| Author |
peters2876 Poziom 3

|
11 Feb 2011 10:18 Dvd przenośne Manta DVD-053 z tunerem tv - antena |
|
|
|
Witam.
Kupiłam przenośne dvd Manta z tunerem tv.
Niestety nie odbiera żadnych kanałów tv, nie ma też wyjścia na antenę zewnętrzną.
Czy jest może jakaś możliwość zamontowania jakiegoś wzmocnienia czy cokolwiek aby odbierało cokolwiek?
|
|
| Back to top |
|
 |
DiZMar Poziom 25

Joined: 14 Feb 2004 Posts: 7476 Location: Międzyrzec Podlaski
|
11 Feb 2011 11:28 Re: dvd przenośne manta z tunerem tv |
|
|
|
| peters2876 wrote: |
| ...dvd manta z tunerem tv. Niestety nie odbiera żadnych kanałow tv, nie ma też wyjścia na antenę zewnętrzną...? |
1.Podaj model bo dvd przenośne manta z tunerem tv to za mało
2.Na pewno ma wejście na antenę zewnętrzną jeżeli z tunerem TV. Prawdopodobnie w formie gniazda małego Jacka mono (takie jak gniazdo słuchawkowe). Potrzebny adapter (przejściówka) o poniższym wyglądzie:
|
|
| Back to top |
|
 |
peters2876 Poziom 3

|
11 Feb 2011 17:13 Re: dvd przenośne manta z tunerem tv |
|
|
|
model to manta dvd053...będę wdzięczna za pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Feb 2011 17:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DiZMar Poziom 25

|
11 Feb 2011 17:15 Re: dvd przenośne manta z tunerem tv |
|
|
|
| ..będę wdzięczna za pomoc |
Jakiej pomocy jeszcze oczekujesz :?:
|
|
| Back to top |
|
 |
peters2876 Poziom 3

|
11 Feb 2011 17:21 Re: dvd przenośne manta z tunerem tv |
|
|
|
polecenia jakiejś dobrej anteny ze wzmacniaczem(samochodowej), która ściągnęłaby jakiś program bo nadajniki są umieszczone dość daleko i z tego co mówili "fachowcy" że manta to g... i nie z tym zrobić się nie da..a objeździłam już kilku
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Feb 2011 17:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DiZMar Poziom 25

|
11 Feb 2011 17:25 Re: dvd przenośne manta z tunerem tv |
|
|
|
A wejście antenowe znalazłaś w tym sprzęcie?
Jeżeli tow samochodzie to można podjechać bliżej nadajnika :D
A tak na poważnie potrzebuje podobnej anteny jak inny TV.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Feb 2011 17:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
peters2876 Poziom 3

|
11 Feb 2011 17:34 Re: dvd przenośne manta z tunerem tv |
|
|
|
jescze nie sprawdziła tego wejścia bo dvd wozi się w samochodzie(a w tej chcili nie mam pod ręką samochodu), a mam pytanie -nie chcę wyjść na idiotkę ale...czy wejściem do anteny zew nie może być to w którym siedzi oryginalna antenka???....bo właśnie pod to podłączyłam w domu pod kablówkę i było ok ale jak podłączyłam pokojową też niby ze wzmacniaczem to już nie znalazło nic
|
|
| Back to top |
|
 |
peters2876 Poziom 3

|
12 Feb 2011 09:41 Re: dvd przenośne manta z tunerem tv |
|
|
|
szukałam wejść i jest : na słuchawki; cyfrowe wyjście audio; av in; av out i to wszystko...czy to któreś z tych ??
|
|
| Back to top |
|
 |
DiZMar Poziom 25

|
12 Feb 2011 09:52 Re: dvd przenośne manta z tunerem tv |
|
|
|
| ...czy wejściem do anteny zew nie może być to w którym siedzi oryginalna antenka???...bo właśnie pod to podłączyłam w domu pod kablówkę i było ok ale jak podłączyłam pokojową też niby ze wzmacniaczem to już nie znalazło nic |
Oczywiście, ze zamiast antenki własnej należy podłączać antenę zewnętrzną. A na tej pokojowej inny TV dobrze odbiera?
PS.
Zdania zaczynamy od dużej litery. Na końcu zdania stawiamy kropkę.
|
|
| Back to top |
|
 |
peters2876 Poziom 3

|
12 Feb 2011 10:07 Re: dvd przenośne manta z tunerem tv |
|
|
|
No właśnie na pokojowej nie odbierało nic, (ale może była za słaba bo w zwykłym tv też trzeba było się nalatać żeby odbierały programy), jedynie jak podłączyłam kablówkę to złapało wszystkie programy, dlatego szukam jakiejś dobrej anteny ze wzmocnieniem która nadawałaby się do samochodu. Najgorsze jest to że u nas na miejscu żadnych anten ze wzmacniaczem nie ma i muszę szukać w necie a nie wiem jakich, poza tym byłam wczoraj z dvd u "fachowcy" z zapytaniem o antenę a on stwierdził że to wejście gdzie siedzi antenka nie zda egzaminu i musi być jeszcze jakieś inne ale tu nie ma i szybko mnie zbył stwierdzeniem że trzeba kupić sam tv a nie dvd z tunerem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Feb 2011 10:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DiZMar Poziom 25

|
12 Feb 2011 10:24 Re: dvd przenośne manta z tunerem tv |
|
|
|
| ... bo w zwykłym tv też trzeba było się nalatać żeby odbierały programy... |
To masz odpowiedź na swoje pytanie. W Twoim regionie pokojowe anteny praktycznie nie zdają egzaminu. Gdyby wszędzie dało się oglądać na antenach pokojowych to nikt nie stosowałby anten zewnętrznych które tak szpecą krajobraz. Przy ustawieniu tej anteny tak aby zwykły TV odbierał przyzwoicie program to i Twoja Manta też znajdzie. Ot i wszystko. Przecież nie ma zasady, że mały TV potrzebuję małej anteny a duży dużej. Oba potrzebują podobnej.
| ...poza tym byłam wczoraj z dvd u "fachowcy" z zapytaniem o antenę a on stwierdził że to wejście gdzie siedzi antenka nie zda egzaminu i musi być jeszcze jakieś inne ale tu nie ma i szybko mnie zbył stwierdzeniem że trzeba kupić sam tv a nie dvd z tunerem... |
To powiedz temu "fachowcowi", że plecie bzdury. Jeżeli własna antenka jest odłączana to nie potrzebne jest dodatkowe gniazdo wejściowe antenowe bo gniazdo do którego dołączana jest antenka własna pełni rolę gniazda wejściowego anteny zewnętrznej. Gdy antenka własna jest na stałe podłączona (tak jest w wielu urządzeniach) to wtedy jest dodatkowe gniazdo antenowe "normalne" lub jack mono. Z samodzielnym TV będą te same problemy co z DVD z tunerem TV.
Sprawdź jeszcze czy przeszukiwania programów były wykonywane na właściwym paśmie. Dla anteny własne lub zewnętrznej prawie w całej Polsce na paśmie UHF. Kablówki "chodzą" na VHF I, VHF III jak i też na UHF (IV i V) oraz paśmie kablowym.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirex Poziom 26

|
12 Feb 2011 11:37 Re: Dvd przenośne Manta z tunerem tv |
|
|
|
Dość tego dobrego ;) Wszystko zostało już powiedziane, ale krótko podsumuję.
Peters2876:
- ten zestaw ma własną magnetyczną antenę zewnętrzną, o czym wiesz. Zatem ja nie rozumiem, jak można nie rozumieć, że antena to antena - i czy taka, czy owaka, to podłącza ją się w to samo miejsce.
- zapomnij o poprawnym odbiorze TV w samochodzie. Jest to możliwe w promieniu kilku kilometrów od nadajników TV. Czasem kilkunastu, przy dobrej mocy nadajnika i niezłym ukształtowaniu terenu.
Owszem, możesz pomyśleć o lepszej antenie zewnętrznej do użytku w terenie, ale nie do samochodu w ruchu! Chyba że ze "studiem" identyfikującym kierunek nadajnika i obracającym w takt jazdy ową antenę. Powodzenia.
- żadna antena ze wzmacniaczem do pracy w samochodzie nie pomoże!
- wątpliwości rozwiewa się przed zakupem. Naprawdę nie wiem po co komu teraz przenośny sprzęt z analogowym tunerem TV. Zakup totalnie nietrafiony i niech sobie pozostanie jedynie jego DVD.
- nietrafiony również ze względu na lokalizację nadajników w rejonie przebywania samochodu. Ale o tym, co jest najważniejsze w analizie możliwości odbioru, nic nie piszesz oczywiście! Między słowami trzeba czytać. ;)
- TV trzeba programować na nowo jeśli wjedzie się w rejon nadawania innego nadajnika TV.
- powtarzam za kolegą - każdy TV wniesiony do Twego samochodu stojącego w konkretnym miejscu i podłączony do anteny na samochodzie zachowa się w przybliżeniu tak samo.
- eeeeh ... fachowcy z Bożej łaski, albo wiedzy brak, albo sądzą, że ... a tam, o "blondynkach" mi się kojarzy, nie warto pisać.
Pytań już nie powinno być, ale ... jeszcze jeśli masz jakieś wątpliwości to szybciutko, króciutko i zamykamy temat, bo ileż można. Jak nie masz pytań, sama zamknij.
|
|
| Back to top |
|
 |
peters2876 Poziom 3

|
12 Feb 2011 18:04 Re: Dvd przenośne Manta DVD-053 z tunerem tv - antena |
|
|
|
Dziękuję za pomoc.