| Author |
sj28 Poziom 15

|
20 Oct 2004 23:33 SE na EL84 czy ma sens ? |
|
|
|
Czy zbudowanie wzmacniacza stereo na bazie dwóch prostych wzmacniaczy- na pojedynczych lampach EL84- ma sens?
Trafa głośnikowe i zasilające z dwóch radioodbiorników Tatra. Ale jaki można osiągnąć efekt?
Ale nigdy nie słyszałem wzmacniacza podobnej konstrukcji. Co sądzicie o tym rozwiązaniu?
Proszę o opinię osób , które już dokonały takich prób !
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
21 Oct 2004 00:02 Re: SE na EL84 czy ma sens ? |
|
|
|
Witam
1974, szkoła, stancja. Wzmacniacz na EL84, "kartoflaki" i "smolaki" (starsi pamiętają). Dziś po wymianie tych zabytkowych kondów, wzmacniacz dalej jest sprawny, co prawda mono, ale jakie brzmienie, jakie moje podejście do zabytku.
Jestem zdania, że warto to budować, masz części, a jakość będzie zależała od wykonania, co prawda mocy mało, ale jak tanio i ile doświadczenia, co zapewne przyda Ci się przy budowie czy też naprawie współczesnych wzmacniaczy lampowych.
Powodzenia przy budowie (po skończeniu pochwal się)
:wink:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Oct 2004 00:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pejas Poziom 2

|
21 Oct 2004 02:35 Re: SE na EL84 czy ma sens ? |
|
|
|
Witam. Jasne, że ma sens!!!! To przecież istota t.zw. monobloków!!!
EL84 pracowały w takich radiach zawsze w klasie A, a to dzisiaj w srodowisku audiofilów jest jedyna klasa pracy do przyjęcia. Jeżeli całą sprawę zrobi się przyzwoicie, wymieniając na nowe kondesatory, szczególnie elektrolity (ważne ! w zasilaniu!), to może być całkiem fajny efekt. Najsłabszym jakościowo elementem jest tu trafo wyjściowe, ale na to nie ma rady - audiofilskie trafo do lampowej klasy A to czysta poezja, trzeba mieć dużo doświadczenia, aby naprawde wyszło. Życze sukcesu! PZ
|
|
| Back to top |
|
 |
sj28 Poziom 15

|
21 Oct 2004 19:07 Re: SE na EL84 czy ma sens ? |
|
|
|
A jaki wynik da zastosowanie oryginalnych transformatorów głośnikowych z Tatry?
|
|
| Back to top |
|
 |
AlekZ Poziom 20

|
21 Oct 2004 21:51 Re: SE na EL84 czy ma sens ? |
|
|
|
Wynik wbrew pozorom nie będzie zły. Przez pewien czas sam stosowałem takie trafa i grały naprawdę dobrze.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Oct 2004 21:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
renegat... Poziom 19

|
05 Nov 2004 15:05 Re: SE na EL84 czy ma sens ? |
|
|
|
hmm w sumie zbudowałem jeden monoblok w oparciu El84 i gra to nawet ładnie,zastosowałem transformator głosnikowy wyciagniety z rubina 714 efekt jest zadowalajacy:)teraz pracuje nad wystabilizowaniem napiec anodowych:) w celu zmniejszenia do minimum przydzwieku:)w tej chwili mam klasyczny filt z dłąwikiem:-)moc mego cuda oceniam na około 2-3 W
Pozdrawiam i zycze powodzenia:-)
|
|
| Back to top |
|
 |
pejas Poziom 2

|
02 Dec 2004 19:43 Re: SE na EL84 czy ma sens ? |
|
|
|
Witam. Zgadzam sie z powyższymi opiniami; oryginalne trafo od Tatr to nie jest audiofilski wypas, ale jest wystarczająco dobre, może nawet lepiej, niż dobre. Uwaga jednego z kolegów o stabilizacji napięć jest troche nie uzasadniona; jeżeli jest brum, to przyczyn trzeba szukać gdzie indziej. Jeżeli damy prostownik mostkowy (pełnookresowy) i dwa kondensatory min. 47uF oddzielone R-em a jeszcze lepiej dławikiem, to filtracja będzie zupełnie wystarczająca z punktu widzenia EL84. Brum moze pochodzić z: źle poprowadzonej masy,
ze stopni poprzedzających, ze złego ekranowania przewodów w stopniach małosygnałowych; zależnie od sposobu podawania (-) na S1 w EL84 może sie i stąd brać (nie dotyczy sytuacji, gdy mamy rezystor ustalający punkt pracy w katodzie). Mozna te C w filtrze spokojnie powiększyc do 220uF;
takie kondy są bez problemu i niedrogo dostępne wszedzie.
W dalszy ciągu życze powodzenia - Pejas .(sam sie wychowałem na lampach).
|
|
| Back to top |
|
 |
Jimi Hendrix Poziom 18

|
04 Dec 2004 21:44 Re: SE na EL84 czy ma sens ? |
|
|
|
ma sens. Ja budowałem na el84, em80, ecc83, ez80. Gra super
POLECAM!!!!!!!
poz
Jimi
|
|
| Back to top |
|
 |
mareb Poziom 14

|
04 Dec 2004 22:17 Re: SE na EL84 czy ma sens ? |
|
|
|
Witam,
dokładnie taki wzmacniacz zbudowałem.
Moc ok. 6W na kanał, zniekształcenia znośne, należy tylko pamiętać, że końcówka oparta o oryginalny schemat z radia "Tatry" może wzbudzać się
na bardzo niskich częstotliwościach, jeżeli siatki
drugie lamp EL84 nie są zablokowane kondensatorami elektrolitycznymi o dużej pojemności, dla kazdego kanału osobnymi. Wzmacniacz brzmi dobrze a pasmo przenoszenia przy głębokim sprzężeniu zwrotnym jest szerokie i równomierne. We wspólpracy z kolumnami o dużej sprawności potrafi nagłośnić pomieszczenie o powierzchni 25 m2 z dużą mocą.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Dec 2004 22:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
renegat... Poziom 19

|
19 Sep 2005 19:25 Re: SE na EL84 czy ma sens ? |
|
|
|
no ja juz mam stereo:-) w opraciu o trafa z rubina około 5Wat na kanał lampy prostownicze EZ81 w preampie ecc83 a w koncówce EL84 gra nadwyraz ładnie....kazdy kanał ma swoja lampe prostownicza za lampa 50uF 100ohm i 220uF przydziwek zerowy niesłyszałny a jescze lamy sa zmiennym zazone:-)
|
|
| Back to top |
|
 |
włuczykij Poziom 21

Joined: 27 Apr 2003 Posts: 1370 Location: hehm.... trzcianka? czarnków?? radosiew!!
|
20 Sep 2005 21:16 SE na EL84 czy ma sens ? |
|
|
|
ja niedawno sluchalem muzy przez jedna el84 SE ktora byla w radiu. z wierzy bezposrednio z wy sluchawkowego przez kondensatorek mialem podpiety sygnal do siatki..... i.. od tamtego czasu sluchalem tylko tego (mono) i tak gralo lepiej niz cokolwiek innego co posiadalem. niedawno radio zdekonstruowalem i za kilka dni juz bedzie to wzmacniacz do gitarki:)
Dodano po 2 [minuty]:
a mialem pod to podlaczony glosnik od wierzy
|
|
| Back to top |
|
 |