| Author |
JaOleksy Poziom 2

|
07 Feb 2011 10:08 co w domu jednorodzinnym |
|
|
|
Dwaj moi koledzy mają system co z wbudowaną pompą cyrkulacyjną, ale te pompy nie działają już od niepamiętnych czasów.
Spotkałem "specjalistę', który przekonuje mnie, że uruchomienie pompy cyrkulacyjnej (wspomaganie obiegu naturalnego) da do 20% oszczędności gazu.
Nie mogę tego zrozumieć - przyspieszenie cyrkulacji wody grzewczej przyspiesza oddawanie ciepła (zwiększa ogrzewanie), ale większy wydatek ciepła wymaga większego ogrzewania. Skąd tu może być oszczędność?
Dodam - jeden z moich kolegów ma piec pracujący cyklicznie (sterowany temperaturą), ale drugi ma piec pracujący w systemie ciągłym, dosyć stary (temperaturę reguluje się wielkością płomienia)
Jestem przekonany, że w obu przypadkach jestem w stanie uruchomić stojące u nich pompy.
Z góry dzięki za info
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Feb 2011 10:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ja-kenaj Poziom 20

|
07 Feb 2011 10:24 Re: co w domu jednorodzinnym |
|
|
|
Uruchomienie pompy spowoduje równomierne rozprowadzenie ciepła w zainstalowanych grzejnikach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Feb 2011 10:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Plumpi Poziom 22

|
07 Feb 2011 10:31 Re: co w domu jednorodzinnym |
|
|
|
Żeby obieg grawitacyjny mógł działać to tempeatura wody w obiegu musi być wyższa.
Obieg grawitacyjny to takze powolny przepływ wody w rurach i długi czas przebywania gorącej wody w grzejnikach. Z tego powodu grzejniki nie grzeją równomiernie cała swoją powierzchnią, lecz są gorące u góry i zimne u dołu.
Z tego powodu spada także wydajność grzewcza grzejników, a to z kolei pociąga za sobą konieczność jeszcze większego podniesienia temperatury wody w obiegu.
Wyższa temperatura wody w obiegu to wyższa temperatura spalin, a zatem i większa strata ciepła.
Jżeli jeszcze rury grzewcze biegną w ścianach lub w pomieszczeniach, których nie chcemy ogrzewać to ze względu na wyższą temperaturę wody oraz wolniejszy przepływ to tu powstają większe straty energii.
Czy to będzie 10 czy 20 zy też więcej % to zależy od instalacji i budynku.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Feb 2011 10:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
JaOleksy Poziom 2

|
07 Feb 2011 11:47 Re: co w domu jednorodzinnym |
|
|
|
Dzięki kolegom,
Czyli nie wiadomo o ile będzie lepiej, ale powinno być lepiej - uruchomię im te pompki (ja mam stary piec, ciśnieniowy, Termetu - 14 lat). Od nowości nie robiłem przeglądu, pewnie pompka też mi się wkrótce zapcha, muszę wezwać specjalistę latem (sam chyba nie zrobię?)
pozdrawiam
jo
|
|
| Back to top |
|
 |