Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Hardware -> Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!
Autor
Wiadomość
EMdoWU
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 163
Miasto: Łódź

Post#1 Post autora tematu 03 Lut 2011 23:12   

Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Witam. Na wstępie przepraszam jeśli pomyliłem działy ale ten wydawał mi się odpowiedni do tego pytania.
Mój problem jest następujący a mianowicie niedawno kupiłem plazmę 42'' panasonica i ona ma tylko wejścia cyfrowe a moj laptop (dell inspiron 1530) ma już kilka lat i ma wyjście na monitor tradycyjne VGA,
w sklepie ze sprzętem powiedzieli mi że jedynym rozwiązaniem jest kupienie nowego laptopa.
Powiedzcie mi czy naprawdę nie ma żadnej przejściówki żeby obraz był w tv z tego laptopa?
Dzięuję za pomoc z góry i prosze adninistratorów o nie usuwanie tematu gdyż bardzo zależy mi na rozwiązaniu tego problemu.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
czochro
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 19 Cze 2004
Posty: 328
Miasto: Brzeg

Post#2 03 Lut 2011 23:23pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


Witam.
Jeśli ma wejście component to tylko przejściówka VGA-> component.
Ale o wysokiej rozdzielczości zapomnij.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1046090.html
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
EMdoWU
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 163
Miasto: Łódź

Post#3 Post autora tematu 03 Lut 2011 23:31   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


czyli mam w sklepie poprosić o przejściówkę vga-component?
sorki ale jestem trochę zielony jeśli chodzi o przejściówki
to będzie wtedy vga-euro złącze czy vga-hdmi przejściówka?
Powrót do góry
   
czochro
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 19 Cze 2004
Posty: 328
Miasto: Brzeg

Post#4 03 Lut 2011 23:43pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic864928.html
("Alledrogo")
lub zrobić samemu:
Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
EMdoWU
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 163
Miasto: Łódź

Post#5 Post autora tematu 03 Lut 2011 23:55   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


dzięki serdeczne a gdzie można kupić takie cos?
Powrót do góry
   
EMdoWU
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 163
Miasto: Łódź

Post#6 Post autora tematu 09 Lut 2011 15:38   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


drodzy elektrodowicze
zobaczcie co znalazłem - kabel VGA hdmi za 29 zł
jednak istnieje?
wystarczy poszukać i po co kupowac component za 90zl?
http://tralalalala/kabel-hdmi-vga-m-m-1-5m-pozlacane-koncowki-tralalalala.html

Dodano po 59 [sekundy]:

wiem moze ze syganl nie bedzie cyfrowy tylko jak to w vga analogowy ale skoro istnieje takie cos za 29 zl t po co bawic sie w przerabianie czy kupowanie vga component ??
pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

ps
są i po 15 zł takie same :)
Powrót do góry
   
EMdoWU
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 163
Miasto: Łódź

Post#7 Post autora tematu 13 Lut 2011 04:19   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


witam zakupiony kabel vga hdmi nie działa - czarny obraz brak dźwięku:(
wczoraj kupiłem vga - rgb i nadal widzę ciemność i nei daje rady
ludzie czy jest ktoś w stanie mi pomóc
czy naprawdę w 21 wieku tak ciężko jest podłączyć laptopa do tv?
plis bo zwariuję,.,,,

Dodano po 10 [minuty]:

ps
w profesjonalnym sklepie z elektroniką sprzedawca powiedział że kabel
vga hdmi nie zadziała bo to 2 różne sygnały analog/cyfrowy

dał mi kabel vga - rgb
mówił że kilka osób już u niego to brało i im działało
u mnie czarny obraz tak samo jak na tym kablu vga-hdmi
załączam zdjęcie tego kabla i powiedzcie mi co z nim nie tak?
a może powinienem coś w laptopie przełączyć??? już sam nie wiem.

Dodano po 7 [minuty]:

Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Lut 2011 04:19   





Powrót do góry
   
byczek13
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 20 Kwi 2009
Posty: 46

Post#8 13 Lut 2011 04:37pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


Może ci to pomoże, ale ja najpierw u siebie wciskam fn + F7 na którym jest mała ikonka dwóch prostokątów, jeden ze strzałką, a drugi z napisem lcd. Wtedy dopiero mam obraz na telewizorze. Spróbuj u siebie w lapku poszukać takiego skrótu.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#9 13 Lut 2011 07:59pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


EMdoWU napisał:
witam zakupiony kabel vga hdmi nie działa - czarny obraz brak dźwięku

To było do przewidzenia - ten kabel nie działa z żadnym laptopem, bo sygnał HDMI jest tylko cyfrowy, zaś wyjście VGA w laptopie jest tylko analogowe.
Tego niestety pogodzić się nie da. Ostatecznie zostaje Ci zakup konwertera VGA/HDMI, ale takie cacko potrafi kosztować nawet kilkaset dolarów.
A przedstawiony kabel VGA/SCART też jest do d..., bo w laptopowym standardzie VGA nie ma sygnału zespolonego Y-C (czyli t.zw. composite).

Napisz konkretnie - jakie masz dostępne wejścia video w TV?
Powrót do góry
   
mleczakm
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Lip 2007
Posty: 419
Miasto: Legionowo

Post#10 13 Lut 2011 13:40pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


Nie podłączy, to się udaje bardzo rzadko... Sam mam kolekcję kabli, obraz mam tylko z S-video ->chinch, ale tylko czarno-biały.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Lut 2011 13:40pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Usunięty






Post#11 13 Lut 2011 16:27pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


mleczakm napisał:
obraz mam tylko z S-video ->chinch, ale tylko czarno-biały.

A wystarczyło połączyć sygnał chrominancji (C) z luminancją (Y) we wtyku S-Video aby obraz mieć kolorowy :)
Powrót do góry
   
czochro
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 19 Cze 2004
Posty: 328
Miasto: Brzeg

Post#12 13 Lut 2011 18:25pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!!!


Witam.

Po pierwsze.
Cytat fragmentu instrukcji obsługi Twojego laptopa (w wolnym tłumaczeniu):"
Przełączanie obrazu wideo z wyświetlacza komputera do zewnętrznego monitora lub projektora.
Po uruchomieniu komputera z zewnętrznym urządzeniem, (np. monitor zewnętrzny lub projektor) i włączeniu go, obraz może pojawić się albo na wyświetlaczu komputera lub na urządzeniu zewnętrznym.

Naciśnij jednocześnie przyciski Fn <F8>, aby przełączyć obraz wideo pomiędzy wyświetlaczem, tylko urządzenia zewnętrznego, czy na wyświetlaczu i urządzeniu zewnętrznym, jednocześnie."

Po drugie:
przeczytaj jeszcze raz:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9099860#9099860
i posty kolegi vogelek23
Po trzecie:
Przeczytaj instrukcję obsługi Twojego telewizora i odnajdź wejścia sygnałów "Y" (luminancji) i "C" (chrominancji) o których pisze kolega vogelek23
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
EMdoWU
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 163
Miasto: Łódź

Post#13 Post autora tematu 14 Lut 2011 05:47   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Dziękuję za wszelką pomoc
naprawdę niby prosta sprawa a tyle problemów
tylko że jedni piszą że bez drogiego konwertwera nie da rady
a inni że wystarczy przełączyć poprzez f8
i jak to zrozumieć????????????
gdzie jest prawidłowa odpowiedź???
bo nie chciałbym kupić kolejnego kabla lub drogiego konwertera żeby znowu zobaczyć czarny obraz:)
pozdraiwam,

Dodano po 10 [minuty]:

vogelek23 napisał:
EMdoWU napisał:
witam zakupiony kabel vga hdmi nie działa - czarny obraz brak dźwięku

To było do przewidzenia - ten kabel nie działa z żadnym laptopem, bo sygnał HDMI jest tylko cyfrowy, zaś wyjście VGA w laptopie jest tylko analogowe.
Tego niestety pogodzić się nie da. Ostatecznie zostaje Ci zakup konwertera VGA/HDMI, ale takie cacko potrafi kosztować nawet kilkaset dolarów.
A przedstawiony kabel VGA/SCART też jest do d..., bo w laptopowym standardzie VGA nie ma sygnału zespolonego Y-C (czyli t.zw. composite).

Napisz konkretnie - jakie masz dostępne wejścia video w TV?


a propo twojej odpowiedzi to powiem tak
z tego co wyszperałem w internecie niektóre laptopy posiadają w swoim vga również sygnał composite inne nie ale mój niby posiada (dell inspiron 1520)

a co do wejść w mojej plazmie to daję już fotę która najlepiej pokaże co jest:)

Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!

Dodano po 2 [minuty]:

i tak od lewej
1- digital audio out
2- audio out
3-audio in
4 component
5 AV1 (RGB, VIDEO)
6 AV2 (RGB, VIDEO, S VIDEO)
7 wejście antenowe analogowe
8,9 dwa wejścia hdmi

Dodano po 41 [sekundy]:

w laptopie z wyjść na video jest tylko
VGA i S-VIDEO

Dodano po 2 [minuty]:

a w temacie pomyłka mój laptop to nie dell inspiron 1530 tylko 1520 sorki
Powrót do góry
   
leonov
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 2655
Miasto: Rybnik

Post#14 14 Lut 2011 07:06pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Chyba najprościej to będzie S-VIDEO --> Euro + Audio i podłączasz w TV pod AV2 .
Kabelek taki ok. 9 zł :-) + ewentualnie skorzystać z porady kolegi vogelek23 .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lut 2011 07:06pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
SP8JZ
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Kwi 2008
Posty: 2160

Post#15 14 Lut 2011 07:07   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Co za dyskusja, ciekawych rzeczy się człowiek dowiaduje...
Powrót do góry
   
czochro
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 19 Cze 2004
Posty: 328
Miasto: Brzeg

Post#16 14 Lut 2011 11:54pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Witam.
Piszę po raz TRZECI!.
Podłącz kabelek jak na rysunku do wejść Y, Pb i Pr - nawet kolory masz identyczne!
Powtarzam rysunek.
Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!
Pozdrawiam :shii:

Moderowano przez jankolo:
Za wyjątkowy upór w podpowiadaniu złego rozwiązania dostajesz ostrzeżenie

Powrót do góry
   
EMdoWU
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 163
Miasto: Łódź

Post#17 Post autora tematu 15 Lut 2011 10:16   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


czochro napisał:
Witam.
Piszę po raz TRZECI!.
Podłącz kabelek jak na rysunku do wejść Y, Pb i Pr - nawet kolory masz identyczne!
Powtarzam rysunek.
Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!
Pozdrawiam :shii:


dzięki ok zrobie tak jak mówisz tylko jak możesz napisz czy mam to zrobić tym kablem co mam (zdjęcie) czy mam kupić inny?????
bo ten co mam to vga-rgb
a ty piszesz o vga-component?/??
jeszcze raz dzięki za pomoc...
Powrót do góry
   
Hucul
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 4827
Miasto: Hanower, Bydgoszcz, Brzoza

Post#18 15 Lut 2011 10:24pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


EMdoWU napisał:

dzięki ok zrobie tak jak mówisz tylko jak możesz napisz czy mam to zrobić tym kablem co mam (zdjęcie) czy mam kupić inny?????
bo ten co mam to vga-rgb
a ty piszesz o vga-component?/??
jeszcze raz dzięki za pomoc...

Kolego to nie zadziała , w gnieździe VGA nie ma sygnałów COMPONENT !
http://en.wikipedia.org/wiki/VGA_connector
Powrót do góry
   
EMdoWU
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 163
Miasto: Łódź

Post#19 Post autora tematu 15 Lut 2011 10:31   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Hucul napisał:
EMdoWU napisał:

dzięki ok zrobie tak jak mówisz tylko jak możesz napisz czy mam to zrobić tym kablem co mam (zdjęcie) czy mam kupić inny?????
bo ten co mam to vga-rgb
a ty piszesz o vga-component?/??
jeszcze raz dzięki za pomoc...

Kolego to nie zadziała , w gnieździe VGA nie ma sygnałów COMPONENT !
http://en.wikipedia.org/wiki/VGA_connector


to ja już nic nie kapuję
jedni piszą że zadziała w 100% a inni że nie
to jak w końcu z tym jest?
21 wiek ech


Daruj sobie "ozdobniki", bo ani one ładne, ani coś wnoszą. więcej uwagi zaś poświęć zasadom pisowni. [M]
Powrót do góry
   
Hucul
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 4827
Miasto: Hanower, Bydgoszcz, Brzoza

Post#20 15 Lut 2011 10:34pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Kolega czochro znalazł obrazek gdzieś w sieci i bezmyślnie go skopiował .
Połączenie z obrazka zadziała jedynie w niektórych rzutnikach i plazmach z gniazdem VGA akceptującym sygnał COMPONENT . Tu nie mamy źródła sygnału COMPONENT , mamy sygnał VGA i brak takich wejść w odbiorniku . Gniazdo COMPONENT w telewizorze nie akceptuje sygnału z VGA komputera .
Powrót do góry
   
EMdoWU
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 163
Miasto: Łódź

Post#21 Post autora tematu 15 Lut 2011 11:04   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


czyli mam rozumieć że definitywnie nie da się podłączyć i nie ma co szukać odpowiedniego kabla?
a możesz mi wytłumaczyć w jakim celu jest wejście component w tv?
Powrót do góry
   
klarus
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Paź 2004
Posty: 341
Miasto: Międzyrzecz/Northampton-Uk

Post#22 15 Lut 2011 11:09pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Witam.

Można jeszcze prościej. Urządzenie które konwertuje VGA na AV

http://www.maplin.co.uk/pc-to-tv-box-223833

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
kazikszach
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Lut 2010
Posty: 1069
Miasto: --

Post#23 15 Lut 2011 11:19pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


leonov napisał:
Chyba najprościej to będzie S-VIDEO --> Euro + Audio i podłączasz w TV pod AV2 .
Kabelek taki ok. 9 zł :-) + ewentualnie skorzystać z porady kolegi vogelek23 .

Próbowałeś ten kabel, bo jest to dobry sposób?
Jeśli nie próbowałeś, to nie pisz że się nie da.
Powrót do góry
   
Hucul
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 4827
Miasto: Hanower, Bydgoszcz, Brzoza

Post#24 15 Lut 2011 11:32pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


EMdoWU napisał:
czyli mam rozumieć że definitywnie nie da się podłączyć i nie ma co szukać odpowiedniego kabla?
a możesz mi wytłumaczyć w jakim celu jest wejście component w tv?


leonov podał Ci jeden ze sposobów podłączenia , drugi to podłączenie kablem VGA :arrow: RGB jednak wymaga ono ustawienia parametrów sygnału programem np. Powerstrip i niekoniecznie musi się to udać .
Wejście COMPONENT służy do podłączenia źródeł obrazu o rozdzielczościach nawet HD . Jest to sygnał analogowy , bez zabezpieczenia HDCP . Niektórym bardziej podoba się obraz po kablu COMPONENT niż HDMI .
klarus napisał:
... Można jeszcze prościej. Urządzenie które konwertuje VGA na AV

http://www.maplin.co.uk/pc-to-tv-box-223833 ...

Po co kupować oddzielne urządzenie , jeśli w laptopie jest wyjście S-VIDEO :?:
Powrót do góry
   
EMdoWU
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 163
Miasto: Łódź

Post#25 Post autora tematu 15 Lut 2011 14:50   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


ok czyli z tego co napisałeś mam kupić taki babel s-video
Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!

Dodano po 1 [minuty]:

i podłączyc go do tej przejściówki euro pod tv?

Dodano po 2 [minuty]:

Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!
Powrót do góry
   
leonov
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 2655
Miasto: Rybnik

Post#26 16 Lut 2011 06:52pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Można tak ale prościej bez przejściówek np. Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Lut 2011 06:52pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
SP8JZ
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Kwi 2008
Posty: 2160

Post#27 16 Lut 2011 07:04   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


W końcu ktoś coś z z sensem napisał.
Panowie moderatorzy darujcie te ostrzeżenia nie ma się na co obrażać.
Kolega autor tematu to leń śmierdzący, któremu nie chce się poczytać instrukcji obsługi urządzenia.
Powrót do góry
   
AxelNext
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3751

Post#28 16 Lut 2011 15:09   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


czochro napisał:
Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!
Zdjęcie ma sens jeśli jest z opisem autora http://myhometheater.homestead.com/vgacable.html
Powrót do góry
   
Hucul
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 4827
Miasto: Hanower, Bydgoszcz, Brzoza

Post#29 16 Lut 2011 15:42   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


axelakis napisał:
... Zdjęcie ma sens jeśli jest z opisem autora ...

W opisywanym w tym temacie przypadku nie zadziała , gdyby kolega czochro przeczytał i zrozumiał opis przy schemacie , to pewnie by go tu nie zamieścił .
Powrót do góry
   
czochro
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 19 Cze 2004
Posty: 328
Miasto: Brzeg

Post#30 16 Lut 2011 15:48   

Re: Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!


Witam.
Tak tak! - już zostałem ukarany - temat bardzo poważny potraktowałem zbyt lekko - też zmylił mnie ten opis - może w niektórych komputerach czy podobnych urządzeniach jest takie wyjście SVGA z możliwością ustawienia odpowiedniej częstotliwości półobrazów zgodnych z systemem Pal - przepraszam Wszystkich.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Hardware -> Jak podłączyć laptopa do plazmy? mówią że się nie da!
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
dysk z laptopa jak podłączyć do usb? jak się nazywa ta przejściówka zdj. ? (6)
PC do TV czyli VGA + RCA. Czy da się podłączyć laptopa? Jak? (5)
Dell D630 - Jak podłączyć do plazmy bez VGA i HDMI? (15)
Bateria do laptopa. Nie mam ładowarki. Jak podłączyć baterię? (4)
CD do laptopa. Jak podłączyć CD-ROM do starego laptopa? (3)
podlaczenie laptopa do plazmy (1)
Czy da się podłączyć pod laptopa? (6)
Jak podłączyć laptopa do TV (6)
Wyświetlacz z laptopa. Czy da się wykorzystać i podłączyć do PC-ta? (1)
Jak sprawdzić laptopa bez ramu? Oj chyba się nie da :P (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.1 seconds

elektroda.pl temat RSS