rgb i nadal widzę ciemność i nei daje rady
ludzie czy jest ktoś w stanie mi pomóc
czy naprawdę w 21 wieku tak ciężko jest podłączyć laptopa do tv?
plis bo zwariuję,.,,,

Dodano po 10 [minuty]:

ps
w profesjonalnym sklepie z elektroniką sprzedawca powiedział że kabel
vga hdmi nie zadziała bo to 2 różne sygnały analog/cyfrowy

dał mi kabel vga - rgb
mówił że kilka osób już u niego to brało i im działało
u mnie czarny obraz tak samo jak na tym kablu vga-hdmi
załączam zdjęcie tego kabla i powiedzcie mi co z nim nie tak?
a może powinienem coś w laptopie przełączyć??? już sam nie wiem.

Dodano po 7 [minuty]:

Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!

Helpful post? + -1
Back to top
byczek13
Level 11
Joined: 20 Apr 2009
Posts: 45
Helped: 3
Post rating: 2
byczek13
Level 11
Post#8 13 Feb 2011 03:37Helpful post    

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


Może ci to pomoże, ale ja najpierw u siebie wciskam fn + F7 na którym jest mała ikonka dwóch prostokątów, jeden ze strzałką, a drugi z napisem lcd. Wtedy dopiero mam obraz na telewizorze. Spróbuj u siebie w lapku poszukać takiego skrótu.

Helpful post? + +1
Back to top
Removed
Removed
Post#9 13 Feb 2011 06:59Helpful post    

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


EMdoWU wrote:
witam zakupiony kabel vga hdmi nie działa - czarny obraz brak dźwięku

To było do przewidzenia - ten kabel nie działa z żadnym laptopem, bo sygnał HDMI jest tylko cyfrowy, zaś wyjście VGA w laptopie jest tylko analogowe.
Tego niestety pogodzić się nie da. Ostatecznie zostaje Ci zakup konwertera VGA/HDMI, ale takie cacko potrafi kosztować nawet kilkaset dolarów.
A przedstawiony kabel VGA/SCART też jest do d..., bo w laptopowym standardzie VGA nie ma sygnału zespolonego Y-C (czyli t.zw. composite).

Napisz konkretnie - jakie masz dostępne wejścia video w TV?

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mleczakm
Level 19
Location: Legionowo
Joined: 13 Jul 2007
Posts: 416
Helped: 6
mleczakm
Level 19
Post#10 13 Feb 2011 12:40Helpful post    

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


Nie podłączy, to się udaje bardzo rzadko... Sam mam kolekcję kabli, obraz mam tylko z S-video ->chinch, ale tylko czarno-biały.

Helpful post? + 0
Back to top
Removed
Removed
Post#11 13 Feb 2011 15:27Helpful post    

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


mleczakm wrote:
obraz mam tylko z S-video ->chinch, ale tylko czarno-biały.

A wystarczyło połączyć sygnał chrominancji (C) z luminancją (Y) we wtyku S-Video aby obraz mieć kolorowy :)

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
czochro
Level 20
Location: Brzeg
Joined: 19 Jun 2004
Posts: 325
Helped: 34
Post rating: 2
czochro
Level 20
Post#12 13 Feb 2011 17:25Helpful post    

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


Witam.

Po pierwsze.
Cytat fragmentu instrukcji obsługi Twojego laptopa (w wolnym tłumaczeniu):"
Przełączanie obrazu wideo z wyświetlacza komputera do zewnętrznego monitora lub projektora.
Po uruchomieniu komputera z zewnętrznym urządzeniem, (np. monitor zewnętrzny lub projektor) i włączeniu go, obraz może pojawić się albo na wyświetlaczu komputera lub na urządzeniu zewnętrznym.

Naciśnij jednocześnie przyciski Fn <F8>, aby przełączyć obraz wideo pomiędzy wyświetlaczem, tylko urządzenia zewnętrznego, czy na wyświetlaczu i urządzeniu zewnętrznym, jednocześnie."

Po drugie:
przeczytaj jeszcze raz:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9099860#9099860
i posty kolegi vogelek23
Po trzecie:
Przeczytaj instrukcję obsługi Twojego telewizora i odnajdź wejścia sygnałów "Y" (luminancji) i "C" (chrominancji) o których pisze kolega vogelek23
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
EMdoWU
Level 14
Location: Łódź
Joined: 07 Jun 2010
Posts: 155
EMdoWU
Level 14
Post#13 14 Feb 2011 04:47  Topic author   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Dziękuję za wszelką pomoc
naprawdę niby prosta sprawa a tyle problemów
tylko że jedni piszą że bez drogiego konwertwera nie da rady
a inni że wystarczy przełączyć poprzez f8
i jak to zrozumieć????????????
gdzie jest prawidłowa odpowiedź???
bo nie chciałbym kupić kolejnego kabla lub drogiego konwertera żeby znowu zobaczyć czarny obraz:)
pozdraiwam,

Dodano po 10 [minuty]:

vogelek23 wrote:
EMdoWU wrote:
witam zakupiony kabel vga hdmi nie działa - czarny obraz brak dźwięku

To było do przewidzenia - ten kabel nie działa z żadnym laptopem, bo sygnał HDMI jest tylko cyfrowy, zaś wyjście VGA w laptopie jest tylko analogowe.
Tego niestety pogodzić się nie da. Ostatecznie zostaje Ci zakup konwertera VGA/HDMI, ale takie cacko potrafi kosztować nawet kilkaset dolarów.
A przedstawiony kabel VGA/SCART też jest do d..., bo w laptopowym standardzie VGA nie ma sygnału zespolonego Y-C (czyli t.zw. composite).

Napisz konkretnie - jakie masz dostępne wejścia video w TV?


a propo twojej odpowiedzi to powiem tak
z tego co wyszperałem w internecie niektóre laptopy posiadają w swoim vga również sygnał composite inne nie ale mój niby posiada (dell inspiron 1520)

a co do wejść w mojej plazmie to daję już fotę która najlepiej pokaże co jest:)

Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!

Dodano po 2 [minuty]:

i tak od lewej
1- digital audio out
2- audio out
3-audio in
4 component
5 AV1 (RGB, VIDEO)
6 AV2 (RGB, VIDEO, S VIDEO)
7 wejście antenowe analogowe
8,9 dwa wejścia hdmi

Dodano po 41 [sekundy]:

w laptopie z wyjść na video jest tylko
VGA i S-VIDEO

Dodano po 2 [minuty]:

a w temacie pomyłka mój laptop to nie dell inspiron 1530 tylko 1520 sorki

Helpful post? + -1
Back to top
leonov
Level 38
Location: Rybnik
Joined: 12 Dec 2003
Posts: 3845
Helped: 406
Post rating: 111
leonov
Level 38
Post#14 14 Feb 2011 06:06Helpful post    

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Chyba najprościej to będzie S-VIDEO --> Euro + Audio i podłączasz w TV pod AV2 .
Kabelek taki ok. 9 zł :-) + ewentualnie skorzystać z porady kolegi vogelek23 .

Helpful post? + 0
Back to top
SP8JZ
Level 33
Joined: 08 Apr 2008
Posts: 2137
Helped: 143
Post rating: 25
SP8JZ
Level 33
Post#15 14 Feb 2011 06:07    

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Co za dyskusja, ciekawych rzeczy się człowiek dowiaduje...

Helpful post? + +1
Back to top
czochro
Level 20
Location: Brzeg
Joined: 19 Jun 2004
Posts: 325
Helped: 34
Post rating: 2
czochro
Level 20
Post#16 14 Feb 2011 10:54Helpful post    

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Witam.
Piszę po raz TRZECI!.
Podłącz kabelek jak na rysunku do wejść Y, Pb i Pr - nawet kolory masz identyczne!
Powtarzam rysunek.
Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!
Pozdrawiam :shii:

Moderated by jankolo:
Za wyjątkowy upór w podpowiadaniu złego rozwiązania dostajesz ostrzeżenie


Helpful post? + 0
Back to top
EMdoWU
Level 14
Location: Łódź
Joined: 07 Jun 2010
Posts: 155
EMdoWU
Level 14
Post#17 15 Feb 2011 09:16  Topic author   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


czochro wrote:
Witam.
Piszę po raz TRZECI!.
Podłącz kabelek jak na rysunku do wejść Y, Pb i Pr - nawet kolory masz identyczne!
Powtarzam rysunek.
Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!
Pozdrawiam :shii:


dzięki ok zrobie tak jak mówisz tylko jak możesz napisz czy mam to zrobić tym kablem co mam (zdjęcie) czy mam kupić inny?????
bo ten co mam to vga-rgb
a ty piszesz o vga-component?/??
jeszcze raz dzięki za pomoc...

Helpful post? + 0
Back to top
Hucul
Level 39
Location: Hanower
Joined: 19 Feb 2005
Posts: 4798
Helped: 368
Post rating: 60
Hucul
Level 39
Post#18 15 Feb 2011 09:24Helpful post    

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


EMdoWU wrote:

dzięki ok zrobie tak jak mówisz tylko jak możesz napisz czy mam to zrobić tym kablem co mam (zdjęcie) czy mam kupić inny?????
bo ten co mam to vga-rgb
a ty piszesz o vga-component?/??
jeszcze raz dzięki za pomoc...

Kolego to nie zadziała , w gnieździe VGA nie ma sygnałów COMPONENT !
http://en.wikipedia.org/wiki/VGA connector

Helpful post? + 0
Back to top
EMdoWU
Level 14
Location: Łódź
Joined: 07 Jun 2010
Posts: 155
EMdoWU
Level 14
Post#19 15 Feb 2011 09:31  Topic author   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Hucul wrote:
EMdoWU wrote:

dzięki ok zrobie tak jak mówisz tylko jak możesz napisz czy mam to zrobić tym kablem co mam (zdjęcie) czy mam kupić inny?????
bo ten co mam to vga-rgb
a ty piszesz o vga-component?/??
jeszcze raz dzięki za pomoc...

Kolego to nie zadziała , w gnieździe VGA nie ma sygnałów COMPONENT !
http://en.wikipedia.org/wiki/VGA connector


to ja już nic nie kapuję
jedni piszą że zadziała w 100% a inni że nie
to jak w końcu z tym jest?
21 wiek ech


Daruj sobie "ozdobniki", bo ani one ładne, ani coś wnoszą. więcej uwagi zaś poświęć zasadom pisowni. [M]

Helpful post? + 0
Back to top
Hucul
Level 39
Location: Hanower
Joined: 19 Feb 2005
Posts: 4798
Helped: 368
Post rating: 60
Hucul
Level 39
Post#20 15 Feb 2011 09:34Helpful post    

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Kolega czochro znalazł obrazek gdzieś w sieci i bezmyślnie go skopiował .
Połączenie z obrazka zadziała jedynie w niektórych rzutnikach i plazmach z gniazdem VGA akceptującym sygnał COMPONENT . Tu nie mamy źródła sygnału COMPONENT , mamy sygnał VGA i brak takich wejść w odbiorniku . Gniazdo COMPONENT w telewizorze nie akceptuje sygnału z VGA komputera .

Helpful post? + 0
Back to top
EMdoWU
Level 14
Location: Łódź
Joined: 07 Jun 2010
Posts: 155
EMdoWU
Level 14
Post#21 15 Feb 2011 10:04  Topic author   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


czyli mam rozumieć że definitywnie nie da się podłączyć i nie ma co szukać odpowiedniego kabla?
a możesz mi wytłumaczyć w jakim celu jest wejście component w tv?

Helpful post? + 0
Back to top
klarus
Level 18
Location: Międzyrzecz/Northampton-Uk
Joined: 05 Oct 2004
Posts: 356
Helped: 28
klarus
Level 18
Post#22 15 Feb 2011 10:09Helpful post    

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Witam.

Można jeszcze prościej. Urządzenie które konwertuje VGA na AV

http://www.maplin.co.uk/pc-to-tv-box-223833

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
kazikszach
Level 31
Location: --
Joined: 25 Feb 2010
Posts: 1375
Helped: 169
Post rating: 22
kazikszach
Level 31
Post#23 15 Feb 2011 10:19Helpful post    

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


leonov wrote:
Chyba najprościej to będzie S-VIDEO --> Euro + Audio i podłączasz w TV pod AV2 .
Kabelek taki ok. 9 zł :-) + ewentualnie skorzystać z porady kolegi vogelek23 .

Próbowałeś ten kabel, bo jest to dobry sposób?
Jeśli nie próbowałeś, to nie pisz że się nie da.

Helpful post? + 0
Back to top
Hucul
Level 39
Location: Hanower
Joined: 19 Feb 2005
Posts: 4798
Helped: 368
Post rating: 60
Hucul
Level 39
Post#24 15 Feb 2011 10:32Helpful post    

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


EMdoWU wrote:
czyli mam rozumieć że definitywnie nie da się podłączyć i nie ma co szukać odpowiedniego kabla?
a możesz mi wytłumaczyć w jakim celu jest wejście component w tv?


leonov podał Ci jeden ze sposobów podłączenia , drugi to podłączenie kablem VGA :arrow: RGB jednak wymaga ono ustawienia parametrów sygnału programem np. Powerstrip i niekoniecznie musi się to udać .
Wejście COMPONENT służy do podłączenia źródeł obrazu o rozdzielczościach nawet HD . Jest to sygnał analogowy , bez zabezpieczenia HDCP . Niektórym bardziej podoba się obraz po kablu COMPONENT niż HDMI .
klarus wrote:
... Można jeszcze prościej. Urządzenie które konwertuje VGA na AV

http://www.maplin.co.uk/pc-to-tv-box-223833 ...

Po co kupować oddzielne urządzenie , jeśli w laptopie jest wyjście S-VIDEO :?:

Helpful post? + 0
Back to top
EMdoWU
Level 14
Location: Łódź
Joined: 07 Jun 2010
Posts: 155
EMdoWU
Level 14
Post#25 15 Feb 2011 13:50  Topic author   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


ok czyli z tego co napisałeś mam kupić taki babel s-video
Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!

Dodano po 1 [minuty]:

i podłączyc go do tej przejściówki euro pod tv?

Dodano po 2 [minuty]:

Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!

Helpful post? + 0
Back to top
leonov
Level 38
Location: Rybnik
Joined: 12 Dec 2003
Posts: 3845
Helped: 406
Post rating: 111
leonov
Level 38
Post#26 16 Feb 2011 05:52Helpful post    

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Można tak ale prościej bez przejściówek np. Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!

Helpful post? + 0
Back to top
SP8JZ
Level 33
Joined: 08 Apr 2008
Posts: 2137
Helped: 143
Post rating: 25
SP8JZ
Level 33
Post#27 16 Feb 2011 06:04    

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


W końcu ktoś coś z z sensem napisał.
Panowie moderatorzy darujcie te ostrzeżenia nie ma się na co obrażać.
Kolega autor tematu to leń śmierdzący, któremu nie chce się poczytać instrukcji obsługi urządzenia.

Helpful post? + +1
Back to top
AxelNext
Level 37
Joined: 18 Nov 2005
Posts: 4133
Helped: 211
Post rating: 39
AxelNext
Level 37
Post#28 16 Feb 2011 14:09    

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


czochro wrote:
Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!
Zdjęcie ma sens jeśli jest z opisem autora http://myhometheater.homestead.com/vgacable.html

Helpful post? + 0
Back to top
Hucul
Level 39
Location: Hanower
Joined: 19 Feb 2005
Posts: 4798
Helped: 368
Post rating: 60
Hucul
Level 39
Post#29 16 Feb 2011 14:42    

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


axelakis wrote:
... Zdjęcie ma sens jeśli jest z opisem autora ...

W opisywanym w tym temacie przypadku nie zadziała , gdyby kolega czochro przeczytał i zrozumiał opis przy schemacie , to pewnie by go tu nie zamieścił .

Helpful post? + +1
Back to top
czochro
Level 20
Location: Brzeg
Joined: 19 Jun 2004
Posts: 325
Helped: 34
Post rating: 2
czochro
Level 20
Post#30 16 Feb 2011 14:48    

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Witam.
Tak tak! - już zostałem ukarany - temat bardzo poważny potraktowałem zbyt lekko - też zmylił mnie ten opis - może w niektórych komputerach czy podobnych urządzeniach jest takie wyjście SVGA z możliwością ustawienia odpowiedniej częstotliwości półobrazów zgodnych z systemem Pal - przepraszam Wszystkich.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da! 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!

dysk z laptopa jak podłączyć do usb? jak się nazywa ta przejściówka zdj. ? (6)
Dell D630 - Jak podłączyć do plazmy bez VGA i HDMI? (15)
PC do TV czyli VGA + RCA. Czy da się podłączyć laptopa? Jak? (5)
Bateria do laptopa. Nie mam ładowarki. Jak podłączyć baterię? (4)
CD do laptopa. Jak podłączyć CD-ROM do starego laptopa? (3)
podlaczenie laptopa do plazmy (1)
Czy da się podłączyć pod laptopa? (6)
Jak podłączyć laptopa do TV (6)
Wyświetlacz z laptopa. Czy da się wykorzystać i podłączyć do PC-ta? (1)
Jak sprawdzić laptopa bez ramu? Oj chyba się nie da :P (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.136 seconds