Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Spawarki i prostowniki spawalnicze ->Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
mario360
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Wrz 2011
Posty: 2
Miasto: białystok

mario360
Poziom 2
Post#61 29 Wrz 2011 19:23   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


Witam kupiłem tig magnum thf 230 ac/dc. Mam problem nie wiem o co jest nie tak czy jest to wina gazu,ustawiam od 2l/min do 15l/min i spaw wygląda okropnie nie mam już pojęcia, czy jest to wina spawarki czy gazu
Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kazimierzbrejta
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 28 Maj 2010
Posty: 459
Miasto: Sanok

kazimierzbrejta
Poziom 18
Post#62 29 Wrz 2011 22:06   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


Witam. Na pewno na spawanie tego stopu znajdzie się kilka sposobów. Proponuję zastosować spawanie plazmowe. Jako gaz plazmowy i osłonowy należy stosować argon 95 % i wodór 5 %. Technika spawania na jedno przejście na tzw. /oczko/. Technika ta polega na tym, że warunki spawania tj. prędkość spawania oraz natężenia prądu i przepływu gazu należy tak dobrać, aby zbliżały się do parametrów stosowanych przy cięciu. Dobór natężenia przepływu gazu należy dobrać bardzo dokładnie, aby nie następowało wydmuchiwanie metalu z jeziorka, a tym samym cięcie. Natężenie prądu jest zależne od grubości spawanego materiału. Bardzo często stosuje się spawanie prądem stałym z biegunowością ujemną. W technice spawania na /oczko/ materiału o grubości powyżej 4 mm natężenie prądu i przepływu gazu plazmowego należy tak dobrać, aby przebić złącze, utworzyć oczko spoiny oraz ma powstać strumień plazmy o tendencji żłobiącej stapiany materiał. Jest to z technologicznego punktu, w praktyce należało by to sprawdzić i wprowadzić poprawki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mario360
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Wrz 2011
Posty: 2
Miasto: białystok

mario360
Poziom 2
Post#63 30 Wrz 2011 10:52   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


Domyślam się że w butli może być mieszanka argon co2 zobaczę jakie efekty bedą po napełnieniu czystym argonem

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
kazimierzbrejta
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 28 Maj 2010
Posty: 459
Miasto: Sanok

kazimierzbrejta
Poziom 18
Post#64 30 Wrz 2011 13:02   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


W ostatnim poście opisałem Koledze dolar 1234 sposób pospawania stopu niklu z tytanem.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
xxanquxx
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 129
Miasto: Bochnia ,Brzesko

xxanquxx
Poziom 13
Post#65 Post autora tematu 09 Paź 2011 11:35   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


Witam ja dzisiaj sie muszę pochwalić i po żalić:/
mianowicie moja spawy stali nierdzewnej wyglądają bardzo dobrze a spawy na aluminium kiepsko :/


Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
KEYZOR
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Wrz 2009
Posty: 9

KEYZOR
Poziom 4
Post#66 12 Paź 2011 17:08   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


Masz pedal do kontroli natezenia??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
xxanquxx
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 129
Miasto: Bochnia ,Brzesko

xxanquxx
Poziom 13
Post#67 Post autora tematu 12 Paź 2011 17:35   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


Tak mam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
KEYZOR
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Wrz 2009
Posty: 9

KEYZOR
Poziom 4
Post#68 12 Paź 2011 18:47   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


w takim razie:
1. Musisz zdecydowanie skrocic luk (luk powinien byc na tyle krotki zeby podaczas spawania nie pojawily sie czarne plamki na jeziorku).

2. Gdy rozpoczynasz proces poczekaj chwile przy malym natezeniu pradu aby oczyscic jeziorko tudziez material zanim nie pojawi sie jeziorko(bedziesz widzial jak dziala czyszczenie katodowe i szybko zlapiesz kiedy juz mozna dodac natezenia).

3. Wydaje mi sie ze zdjecia ktore pokazales byly spawane bez udzialu pedalu, jak juz wczesniej bylo wspomniane kiedy material sie nagrzewa musisz odejmowac natezenia i pedal jest niezbedny.

Wydaje mi sie ze podstawowym problemem jest za dlugi luk i byc moze zbyc duzy kat nachylenia palnika takze nad tym popracuj najbardziej.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
manta
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 4625
Miasto: Elbląg.

manta
Moderator Samochody
Post#69 13 Paź 2011 07:17   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


Spoiwo czyściłeś? Porcelanka w jakim rozmiarze? Plamki to tlenek aluminium, więc w procesie spawania nie wytwarzasz dostatecznej osłony, lub któryś z elementów jest nim pokryty.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
xxanquxx
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 129
Miasto: Bochnia ,Brzesko

xxanquxx
Poziom 13
Post#70 Post autora tematu 30 Paź 2011 09:53   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


Co do spoiwa to nie czyściłem a czym najlepiej czyścić?? co do nateriału spawanego to szczerze nie było to tak w 100% czyste a wiem ze czystość spawanego materiały odgrywa kluczowa role
a co do porcelanki to o ile się nie mylę to rozmiar 6

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
KEYZOR
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Wrz 2009
Posty: 9

KEYZOR
Poziom 4
Post#71 30 Paź 2011 14:42   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


Problemem nie jest czystosc materialu, jedynie technika prowadzenia palnika i dodawania drutu oraz brak uzycia pedalu przez co przegrzewasz material.

Natomiast co do czyszczenia najlepiej czyscic acetonem, ja osobiscie czyszcze alkoholem izopropylowym. Natomiast wg. przepisow aluminium powinno byc trawione chcoc nie spotkalem jescze nikogo kto by tak robil.

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
xxanquxx
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 129
Miasto: Bochnia ,Brzesko

xxanquxx
Poziom 13
Post#72 Post autora tematu 30 Paź 2011 15:16   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


[quote="KEYZOR"]Problemem nie jest czystosc materialu, jedynie technika prowadzenia palnika i dodawania drutu oraz brak uzycia pedalu przez co przegrzewasz material.

Kolego chyba nie doczytałeś wyzej pisze ze mam i używam pedał Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
gajosisko
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 30 Cze 2006
Posty: 41

gajosisko
Poziom 9
Post#73 30 Paź 2011 20:36   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


Taka ciekawostka dla znających angielski (ale z ilustracji też można się conieco dowiedzieć) kilkuczęściowa książka na stronie producenta sprzętu spawalniczego: Strona Millerwelds. Na stronie są też poradniki i podpowiedzi. Mogę powiedzieć, że bardzo mi pomogła (jako samoukowi Very Happy ).

Poza tym wspomina o jednej dość ważnej rzeczy o której zdaje się Koledzy nie wspomnieli - o przygotowaniu (ostrzeniu) elektrody.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
KEYZOR
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Wrz 2009
Posty: 9

KEYZOR
Poziom 4
Post#74 30 Paź 2011 22:22   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


To ze uzywasz mi ulecialo Razz

Natomiast musisz uzywac mniejszych amperazy lub szybciej odpuszczac peadal, kat miedzy palnikiem a materialem powinien byc miedzy 80 a 90 stopni i odleglosc konca elektrody od materialu powinna byc jak najmniejsza ale na tyle duza zeby alu nie za szybko brudzilo elektrode. U siebie zauwazylem ze jezeli zbyt wysoko uniose palnik momentalnie pojawiaja sie tlenki na powierzchni jeziorka.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
xxanquxx
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 129
Miasto: Bochnia ,Brzesko

xxanquxx
Poziom 13
Post#75 Post autora tematu 01 Lis 2011 10:19   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


Aluminium to jeszcze czarna magia Very Happy ale np. stal nierdzewna to już elegancko idzie Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
sabuk2006
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 11 Lis 2011
Posty: 5

sabuk2006
Poziom 3
Post#76 13 Lis 2011 10:23   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


Witam.
Spawam MAG różne elementy ale przyszedł czas na TIG-a na aluminium i nerdzewka.
Czy może mi ktoś powiedzieć jak spawać aluminium pachwinowo, aby spoina była mniejsza. Mam spawarkę z najwyższej półki ESAB 4300 DC/AC (więc profesionalna) samo spawanie np. na złączeniu, czy zakładce idzie dobrze, ale pachwinowo spoiny są za duże. Wysunąłem elektrodę nieco więcej ale nie zauważyłem różnicy. Dzieje się tak że podgrzewając (a spawam profile 40x20x2 z 20x20x2 alu) i podczas podgrzewania widzę wyraźnie, że jak jedna ściana już lekko pływa to druga zaś nie i podgrzewając tą druga, to zaś ta pierwsza stygnie, jeśli uda się podgrzać te dwie ściany i doda się drut to spoina wychodzi, ale jest za duża. Zauważyłem, że te dwie prostopadłe ściany, które są już podgrzane, to te oczka są w dużej odległości od siebie. czy jest jakiś sposób aby były bliżej siebie (blisko łączącej krawędzi) bo i wtedy spoina byłaby mniejsza ?
Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
H3nry
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 26 Kwi 2003
Posty: 930
Miasto: SoQlkA

H3nry
Poziom 20
Post#77 13 Lis 2011 10:25   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


Częstotliwość w górę -> powyżej 150Hz i będzie dobrze, balans oczywiście podlega korekcji Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sabuk2006
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 11 Lis 2011
Posty: 5

sabuk2006
Poziom 3
Post#78 13 Lis 2011 12:56   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


Witam, zrobię tak, jak kolega proponuje, bo mam ustawianą częstotliwość na 65 Hz, a można ustawić od 10 - 152 Hz. Nasuwa mi się pytanie, czy wpływ na to ma również kompensacja ? Mam ustawione na 50% (czyli min) a jest możliwość od 50-98%. Czy podgrzewanie elektrody ma jakiś wpływ na to ? Bo mam ustawione na 1 a przedział jest od 1 - 100. Prąd mam ustawiony 65A.
Mając doświadczenie w spawaniu innymi metodami, dopiero zaczynam spawać aluminium metodą TIG i problem jaki mam to raczej ustawienie samej spawarki a to się wiąże z jakością i wyglądem spawu, dlatego proszę Was (bardziej doświadczonych) o pomoc i rozwiązanie mojego problemu.
Dziękuję i pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
xxanquxx
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 129
Miasto: Bochnia ,Brzesko

xxanquxx
Poziom 13
Post#79 Post autora tematu 13 Lis 2011 16:53   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


Moim zdaniem koledze warto iść na kurs { ja jestem zapisany w okolicy stycznia mama zacząć } spawanie metada TIG nie jest łatwe i naprawdę wiele trzeba wiedzieć na ten temat polaryzacja ceramika dysze będę informował was o wszystkim co się dowiedziałem i o moich osiągnięciach Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
manta
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 4625
Miasto: Elbląg.

manta
Moderator Samochody
Post#80 13 Lis 2011 19:24   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


KEYZOR napisał:
Problemem nie jest czystosc materialu, jedynie technika prowadzenia palnika i dodawania drutu oraz brak uzycia pedalu przez co przegrzewasz material.

Natomiast co do czyszczenia najlepiej czyscic acetonem, ja osobiscie czyszcze alkoholem izopropylowym. Natomiast wg. przepisow aluminium powinno byc trawione chcoc nie spotkalem jescze nikogo kto by tak robil.



To nie pisz opowieści dziwnej treści. Czyszczenie mechaniczne.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
KEYZOR
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Wrz 2009
Posty: 9

KEYZOR
Poziom 4
Post#81 13 Lis 2011 23:36   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


W sensie gdzie pisze opowiesci dziwnej tresci bo nie rozumiem do czego pijesz. Zeby byla jasnosc:

1. Czyszczenie mechaniczne wystarcza 99% przypadkow (a jak nie wystarcza to i tak mozna sobie z tym poradzic podcza samego procesu)
2. Jak ktos chce byc bardzo dokladny mozna przejechac prety i element IPA lub acetonem (glownie w celu odtluszczenia)
3. Procedura trawienia alumiunium jest szeroko opisywana w literaturze i stosowana dla krytycznych elementow (choc ja na zywo nigdy tego nie widzialem)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
waldi1092
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 02 Lip 2011
Posty: 2
Miasto: tarnów

waldi1092
Poziom 2
Post#82 19 Lis 2011 21:21   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


witam. od kilku lat spawam nierdzewke i aluminium tigiem. parametry spawarki podstawowe :
wybór 2taktu zajarzenie łuku i utrzymanie go aż do puszczenia przycisku na palniku.
4 takt przycisniecie przycisku i przytrzymanie powoduje zajarzenie łuku i utrzymanie prądu startowego
-puszczenie go powoduje narastanie aż do ustawionego prądu spawania
-aby przestac spawać przyciskamy ponownie(i w zaleznosci od typu spawarek i podłączenia palnika )puszczamy lub trzymamy aż do wygaszenia łuku.
-wypływ gazu przed zajarzeniem łuku(potrzebny na wyparcie tlenu z palnika)
-prąd startowy polecam ustawić na jak najmiejszy ale to już jak komu pasuje
-czas narastania czas w jakim prąd rośnie od chwili przyciśniećia puszczenia przycisku do normalnego prądu spawania.
-prąd spawania(prąd jakim bedziemy spawać)w spawarkach z pulsem jest tez ustawienie drugiego prądu .
-ustawienie prądu wygaszenia(jak najniższy)
-nastepnie czas opadania(zpobiega powstawaniu krateru).

w przypadku aluminium ustawiamy jeszcze częstotliwość i balans
przy spawaniu aluminium na powierzchni materiału powstaje trudno topliwy tlenek aluminium (nie pamietam dokładnie ale alu topi sie w około 660stopni a tlenek aluminium w 2050st) dlatego spawamy pradem zmiennym a balansem ustawiamy stosunek prądu, który idzie na materiał i na elektrodę(nie trzeba zmieniac polaryzacji na kablach )ustawienie wiekszego prądu na elektrode powoduje lepsze "czyszczenie"powierzchni aluminium z tlenków,ale zbyt duże powoduje zbytnie stopienie czubka eletktody.

gaz najlepiej 5.0 ale ja już 4.6 spawam i nie mam większych problemów.

Czy wiadomość jest pomocna? + +2 -
Powrót do góry
kubuspunxdh
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 04 Mar 2011
Posty: 19
Miasto: Poland

kubuspunxdh
Poziom 6
Post#83 02 Cze 2012 21:06   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


znalazłem ciekawy filmik Smile http://www.youtube.com/watch?v=lJksVs2QT5Q&list=HL1338663916&feature=mh_lolz

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cumel
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 26 Cze 2012
Posty: 3

cumel
Poziom 2
Post#84 26 Cze 2012 19:19   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


Polecam stosowanie soczewki gazowej w palniku daje to bardzo dobrą osłonę gazu.
Takiej jak zakłada spawacz w filmiku z posta wyżej Very Happy
Spawam zawodowo aluminium zawsze chętnie pomogę żeby wasze spawy były coraz lepsze.



Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kubuspunxdh
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 04 Mar 2011
Posty: 19
Miasto: Poland

kubuspunxdh
Poziom 6
Post#85 28 Cze 2012 09:14   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


cumel napisał:

Spawam zawodowo aluminium zawsze chętnie pomogę żeby wasze spawy były coraz lepsze.



Super że w końcu jakiś naprawdę fachowiec jest w stanie odpowiedzieć na wiele dręczących nas amatorów pytań Smile
tylko pytanie czy sprzęt typu Sherman czy podobnej jakości w tej "cenie" jest w stanie sobie poradzić ze spawaniem aluminium ażeby i nasze spawy choć troszkę były podobne do zdjęć wyżej ? ja po kilku miesięcznym użytkowaniu małych butli ( chyba z 10 było) w końcu zakupiłem 110tke wiec będę walczył do oporu i perfekcji Smile zdjęcia mam nadzieje pokazać na dniach i na ewentualne komentarze

wiec.... po praktycznie roku na kawałkach blach alu wygląda to tak ---> Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium a stal mniej więcej tak---> Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium
z problemów które jeszcze mam to dobry środek czyszczący przed spawaniem ( jakiś wytrawiacz bo czystość przed spawaniem to z tego co zauważyłem jest najważniejsza całe spawanie można sobie zabryzgać drobinami farby... ) no i metoda spawania np. rurek ( spawy raczej przypominają klejenie niż spawanie )

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cumel
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 26 Cze 2012
Posty: 3

cumel
Poziom 2
Post#86 02 Lip 2012 22:18   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


Spawy na zdjęciach wyżej zrobiłem spawarką Magnum THF TIG 335 P Very Happy Praktycznie bliźniak Shermana więc jak widać się da Very Happy
Pozostaje ćwiczyć a tak jeśli można to dołóż trochę A i lepiej doczyść materiał. Chyba że to wina syfnego argonu jak możesz to kup ar 5.0

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
kubuspunxdh
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 04 Mar 2011
Posty: 19
Miasto: Poland

kubuspunxdh
Poziom 6
Post#87 03 Lip 2012 10:19   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


cumel napisał:
Spawy na zdjęciach wyżej zrobiłem spawarką Magnum THF TIG 335 P Very Happy Praktycznie bliźniak Shermana więc jak widać się da Very Happy
Pozostaje ćwiczyć a tak jeśli można to dołóż trochę A i lepiej doczyść materiał. Chyba że to wina syfnego argonu jak możesz to kup ar 5.0


przy większej ilości A materiał Alu zaczyna "pływać" i spoina sie dość mocno rozlewa materiał zbytnio sie nagrzewa, chyba ze obniżę Basic Current bo to bodajże odpowiada za "prąd bazowy" ? Argon na pewno mam 5.0 zawsze dostawałem dobrej jakości z tam stąd z skąd biorę :)przy mniejszych butlach, czyszczenie przed spawaniem........... jestem na etapie prób Smile jakieś pomocne rady ? ( jeżeli chodzi o narzędzia i prawidłowe wyczyszczenie materiału do spawania )

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cumel
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 26 Cze 2012
Posty: 3

cumel
Poziom 2
Post#88 04 Lip 2012 19:13   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


Tak zaraz to on nie zaczyna pływać Very Happy Ta cieńsza rurka ma ściankę 2mm a profil 3mm, spawałem to prądem 330A.
Co do czyszczenia to wszelkie papiery scierne czy tarcze listkowe są średnim pomysłem, zawsze coś zostaje wtarte w aluminium. Bardzo dobrze się sprawdzają szczotki ze stali nierdzewnej.
Czy na 100% masz odpowiednie spoiwo ? bo nie wszystko da się zespawać uważanym za uniwersalne almg5 Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
xxanquxx
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 129
Miasto: Bochnia ,Brzesko

xxanquxx
Poziom 13
Post#89 Post autora tematu 12 Sie 2012 11:44   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


Witam mam pytanie odnośnie tiga Magnum THF 230P AC/DC
Jak do spawania aluminium używam pedału, i przełączam na zdalne sterowanie to parametry jakie ustawiam to :
-prąd startu
-częstotliwość ac
-prąd w pulsie
-balans ac

i co z innymi potencjometrami zostają w swej pozycji czy skręcamy je na zero ?
Mam pytanie do kolegi kubuspunxdh czym czyścił ta blachę aluminiowa ??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kubuspunxdh
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 04 Mar 2011
Posty: 19
Miasto: Poland

kubuspunxdh
Poziom 6
Post#90 12 Sie 2012 17:40   

Re: Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium


xxanquxx napisał:

Mam pytanie do kolegi kubuspunxdh czym czyścił ta blachę aluminiowa ??
z tego co pamiętam przecierałem tylko to czystym nitro bo blacha była nowa... ale co zauważyłem i warto sie tym podzielić Smile jak kolega cumel napisał warto sobie kupić szczotkę stalową nierdzewną i używać ja tylko i wyłącznie do czyszczenia aluminium jeżeli chodzi o spoiwo przeze mnie używane... jeszcze nie sprawdziłem a właściwie zapomniałem Neutral jutro to zrobię mam nadzieje ze można spoiwo odczytać z materiału ( na końcu jest jakiś numer Smile )

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Spawarki i prostowniki spawalnicze -> Spawarka tig ac/dc jak ustawić parametry do aluminium Poprzedni  1234  Następny
Strona 3 z 4
Podobne tematy
Jaka Spawarka TIG do aluminium (1)
Dobra spawarka TIG do aluminium - jaka? (3)
spawarka do zrobotyzowanego spawania aluminium, MIG czy TIG (3)
Spawarka TIG 315P ACDC. Spawanie stali nierdzewnej i aluminium. (6)
Spawarka plazma CUT 40 TIG MMA 160A- spawanie aluminium. (9)
Spawanie aluminium - jak zacząć, TIG AC/DC, Magnum Viper 225 (4)
Spawarka TIG miller syncrowave - podlaczenie przycisku na uchwycie tig (1)
Spawarka Flora Tig-100s - Problem ze spawaniem TIG (4)
Spawarka MINIMAG 161 - jak przerobić na spawanie aluminium? (4)
Gilotyna do aluminium - jak ostrzyć i ustawić noże (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.148 seconds

elektroda.pl temat RSS