| Author |
manius Poziom 5

|
20 Oct 2004 23:05 Przyśpieszenie Win`98 |
|
|
|
Problem polega na tym, że po zainstalowaniu systemu Windows 98 komputer po pewnym czasie zaczyna zwalniać. Szczególnie jest to uciążliwe na wolniejszych komputerach i daje się bardzo we znaki przy pracy z internetem (np. Neostrada). Co można zrobić oporócz usunięcia starych plików z rejestru systemu aby przyśpieszyć windowsa oraz internet? Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
medicb Poziom 21

|
20 Oct 2004 23:10 Re: Przyśpieszenie Win`98 |
|
|
|
Ja na przykład zawsze po instalacji usówam plik o nazwie "systray" choć nie wiem do czego służy i jeżeli jest zainstalowany pakiet office to także plik "osa". Pomaga :D a z netem to nie wiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Masster Poziom 22

Joined: 24 Mar 2002 Posts: 1906 Location: Ostróda / Szczecin
|
20 Oct 2004 23:23 Re: Przyśpieszenie Win`98 |
|
|
|
Ja na codzień do internetu używam P-166 32 Mb RAMu a windowsa utrzymuję w formie poprzez Win Doctora z pakietu Norton Utilities oraz przez instalowanie wszystkich dostępnych łatek z Windows Update niedługo minie rok od instalacji systemu a nadal mi działa jak nowy. Oczywiście nie można też zapomnieć o skanowaniu systemu programem typu AdAware i oczywiście raz na jakiś czas antywirem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Robert B Poziom 24

|
20 Oct 2004 23:51 Przyśpieszenie Win`98 |
|
|
|
:arrow: medicb
Systray > Zasobnik Systemowy czyli to miejsce w prawym dolnym rogu pulpitu gdzie masz zegarek.
Osa > plik wczytujący składniki Office - po wyłączeniu Windows startuje szybciej ale Office wolniej.
Faktycznie nie masz pojęcia do czego to służy.
:arrow: manius
Napisz więcej o konfiguracji swojego komputera (antywirus, firewall, programy w tle itp) bo podałeś za mało informacji żeby cokolwiek wywnioskować.
Najpierw poczytaj tu:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic144641.html
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Oct 2004 23:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dumle17 Poziom 11

|
20 Oct 2004 23:51 Re: Przyśpieszenie Win`98 |
|
|
|
Witam!
Mam ten sam problem z Windowsem 98 po zainstalowaniu. Ja po instalacji robię tak, że wszystkie dyski włącznie z CD-ROM-em ustawiam na tryb DMA. Dla głównego kontrolera dysków ustawiona opcja to "obydwa kanały IDE włączone" (nie wiem czy ta opcja u ciebie jest, u mnie ona jest i dlatego ją podaję :))
We właściwości systemu -> wydajność -> system plików -> dysk twardy -> rola tego systemu ustawić opcję "serwer sieciowy", na zakładce stacja dyskietek wyłączam wynajdywanie nowej stacji dyskietek, na zakładce CD-ROM -> dodatkowy rozmiar pamięci na max, optymalizuj dla: poczwórnej prędkości lub szybszy, wyłączenie opcji buforowanie zapisu w zakładce dysk wymienny.
We właściwości systemu -> wydajność -> grafika -> przyspieszanie systemowe - max.
We właściwości systemu -> wydajność -> pamięć wirtualna - 3x pamięć rzeczywista w obydwu opcjach.
Wyłączenie Active Desktop - zżera najwięcej pamięci.
Defragmentacja dysków (polecam norton speed disk - jak dla mnie najlepszy) co dwa tygodnie.
Defragmentacja, i czyszczenie rejestru co dwa-trzy tygodnie (jv 16 Power Tools - całkiem spoko program).
Czyszczenie dysku co tydzień, jeżeli dość często są wykonywane jakieś instalacje programów, lub co miesiąc jeżeli mniej (SuperCleaner).
Autostart: uruchom program msconfig.exe, potem przejdź na zakładkę Autostart i odznacz opcję... no właśnie to zależy co uruchamiasz, podaj co tam masz, to ci napiszę co masz odznaczyć. I to tyle. Myślę, że chociaż trochę pomogłem :P Jak coś sobie przypomnę to dam znać :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Oct 2004 23:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Deepone Poziom 18

|
21 Oct 2004 00:10 Re: Przyśpieszenie Win`98 |
|
|
|
Zwalniać w necie będzie, strony są coraz bardziej zaawansowane a przeglądarki wymagają coraz więcej. Na stronach coraz więcej pojawia się wstawek Flash jako reklamy itp dla wolniejszych maszyn to jest bardzo obciążające procesor zadanie przetwarzać taką ilość danych.
|
|
| Back to top |
|
 |
manius Poziom 5

|
21 Oct 2004 00:28 Re: Przyśpieszenie Win`98 |
|
|
|
Na życzenie opisuje "flaczki" kompa: Proc Intel 433MHz, 128Mb RAM, 3xHDD, 1xCD, TNT2 32Mb, dzwięk CMI8783, system win`98. Programy podczas normalnej pracy: Zonealarm, AVG antywirus, Neostrada, GG, stery od tnt i dzwięku. To wszystko. Komp chodzi przez pierwszy miesiąc a potem szaleje. Czyszczę rejestry, defragmentuję, sprawdzam wiry i nic nie daje efektu. Ostatnio czesto używam gosta bo to najlepsze wyjście na chwilę obecną. Mam też pytanie: Czasami używam programów do ściągania plików takich jak np eMule - czy mogą być przyczyną spowolnień kompa? (nie chodzi o moment ich działania tylko po fakcie) Pozdro.
|
|
| Back to top |
|
 |
Deepone Poziom 18

|
21 Oct 2004 00:58 Re: Przyśpieszenie Win`98 |
|
|
|
To sprzęcik niezły. Jeśli chodzi o moment po fakcie to raczej nie, choć struktura plików fat jest taka iż ogólnie wolniejsza praca jest normalna. Próbowałeś defragmentować dysk?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Oct 2004 00:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Robert B Poziom 24

|
21 Oct 2004 02:04 Przyśpieszenie Win`98 |
|
|
|
Ściągnij program Starter np stąd:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=546829#546829
a przekonasz się że programów chodzących w tle jest dużo więcej niż Ci się wydaje.
Zrób nim raport lub zrzut z Autostartu i Procesów (włącz opcje "Tylko dla Eksperta") to zobaczymy co tak muli. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
medicb Poziom 21

|
21 Oct 2004 10:53 Re: Przyśpieszenie Win`98 |
|
|
|
Oto dwa zrzuty z ekranu:
:D
| Filename: |
komp2.jpg |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
196.02 KB |
| Punkty: |
0.00 |
komp1.jpg |
 Download |
|
130.83 KB |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
dumle17 Poziom 11

|
21 Oct 2004 11:18 Re: Przyśpieszenie Win`98 |
|
|
|
Witam!
Ja bym polecał usunięcie wpisu autoclk.exe, chociaż może to być program do obsługi karty graficznej. Wpis Webcheck też polecam usunąć. Nie wiem jak z tymi dwoma wpisami ze ścieżką do Wanadoo. Jeżeli nic takiego nie instalowałeś to też polecam usunąć.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kolobos Poziom 26

|
21 Oct 2004 17:00 Przyśpieszenie Win`98 |
|
|
|
:arrow: dumle17
autoclk
Autoclik is a Windows utility that eliminates the need for clicking. This program allows you to perform all mouse activity with absolutely No clicking. This program could be beneficial for anyone who suffers from repetitive strain injury (eg. Carpal Tunnel Syndrome) or anyone who has difficulty using their hands. Autoclik supports both left and right mouse buttons. Six different button configurations are allowed. Two Different modes of operation are supported. Preferences can be set such as dwell times and menu location. The Control Menu is used as an entry point for all options. It is our recommendation to practice autoclik on solitaire. The program may seem awkward at first, but with some practice it becomes a very useful utility."
|
|
| Back to top |
|
 |
dumle17 Poziom 11

|
21 Oct 2004 20:04 Re: Przyśpieszenie Win`98 |
|
|
|
Spoko Kolobos, sugerowałem się samą nazwą, czyli dla mnie autoclk, to jest coś podobnego do auto clock, czyli automatyczne ustawienie zegara :D. Cóż, pomyliłem się :P
|
|
| Back to top |
|
 |
manius Poziom 5

|
22 Oct 2004 02:04 Re: Przyśpieszenie Win`98 |
|
|
|
Sprawa uległa poprawie gdy dziś na swojej poczcie odstałem maila powiadamiającego mnie, że nie udało się wysłać maila do Pani x??? Którego nie wysyłałem ... !!!??? Ciekawe ... ? Przyjżałem się dokładniej systemowi. Emule pracował, ludzie pobierali ode mnie dwa pliki - w tym nikt nie pobierał ode mnie plików mp3. Udostępniłem napęd CD i zasadziłem płytę tylko z mp3-kami. Dalej nikt nie pobierał ode mnie plików mp3, tylko jakieś dwa programy. Napęd ruszył i jakaś "łajza" ciągnęła na lewo muzykę!!! Użyłem więc mks_vir i proszę, proszę - dwa trojany na początek. AVG tego nie widziało! Komp chodzi szybciej ale dalej to jeszcze nie to. Ponawiam pytanie :D co zrobić aby komp chodził sprawniej przez długi czas? Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Robert B Poziom 24

|
22 Oct 2004 03:16 Przyśpieszenie Win`98 |
|
|
|
Na pewno wywal Wanadoo, autoclk i dslmon - jak widać masz Neostradę, więc najlepiej odinstaluj całą tę żabojadzką aplikację i zrób połączenie "na piechotę" (numer telefonu - wpisz: adsl). Zainteresowałbum się wpisem rnaap.exe oraz rundll.exe - co uruchamiają. Jeżeli aplikacje związane z twoją Nvidią to OK, jeżeli nie to sprawdź. Spyware i trojany (np. Windows Autoupdate) bardzo zwalniają komputer, dlatego warto dbać o aktualnego antywirusa, AdAware i robić update systemu ręcznie. CWShredder jest też jak najbardziej polecany. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
manius Poziom 5

|
29 Oct 2004 14:20 Re: Przyśpieszenie Win`98 |
|
|
|
A co koledzy powiedzą o trojaniku który znalazł sobie gdzieś "dziurkę" w systemie i jest u mnie częsty gościem. Już nawet chciałem go na herbatkę zaprosić i pogadać jak użytkownik z wirusem przez mks_vir o tym co by nie wracał ... Ale jakiś nie rozmowny i wraca. :D Co z nim zrobić?
Zamieszczam zrzut z ekranu:
wirusek.jpg |
 Download |
|
105.95 KB |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Oct 2004 14:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Robert B Poziom 24

|
29 Oct 2004 15:57 Re: Przyśpieszenie Win`98 |
|
|
|
Powinieneś się cieszyć, że wyłapał przy skanowaniu ale zmartwić, że nie wyłapał jak ten wirusek przylatywał z netu. Zwiększ czułość heurystyki.
1.83 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
dumle17 Poziom 11

|
29 Oct 2004 22:58 Przyśpieszenie Win`98 |
|
|
|
Witam!
Ja bym polecał usunięcie całego katalogu "c:\windows\Temporary Internet Files" + cały katalog temp spod poziomu DOS-a. A potem potraktować dysk jeszcze dodatkowo Spybotem - S&D.
|
|
| Back to top |
|
 |