X

Dziwny problem alarm Peugeot 307

remejk 12 Feb 2011 08:28
  • #1 12 Feb 2011 08:28
    remejk
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Witam.
    Mam problem z alarmem w Peugeocie 307 2001r 1.6 benzyna.
    Wczoraj działał normalnie. Dzisiaj rano przy otwieraniu z pilota centralny działa. Drzwi się otwierają, ale nie wyłącza się alarm. Jak otworzę drzwi to wyje. Mogę normalnie odpalić samochód, jechać ale alarm jest cały czas aktywny. Załącza się co chwilę i syrena działa przez 30 sekund.
    Alarm z tego co wiem jest seryjny (sterowanie z oryginalnego kluczyka).
    Jak go wyłączyć?

    Próbowałem znaleźć syrenę, ale nie wiem, gdzie jest. Wyje gdzieś za skrzykną z bezpiecznikami pod maska.

    Zauważyłem też, że na wyświetlaczu nie pokazuje mi się temperatura zewnętrzna powietrza tylko są dwie kreski. Może to jakiś bezpiecznik jest winny. Tylko nie wiem który.

    Proszę o pomoc.
  • #2 12 Feb 2011 08:51
    CameR

    Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Helpful post? (0)
    remejk wrote:
    (...) Może to jakiś bezpiecznik jest winny. Tylko nie wiem który.

    Proszę o pomoc.
    Zaproś mnie do siebie, podjadę, otworzę skrzynkę bezpiecznikową i zmierzę omomierzem wszystkie możliwe bezpieczniki jeden po drugim. Jeżeli zapomnę omomierza, to chociaż popatrzę na każdy bezpiecznik pod słońce, czy ma cały "drucik"?
    Nie widzę innej możliwości "zdalnej pomocy", skoro nawet sprawdzenie bezpieczników i odszukanie syrenki przerasta Twoje możliwości.
    A tak bez ironii - czytając Twojego posta i analizując Twoją wiedzę i zaangażowanie w rozwiązanie własnego problemu - zalecam serwis.
    Będzie taniej i bezpieczniej dla Ciebie i samochodu.
  • #3 12 Feb 2011 09:12
    remejk
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    OK.
    Podładowałem akumulator, wymieniłem baterie w pilocie.
    Wyjąłem bezpiecznik numer 23. Syrena wyję ciszej. Pewnie na własnym zasilaniu.
    Reszty bezpieczników jeszcze nie sprawdzałem. Było ciemno rano, a teraz jestem w pracy.

    Samochód potrzeby mi codziennie. Do serwisu mam 20km w weekend się tam raczej nie dostanę. W tygodniu nie mam kiedy jechać. Poza tym na włączonym alarmie słabo się jeździ.

    Próbowałem kombinacje z włączaniem stacyjki. niestety nie działa. Domyślam się, że trzeba to robić na rozbrojonym alarmie. Tylko, że właśnie tego nie mogę zrobić. Nie działa awaryjne wyłączenie. Albo nie wiem jak to zrobić. Nie mogę znaleźć centralki alarmu. wtedy bym wiedział jaki to model.
    Robiłem według instrukcji do alarmu TYTAN, doczytałem się, że takie są w peugotach
    Może jednak da rade jakoś pomóc?
  • #4 12 Feb 2011 09:53
    CameR

    Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Helpful post? (0)
    Coś więcej o alarmie ?
    Może coś jest napisane w dokumentach samochodu ?
    Tytan DS400CAN wersja 1xx, 14xx, 15xx, 21xx, 22xx, 40xx ?
    czy analogowy DS300R ? i jaka wersja 13xx, 14xx, 21xx, 22xx, ?
    lub dedykowany do Peugeota Tytan Max R MPX?
    Jak widzisz możliwości jestt mnóstwo. Różnią się od siebie.
    Bez dokładnych informacji będzie ciężko pomóc.
    Czy masz w samochodzie przycisk do autoryzowania antynapadu ?

    Jak znaleźć centralkę? Na pewno masz diodę sygnalizacyjną LED podłączoną do centralki alarmu, więc "po nitce do kłębka".
    Dziwny problem alarm Peugeot 307
  • #5 12 Feb 2011 11:32
    remejk
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    nie posiadam antynapadu. Mam tylko przycisk alarmu na desce rozdzielczej koło centralnego. Spróbuje z tym przyciskiem i stacyjką

    Dodano po 45 [minuty]:

    Niestety nie zadziałało.

    Syreny nadal nie mogę znaleźć. Centralki też. byłem juz pod samochodem i nic nadal nie znalazłem.
  • #6 12 Feb 2011 12:06
    CameR

    Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Helpful post? (0)
    Jeżeli nie znasz dokładnego oznaczenia systemu alarmowego - tylko laweta i warsztat.
  • #7 12 Feb 2011 12:11
    remejk
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Znalazłem chyba centralkę. Ma oznaczenie TEXTON ALM-00. Może to coś da?

    Może coś nie łączy. Jak ja wyciągałem to włączyła się syrena. Była nad skrzynką z bezpiecznikami w środku.
  • Helpful post
    #8 12 Feb 2011 12:41
    CameR

    Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Helpful post? (0)
    Texalarm posiadały kod "liczbowy" do wyłączenia systemu.
  • #9 12 Feb 2011 12:54
    remejk
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Ok. poszukam instrukcji. Może będzie ten kod.

    Jeszcze jedno pytanie? Czy jak po prostu odłączę centralkę to samochód będzie nadal sprawny?
  • #10 12 Feb 2011 13:48
    CameR

    Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Helpful post? (0)
    Skoro teraz silnik możesz uruchomić , pomimo aktywnego alarmu, to po odpięciu centrali też powinien pracować. Być może nie masz zrealizowanego odcięcia zapłonu.
  • Helpful post
    #11 12 Feb 2011 15:21
    Ireneo
    Level 39  
    Helpful post? (0)
    Texa alarm mógł nie mieć blokady zapłonu ze względu na fabryczne immo,jak meta we fiacie.Niby atesty a nie wszystko jest jak powinno.Polska kraj korupcji,ktoś dostał w "łapę" aby móc to rozprowadzać po PSA.
  • #12 13 Feb 2011 13:58
    macho301
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    A jesli miał blokadę zapłonu??
  • #13 13 Feb 2011 13:59
    CameR

    Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Helpful post? (0)
    macho301 wrote:
    A jesli miał blokadę zapłonu??

    To by nie pisał :
    remejk wrote:
    (...) Jak otworzę drzwi to wyje. Mogę normalnie odpalić samochód, jechać ale alarm jest cały czas aktywny. Załącza się co chwilę i syrena działa przez 30 sekund. (...)
  • Helpful post
    #14 13 Feb 2011 22:11
    milejow
    Level 42  
    Helpful post? (+1)
    Odłącz centralkę, odłącz stałego plusa od syrenki i ciesz się z jazdy nie wyjącym autem
  • #15 14 Feb 2011 07:26
    remejk
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Problem tymczasowo rozwiązany. Wyjąłem centralkę i bezpiecznik nr 23. Tylko teraz nie mogę go założyć, bo zaczyna wyć.

    Poza tym nie działa mi czujnik temperatury zewnętrznej i nie mogę od strony kierowcy otwierać szyby elektrycznej pasażera.

    Z tego co wiem to czujnik jest pod lusterkiem od strony kierowcy. Szyba też nie działa od tych drzwi. Wnioskuję, że problem jest przy tych drzwiach. Dzisiaj je rozbiorę i posprawdzam.

    Ale to już chyba nie ten dział.

    Dziękuję wszystkim za pomoc
  Search 4 million + Products
Browse Products