Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak zmienić hasło połączenia z siecią wifi?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Jak zmienić hasło połączenia z siecią wifi?
Autor
Wiadomość
romast
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 3

Post#1 Post autora tematu 15 Lut 2011 12:47   

Jak zmienić hasło połączenia z siecią wifi?


Do sieci komputerowej LAN podłączone są 3 komputery stacjonarne kablowo oraz 1 laptop bezprzewodowo przez sieć wifi.

3 Komputery stacjonarne są podłączone do 1 routera. Ponadto do routera tego podłączony jest modem z internetem kablowym multimedii. 5-te wyjście z tego routera idzie do switcha.

Ze switcha wychodzą 3 kable. Jeden łączy się do pierwszego routera, do którego podłączone są komputery stacjonarne, drugi podłączony jest do maszyny drukującej Bizhub, trzeci idzie do drugiego routera bezprzewodowego z antenką.

Jak zmienić hasło do połączenia się z internetem przez tą sieć bezprzewodową z laptopa tak aby nikt kto zna hasło obecne nie mógł korzystać z naszego internetu i naszej sieci spowalniać nam transferu i mieć dostęp do naszej sieci?

2 grafików przeniosło się piętro wyżej i podejrzewam że korzystają z naszego internetu bo jak przychodzą do pracy to nam wolno nam internet chodzi a jak u nas byli to mieli ze sobą 2 laptopy, z którymi się przenieśli na górę.

Chodzi o to żeby im zablokować dostęp do naszej sieci i naszego internetu.

W windzie xp
Gdy wchodzę w "moje miejsca sieciowe" i wyświetlam "komputery grupy roboczej" to pojawiają się tam 2 grupy: planet czyli nasza, w której się znajdują 3 komputery stacjonarne, 1 laptop i 1 maszyna drukująca i gdy klikam strzałkę w górę aby przeszedł o jeden katalog wyżej, pojawia się nasza grupa robocza czyli planet oraz druga o nazwie grupa robocza. gdy w nią wchodzę, widzę 2 komputery grafików, którzy się znajdują piętro wyżej poznaję po nazwach komputerów.

Nie da się ich jakoś stąd usunąć?

Odpalałem z linii komend start->uruchom->cmd

arp -a

I mi pokazuje różne rzeczy ciągle w zależności czy ktoś włączy laptopa, wyłączy jakiś komputer to się pojawiają na liście adresy IP tych komputerów.

Ale na pewno się pojawiają też adresy ip grafików, którzy są u góry bo już ustaliłem, który adres Ip do którego komputera należy i 2 numery Ip nie należą do żadnego z naszych.

Mój stacjonarny komputer posiada adres ip 192.168.0.75,
drugi stacjonarny komputer posiada adres ip 192.168.0.78,
trzeci stacjonarny 192.168.0.76,
laptop 192.168.0.73,
a Bizhub maszyna drukująca prawdopodobnie 192.168.0.77 bo na taki adres wysyła komunikat.

Adres Ip routera pierwszego, do którego są podłączone komputery stacjonarne i modem do łączenia się z internetem kablowy multimedii, adres tego routera to 192.168.0.1 gdy to wpisują w przeglądarkę, wchodzę w jego ustawienia.

I ustawiłem tam w "LAN settings" zakres numerów ip od 192.168.0.73 do 192.168.0.78, żeby nikt spoza tego przedziału nie mógł się łączyć do sieci
73 to najniższy numer Ip komputera stacjonarnego przydzielany automatycznie, a 78 najwyższy.

Ale wszystkich komputerów i drukarek jest 5 a numerów ip jest 73, 74, 75, 76, 77, 78 razem 6. Więc z jednego numeru IP u numerze 74, który nie należy do żadnego z naszych komputerów i drukarek ktoś się może łączyć z internetem i siecią u nas?

W zakładce "DHCP Client List" pokazuje tylko 3 komputery stacjonarne.
192.168.0.75
192.168.0.78
192.168.0.76

Po wpisaniu
arp -a pojawia się tez po wejściu i wyjściu z ich grupy roboczej numer ip 192.168.0.60 gdy go wpisuję w przeglądarkę, pokazują się ustawienia maszyny drukującej Bizhub.

Pozostaje niezidentyfikowany numer IP o końcówce 74 i 77.

Próbowałem w tych ustawieniach routera kablowego ustawić mac control aby odbierął tylko z laptopa którego adres mac odczytałem z ipconfig /all pierwszy z góry ale wtedy cała sieć i internet padł i musieliśmy wszystko resetować.

Co można z tym zrobić, żeby się nie łączyli z naszym internetem?
A może jest wszystko w porządku i nikt się nie włamuje ale skąd ten spadek prędkości internetu, gdy się włącza sieć bezprzewodową?

Na laptopie, który łączy się bezprzewodowo z internetem po wpisaniu ipconfig /all pojawia się mnóstwo numerów Ip komputerów chyba z 10, taka długa tabelka z numerami i różnymi kodami w tym chyba mac.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Lut 2011 12:47   





Powrót do góry
   
janeczekkk
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 184
Miasto: Wrocław

Post#2 15 Lut 2011 13:42pomocny post - solucja   

Re: jak zmienić hasło połączenia z siecią wifi


Trzeba zalogować się (przeważnie przez przeglądarkę) do routera z wifi (znać jego adres IP) i zmienić hasło (nie podałeś modelu routera).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Lut 2011 13:42pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
romast
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 3

Post#3 Post autora tematu 15 Lut 2011 14:19   

Re: jak zmienić hasło połączenia z siecią wifi


Edimax EW-7206APg

nie wiem właśnie jak wejść do tego routera z wifi z komputera stacjonarnego przez jaki adres?

przez 192.168.0.1 wchodzi mi do tego Lintech HR-1142 Broadbound router do którego podłączone są komputery stacjonarne i kablowy modem internetowy .

nie wiem jak wejść na tamten z antenką radiową podłączony do switcha

jak wpisuję po kolei liczby to na adresie http://192.168.0.70/
pokazuje się pusta strona w przeglądarce i w pasku adresu "zakończono"


jak wpisuję 192.168.2.1 fabryczne ustawienie to tez nic nie ma pod tym adresem.


ale po wpisaniu w cmd arp -a wciąż pokazuje się numer ip 192.168.0.77 który jest komputerem kradnącego internet albo próbującym wejść do naszej sieci. (ten któremu zablokowałem wejście przez dodanie go do listy control MAC)


jeśli się pokazuje po wpi
na laptopie jest już internet ale na liście DHCPclient w ustawieniach routera się pokazuje komputer który nie nalezy do naszej sieci tj co się chyba podłączył.

w ustawieniach routera 192.168.0.1
ustawiłem MAC Control list

"Allow all to pass except those match the following MACs."

i dodałem 2 numery MAC komputerów tych co kradną internet.

taka blokada wystarczy żeby nie włazili nam do sieci i nie korzytali z naszego internetu?

po wpisaniu arp -a pokazuje wciąz numer komputera 192.168.0.77 kradnącego inernet albo próbującego wejść do naszej sieci (ten którego MAC zablokowałem)


uczepił się jak rzep psiego ogona i nie można go oderwać od cyca
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Lut 2011 14:19   





Powrót do góry
   
janeczekkk
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 184
Miasto: Wrocław

Post#4 16 Lut 2011 12:05pomocny post - solucja   

Re: jak zmienić hasło połączenia z siecią wifi


Rozumiem, że po zresetowaniu routera łączysz się z nim przez kabel z odpowiednio ustawionym adresem ip i maska w karcie komputera ?
Nie trzeba było resetować routera tylko wykorzystać jakiś program do skanowania adresów, sprawdzić, które są zajęte i w ten sposób znaleźć adres routera.
Trochę się pogubiłem w kwestii sytuacji po resecie routera, czy w tej chwili jest do/przez niego dostęp ?
Co do blokady adresów mac to można zamaskować adres mac (jeżeli sterowniki karty sieciowej na to pozwalają).
Czy router z adresem 192.168.0.1 nie ma wifi ? Może przez niego się łączą.
Powrót do góry
   
romast
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 3

Post#5 Post autora tematu 16 Lut 2011 12:29   

Re: jak zmienić hasło połączenia z siecią wifi


mam wejścei tylko do routera stacjonarnego z adresem 192.168.0.1.

drugi router z antenką (edimax) nie wiem jak w niego wejść przez 192.168.2.1 nie wchodzi.

zresetowanie routera z antenką wywołało trochę zamieszania, ale już laptop bezprzewodowo się łączy z internetem poprzez ten router.

adresy mac zostały zablokowane na routerze 192.168.0.1 bo tylko tam mam wejście przez przegladarkę. Do drugiego routera z antenką nie wiem jak wejśc a chciałbym tam zmienić hasło.


skanerem przeszukałem i mam adres 192.168.0.66
wyskakuje mi login i hasło do podania. no to teraz muszę się dowiedziec jakie


skaner mi pokazuje następujące urządzenia w sieci:

192.168.0.1 to jest 1 router kablowy
192.168.0.60 to jest maszyna drukująca bizhub
192.168.0.66
192.168.0.71 to jest mój komputer stacjonarny
192.168.0.72 to jest drugi komputer stacjonarny
trzeci komputer stacjonarny jest wyłączony i go nie pokazuje
192.168.0.77 to jest komputer OLA-KOMPUTER nie należący do żadnego znajdującego się w naszym pomieszczeniu.

ustawienia połączeń sieciowych w panelu sterowania mam ustawione na automatyczne przypisywanie ip

czy zmiana hasła w routerze bezprzewodowym go wyeliminuje i nie będzie mógł zaglądać do naszej sieci i korzystać z naszego internetu?

ustawiłem filtrowanie adresów wg MAC. żeby dostęp do sieci wifi miały tylko laptop i komórka o okreslonym adresie MAC i wszyscy złodzieje wyeliminowani z dostepu do sieci
Powrót do góry
   
janeczekkk
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 184
Miasto: Wrocław

Post#6 16 Lut 2011 16:36   

Re: Jak zmienić hasło połączenia z siecią wifi?


Wystarczy zamiast podawać adresy mac, które ma odrzucać dodać te, które ma dopuszczać. Trzeba jednak pamiętać, żeby dodać wszystkie czyli: 3 komputerów stacjonarnych, laptopa, urządzenia drukującego, no i oczywiście routera (chyba że coś pominąłem) i sprawa powinna być rozwiązana. Jednak jeżeli osoba, która podpina się do waszej sieci zna hasło do routera może być w stanie to zmienić. Więc trzeba by było zmienić również hasło dostępowe tak dla pewności. Przydało by się dostać do tego routera z wifi, żeby sprawdzić czy nie ma ustawionego np. szyfrowania WEP, które nie jest ciężkie do złamania, jeżeli ktoś posiada odpowiednią wiedzę.
Dodatkowo można zmienić i ukryć ssid sieci (nazwę) i skonfigurować ją na urządzeniach bezprzewodowych, co jeszcze bardziej uniemożliwi "lewe" połączenie.
Znalazłem w instrukcji tego routera (edimax), że aby zresetować go trzeba przez 4 sec przytrzymać reset, wtedy zostaną przywrócone ustawienia fabryczne (trzeba będzie go jeszcze raz skonfigurować). Samo wciśnięcie resetu (przez mniej jak 4 sekundy) powoduje tylko przeładowanie punktu dostępu (z instrukcji).
Po resecie routera (reset >4s) wg. dokumentacji login: Admin hasło: 1234. Można jednak sprawdzić przed resetem czy hasło i login nie są fabryczne (może nikt nie zmienił :P).
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Jak zmienić hasło połączenia z siecią wifi?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Problem z siecią WiFi - udostęp. połączenia internetowego. (2)
Windows 7 i brak połączenia z siecią WiFI (2)
Windows 7 i zrywanie połączenia z siecią po WiFi (6)
Hasło WiFi - można zmienić? (7)
Brak połączenia z siecią WiFi (4)
Hasło połączenia z siecią (3)
Jak ustawić hasło do połączenia z siecią WiFi... (1)
Jak ustawić hasło do połączenia z siecią WiFi... (13)
Asus n55sl - Brak połączenia z siecią wifi (4)
brak połączenia z siecią wifi przez tl - wr743nd (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.046 seconds

elektroda.pl temat RSS