FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

micro wieza sony PMC-212 cd nie kreci

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginners Service -> micro wieza sony PMC-212 cd nie kreci
Author
Poziom 7
Poziom 7

Post#1 Post from the author of the topic 20 Oct 2004 22:23   

Mam do naprawy odtwarzacz cd w sprzęciku sony. Poroblem polega na tym ze jak włoży sie płytkę soczewka lasera pracuje ale plytka się nie kręci . Rozebralem o ustrojstwo i doszedłem do wniosku że albo jest coś nie tak z kontrolerem czytnika (BA5930FP) albo układ sterujący tym kontrolerem nawlił. sciągnąłem sobie schematy kontrolelra BA5921fp i 31fp bo nie znalazłem innych ale jak się tak przyjrzałem to żaden z nich mi nie pasuje patrząc po podłączeniach to silniczków i cewek poruszających laser. zupełnie przez przypadek podczas próby pomiaru napięcia zwarłem styki 12 13 kontrolera i silniczek odpowiedzialny za kręcenia płytką zaczął działać ale rozkręca się także po otworzeniu klapki odtwarzacza. jeżeli ktoś mógłby mi pomuc to byłbym bardzo wdzięczny. chodzi mi chociaz o znalezienie opisu kontrolera a z resztą powinienem jakoś sobie poradzić.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Oct 2004 22:23   

Back to top

aro333
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 20 Oct 2004 23:00   

Re: micro wieza sony PMC-212 cd nie kreci

Dopuki laser sie odpowiednio nie zogniskuje a elektronika nie zobaczy plyty to nie bedzie Tobie krecic krazkiem.Ja zaczolbym na powaznie jednak od samego lasera.Wyczysc , zobacz czy wogole probuje "zaswiecic" a jak to nie pomoze to ciut mu podnies prad laserka.No ale to moze byc tez koniec lasera.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Oct 2004 23:00   

Back to top

kacha36
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 21 Oct 2004 08:51   

Witam.
Spróbuj obejrzeć soczewkę lasera przez szkło powiększające, jeśli jest porysowana lub mętna to laser do wymiany. Powinna mieć odcień błękitny.
Jest też możliwość, że masz zakurzone lustro półprzepuszczalne pod soczewką.
Poruszaj "podkówką" delikatnie i sprawdź, czy widzi płytkę CD.
Powodzenia.
Back to top

Michal_Lach
Poziom 7
Poziom 7

Post#4 Post from the author of the topic 21 Oct 2004 23:34   

no właśnie laser działa bo w lusterku skierowanym na kartke widać wiązkę. jeszcze spróbowałem jednej rzeczy a mianowicie jak włoze płytke i podczas wyszukiwania przez laser pokręce nią to czasami silnik zaskoczy i zaczyna kręcić jest to możliwe że sinik jest zaniaczyszczony? bo w takim wypadku wygląda na to że albo kontroler daje za słaby sygnał do silnika zeby go ruszyć albo sam silnik jest tak zanieczyszczony że nie może sie rozkręcić. jednak ta drugą mozliwość właściwie wyeliminowałem metodą prób ponieważ zuważyłem jeszcze jedno istotne(tak mi sie wydaje) zjawisko: jak mam wyłączone zasilanie kręce tą podstawką na której opiera sie płytka(założoną na oś silnika) i zauważyłem że wykonuje ona (czytaj kręci się dłużej ) niz jak laser wyszukuje płytkę. myśle ze to ma znaczenie ponieważ według mnie oznacza to ze jednak cos dziala i powoduje to ze silnik szybciej traci obroty! posprawdzam jeszcze troche i zobacze czy kontroler jest odpowiednio wysterowany. z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 21 Oct 2004 23:34   

Back to top

Telo
Poziom 24
Poziom 24

Post#5 22 Oct 2004 07:03   

Nie kombinuj za dużo podstaw czytnik.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginners Service -> micro wieza sony PMC-212 cd nie kreci
Page 1 of 1
Similar topics
wieza Sony RX88 (4)
wieza Sony FH-B7CD (1)
kto wie cos na temat wzmacniacza SONY TA-212 ? (2)
problem wyswietlacz SONY video SLV-212 (3)
Sony pmc-dr70l -instrukcja? -brak bassu! (1)
Szumy na aux, wieża Sony PMC-R30L. (9)
Poszukuje instrukcji do miniwieży Sony pmc-dr45l (1)
Miniwieża Sony PMC R30L - nie czyta CD. (3)
Universum dvd-dr4033 [nie czyta plyt/nie kreci plyta] (1)
DVD Korr 2218 - nie widzi płyty, nie kreci nią . (4)

Page generation time: 0.123 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed