Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak podłączyć automat schodowy


  Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics ->Jak podłączyć automat schodowy Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
sabcio_2
Level 13
Location: Szczecin
Joined: 02 Mar 2008
Posts: 131
Post rating: 10
sabcio_2
Level 13
Post#1 14 Feb 2011 11:07  Topic author   

Jak podłączyć automat schodowy


Witam
Mam prozbę, kto by wiedział, jak podłaczyć automat schodowy F&F ASO-202? Tam są aż 4 wejscia. Ostatnio w kamienicy na kondygnacji strychu popsuł się inny automat i mam kłopot z podłaczeniem. Tam mieszkają sami starsi ludzie, nikt niepotrafi tego zrobić.
Krótko opiszę jakie przewody wystają po odłaczeniu tego starego automatu:
-faza (brązowy), która jest aktywna przy wyłączonym i włączonym świetle,
-faza (czarny), jest aktywna wtedy, kiedy włączymy oświetlenie,
-zero (niebieski).
Próbowałem każdej kombinacji i w zadnej automat niepodtrzymuje światła.

Zauważyłem też niepokojącą sprawę. Przy wyłączonym świetle przewód czarny jest... zerowy. No a jak właczę światło, to jest normalnie fazowy.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Dodam jeszcze, że wyłaczniki światła są dzwonkowe.
Jak podłączyć automat schodowy

Helpful post? + +3
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Location: Warszawa
Joined: 16 Jun 2007
Posts: 9906
Helped: 389
Post rating: 457
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#2 14 Feb 2011 12:58    

Re: Jak podłączyć automat schodowy


Brązowy na zacisk 2, Czarny na zacisk 3 + zwora do zacisku 1. Niebieski (neutralny) do zacisku 4.

Helpful post? + +1
Back to top
sabcio_2
Level 13
Location: Szczecin
Joined: 02 Mar 2008
Posts: 131
Post rating: 10
sabcio_2
Level 13
Post#3 14 Feb 2011 13:37  Topic author   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


Rozumiem. To znaczy, że zaciski 3 i 1 mam zmostować?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Location: Warszawa
Joined: 16 Jun 2007
Posts: 9906
Helped: 389
Post rating: 457
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#4 14 Feb 2011 14:12    

Re: Jak podłączyć automat schodowy


Tak, 1 i 3 musisz zmostkować.

Helpful post? + 0
Back to top
sabcio_2
Level 13
Location: Szczecin
Joined: 02 Mar 2008
Posts: 131
Post rating: 10
sabcio_2
Level 13
Post#5 14 Feb 2011 14:43  Topic author   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


Tylko tak się zastanawiam, czy po wykonaniu mostku, i włączeniu światła nie będzie zwarcia, bowiem przy włączonym świetle na czarnym pojawia się faza...

Helpful post? + 0
Back to top
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Location: Warszawa
Joined: 16 Jun 2007
Posts: 9906
Helped: 389
Post rating: 457
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#6 14 Feb 2011 14:57    

Re: Jak podłączyć automat schodowy


I ma się pojawiać. A najlepiej poproś elektryka.

Helpful post? + +1
Back to top
sabcio_2
Level 13
Location: Szczecin
Joined: 02 Mar 2008
Posts: 131
Post rating: 10
sabcio_2
Level 13
Post#7 14 Feb 2011 15:11  Topic author   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


Nierozumiem, co to znaczy "i ma się pojawić"? Niewiem, czy uważnie odczytałeś mój pierwszy post. Chodzi o to, że jak się połączy zacisk 3 z 1, moze pojawić się zwarcie, bo gdy zapalę światło, to na czarnym pojawia się faza...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Location: Warszawa
Joined: 16 Jun 2007
Posts: 9906
Helped: 389
Post rating: 457
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#8 14 Feb 2011 15:17    

Re: Jak podłączyć automat schodowy


Kolego narysuj sobie schemat instalacji z automatem schodowym i dokładnie prześledź. Jak chcesz zapalić światło bez podania fazy na żarówkę?
Niestety temat zaczyna ocierać się o bramy kosza.

Helpful post? + 0
Back to top
sabcio_2
Level 13
Location: Szczecin
Joined: 02 Mar 2008
Posts: 131
Post rating: 10
sabcio_2
Level 13
Post#9 14 Feb 2011 15:24  Topic author   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


Jak bramy kosza? Przecież gdybym wiedział, to bym nie pytał. Te forum własnie po to jest kolego, aby inne osoby zasięgnęły pomocy.

Helpful post? + 0
Back to top
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Location: Warszawa
Joined: 16 Jun 2007
Posts: 9906
Helped: 389
Post rating: 457
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#10 14 Feb 2011 15:32    

Re: Jak podłączyć automat schodowy


A czy ja odpowiedzi nie udzieliłem? Czy masz jeszcze jakieś pytania odnośnie podłączenia tego automatu?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Jak podłączyć automat schodowy
Page 1 of 1

Similar topics to jak podłączyć automat schodowy

Automat Schodowy ETI CRM-4 - jak podłączyć? (6)
Jak podłączyć automat schodowy czasowy do starej instalacji (4)
Jak podłączyć automat schodowy ZRMF1/w firmy Moeller? (13)
Wylacznik schodowy - jak podłączyć? (3)
Jak podłączyć włącznik schodowy. (6)
Jak podłączyć wyłącznik schodowy OSPEL? (4)
Włącznik schodowy - jak podłączyć 4 włączniki w jeden obwód (5)
Nowy automat schodowy (6)
problem - automat schodowy (3)
automat schodowy ,a włączniki schodowe (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.059 seconds