FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

C.O. w domu jednorodzinnym - pompa cyrkulacyjna.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> C.O. w domu jednorodzinnym - pompa cyrkulacyjna.
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 07 Feb 2011 10:08   

co w domu jednorodzinnym

Dwaj moi koledzy mają system co z wbudowaną pompą cyrkulacyjną, ale te pompy nie działają już od niepamiętnych czasów.
Spotkałem "specjalistę', który przekonuje mnie, że uruchomienie pompy cyrkulacyjnej (wspomaganie obiegu naturalnego) da do 20% oszczędności gazu.
Nie mogę tego zrozumieć - przyspieszenie cyrkulacji wody grzewczej przyspiesza oddawanie ciepła (zwiększa ogrzewanie), ale większy wydatek ciepła wymaga większego ogrzewania. Skąd tu może być oszczędność?
Dodam - jeden z moich kolegów ma piec pracujący cyklicznie (sterowany temperaturą), ale drugi ma piec pracujący w systemie ciągłym, dosyć stary (temperaturę reguluje się wielkością płomienia)
Jestem przekonany, że w obu przypadkach jestem w stanie uruchomić stojące u nich pompy.
Z góry dzięki za info
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 07 Feb 2011 10:08   

Back to top

ja-kenaj
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 07 Feb 2011 10:24   

Re: co w domu jednorodzinnym

Uruchomienie pompy spowoduje równomierne rozprowadzenie ciepła w zainstalowanych grzejnikach.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Feb 2011 10:24   

Back to top

Plumpi
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 07 Feb 2011 10:31   

Żeby obieg grawitacyjny mógł działać to tempeatura wody w obiegu musi być wyższa.
Obieg grawitacyjny to takze powolny przepływ wody w rurach i długi czas przebywania gorącej wody w grzejnikach. Z tego powodu grzejniki nie grzeją równomiernie cała swoją powierzchnią, lecz są gorące u góry i zimne u dołu.
Z tego powodu spada także wydajność grzewcza grzejników, a to z kolei pociąga za sobą konieczność jeszcze większego podniesienia temperatury wody w obiegu.
Wyższa temperatura wody w obiegu to wyższa temperatura spalin, a zatem i większa strata ciepła.
Jżeli jeszcze rury grzewcze biegną w ścianach lub w pomieszczeniach, których nie chcemy ogrzewać to ze względu na wyższą temperaturę wody oraz wolniejszy przepływ to tu powstają większe straty energii.

Czy to będzie 10 czy 20 zy też więcej % to zależy od instalacji i budynku.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Feb 2011 10:31   

Back to top

JaOleksy
Poziom 2
Poziom 2

Post#4 Post from the author of the topic 07 Feb 2011 11:47   

Dzięki kolegom,
Czyli nie wiadomo o ile będzie lepiej, ale powinno być lepiej - uruchomię im te pompki (ja mam stary piec, ciśnieniowy, Termetu - 14 lat). Od nowości nie robiłem przeglądu, pewnie pompka też mi się wkrótce zapcha, muszę wezwać specjalistę latem (sam chyba nie zrobię?)
pozdrawiam
jo
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> C.O. w domu jednorodzinnym - pompa cyrkulacyjna.
Page 1 of 1
Similar topics
Pompa cyrkulacyjna Omnigena OMT 25-40 kondensator pracy (2)
Pompa cyrkulacyjna. Pracuje cały czas. (6)
Pompa GRUNDFOS UPS 25-40 jako cyrkulacyjna do CW? (1)
Pompa cyrkulacyjna w piecu Junkers (1)
Naczynie wzbiorcze a pompa cyrkulacyjna. (14)
Mora 670-pompa cyrkulacyjna (2)
Sterownik Komfort - pompa cyrkulacyjna (1)
Vaillant - pompa cyrkulacyjna (3)
Pralka AEG Oko Lavamat 72630 - pompa cyrkulacyjna (2)
Regulator Danfoss ECL Comfort, pompa cyrkulacyjna CWU. (2)

Page generation time: 0.126 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed