| Author |
Roburr Poziom 18

|
19 Oct 2004 22:56 czy zawsze nalezy stosowac filtr cyfrowy przed DAC? |
|
|
|
Chcę połaczyć DIR1703 z AD1851 ale nie ma on filtru cyfrowego wewnątrz swej struktury. Czy brak filtra cyfrowego przed DAC nagatywnie wpłynie na jakość dzwięku. Drugim przetwornikiem który mnie interesuje jest AD1853(ten jest już z filtrem) jednak jest on doś zawiły w sterowaniu i nie wiem czy dałbym sobie z nim radę. Czy ktoś ma doświadczenie w pracy z tymi przetwornikami? Czy jest sens stosowanie przetwornika 24bitowego który bedzie przetwarzał tylko próbki 16bitowe pochodzące ze zwykłego CD? Prosze o poradę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Xitami Poziom 21

|
19 Oct 2004 23:56 czy zawsze nalezy stosowac filtr cyfrowy przed DAC? |
|
|
|
chodzi tu o filtrację, owszem ale już analogową za przetwornikiem, ad1851 jest przetwornikiem 16 bitowym, a ad1853 24 bitowym, a analogowy filtr za przetwornikiem musi "wygładziś" schody które pojawią się na wyjściu, o ile one będą mniejsze w przypadku przetwornika 24 bitowego? zapewniam wielokrotnie.
konkluzja: pewnie że warto, zresztą teraz robi się to chyba już tylko w ten sposób.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kuba_eM Poziom 18

|
20 Oct 2004 08:55 Re: czy zawsze nalezy stosowac filtr cyfrowy przed DAC? |
|
|
|
Heja!
Zawsze musisz stosować zewnętrzny filtr cyfrowy, gdy nie jest on wbudowany w przetwornik. Przykład masz przeważnie w nocie aplikacyjnej przetwornika.
AD1853 to fajny układzik, stosowany w wielu "sprzętach". Ludzie o dobrym słuchu piszą, że AD1853 ma dźwięk super.
Pozdrawiam,
Kuba
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Oct 2004 08:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Roburr Poziom 18

|
20 Oct 2004 09:10 Re: czy zawsze nalezy stosowac filtr cyfrowy przed DAC? |
|
|
|
Rozumiem, czyli nawet gdybym chciał zastosować TDA1541 to i tak bede musiał stosować zewnętrzny filtr cyfrowy prawda? Też słyszałem ze AD1853 jest świetny. Mam tylko dylemat co zrobić z końcówką MCLK. Rozumien że:L/RCLK BCLK SDATA służa do przesłania zakodowanych próbek dzwieku do przetwornika, tak jak mam to miejsce w każdym DAC. Jaki natomiast przebieg mam podać na wejście MCLK? Niby jest tam podana jakaś tabelka ale nie mam tam częstotliwości 44,1kHz z jaką próbkowany jest dzwięk zapisywany na płytę CD :(. Co czynić?
|
|
| Back to top |
|
 |
Xitami Poziom 21

|
20 Oct 2004 13:23 czy zawsze nalezy stosowac filtr cyfrowy przed DAC? |
|
|
|
Powiedzcie coś bliżej o "zewnętrznym filtrze cyfrowym"
zobacz:
http://www.analog.com/en/prod/0%2C2877%2CAD1853%2C00.html i tam po prawej u góry jest: Design Tools AD1853 Evaluation Tools (EVAL-AD1853EB)
mclk podają jako równanie logiczne, w tym układzie zrobili to na PALu
MCLK = /EXT*EX_MCLK + EXT*MCK
|
|
| Back to top |
|
 |
Kuba_eM Poziom 18

|
20 Oct 2004 14:09 Re: czy zawsze nalezy stosowac filtr cyfrowy przed DAC? |
|
|
|
Heja!
:arrow: Robuur
Dla MCLK = 44.1kHz ustawienia są takie same jak dla 48kHz (wejścia INT4x i INT2x do masy). Na wejście to podajesz sygnał z nóżki 19 odbiornika CS8414 (przykładowo).
Dla TDA1541 nie musisz dawać filtru, przykładowy schemat "Non-oversampling DAC" masz tu:
http://www.fortunecity.com/rivendell/xentar/1179/projects/adagio/Adagio.html
:arrow: xitami
Filtr cyfrowy ma za zadanie skutecznie wytłumić sygnały leżące powyżej połowy częstotliwości próbkowania (robi jeszcze dużo innych rzeczy od których zależy poprawna praca przetwornika, ale to co opisałem jest najważniejsze). Ponieważ filtr taki musi mieć bardzo dużą stromość zboczy, to robi się go na procesorze sygnałowym - np. tłumienie poza pasmem 115dB. Od kilku lat producenci umieszczają go w tej samej kostce co przetwornik (Burr Brown / TI zrobił nawet z filtrem HDCD2), słynne PCM1704 musiały korzystać z filtru cyfrowego zewnętrznego.
Załączam przykładowy schamat DACa z wykorzystaniem AD1853.
Pozdrawiam,
Kuba
| Filename: |
dac_schem_AD1853.pdf |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
87.96 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Oct 2004 14:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Xitami Poziom 21

|
20 Oct 2004 14:51 czy zawsze nalezy stosowac filtr cyfrowy przed DAC? |
|
|
|
Kuba.
Prawdą jest to co opisałeś, ale robi się to na etapie przetwarzania A/D, a tu rozmawiamy o konwersji D/A. Robuur ma cyfrowy sygnał z CD (44.1 kHz) przepraszam co tu można cyfrowo filtrować?
|
|
| Back to top |
|
 |
Kuba_eM Poziom 18

|
20 Oct 2004 15:40 Re: czy zawsze nalezy stosowac filtr cyfrowy przed DAC? |
|
|
|
Heja!
To trzeba robić przy przetwarzaniu C/A. Popatrz ma aplikacje kompletnych torów przetworników do sprzętu audio. Główne elementy to: odbiornik sygnału cyfrowego, potem jest filtr cyfrowy i następnie przetwornik. Tak jak pisałem wyżej, w większosci nowych przetworników C/A audio, filtr cyfrowy jest w scalaku przetwornika - np. w AD1853. Wtedy nie trzeba stosować zewnętrznych filtrów cyfrowych np. DF1704 Burr-Browna, no chyba, że ktoś zapragnie HDCD. Taki najprostrzy układ przetwornika audio to 2 główne scalaki: odbiornik (najczęściej Crystal/Cirrus Logic np. CS8414) i scalony filtr z przetwornikiem C/A, i układy dodatkowe: zegar (też nie zawsze), stabilizatory, może procek do sterowania i wizualizacji.
W tej chwili znalezienie schematu ciekawego przetwornika audio to pestka. Ktoś nie ma - sciąga z sieci. Są setki przykładów, konstrukcji. Są nawet ambitniejsze z konwerterami częstotliwości próbkowania (np. na SRC4192). Najgorzej jest z dostepnością kości... Sample się właściwie skończyły, a ceny kostek są straszne.
Pozdrawiam,
Kuba
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Es. Poziom 25

|
20 Oct 2004 17:38 Re: czy zawsze nalezy stosowac filtr cyfrowy przed DAC? |
|
|
|
To jest tak: Dawniejsze przetworniki działały na zasadzie przełączania drabinki R-2R co wymagało procesu dopieszczania laserem dla uzyskania liniowości przetwarzania. Potem ktoś wpadł na pomysł przetworników delta-sigma nie wymagajacych upierdliwego dopieszczania rozbudowanych drabinek rezystorowych. Filtry cyfrowe przed przetwornikiem stosowano dla uproszczenia filtru dolnoprzepustowego za przetwornikiem D/A (który i tak musi być). Jeżeli nie ma filtru cyfrowego to filtr analogowy musi być rozbudowany. Powstają problemy z ilością elementów, doborem identycznych elementów w obu kanałach (zwykle stosuje je się w urządzeniach stereo lub więcej kanałowych). Im więcej kanałów tym więcej problemów. Puryści słuchowi wymagają żeby oba kanały były współbieżne amplitudowo i fazowo co wymaga męczącego dobierania elementów i odpowiednich charakterystyk filtrów wyjściowych. Dodatkowo filtry wielostopniowe zawierają wiele wzmacniaczy co powoduje zwiększenie szumów, zniekształceń i innych niemiłych audiofilom zjawisk.
Zastosowany filtr (były to YM3434 Yamahy albo SM5813AP firmy NPC oba trudnodostępne) powodował zwielokrotnienie (zwykle 8 krotne) częstotliwości próbkowania przez wstawienie 7 zer pomiędzy kolejne próbki i wstępne filtrowanie tak powstałego ciągu w filtrze dolnoprzepustowym typu FIR. Ponieważ do przetwornika próbki z filtru wychodziły z częstotliwością 8*Fs więc wystarczał prosty filtr RC lun RLC do wycinania pasma akustycznego z pasma sygnału wyjściowego przetwornika. Zwykle te filtry były ustawione sporo wyżej niż 20 kHz tak, że rzeczywistą charakterystykę toru kształtował filtr cyfrowy.
W przetwornikach delta-sigma ze względu na użycie małej ilości bitów i posługiwanie się przyrostami pomiędzy kolejnymi próbkami używa się częstotliwości będących wielokrotnością częstotliwości próbkowania.
W przetworniku AD1853 użyto prawdopodobnie interpolatora liniowego do ośmiokrotnego zwiększenia ilości próbek i zmniejszenia przyrostów pomiędzy nimi i dopiero tym sygnałem nakarmiono modulator delta-sigma. Podwyższenie częstotliwości próbkowania pozwala na zastosowanie prostego filtru niskiego rzędu na wyjściu przetwornika.
Co do sensu użycia przetwornika 24 bitowego w miejsce 16 bitowego:
Jest sens, to nowsze konstrukcje, łatwiej dostępne, tańsze, otwarte na przyszłość, obsługują wyższe częstotliwości próbkowania i wszystkie formaty danych wejściowych.