pseven Poziom 23

|
13 Feb 2011 12:54 Coolpix S6100 - nowy kompakt średniej półki od Nikon |
|
|
|
Przedstawiciele Nikon zapowiedzieli wprowadzenie do sprzedaży nowego cyfrowego aparatu kompaktowego, należącego do linii produktów Coolpix, oznaczonego symbolem S6100. S6100 wyposażony został w, zaprojektowany specjalnie z myślą o tym modelu, obiektyw Nikkor o zmiennej w zakresie od 28 do 196 mm ogniskowej (co przekłada się na możliwość 7-krotnego optycznego powiększenia obrazu) i odpowiadającej przesłonie od F/3.7 do 5.6, współpracujący z wysokiej czułości matrycą CMOS o wielkości 1 / 2.3” i natywnej rozdzielczości 16,4 Mpix i procesorem obrazu EXPEED C2. Aparat oferuje także możliwość przechwytywania obrazów ruchomych w rozdzielczości 1280 x 720 przy 30 klatkach na sekundę. Coolpix S6100 zamknięty został w obudowie o wymiarach około: 98 x 58 x 27 mm i wazy około 175 gramów. Aparat wyceniony został na około 200 dolarów amerykańskich i będzie dostępny w sprzedaży w drugiej połowie marca 2011 roku.
Źródło:
http://www.solidblogger.com/nikon-coolpix-s6100-digital-camera-features-price
|
|
jannaszek Poziom 24

|
15 Feb 2011 19:20 Re: Coolpix S6100 - nowy kompakt średniej półki od Nikon |
|
|
|
Nie o to chodzi, przerzuciłem kilka takich kompaktów i jedno co się zmienia, to rozbudowa w funkcje które są nikomu nie potrzebne.
Menu tematyczne typu: foto dzieci w ruchu, zapewnia rumieńce, foto sportowych tematów, podkreślających dynamikę, osłabiających, żywność z pięknym odcieniem poprawiającym smak , zdrowy odcień skóry itd, itd w efekcie powstaje rozbudowane menu do edycji, do wszystkiego, w którym można zwyczajnie się pogubić i zdurnieć, bo nie wiadomo co czym idzie, aparaty dla matołów.
zapomina się o preselekcji czasów, przysłony itp.
Wyposaża w megozoomy, kiedy to wiadomo, że na maksymalnych zbliżeniach tylko wycinek matrycy jest aktywny a rozdzielczość spada na pysk.
Pytam co z takimi atrybutami, jak szybkość nastaw automatyki, czas gotowości po uruchomieniu, niski poziom szumów itd.
Miałem pentaxa optio, który miał 3600 ISO.
Nie było możliwości zrobienia na tym zakresie w żadnych warunkach zdjęcia- chwyty marketingowe.
Rozpacz, ale czego sie spodziewać, skoro wymagania i wiedza imbecylnych klientów są dramatycznie niskie.
Moim zdaniem taki aparat jest potrzebny i nie wart więcej, niż 200-300zł.
miałem taki sony i miał dobre szkła, zdjęcia wychodziły super, i był bez tych badziewnych gadżetów.
Cóż, spadł na beton.
I takie jest moje zdanie na temat tych pseudo wypasionych kombajniątek, w których co nowszy model, coraz gorsze zdjęcia.
Szególnie nie wyobrażam sobie robienia zdieć tym to, w przypadku zaawansowanych trudnościowo sportów..:|
|
|