Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci ->Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
redmoon30
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 23

redmoon30
Poziom 7
Post#1 10 Lut 2011 23:23  Autor tematu   

instalacja odbiorcza


witam
podpisałem z RZE umowe przyłączeniową w ramach której RZE zobowiązał się wykonać przyłącze kablowe zasilające budynek gospodarczy na mojej działce, ale najpierw każą mi przygotować instalacje odbiorczą.
Projektowane złącze ZKP-3 ma być zasilane 4x120mm2
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć na jakiej głębokości powinienem zakopać kabel od projektowanego ZKP-3 do budynku gospodarczego czy 80cm wystarczy?
Czy wystarczy 4x10mm2 czy powinien być 5x10mm2
Czy ZKP-3 wykona RZE a ja tylko w planowanym miejscu mam zostawić kabel?
pytań jest więcej ale od czegoś trzeba zacząć Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Miwhoo
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Specjalista - Instalacje Elektryczne


Dołączył: 12 Paź 2005
Posty: 2057
Miasto: Leśniewo k. Pucka

Miwhoo
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Post#2 10 Lut 2011 23:51Pomocny post    

Re: instalacja odbiorcza


RZE wykona instalację do granicy własności, czyli najprawdopodobniej do zacisków prądowych od strony instalacji odbiorczej. Fizycznie oznacza to, że postawią skrzynkę złącza, założą odpowiednie zabezpieczenia, licznik i listwę zaciskową, do której podłączysz zwój WZL zasilający budynek gospodarczy.

Odnośnie głębokości:
- wykop 70cm
- ułożenie kabla luźno "zakolami"
- podsypka żwirowa 20cm
- niebieska folia
- zasypanie wykopu

Co do przyłącza, to wystarczy 4x, przekrój zależny od mocy zamówionej.
Kabel zakop na swojej działce 1,5-2m od miejsca planowanego postawienia ZK, żeby koparka nie uszkodziła Twojego kabelka podczas prac ziemnych.

Nie zapomnij o wykonaniu uziemienia.

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
stomat
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Gru 2005
Posty: 2046
Miasto: Chojnice

stomat
Poziom 22
Post#3 11 Lut 2011 18:45    

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


wykop 80 cm
podsypka 10 cm piasku
kabel
10 cm nasypki z piasku
15 cm ziemi rodzimej
folia
zasypanie wykopu

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
redmoon30
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 23

redmoon30
Poziom 7
Post#4 13 Lut 2011 13:23  Autor tematu   

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


Byłbym wdzięczny gdybyś coś napisał o tym jak powinno wyglądać uziemienie, poza tym, że pewnie dopiero pomiary pokażą czy jest ono skuteczne. Ktoś na forum pisał, że najlepiej zakopać bednarke dokoła budynku. Na jakiej głębokości?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sq9jjh
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1488
Miasto: Wodzisław Śląski

sq9jjh
Specjalista elektryk
Post#5 13 Lut 2011 13:30    

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


Nie wiem jak u Was, ale według mnie określają to warunki techniczne ile żyłowy kabel ma być zastosowany i tego wypadałoby się trzymać.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
redmoon30
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 23

redmoon30
Poziom 7
Post#6 13 Lut 2011 13:59  Autor tematu   

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


W warunkach przyłączenia do sieci nn jest tylko jest tylko napisane:
Połączenie z instalacją sieci objętej wnioskiem należy wykonać przyłączem kablowym YAKY 4x120mm2.
W związku z przyłączeniem należy wykonać następujące prace w sieci nn:
1. w lini ogrodzenia działki zbudować ZKP-3
2. złącze zasilić przyłączem kablowym nn YAKY 4x120mm2 ze złącza kablowego ***
3. ze złącza ZKP wyprowadzić zalicznikową 3-fazową w.l.z
oraz
sieć nn zasilana ze stacji *** pracuje w układzie TN-C
pierwsze dwa pkt. wykonuje RZE lub firma na ich zlecenie
Ja nie widze żeby były tu jakieś WT dla tego w.l.z.
A w umowie jest jeszcze żeby wykonać ten w.l.z zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
redmoon30
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 23

redmoon30
Poziom 7
Post#7 13 Lut 2011 22:08  Autor tematu   

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


Trochę poczytałem posty na forum i doszedłem do takiej koncepcji wykonania tego w.l.z.:
1 od ZKP do rozdzielni w budynku YKY 4x10mm2 (moc zamówiona to 12kW)
2 w rozdzielni wykonać punk rozdziału i punkt ten uziemić
3 w budynku zastosować RCD i nadprądowe

Ad1 jak opisali Miwhoo i stomat
Ad2 zakopać bednarkę 30x2,5 na głębokości 80cm ok 15mb jeśli pomiar rezystancji wyjdzie za duży wbijać szpile bednarke połączyć do rozdzielni linką 10mm2
Ad3 instalacja w budynku 5 żyłowa RCD 40A 30mA zabezpieczenie nadprądowe gniazdek B 16A oświetlenie B 10A

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś to mógł zweryfikować

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kkas12
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 5657
Miasto: Oborniki Śl, Dublin

kkas12
Moderator na urlopie...
Post#8 13 Lut 2011 22:22    

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


Witam!

Jeżeli masz zamiar zastosować kabel aluminiowy to minimum 16mm² (taki wymóg dla PEN). Ze swej strony proponuję rozważyć zastosowanie większego przekroju np. 25 lub 35mm². Umożliwi to w przyszłości bezproblemowe (ewentualne) zwiększenie mocy.
Uziemić masz żyłę PE.
Nie jest dobrym pomysłem stosowanie jednego wyłącznika RCD na całość.
Ty masz chronić tym aparatem obwody gniazdowe.
Gdy tokarkę przyłączysz bez udziału gniazda wtedy w jej obwodzie wyłącznik RCD wymagany nie jest.
Jednak wyłącznik nadprądowy w jej obwodzie może się nie sprawdzić.

Jak to jest za duża rezystancja uziemienia?
Jeżeli jest to konieczne należy wykonać połączenia wyrównawcze.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
redmoon30
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 23

redmoon30
Poziom 7
Post#9 13 Lut 2011 22:39  Autor tematu   

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


Myślałem o kablu miedzianym, aluminium ma tendencje do "pływania" na stykach
rozumiem że te 10 mm2 to według Ciebie minimum

W budynku będą tylko obwody gniazdowe i oświetlenie

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cmepro
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 19 Lip 2010
Posty: 143
Miasto: Łódź

cmepro
Poziom 13
Post#10 13 Lut 2011 22:44    

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


redmoon30 napisał:
rozumiem że te 10 mm2 to według Ciebie minimum
10mm2 to minimum dla PEN dla Cu, dla Al minimum to 16mm2, więc jeśli pomyliłeś się i chcesz dać Cu, wspólny PEN to najmniejszy przekrój dla tej żyły to właśnie 10mm2.

Jeszcze słowo o bednarce, może być 30x2,5 ale ja osobiście do rozdzielni od bednarki bałbym linkę Cu 16mm2.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
redmoon30
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 23

redmoon30
Poziom 7
Post#11 13 Lut 2011 22:52  Autor tematu   

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


Tak to pomyłka YKY 4x10mm2
Ta linka od bednarki do rozdzielni ma być goła (nie izolowana)?

Proszę poprawić pisownię wszystkich postów!!! Pkt 8.2 i 15 regulaminu. [retrofood]

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cmepro
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 19 Lip 2010
Posty: 143
Miasto: Łódź

cmepro
Poziom 13
Post#12 14 Lut 2011 06:14    

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


Normalna linka żółto-zielona w izolacji 16mm2 Cu. Zakończona oczkiem przykręcona do bednarki. Taką linkę łatwiej jest podłączyć np. do GSW jak ową bednarkę Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 8004
Miasto: Warszawa

Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#13 14 Lut 2011 12:52    

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


Można też użyć gotowych rozwiązań:
Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
elektrocyber
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Sty 2009
Posty: 69

elektrocyber
Poziom 11
Post#14 14 Lut 2011 12:55    

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


To że bednarkę podłącza się do GSW w budynku to sprawa oczywista ale czy drugi koniec tej bednarki zostawia się luzem, czy dopuszczalne jest podpięcie się pod szynę w złączu kablowym ZKP-3 np. gdy mamy mała piaszczystą działeczkę i trudno będzie uzyskać wymaganą rezystancje?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kkas12
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 5657
Miasto: Oborniki Śl, Dublin

kkas12
Moderator na urlopie...
Post#15 14 Lut 2011 13:50    

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


Witam!

Co to jest "wymagana rezystancja"?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cmepro
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 19 Lip 2010
Posty: 143
Miasto: Łódź

cmepro
Poziom 13
Post#16 14 Lut 2011 16:12    

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


elektrocyber napisał:
To że bednarkę podłącza się do GSW w budynku to sprawa oczywista ale czy drugi koniec tej bednarki zostawia się luzem, czy dopuszczalne jest podpięcie się pod szynę w złączu kablowym ZKP-3 np. gdy mamy mała piaszczystą działeczkę i trudno będzie uzyskać wymaganą rezystancje?
Drugiego końca nie zostawia się luzem, jak już ciągniesz bednarkę to 1 koniec podłączasz do szyny w złączu od którego idzie WLZ do Ciebie a 2gi koniec bed. u siebie w budynku do GSW.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
elektrocyber
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Sty 2009
Posty: 69

elektrocyber
Poziom 11
Post#17 14 Lut 2011 17:48    

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


Wymagana rezystancja to rezystancja jakiej wymaga rejon energetyczny, zazwyczaj zadowala ich poniżej 30Ω. Da mnie osobiście wystarczyło by kilkaset omów żeby różnicówka działała.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cmepro
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 19 Lip 2010
Posty: 143
Miasto: Łódź

cmepro
Poziom 13
Post#18 14 Lut 2011 17:58    

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


elektrocyber napisał:
Da mnie osobiście wystarczyło by kilkaset omów żeby różnicówka działała.
A nie warto wybiec myślami troszkę do przodu i zrobić to raz a porządnie w razie chęci zamontowania odgromu? Będziesz później kopał jeszcze raz wbijał galbary itp?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kkas12
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 5657
Miasto: Oborniki Śl, Dublin

kkas12
Moderator na urlopie...
Post#19 14 Lut 2011 18:08    

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


Witam!

Cytat:
Wymagana rezystancja to rezystancja jakiej wymaga rejon energetyczny, zazwyczaj zadowala ich poniżej 30Ω.
Kolego powtarzasz plotki. Na dodatek nieprawdziwe.
To co ZE pisze o rezystancjach uziemień to dotyczy uziemienia szyny PEN w ZK.
I nic więcej.

Czy bez uziomu wyłącznik RCD nie będzie działał?
Jak to będzie "wymagana rezystancja" uziemienia w przypadku mieszkania w bloku na n-tym piętrze?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
redmoon30
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 23

redmoon30
Poziom 7
Post#20 14 Lut 2011 18:20  Autor tematu   

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


I jeszcze jedno pytanie.
Czy nie prościej by było pociągnąć kabel pięcio żyłowy?
Co wtedy zrobi RZE? Trzeba będzie zrobić uziom przy ZKP?
Jeśli tak to kto ten uziom miałby robić?
Nawiasem mówiąc dzisiaj chciałem spytać o cenę YKY 4x10 w hurtowni i byli nieco zdziwieni tylko na zamówienie jakąś większą ilość bo wszyscy kupują 5x10

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kkas12
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 5657
Miasto: Oborniki Śl, Dublin

kkas12
Moderator na urlopie...
Post#21 14 Lut 2011 18:40    

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


Witam!

Kolego redmoon30 to już teraz hurtownie i "wszyscy" wyznaczają standardy i zasady?
Jeżeli tak to pora umierać.

Zapoznaj się z tym wątkiem http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1895038.html
Tam jest wyjaśniony bezsens układania pięciożyłowego kabla pomiędzy złączem a budynkiem.
I dlaczego upierasz się przy kablu miedzianym?
Przecież za te same pieniądze a może nawet mniejsze uzyskasz identyczny efekt układając kabel aluminiowy i dodatkowo zyskując możliwość bezproblemowego zwiększenia mocy w przyszłości.

Ja gdybym dziś budował sobie dom, to budynek zasiliłbym kablem YAKY 4x35.
Minimum.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
redmoon30
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 23

redmoon30
Poziom 7
Post#22 14 Lut 2011 23:10  Autor tematu   

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


kkas12 napisał:
Witam!

Kolego redmoon30 to już teraz hurtownie i "wszyscy" wyznaczają standardy i zasady?


Osobiście jestem przekonany o słuszności rozwiązania z kablem 4 żyłowym
Nie chciałbym tylko mieć problemów z odbiorem w.l.z.-u bo praktykę mam znikomą w tej dziedzinie
A twój pomysł z kablem YAKY jest bardzo kuszący zwłaszcza finansowo
Wielkie dzięki zastanowie się nad tym.
Czy kabel aluminiowy ma jakieś wady?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kkas12
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 5657
Miasto: Oborniki Śl, Dublin

kkas12
Moderator na urlopie...
Post#23 14 Lut 2011 23:26    

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


Witam!

Cytat:
Czy kabel aluminiowy ma jakieś wady?
Wady wynikające ze stosowania aluminium zostały praktycznie wyeliminowane przez zakaz stosowania takich przewodów gdy przekrój ich jest mniejszy niż 10mm².

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
redmoon30
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 23

redmoon30
Poziom 7
Post#24 14 Lut 2011 23:42  Autor tematu   

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


Myślałem o zjawisku "płynięcia" aluminium
Czy aby to wyeliminować oczkuje się w jakiś specjalny sposób końcówki?
Gdzieś słyszałem o złączkach sprężynowych.
Ktoś może mi powiedzieć jak to wygląda w praktyce?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14931
Miasto: Stalowa Wola

retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#25 15 Lut 2011 00:13    

Re: Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej


redmoon30 napisał:
Myślałem o zjawisku "płynięcia" aluminium


Przy prawidłowo zaprasowanych końcówkach, możesz o tym zapomnieć.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Wykonanie WLZ-u od złącza do rozdzielni głównej
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wykonanie rozdzielni z 7 podlicznikami (19)
Podłącznie WLZ do rozdzielnicy głównej w budynku (48)
wybijanie bezpiecznika w głównej rozdzielni (3)
Różnicówka w rozdzielni głównej - to ma sens? (14)
Zasilanie rozdzielni głównej dwoma zasilaczami (4)
zasilenie tablicy rozdzielczej z rozdzielni głównej (2)
Szerokość przejścia w pomieszczeniu rozdzielni głównej (6)
Grzeją się eski w rozdzielni głównej (17)
Ogranicznik mocy 100kVA do rozdzielni głównej (16)
W domu B20 na rozdzielni głównej, na klatce C25 (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.064 seconds

elektroda.pl temat RSS