Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak podłączyć automat schodowy


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Jak podłączyć automat schodowy
Autor
Wiadomość
sabcio_2
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 105
Miasto: Szczecin

Post#1 Post autora tematu 14 Lut 2011 12:07   

Jak podłączyć automat schodowy


Witam
Mam prozbę, kto by wiedział, jak podłaczyć automat schodowy F&F ASO-202? Tam są aż 4 wejscia. Ostatnio w kamienicy na kondygnacji strychu popsuł się inny automat i mam kłopot z podłaczeniem. Tam mieszkają sami starsi ludzie, nikt niepotrafi tego zrobić.
Krótko opiszę jakie przewody wystają po odłaczeniu tego starego automatu:
-faza (brązowy), która jest aktywna przy wyłączonym i włączonym świetle,
-faza (czarny), jest aktywna wtedy, kiedy włączymy oświetlenie,
-zero (niebieski).
Próbowałem każdej kombinacji i w zadnej automat niepodtrzymuje światła.

Zauważyłem też niepokojącą sprawę. Przy wyłączonym świetle przewód czarny jest... zerowy. No a jak właczę światło, to jest normalnie fazowy.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Dodam jeszcze, że wyłaczniki światła są dzwonkowe.
Jak podłączyć automat schodowy
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lut 2011 12:07   





Powrót do góry
   
Łukasz-O
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 6108
Miasto: Warszawa

Post#2 14 Lut 2011 13:58   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


Brązowy na zacisk 2, Czarny na zacisk 3 + zwora do zacisku 1. Niebieski (neutralny) do zacisku 4.
Powrót do góry
   
sabcio_2
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 105
Miasto: Szczecin

Post#3 Post autora tematu 14 Lut 2011 14:37   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


Rozumiem. To znaczy, że zaciski 3 i 1 mam zmostować?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lut 2011 14:37   





Powrót do góry
   
Łukasz-O
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 6108
Miasto: Warszawa

Post#4 14 Lut 2011 15:12   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


Tak, 1 i 3 musisz zmostkować.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lut 2011 15:12   





Powrót do góry
   
sabcio_2
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 105
Miasto: Szczecin

Post#5 Post autora tematu 14 Lut 2011 15:43   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


Tylko tak się zastanawiam, czy po wykonaniu mostku, i włączeniu światła nie będzie zwarcia, bowiem przy włączonym świetle na czarnym pojawia się faza...
Powrót do góry
   
Łukasz-O
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 6108
Miasto: Warszawa

Post#6 14 Lut 2011 15:57   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


I ma się pojawiać. A najlepiej poproś elektryka.
Powrót do góry
   
sabcio_2
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 105
Miasto: Szczecin

Post#7 Post autora tematu 14 Lut 2011 16:11   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


Nierozumiem, co to znaczy "i ma się pojawić"? Niewiem, czy uważnie odczytałeś mój pierwszy post. Chodzi o to, że jak się połączy zacisk 3 z 1, moze pojawić się zwarcie, bo gdy zapalę światło, to na czarnym pojawia się faza...
Powrót do góry
   
Łukasz-O
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 6108
Miasto: Warszawa

Post#8 14 Lut 2011 16:17   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


Kolego narysuj sobie schemat instalacji z automatem schodowym i dokładnie prześledź. Jak chcesz zapalić światło bez podania fazy na żarówkę?
Niestety temat zaczyna ocierać się o bramy kosza.
Powrót do góry
   
sabcio_2
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 105
Miasto: Szczecin

Post#9 Post autora tematu 14 Lut 2011 16:24   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


Jak bramy kosza? Przecież gdybym wiedział, to bym nie pytał. Te forum własnie po to jest kolego, aby inne osoby zasięgnęły pomocy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lut 2011 16:24   





Powrót do góry
   
Łukasz-O
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 6108
Miasto: Warszawa

Post#10 14 Lut 2011 16:32   

Re: Jak podłączyć automat schodowy


A czy ja odpowiedzi nie udzieliłem? Czy masz jeszcze jakieś pytania odnośnie podłączenia tego automatu?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Jak podłączyć automat schodowy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Włącznik schodowy - jak podłączyć 4 włączniki w jeden obwód (5)
Jak podłączyć wyłącznik schodowy OSPEL? (4)
Jak podłączyć włącznik schodowy. (6)
Wylacznik schodowy - jak podłączyć? (3)
Jak podłączyć automat schodowy ZRMF1/w firmy Moeller? (13)
Jak podłączyć automat schodowy czasowy do starej instalacji (4)
Automat Schodowy ETI CRM-4 - jak podłączyć? (6)
Nowy automat schodowy (6)
problem - automat schodowy (3)
automat schodowy ,a włączniki schodowe (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl temat RSS