Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


  Main Page -> Forum Index -> TV Service -> DLP and LCD Projectors ->Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
253258
Removed
253258
Removed
Post#901 24 Sep 2009 10:38    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


ok tylko mi powiedz po co sie bawić w xenona 50w skoro lampa hci-tc70w daje 6600lm i ma 12000h żywotności cena lampy 100zł cena statecznik 90zł no to po co kombinować z xenonem

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
synthhhh
Level 20
Location: zabrze
Joined: 30 Dec 2004
Posts: 506
Helped: 13
Post rating: 11
synthhhh
Level 20
Post#902 24 Sep 2009 11:58    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


fakt lumenów jest więcej ale:
1.Nie każdy projektor bedzie współpracował z metalohalogenami z zewnętrznym balastem - jest to opisane wiele stron wczesniej - obraz pulsuje, brak kolorów - chodzi o projektory DLP
2.To że jest wiecej lumenów nieznaczy że bedzie jaśniej, ze względu na długość łuku, oryginał miał u mnie coś około 4mm, xenony tyle mają.

Ostatnio bawiłem się z rożnymi żarówkami, podłączyłem zwykły halogen 5oW/230V i obraz był ale pulsował, podłączyłem halogen 150W/24V obraz był jaśniejszy ale pulsował, aktualnie mam H7/55W obraz jest ale bardzo ciemny.
W moim przypadku najlepszy bedzie xenon.

Ja na xenonie 35w uzyskałem obraz w miarę jasny, dało się oglądać filmy w 75%zaciemnionym pokoju, w nocy było naprawde super, pech chciał ze tak szybko szlag go trafił. (obraz miał przekątną 2m20cm)

JA i tak bede upierał się na xenony, mało ciepła przedewszystkim, w porównaniu do metalohalogena to napewno różnica o 50%

Helpful post? + 0
Back to top
253258
Removed
253258
Removed
Post#903 24 Sep 2009 12:22    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


Nie no jesli chodzi o dlp to oczywiście odpada obraz bedzie migotał ze względu na częstotliwość sieci , poza xenonem mam też mh150w hcq o długim łuku i oczywiście xenon świeci lepiej ale te lampy hci-tc nie maja tak długiego łuku jak palniki hcq

ja z xenona też jestem zadowolony ale brakuje jednak troche jasności poprostu brak tego czegoś jak sie patrzy na obraz kolory są ostrośc jest jasnośc jest ale czegoś brakuję i uważam że brakuje troche światła

ja jednak zdecuduje sie na hci-tc jak dostane już palnik to wtedy porównam co lepsze i dam oczywiście znać

po pierwsze migotanie wystepuje przy statecznikach magnetycznych bez znaczenia w jakim projektorze sa urzywane ponieważ lampy 942 4200k wymagaja statecznika elektonicznego wtedy nie bedzie ci mrugało

po drugie jesli chodzi o temperature to wazne jest czy rozbijasz bańke czy nie ja nie rozbijam ani w xenonie ani w mh a 70w spokojnie bedzie działał i nic sie nie bedzie grzało 150w to napewno bym nie włożył

tak czy inaczej złóż projektor na xenonie50 ja złoże na 70w mh wtedy bedziemy mogli porównac efekty sam jestem ciekawy bo znaczącej różnicy pomiedzy 35 a 50 nie widziałem ale podejżewam że róznica bedzie widoczna pomiędzy 3000lm a 6000lm pozyjemy zobaczymy swoja drogą ile cie kosztował xenon 50w i balast do tego ?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
synthhhh
Level 20
Location: zabrze
Joined: 30 Dec 2004
Posts: 506
Helped: 13
Post rating: 11
synthhhh
Level 20
Post#904 24 Sep 2009 13:53    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


Xenona 50W w polsce nie dostałem a szukałem, znajomy kupił mi zestaw w Niemczech 2x przetwornica i 2x lampa koszt to 70 euro, tylko jakoś nie ma narazi kursu w kierunku polski a więc czekam dalej.

Bardzo mnie ciekawią efekty z tym metalohalogenem.

Fakt na xenonie 35W czegoś mi też brakowało.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
karol1010
Level 21
Location: Skała
Joined: 22 Jun 2005
Posts: 566
Post rating: 4
karol1010
Level 21
Post#905 24 Sep 2009 15:45    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


---> sunthhhh ; djsatmusic

Chłopaki a nie lepiej zrobić tak ze znaleźć jakiegoś VIPA OSRAMA za parę groszy i wstawić na oryginalny ballast.
Ja tak zrobiłem i obraz cacy.. i się już nie przejmuje sprawa z projektorem zakończona. Jest jak ze "sklepu".

Tylko ten licznik mi coś cygani faktycznie jest ok 20h a licznik mówi 70h i rośnie dalej...

Helpful post? + 0
Back to top
253258
Removed
253258
Removed
Post#906 24 Sep 2009 16:20    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


Karol jest to najprostsze,najłatwiesze i najlepsze rozwiazanie sam miałem tak zrobic koszt nie wielki i nic nie trzeba przerabiac ale wkładając lampę o oryginalnej mocy trzeba zapewić oryginalne chlodzenie czyli wiatraki max obroty a mnie w@#$$#@@ ten hałas z projektora i bardzo mi zależy też na tym żeby było cicho wiec spróbuje z tym mh70w jak to mnie nie zadowoli to wtedy przełoże cały projektor do nowej obudowy w niej będzie na tyle miejsca że schłodze każdą lampę i nie będzie szumiał w domu wszytko mam wyciszone nie słychac nawet najmniejszego szmeru jak ogladam film z kompa tylko dzwieki z 5.1 jak by miał mi tak szumieć przy ogladaniu filmu to bym z tego wogóle zrezygnował bo co to za przyjemność

zapomniałem dodac że zmieniłem zasilanie na wentyle wstawiłem stabilizator 5v i jest cicho i przyjemnie i nie grzeje się poniżej nie ma sensu bo wentylator poniżej 5v ledwo co się obraca kontrola zgłasza błąd przy caałkowitym braku obciażenia czyli jak wogóle sie nie kręci

jak wyświetlam obraz na białym tle to dochodze do wniosku że nic wiecej mi nie trzeba obraz był mdły bo biały nie był do końca biały na zółtej ścianie bo moc nie jest na tyle duża aby biały był bialy nawet na niebieskim na białej jest ok i to mi wystarcza jest cicho i wyraznie i nie grzeje sie wiec tak zostawie ale kusi mnie ten mh70w no to miłego oglądania

Helpful post? + 0
Back to top
karol1010
Level 21
Location: Skała
Joined: 22 Jun 2005
Posts: 566
Post rating: 4
karol1010
Level 21
Post#907 24 Sep 2009 18:16    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


No fakt masz racje. Moze to denerwować. Pewnie dlatego nie zauważyłem bo podczas oglądania głośność mam znaczna i odczucie jest 'multikina'.

Helpful post? + 0
Back to top
kaczy99
Level 22
Location: Knurów
Joined: 03 Nov 2005
Posts: 581
Helped: 54
Post rating: 3
kaczy99
Level 22
Post#908 24 Sep 2009 21:36    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


Mój blady obraz wynika najwyraźniej między innymi z błędnego ustawienia żarnika, ponieważ raz udało mi się trochę poprawić kolory, jutro postaram się zbudować platformę do regulacji położenia żarnika w 3 osiach, może wtedy uda mi się ustawić go dokładnie na pożądanym miejscu.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
sani777
Level 17
Location: jelenia Góra
Joined: 22 Aug 2005
Posts: 198
Helped: 10
sani777
Level 17
Post#909 25 Sep 2009 07:10    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


Witam , jakby kogoś interesowała przeróbka infocus-a LP-500/530 lub Toshiba tdp-s3 i inne z tej serii DLP służę pomocą , na początek : aby projektor oszukać "wymień lampę" należy zlutować 2 piny ze sobą, tak jak na obrazku czerwony kolor.
http://obrazki.elektroda.net/53 1253854721.jpg
zamiast lampy shp dałem halogen 50W/12V gu10,soczewkę skupiającą,napięcie 18v i 6,5A
W pokoju nie jest ciemno a obraz jest jak się patrzy , miałem wcześniej Nec-a 3xLCD 1200ansi i mam porównanie po prostu troszkę słabiej świeci od "oryginalnego projektora"
Gdy zrobię zdjęcia wrzucę na forum.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
pablo44
Level 10
Location: Warszawa
Joined: 09 May 2005
Posts: 26
Helped: 2
Post rating: 1
pablo44
Level 10
Post#910 25 Sep 2009 09:08    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


@sani777
Witam, kolego Sani777 mam Toshibę TDP-T1, jeśli przerabiałeś już ten temat to proszę podziel się, moja lampka jest już po małej reanimacji i nie wiem jak długo wytrzyma.

Helpful post? + 0
Back to top
sani777
Level 17
Location: jelenia Góra
Joined: 22 Aug 2005
Posts: 198
Helped: 10
sani777
Level 17
Post#911 25 Sep 2009 14:03    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


Witam , jak wcześniej napisałem na początku trzeba odblokować projektor ,ale jak padnie lampa i wtedy sie pobawimy,znajdz wtyk od zasilacza do płyty głównej, spisz napięcia na pinach i daj zdjęcie tej płyty.

Helpful post? + 0
Back to top
kaczy99
Level 22
Location: Knurów
Joined: 03 Nov 2005
Posts: 581
Helped: 54
Post rating: 3
kaczy99
Level 22
Post#912 25 Sep 2009 23:05    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


Efektem moich dzisiejszych prób ustawienia żarnika są:
-dobre kolory i jasność projektora ale tylko na chwile bo żarnik się obluzował.
-kilka kopnięć HV z rozruchu xenona
-spalony zasilacz komputerowy
-przepięcie którego efektem są spalone głośniki (najprawdopodobniej końcówka mocy) Mimo że xenon był poza listwą a głośniki w listwie antyprzepięciowej :cry:

Może jutro coś podziałam bo w tej chwili to mnie krew ze złości zalewa.

Helpful post? + 0
Back to top
borysns22
Level 11
Location: Nowy Sącz
Joined: 30 Jan 2007
Posts: 64
borysns22
Level 11
Post#913 26 Sep 2009 10:49    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


Witam zna ktoś parametry orginalnej lampy do projektora Infocus LP280 wiem że ma 132w ile KV? Chętnie odkupie może być uszkodzona.

Helpful post? + 0
Back to top
kaczy99
Level 22
Location: Knurów
Joined: 03 Nov 2005
Posts: 581
Helped: 54
Post rating: 3
kaczy99
Level 22
Post#914 28 Sep 2009 12:50    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


Żarnik jest już jako-tako ustawiony tylko łuk świetlny rusza się w bańce więc obraz jest raz jaśniejszy a raz ciemniejszy, nie wiem jak się tego pozbyć, próbowałem dławików i kondensatorów filtrujących i nic z tego, może 12V to za mało? Temperatura żarnika jest nieodpowiednia?

Wpadłem na pomysł żeby zasilić xenona przetwornicą halogenową 105W lub toroidem 50-80W, po wyprostowaniu i odfiltrowaniu napięcia powinno być te 14-16V przy odpowiednim prądzie, a i może udało by mi się upakować wszystko wewnątrz urządzenia. Pytanie czy taki zasilacz halogenowy nie sieje na tyle żeby nie dało się z nim nic zrobić i czy wystartuje z prądem rozruchu rzędu 15-20A (po <1s spada do 3,5A). Czy to dobre rozwiązanie? Może jutro przeprowadzę testy z toroidem.

Helpful post? + 0
Back to top
synthhhh
Level 20
Location: zabrze
Joined: 30 Dec 2004
Posts: 506
Helped: 13
Post rating: 11
synthhhh
Level 20
Post#915 28 Sep 2009 15:28    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


Witam a ja czekam i czekam na te 50W i na allegro znalazłem cus takiego

http://www.allegro.pl/show item.php?item=729176594

I mam mały dylemat czekać na te lampy z niemiec, czy kupić je na allegro.
Ale niewiem ile jest prawdy w tej regulacji mocy, jesli się czegoś dowiem to napisze,

JA obawia się iż mój xenon zepsuł się dzięki niedokońca sprawnemu zasilaczowi ATX, także zastanawiam się nad toroidem 100W tylko czy to wystarczy aby przetwornica wystartowała??

Helpful post? + 0
Back to top
karol1010
Level 21
Location: Skała
Joined: 22 Jun 2005
Posts: 566
Post rating: 4
karol1010
Level 21
Post#916 28 Sep 2009 15:28    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


Moim zdaniem przetwornice odetnie. Toriod mooze pociągnie. Trzeba sprawdzic

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
253258
Removed
253258
Removed
Post#917 28 Sep 2009 17:58    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


prąd rozruchu można obnizyć poprzez nawinięcie kilku zwoi na palnik tak jak ktos to już tu pisał to ułatwi zapłon robiąc testy z trafo po podaniu 5A 14v czyli 70w nie chciał wogóle wystartować na komputerowym bez problemu więc 100w moze być moim zdaniem mało dałbym 150w to napewno ruszy

kaczy jak łuk nie jest stabilny to możliwe że przetwornica od xenona ci fixuje to napewno nie kwetia napięcia mój stary zasilacz komputerowy AT podaje 10,5v i xenon działa idealnie i napewno nie wina barwy , może po tych ekscesach co opisywałeś przetwornica ci się uszkodziłą, przetwornica od xenona działa w zakresie napięc od..9 do..16 wiec 12v to napewno nie za mało pytanie tylko jaki prąd zakładając że 70w to mało i przyjmując że 150w napewno jest ok no to łatrwo policzyć że przy 12v prad musiał by wynosić 12-13A więc lepiej dać trafo 14v i wtedy prąd 10A i powinno być dobrze

mój projektor idzie w odstawkę daje za amły obraz z bliska a szkoda bo wyciszyłem go maxymalnie i poswięciłem dużo czasu , wiec nastepny przerobie na MH70W tak jak zakładałem wczesniej teraz znowu polowanie na projektor tym razem tylko i wyłącznie lcd xga short throw chyba że ktoś z was ma i chce sprzedać to chetnie kupię

Helpful post? + 0
Back to top
kaczy99
Level 22
Location: Knurów
Joined: 03 Nov 2005
Posts: 581
Helped: 54
Post rating: 3
kaczy99
Level 22
Post#918 28 Sep 2009 20:28    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


Nie chodziło mi o barwę tylko o temperaturę. Może u Ciebie z trafa nie odpaliło bo napięcie po wyprostowaniu było o wiele za duże. 14x1.41-1= 18,8V. Możliwe że 9-16V+Made in China= 13-15V :P . Przetwornica raczej działa poprawnie, drugi xenon na drugiej przetwornicy działa identycznie. Trafo kupię 12V, jak je wyprostuję i przefiltruje to wyjdzie >15V, może jutro w szkole dorwę się do takiego trafa i zobaczę czy to zadziała. Wiązanie drutu na żarniku raczej nie wchodzi w grę bo to oznaczało by rozbiórkę ustawionego z nie małym trudem źródła światła.

Co do zasilaczy komputerowych to nie mają u mnie lekko, wszystkie ATX-y prócz mojego Chiefteca 450W mają wielki problem z zapłonem, nie dlatego że brakuje energii tylko dlatego że zaraz po zapłonie reaguje zabezpieczenie nad-prądowe, wspomagałem je akumulatorem żelowym (który nawiasem mówiąc właśnie zakończył swój żywot). Jeden zasilacz AT nie miał z tym problemu, ale spalił się, tak jak jeden ATX, więc moje zasoby zasilaczy szybko się kurczą. :)

Helpful post? + 0
Back to top
saltarys
Level 13
Location: Gdańsk
Joined: 12 Dec 2008
Posts: 102
Post rating: 4
saltarys
Level 13
Post#919 29 Sep 2009 13:14    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


Witam.
Odnośnie zasilaczy ATX używanej do przetwornicy xenona .
Bawiłem sie kiedyś z xenonami 35 i 50 W i nie za każdym razem lampa startowała .
Jednak najpierw należy załączyć sam zasilacz i później podać napiecie na przetwornicę. Odnośnie projektorów to mam kilka na zbyciu.

Helpful post? + 0
Back to top
sp5vyh
Level 10
Location: Warszawa
Joined: 17 Jun 2005
Posts: 22
Post rating: 6
sp5vyh
Level 10
Post#920 29 Sep 2009 13:50    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


Mam pytanie jaka jest różnica pomiędzy lampami P-VIP a VIP R ? Mam w projektorze HP lampę nsh200bq UHIO i chciałbym ją zastąpić palnik jakims osramem o mocy 200 tylko nie mogę znaleźć parametrow swjej uhio tj napiecia itd poprosze o porade :-)

Helpful post? + 0
Back to top
253258
Removed
253258
Removed
Post#921 29 Sep 2009 16:33    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


chodziło mi o 14v po wyprostowaniu i filtracji z zaislaczem AT nie ma problemu bo niema tylu zabezpieczeń co ATX i nie robi mu różnicy co podłączysz chyba że zwarcie zrobisz to się wyłączy ale obciążenie ciągnie , natomiat ATX miał problemy włączał się tylko razem z podłączoną przetwornicą jak najpierw podłączyłem zasilacz a potem przetwornice to odrazu się rozłączał i nic dziwnego jak dostawał za duże obciążenie tp od razu zabezpieczenie przeciążeniowe odcina zasilanie

saltarys masz cos short throw xga taki żeby z 2,5-,2,6m dawał 1,8-2,0m szerokości

Helpful post? + 0
Back to top
Arro
Level 14
Location: Czechowice - Dziedzice
Joined: 20 Apr 2002
Posts: 172
Helped: 8
Arro
Level 14
Post#922 29 Sep 2009 16:37    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


To mój pierwszy post w tym wątku, od kilku dni jestem posiadaczem 2 projektorków jeden to sanyo XW20A a drugi hp vp6220 oba już zmostkowane niestety do sanyo potrzebuje jakąś uszkodzoną lampę lub odbłyśnik. W hp wstawiłem xenona 35W, ale do rzeczy projektor się uruchamia lampa świeci na zew. zasilaniu ale w momencie podania sygnału z komputera projektor tak jakby się wyłączał zatrzymuje mi się koło z filtrem gaśnie ekran i miga kontrolka zasilania i świeci sygnalizacja lampy. Nie mam pomysłu co jest powodem. Muszę jeszcze sprawdzić przez wejście video jaka będzie rekacja na sygnał. Balast ma odpięte zasilanie transoporty odlutowane od płytki i i zrobiony mostek. Będę wdzięczny za jakieś sugestie.

Helpful post? + 0
Back to top
sani777
Level 17
Location: jelenia Góra
Joined: 22 Aug 2005
Posts: 198
Helped: 10
sani777
Level 17
Post#923 29 Sep 2009 17:27    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


Witam , parę fotek na halogenie 35w robione w dzień infocus LP-500 , na ścianie łososiowej
Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?

Dodano po 4 [minuty]:

uzupełniam...
Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?

Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?

Helpful post? + 0
Back to top
borysns22
Level 11
Location: Nowy Sącz
Joined: 30 Jan 2007
Posts: 64
borysns22
Level 11
Post#924 29 Sep 2009 17:45    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


Witam sani777 co to za halogen podaj więcej szczegółów ?

Helpful post? + 0
Back to top
sani777
Level 17
Location: jelenia Góra
Joined: 22 Aug 2005
Posts: 198
Helped: 10
sani777
Level 17
Post#925 29 Sep 2009 18:18    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


halogen Philips brilliantline 35W12V 100 + soczewka skupiająca lub zwykły halogen 50W12V za 3,50zł +soczewka skupiająca , zdjęcia na łososiowej ścianie , aha napięcie 15v z transformatora.

Helpful post? + 0
Back to top
borysns22
Level 11
Location: Nowy Sącz
Joined: 30 Jan 2007
Posts: 64
borysns22
Level 11
Post#926 29 Sep 2009 20:32    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


Gdzie można kupić taką soczewkę ? Możesz zamieścić fotkę jak ta lampa jest zamontowana ?

Helpful post? + 0
Back to top
kaczy99
Level 22
Location: Knurów
Joined: 03 Nov 2005
Posts: 581
Helped: 54
Post rating: 3
kaczy99
Level 22
Post#927 29 Sep 2009 21:41    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


sani777, jak na halogena to obraz jest wyśmienity. U mnie to może z 20 cali bym uzyskał na halogenku 50W. :) No ale to DLP, ja przy xenonie i projektorze DLP to bym chyba obraz na bloku mógł wyświetlać. :D Xenony są naprawdę porażające, o ile światło nie przechodzi przez 25 elementów optycznych i filtrów. :)

Soczewka skupiająca może być na przykład z lupy, tak mi się wydaje.

Co do trafa to toroid 50VA wyśmienicie radzi sobie z xenonem, może nawet świeci trochę jaśniej, niż na atx-ie. Łuk świetlny niestety nadal się przemieszcza.
Może kupiłem xenony nie z tej chińskiej fabryki z której powinienem. :P Nie sądzę żeby wynikało to z tętnienia napięcia wejściowego na poziomie 0,2-0,3V, które sprawdziłem przy okazji na oscyloskopie, w samochodzie mogą panować znacznie gorsze warunki napięciowe jak i temperaturowe.

Helpful post? + 0
Back to top
sani777
Level 17
Location: jelenia Góra
Joined: 22 Aug 2005
Posts: 198
Helped: 10
sani777
Level 17
Post#928 30 Sep 2009 08:38    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


Witam , więcej fotek , proszę nie porównywać mojej osoby do "satan",10 lat temu robiłem z matrycy 2,5 cala projektor i trochę się namordowalem aby to chodziło , dzisiaj można kupić projektor za śmieszne pieniądze i tylko kwestia dobrania oświetlenia , można do odbłyśnika z halogenu włożyć większej mocy halogen ale musi mieć minimum 2500k no i 20-30% większe zasilanie z trafo halogen się nie spali a daje większy strumień.Xenona nie próbowałem zależało mi na jak najmniejszych kosztach i zużyciu energii , ale na pewno przy xenonie będzie lepiej.....
Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?
Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?
Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?
Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?
Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?

soczewka zwykła skupiająca , ja wziąłem z kserokopiarki Toshiba -moje stare zajęcie
ten projektor sprzedaję na aukcji,mam zamiar kupić 3xlcd i z tym powalczyć.....

Helpful post? + 0
Back to top
253258
Removed
253258
Removed
Post#929 30 Sep 2009 12:41    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


sani777 jak chcesz to sprzedam ci mojego sanyo XGA LCD przerobiony na xenon wyżej masz jego historie ze wzgledu na to że xenon się nie grzeje wyciszyłem wentylatory więc projektora praktycznie nie słychać , mój problem polega na tym że daje za mały obraz z odległości jaką mam dostępną z 2,8m daje +-10 130cm szerokości , nie mylić z przekątną a chciałbym 2m szerokości a to tylko w projektorach short throw ,więc jak byś reflektował to pisz na pw oddam po kosztach 250zł o włożonej pracy nie wspomne do wieczornych seansów idealny jasność kolory i ostrośc jak trzeba

Helpful post? + 0
Back to top
kaczy99
Level 22
Location: Knurów
Joined: 03 Nov 2005
Posts: 581
Helped: 54
Post rating: 3
kaczy99
Level 22
Post#930 30 Sep 2009 17:31    

Re: Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?


Co do "satana" to przepraszam, trochę zmęczony byłem. :)

Powoli zabieram się za drugi projektor, czyli Sanyo, z racji że z odbłyśnika od kolegi djsatmusic niestety nic nie wyszło, wracam do planu lustra z halogena osram serii HLX 6xxxx.

Jako zasilanie xenona zastosuje toroid 50VA.
Ze względu na jego wymiary będę mógł zmieścić go w małej dobudówce do urządzenia.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> TV Service -> DLP and LCD Projectors -> Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy? Previous  123 ... 303132 ... 166167168  Next

Page 31 of 168

Similar topics to jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?

Jak oszukać NEC - uruchomić bez lampy? (34)
eiki LC-XNB3 jak zrobić by pracował bez lampy, potrzebny schemat (14)
Jak uruchomić projektor bez lampy? (10)
Projektor NEC VT 540 - jak sprawdzić bez lampy (7)
Projektor 3M MP8640 /jak oszukać/ (1)
Jak przerobić telefon GSM żeby pracował jak Walkie - Talkie (8)
Projektor NEC VT45 - jak oszukać cwaniaka ??? (2)
jak oszukać radio samochodowe żeby myślało że ma cd-changer (9)
Projektor PLC-XU41 uruchomienie bez lampy (2)
Wentylator projektor Sony VPL-CS1 jak oszukać kontr. obrotów (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.122 seconds