Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Błąd B2799 Toyota Rav4 2.0 d4d


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący -> Błąd B2799 Toyota Rav4 2.0 d4d
Autor
Wiadomość
Łukaszxx
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 20
Miasto: Małe

Post#1 Post autora tematu 04 Lut 2011 20:28   

Błąd B2799 Toyota Rav4 2.0 d4d


Witam.
Mam problem z odpaleniem Toyoty Rav 4 d4d po lekkim uszkodzeniu wyświetla błąd B2799 auto zachowuje się jakby nie działał immobilizer i nie odpala łapie ale dalej nic ... Czy może ktoś wie o co chodzi?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lut 2011 20:28   





Powrót do góry
   
among
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 1368

Post#2 04 Lut 2011 21:06   

Re: Błąd B2799 toyota Rav4 2.0 d4d


B2799 Elektr.blokada odj. - Przerwa/zwarcie.
Powrót do góry
   
Łukaszxx
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 20
Miasto: Małe

Post#3 Post autora tematu 04 Lut 2011 21:20   

Re: Błąd B2799 toyota Rav4 2.0 d4d


a coś wiecej mogę się dowiedziec bo to skróty ja niejestem elektrykiem ..ktoś kto to robił i próbował sprawdzić błędy Lanchem to odczytał
Powrót do góry
   
among
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 1368

Post#4 04 Lut 2011 21:29   

Re: Błąd B2799 toyota Rav4 2.0 d4d


Przeczytaj to: Link

Niestety na więcej informacji zabrania regulamin:/
Powrót do góry
   
Łukaszxx
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 20
Miasto: Małe

Post#5 Post autora tematu 04 Lut 2011 21:53   

Re: Błąd B2799 toyota Rav4 2.0 d4d


niekumam nadal o co chodzi.. sorry

Dodano po 12 [minuty]:

jak rozwiązać ten błąd - usunąc blokadę ?
Powrót do góry
   
among
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 1368

Post#6 04 Lut 2011 22:04   

Re: Błąd B2799 toyota Rav4 2.0 d4d


Zastosuj się do punktu "Awaryjne wyłączenie alarmu" i podjedź do serwisu. Możliwe, że tylko się coś odłączyło lub masz gdzieś zwarcie. Bez odpowiedniego sprzętu jest za dużo "gdybania".
Powrót do góry
   
Łukaszxx
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 20
Miasto: Małe

Post#7 Post autora tematu 04 Lut 2011 22:20   

Re: Błąd B2799 toyota Rav4 2.0 d4d


ok poszukam i spróbuję.. napisze co i jak jutro - narazie dziękuję za info..
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lut 2011 22:20   





Powrót do góry
   
Łukaszxx
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 20
Miasto: Małe

Post#8 Post autora tematu 05 Lut 2011 16:06   

Re: Błąd B2799 toyota Rav4 2.0 d4d


niestety niema alarmu - jest centralny zamek z pilota ale to wszystko ani centralki ani syreny - czy może byc zablokowany sterownik przez uderzenie i blokowac coś związanego z pompą paliwa lub wtryskami ?
Powrót do góry
   
among
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 1368

Post#9 05 Lut 2011 16:50   

Re: Błąd B2799 toyota Rav4 2.0 d4d


Sprawdź przekaźnik od pompy i posprawdzaj masy,a tak po za tym w jakich okolicznościach doszło do tej usterki, jakaś stłuczka?
Powrót do góry
   
Łukaszxx
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 20
Miasto: Małe

Post#10 Post autora tematu 05 Lut 2011 20:42   

Re: Błąd B2799 toyota Rav4 2.0 d4d


auto jest po wypadku , mialo wystrzał poduszek ale dostalo lekko a na podłużnicy są czujniki dlatego odpaliło je.. z trego co sprawdizlem na pompowtryskach pojawia sie impuls na sekundę i zanika potem go niema, teraz zachowuje sie tak jakby byl aktywny imo ale kontrolka gaśnie po włożeniu kluczyka.. łapie na sekunde i gasnie i tak jakby traci ciśnienie..

Dodano po 1 [minuty]:

toyota ta jest z 03 r 2.0 d4d błąd ktory pojawia sie to B2799 i wydaje mi sie ze on tam coś blokuje albo sterownik niepuszcza czegoś na pomę lub własnie wtryski
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Lut 2011 20:42   





Powrót do góry
   
michal29_04
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Sty 2011
Posty: 34
Miasto: Radzyń Podlaski

Post#11 05 Lut 2011 20:54   

Re: Błąd B2799 toyota Rav4 2.0 d4d


"teraz zachowuje sie tak jakby byl aktywny imo" tzn jak?? odpala na sekunde dwie i gasnie??
z Twojego kodu bledu wynika ze mas zproblem z jakims elementem zawieszenia "B" tzn body (ang)- zawieszenie
Moderowano przez robokop:
Kolega się douczy jeszcze troszkę, b bzdury pisze.

Powrót do góry
   
Łukaszxx
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 20
Miasto: Małe

Post#12 Post autora tematu 05 Lut 2011 21:17   

Re: Błąd B2799 toyota Rav4 2.0 d4d


gdybys dobrze sprawdził wiedziałbys co oznacza ten błąd ..

Dodano po 2 [minuty]:

Engine Immobiliser System Malfunction dokłąde tłumaczenie tego błędu kolego..
Powrót do góry
   
among
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 1368

Post#13 05 Lut 2011 21:28   

Re: Błąd B2799 toyota Rav4 2.0 d4d


Spróbuj tak jak na załączonym obrazku: Link

Jeżeli coś będzie nie jasne to wrzucaj do translatora lub pytaj.


Nie słuchaj bajek o zawieszeniu itp.
Powrót do góry
   
Łukaszxx
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 20
Miasto: Małe

Post#14 Post autora tematu 05 Lut 2011 22:02   

Re: Błąd B2799 toyota Rav4 2.0 d4d


ok bardzo Panu dziękuję za informację spróbuję i odezwę sie.. w razie czego mam typ sterownika i jego dane
Powrót do góry
   
Łukaszxx
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 20
Miasto: Małe

Post#15 Post autora tematu 15 Lut 2011 10:40   

Re: Błąd B2799 toyota Rav4 2.0 d4d


po wstępnych diagnozach błąd ten wyskakuje jak dłużej kręci się rozrusznikiem a auto nieodpala.. powodem nieodpalenia prawdopodobnie jest brak ciśnienia.. auto pojechało do mechanika czekam na diagnozę
Powrót do góry
   
Łukaszxx
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 20
Miasto: Małe

Post#16 Post autora tematu 01 Mar 2011 20:38   

Re: Błąd B2799 Toyota Rav4 2.0 d4d


mam juz diagnozę... auto po uszkodzeniu wchodzi w tryb blokady imobilaizera między komputerem a silnikiem .. dlatego silnik nieodpalał .. a imo niepozwalalo nawet na otwarcie przepustnicy..zmienilem komputer z kpl. imobilizerem i kluczykiem .. odpalone.. dziękuję za porady..
Powrót do góry
   
łukasz 1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 138
Miasto: poznan

Post#17 21 Mar 2011 22:48   

Re: Błąd B2799 Toyota Rav4 2.0 d4d


nie trzeba było nic wymieniac tylko zparowac komputer z immo w serwisie zrobili by to za 250z i po sprawie robiłem wiele razy
Powrót do góry
   
Łukaszxx
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 20
Miasto: Małe

Post#18 Post autora tematu 22 Mar 2011 08:17   

Re: Błąd B2799 Toyota Rav4 2.0 d4d


Ma Pan rację szkoda tylko ze taką informację dostałem po zdiagnozowaniu usterki..
Powrót do góry
   
miroslawkozielsk
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 10 Maj 2009
Posty: 3
Miasto: Rumia

Post#19 31 Gru 2011 15:52   

Re: Błąd B2799 Toyota Rav4 2.0 d4d


Witam
Mam podobny problem z Rav4 2005r 2,0 D4D model CLA21.
Po wymianie alternatora auto przestało odpalać. Dioda immo nie świeci, rozrusznik kręci, ale silnik nie odpala. Diagnoza wskazuje błąd B2799 - czyli komunikacja z immobilajzerem. Powyżej piszecie, że wystarczy sparować ponownie immo z komputerem silnika? jak to zrobić? Albo w którym ASO to potrafili naprawić?
Z góry dzięki za odpowieź
Powrót do góry
   
łukasz 1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 138
Miasto: poznan

Post#20 01 Sty 2012 18:45   

Re: Błąd B2799 Toyota Rav4 2.0 d4d


Kazde ASO to potrafi zrobic
Powrót do góry
   
miroslawkozielsk
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 10 Maj 2009
Posty: 3
Miasto: Rumia

Post#21 01 Sty 2012 18:57   

Re: Błąd B2799 Toyota Rav4 2.0 d4d


Dziękuje za odzew. Niestety w mojej okolicy sobie nie radzą - straszą wymianą kompletu kluczyków, centralki immo i komputera silnika - droga impreza. Niby immo nie widzi oryginalnych kluczyków i nie można ich wkodować... może nie znają procedury kodowania. Jeśli taka jest podajcie ją lub po prostu proszę o namiary do ASO gdzie wiedzą jak to zrobić.
Z góry dziękuję.
Powrót do góry
   
Łukaszxx
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 20
Miasto: Małe

Post#22 Post autora tematu 03 Sty 2012 09:32   

Re: Błąd B2799 Toyota Rav4 2.0 d4d


Witam
Jeśli masz w okolicy dobrego elektryka podjedz do niego i poproś o zgranie immo z kompem wtedy powinno zadziałać , jeśli nie to najbliższy serwis toyoty niestety - koszt ok 500zł
Dryga opcja jeśli jesteś pewien że należy wymienić to bo immo nie komunikuje się z komputerem co powoduje brak odpalania auta - kup kpl immo kompa i kluczy ze stacyjką i sam wymień - powinno chodzić ..
Powrót do góry
   
miroslawkozielsk
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 10 Maj 2009
Posty: 3
Miasto: Rumia

Post#23 03 Sty 2012 12:18   

Re: Błąd B2799 Toyota Rav4 2.0 d4d


Pomogła wymiana samego komputera immobilaizera - trzeba było kupić nowy "czysty", w ASO elegancko to wprogramowali. Klucze i komp. silnika zostały stare - to była jedyna i najtańsza opcja.
Pozdrawiam i dzięki.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Sty 2012 12:18   





Powrót do góry
   
łukasz 1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 138
Miasto: poznan

Post#24 08 Sty 2012 14:49   

Re: Błąd B2799 Toyota Rav4 2.0 d4d


naciagneli cie nie wiem jakie to aso jak bediesz zapytaj sie o parowanie immo z komputerem silnika
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący -> Błąd B2799 Toyota Rav4 2.0 d4d
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.355 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony