Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak podłączyć automat schodowy


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Jak podłączyć automat schodowy
Autor
Wiadomość
sabcio_2
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 111
Miasto: Szczecin

Post#1 Post autora tematu 14 Lut 2011 12:07   

Jak podłączyć automat schodowy


Witam
Mam prozbę, kto by wiedział, jak podłaczyć automat schodowy F&F ASO-202? Tam są aż 4 wejscia. Ostatnio w kamienicy na kondygnacji strychu popsuł się inny automat i mam kłopot z podłaczeniem. Tam mieszkają sami starsi ludzie, nikt niepotrafi tego zrobić.
Krótko opiszę jakie przewody wystają po odłaczeniu tego starego automatu:
-faza (brązowy), która jest aktywna przy wyłączonym i włączonym świetle,
-faza (czarny), jest aktywna wtedy, kiedy włączymy oświetlenie,
-zero (niebieski).
Próbowałem każdej kombinacji i w zadnej automat niepodtrzymuje światła.

Zauważyłem też niepokojącą sprawę. Przy wyłączonym świetle przewód czarny jest... zerowy. No a jak właczę światło, to jest normalnie fazowy.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Dodam jeszcze, że wyłaczniki światła są dzwonkowe.
Jak podłączyć automat schodowy
Powrót do góry
   
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 6277
Miasto: Warszawa

Post#2 14 Lut 2011 13:58   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


Brązowy na zacisk 2, Czarny na zacisk 3 + zwora do zacisku 1. Niebieski (neutralny) do zacisku 4.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lut 2011 13:58   





Powrót do góry
   
sabcio_2
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 111
Miasto: Szczecin

Post#3 Post autora tematu 14 Lut 2011 14:37   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


Rozumiem. To znaczy, że zaciski 3 i 1 mam zmostować?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lut 2011 14:37   





Powrót do góry
   
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 6277
Miasto: Warszawa

Post#4 14 Lut 2011 15:12   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


Tak, 1 i 3 musisz zmostkować.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lut 2011 15:12   





Powrót do góry
   
sabcio_2
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 111
Miasto: Szczecin

Post#5 Post autora tematu 14 Lut 2011 15:43   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


Tylko tak się zastanawiam, czy po wykonaniu mostku, i włączeniu światła nie będzie zwarcia, bowiem przy włączonym świetle na czarnym pojawia się faza...
Powrót do góry
   
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 6277
Miasto: Warszawa

Post#6 14 Lut 2011 15:57   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


I ma się pojawiać. A najlepiej poproś elektryka.
Powrót do góry
   
sabcio_2
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 111
Miasto: Szczecin

Post#7 Post autora tematu 14 Lut 2011 16:11   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


Nierozumiem, co to znaczy "i ma się pojawić"? Niewiem, czy uważnie odczytałeś mój pierwszy post. Chodzi o to, że jak się połączy zacisk 3 z 1, moze pojawić się zwarcie, bo gdy zapalę światło, to na czarnym pojawia się faza...
Powrót do góry
   
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 6277
Miasto: Warszawa

Post#8 14 Lut 2011 16:17   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


Kolego narysuj sobie schemat instalacji z automatem schodowym i dokładnie prześledź. Jak chcesz zapalić światło bez podania fazy na żarówkę?
Niestety temat zaczyna ocierać się o bramy kosza.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lut 2011 16:17   





Powrót do góry
   
sabcio_2
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 111
Miasto: Szczecin

Post#9 Post autora tematu 14 Lut 2011 16:24   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


Jak bramy kosza? Przecież gdybym wiedział, to bym nie pytał. Te forum własnie po to jest kolego, aby inne osoby zasięgnęły pomocy.
Powrót do góry
   
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 6277
Miasto: Warszawa

Post#10 14 Lut 2011 16:32   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


A czy ja odpowiedzi nie udzieliłem? Czy masz jeszcze jakieś pytania odnośnie podłączenia tego automatu?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Jak podłączyć automat schodowy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Automat Schodowy ETI CRM-4 - jak podłączyć? (6)
Jak podłączyć automat schodowy czasowy do starej instalacji (4)
Jak podłączyć automat schodowy ZRMF1/w firmy Moeller? (13)
Wylacznik schodowy - jak podłączyć? (3)
Jak podłączyć włącznik schodowy. (6)
Jak podłączyć wyłącznik schodowy OSPEL? (4)
Włącznik schodowy - jak podłączyć 4 włączniki w jeden obwód (5)
Nowy automat schodowy (6)
problem - automat schodowy (3)
automat schodowy ,a włączniki schodowe (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl temat RSS