X

FT232R - ultra prosty programator AVR + USB/RS232 za free

18 Mar 2011 13:47 MImirekk36
  • #91 18 Mar 2011 13:47
    rusala
    Level 22  
    Posts: 475 | Help: 44
    • Location: Zawiercie / Wroclaw
    Helpful post? (0)
    Tak chodzi o inne piny na FT232 (RXD, TXD, DTR i RTS) a pisząc "wszystkie procki" miałem na myśli AVR, MSP i ARM. Byłoby fajnie jakby dało się skonfigurować dowolnie te piny dzięki czemu programu można użyć z innym sprzętem. Wspomnianej makiety używa obecnie ponad 100 osób i chciałbym im to uprościć jak się da.
  • #92 18 Mar 2011 14:03
    mirekk36
    Level 42  
    Posts: 9275 | Help: 964
    • Location: Szczecin
    Topic author Helpful post? (0)
    rusala wrote:
    Tak chodzi o inne piny na FT232 (RXD, TXD, DTR i RTS) a pisząc "wszystkie procki" miałem na myśli AVR, MSP i ARM. Byłoby fajnie jakby dało się skonfigurować dowolnie te piny dzięki czemu programu można użyć z innym sprzętem.


    Aaaa widzisz ;) ... ja właśnie trochę szukałem i kombinowałem, żeby zrobić wszystko aby nie trzeba było wykorzytsywać pinów RxD oraz TxD

    Chodzi o to aby bez problemów korzystać jednocześnie i z przejściówki USB/RS232 i jednocześnie programatora ISP dla AVR

    Bo jeśli użyłbym tak jak sugerujesz RxD oraz TxD to musiałbym przełączać jeszcze linie txd i rxd podłączone do procka - prawda ???? i znowu kolejny problem, poza tym który wcześniej także sam zauważyłeś (konieczność wyjmowania wtyczki USB po zaprogramowaniu)

    Dzięki takiej konfiguracji pinów oraz dzięki temu, że mój program MkAvrCalculator "sprząta" programowo po tym co zostawił (bałagan) avrdude - to NIE TRZEBA WYCIĄGAĆ WTYCZKI USB ;) - wszystko OD RAZU DZIAŁA po zaprogramowaniu procka i co więcej - od razu działa także RS232

    pomyśl o takiej wygodzie z takim prostym programatorkiem. Bo to wtedy jest już praktycznie tak wygodne jak USBASP prawie ;)
  • #93 18 Mar 2011 19:17
    rusala
    Level 22  
    Posts: 475 | Help: 44
    • Location: Zawiercie / Wroclaw
    Helpful post? (0)
    tak no masz słuszność, takie użycie linii jest wygodniejsze w momencie kiedy programator jest zintegrowany lub służy jednocześnie jako przejściówka na USB. Ale w mojej makiecie jest już zintegrowany jeden układ FT232. Z rożnych powodów nie jest on wykorzystywany jako programator ale w każdym razie nie ma potrzeby wykorzystywania programatora w roli przejściówki choć jest to yeż możliwe. Oczywiście jak napisałem wcześniej na płytce są wyprowadzone wszystkie linie RSa a także linie CBUS więc nie ma problemu i można wykorzystać twój program tak jak jest. Pomyślałem tylko, że uprości to prace ludziom, którzy będą chcieli zmienić rodzinę procesora - będą musieli pozmieniać kabelkologię tylko od strony makiety a od programatora zostaje wtedy tak samo. Drugi powód to prosztszy i zajmujący mniej miejsca na pcb opis podłączenia ;-)

    Niezależnie czy jest to mi niezbędne czy nie myślę, że warto dodać taką opcję bo to tylko drobna zmiana konfiguracji.
  • #94 18 Mar 2011 21:08
    mirekk36
    Level 42  
    Posts: 9275 | Help: 964
    • Location: Szczecin
    Topic author Helpful post? (0)
    rusala wrote:

    Niezależnie czy jest to mi niezbędne czy nie myślę, że warto dodać taką opcję bo to tylko drobna zmiana konfiguracji.


    Tak - masz rację - ale właśnie chciałem wiedzieć jakie to szczególne powody. I pewnie że zgadzam się z tym.

    Cóż wpisuję temat na listę rozwojową programu ;) .... czyli może pojawi się jeszcze jakieś dodatkowe okienko do konfiguracji tych linii ;)
  • #95 20 Mar 2011 22:00
    cbool10
    Level 14  
    Posts: 161 | Help: 0
    • Location: Gdańsk
    Helpful post? (0)
    Witam!
    Ja ma podobny problem jak Mad Bekon.
    FT232R - ultra prosty programator AVR + USB/RS232 za free
    Nie mam zielonego pojęcia co z tym zrobić :!: :?:
    Dopiero zaczynam się w to bawić (μP).
    Jeżeli ktoś ma może (lub pamięta w którym numerze) EdW lub EP, w którym jest opis jak się programuje AVR-y to prosił bym o podzielenie się bo niestety jakoś nie mogę znaleźć nic na ten temat.
    z góry dzięki.
  • #96 20 Mar 2011 22:29
    mirekk36
    Level 42  
    Posts: 9275 | Help: 964
    • Location: Szczecin
    Topic author Helpful post? (0)
    cbool10 --> przecież wyżej była mowa żeby nacisnąć ptaszka przy SLOW_SCK - tego już nie doczytałeś ?
  • #97 21 Mar 2011 15:46
    maxiomax
    Level 12  
    Posts: 67 | Help: 0
    • Location: Poznań
    Helpful post? (0)
    No kolego kiedy można spodziewać się płytki?
  • #98 21 Mar 2011 21:55
    cbool10
    Level 14  
    Posts: 161 | Help: 0
    • Location: Gdańsk
    Helpful post? (0)
    Doczytałem.
    Tylko nie mogłem tego ptaszka znaleźć :P
    Ale znalazłem i zobaczę później jaki będzie efekt.
  • #99 21 Mar 2011 22:13
    Dar.El
    Level 40  
    Posts: 5507 | Help: 746
    • Location: Warszawa
    Helpful post? (0)
    Płytki będą nie wcześniej jak za trzy tygodnie. Programator nie tylko będzie programować ale też będzie pełnił funkcję: RS232TTL, 1-Wire do podłączenia wielu DS18B20 i być może będzie też termostat i RS485 do DMX. Porty wyjściowe będą pracować od 1,8V do 5,5V z zasilania zewnętrznego lub USB. Będzie stabilizator LM1117adj z możliwością wyboru dwóch napięć zasilających do wykorzystania na zewnątrz.
  • #100 22 Apr 2011 01:51
    p4trykx
    Level 16  
    Posts: 266 | Help: 7
    • Location: Wrocław
    Helpful post? (0)
    Co do błędu
    Code:

     error at avrdude.conf:316 unrecognized character: "f"

    To na Ubuntu jeśli wcześniej mieliśmy zainstalowanego Avrdude to zostaje nam plik /etc/avrdude.conf który jest chyba w pierwszej kolejności odczytywany. Natomiast prawidłowy plik z konfiguracją jest gdzieś w /usr/local.....
    Możemy więc skasować /etc/acrdude.conf albo podać plik konfiguracyjny przez parametr -C ścieżka do pliku
  • #101 27 Apr 2011 20:17
    arktik1
    Level 27  
    Posts: 1255 | Help: 59
    • Location: Piaseczno
    Helpful post? (0)
    Coś chyba marnie idzie ten projekt, nic nie słychać o postępach ani dostępności urządzeń.:D:D
  • #102 27 Apr 2011 20:37
    Dar.El
    Level 40  
    Posts: 5507 | Help: 746
    • Location: Warszawa
    Helpful post? (0)
    Niestety, ale całkowity brak czasu przeszkadza w realizacji projektu.
  • #103 01 May 2011 02:05
    p4trykx
    Level 16  
    Posts: 266 | Help: 7
    • Location: Wrocław
    Helpful post? (0)
    Jakby komuś się przydało to zrobiłem projekt w eaglu, który pasuje do UM232R czyli płytki FT232R z wyprowadzeniami DIP oraz złączem USB-B

    konfiguracja do avrdude
    Code:

    programmer
      id    = "ATB-FT232R";
      desc  = "FT232R ATNEL";
      type  = ft245r;
      miso  = 3;  # CTS
      sck   = 5;  # DSR
      mosi  = 6;  # DCD
      reset = 7;  # RI 
    ;
    Attachments:
  • #104 27 May 2011 02:00
    Magician
    Level 11  
    Posts: 58 | Help: 4
    • Location: Wrocław
    Helpful post? (0)
    Mam pytanko - czy ten programator można zintegrować z AVR Studio? Jeśli tak, to jak?
  • #105 04 Jul 2011 10:08
    mlassota
    Level 17  
    Posts: 316 | Help: 10
    • Location: Włocławek
    Helpful post? (0)
    mirekk36 wrote:
    mlassota wrote:
    Minęło już troszkę czasu więc zapytam. Jak prace nad sygnalizacją programowania? ....


    Prace są już na ukończeniu.... jeszcze troszeczkę, ok?

    Post z 14 marca 2011


    Witam Kolegów

    Minęło juz nieco czasu i projekt popadł w zapomnienie...
    Czy pojawiły się jakieś aktualizacji w postaci np sygnalizacji programowania?
    Będę wdzięczny za informacje
    Pozdrawiam
  • #106 19 Jul 2011 21:34
    modrzej1988
    Level 13  
    Posts: 120 | Help: 0
    • Location: łódź
    Helpful post? (0)
    A ja od kilku dni mam problem z tym programatorem i z komunikacją z ATmega64. Inne kontrolery takie jak ATm8, ATm644, ATm32 programuje bez problemu przez ISP a z tym mam kurczę problem... Używam mkAVRcalkulatora i chodzi o to, że sygnaturę kontrolera zczyta mi dosłownie raz od święta, a wgrywanie lub zczytywanie wsadu to totalna porażka... raz udało mi się puścić flashowanie i później odczyt to w ogóle zczytało jakieś totalne krzaki. Po flashowaniu procek w ogóle nie wstaje... Kombinowałem już z ustawieniami portu COM ale nadal to samo... można liczyć na jakieś wskazówki pomocnicze?
  • #107 19 Jul 2011 22:16
    p4trykx
    Level 16  
    Posts: 266 | Help: 7
    • Location: Wrocław
    Helpful post? (0)
    Nie wiem czy mkAVRcalkulator ma opcję ustawiania tego gdzieś ale może zmniejszyć prędkość programowania. To chyba ten parametr B im mniej tym wolniej.
    Code:

    avrdude -c ftdi -p atmega64 -P ft0 -B 1

    Acha MkAVR... ma chyba taką opcje slowsck czy coś tam ze slow wtedy działa wolniej i pewniej.
  • #108 19 Jul 2011 22:58
    modrzej1988
    Level 13  
    Posts: 120 | Help: 0
    • Location: łódź
    Helpful post? (0)
    to też mam zaznaczone... raz zczyta mi fusy na niezaznaczonym slowsck, a raz na zaznaczonym... totalna loteria... A jak już uda się sczytać fusy i sygnaturę, to kiedy chcę coś zapisać znów mi wywala błąd:

    avrdude: BitBang OK
    avrdude: pin assign miso 3 sck 5 mosi 6 reset 7
    avrdude: drain OK

    ft245r: bitclk 4800 -> ft baud 2400
    avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

    Reading | ################################################## | 100% 0.00s

    avrdude: Device signature = 0x1e9602
    avrdude: safemode: Verify error - unable to read lfuse properly. Programmer may not be reliable.
    avrdude: safemode: To protect your AVR the programming will be aborted

    avrdude done. Thank you.


    Ogólnie w piątek będę miał programator usbasp ale skoro ten działa z innymi prockami to i z tym powinien...

    Aha... kwarc zewnętrzny 16Mhz.

    Nie wiem może to być wina tego, że na reset dociera 4.85V a nie całe 5V ? Próbowałem zasilać osobno układ, ale też się sypią błędy, przeważnie sygnatura procka wychodzi 0x00000000

    Edit:
    Kolejna ciekawa rzecz... jak odłączę reset od programatora i podłączę go za chwilę z powrotem znów mam komunikację z prockiem... naprawdę nie wiem o co w tym chodzi... reset na płytce układu jest podciągnięty do zasilania przez rezystor 10k.
  • #109 19 Jul 2011 23:35
    mirekk36
    Level 42  
    Posts: 9275 | Help: 964
    • Location: Szczecin
    Topic author Helpful post? (0)
    Ja np nie mam pod ręką ATmega64 ale nawet dzisiaj działałem na ATmega644P przez FT232RL - i żadnych najmniejszych problemów.

    Jeśli ci się takie cuda dzieją z jakimś tam odłączaniem , podłączaniem resetu, raz działa a raz nie - to coś mi tu wygląda na to że masz jakieś totalne problemy z połączeniami.

    4,85V dociera ci na reset jak piszesz ;) no a jakie masz zasilanie ? równo +5V ? sprawdzałeś?

    za dużo masz niewiadomych ze sprzętem.

    Jeśli zasilanie np z USB jest 4,85V to co w tym dziwnego że na pinie reset też tyle jest ?
  • #110 19 Jul 2011 23:51
    modrzej1988
    Level 13  
    Posts: 120 | Help: 0
    • Location: łódź
    Helpful post? (0)
    mi 644p też ładnie programuje bez problemu.
    Tutaj jest schemat tego układu. http://www.rc-fan.pl/schema.pdf
    Kondensator z resetu zdjąłem, został sam rezystor. Oczywiście złącze programujące jest podlutowane bezpośrednio do procesora, nie przez rezystory. Wszelkie przełączniki poodpinałem, więc nie ma żadnych zwarć nóżek programujących do masy lub zasilania. Wiszą w powietrzu. O to napięcie na resecie pytam, bo nie wiem, czy jest ono jakieś krytyczne... Wszystkie połączenia sprawdzałem po kilka razy, przejścia są bez żadnego wzrostu rezystancji...
  • #111 21 Jul 2011 10:31
    Dar.El
    Level 40  
    Posts: 5507 | Help: 746
    • Location: Warszawa
    Helpful post? (0)
    Witam
    Filtry RC 200Ω i 100nF psują transmisję, nadają się tylko do obsługi klawiszy. W jakich to warunkach będzie pracować, żeby dawać tak silne filtrowanie? Ja do klawiszy nie używam żadnych filtrów, wszystko robi program.
  • #112 02 Sep 2011 21:24
    arktik1
    Level 27  
    Posts: 1255 | Help: 59
    • Location: Piaseczno
    Helpful post? (0)
    Doczekamy się w końcu tego programatora w sprzedaży??
  • #113 02 Sep 2011 22:00
    piotrva
    Moderator Mikrokontrolery
    Posts: 5836 | Help: 591
    • Location: Kraków
    Helpful post? (0)
    Ależ można wykorzystać dowolny moduł z układem FT232RL posiadający odpowiednie wyprowadzenia i podłączyć się za pomocą kabelków - nie trzeba jakiegoś specjalnego hardware...
  • #114 04 Sep 2011 09:07
    arktik1
    Level 27  
    Posts: 1255 | Help: 59
    • Location: Piaseczno
    Helpful post? (0)
    Na przykład taki:
    FT232R - ultra prosty programator AVR + USB/RS232 za free
  • #115 04 Sep 2011 10:38
    p4trykx
    Level 16  
    Posts: 266 | Help: 7
    • Location: Wrocław
    Helpful post? (0)
    a jak ktoś bardzo chce mieć płytkę to może sobie wytrawić kilka postów wyżej jest schemat i płytka do tego powyższego ft232
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9456331&sid=66d5d1f1478d2881ad4f22472021d151#9456331
  • #116 04 Sep 2011 12:01
    mirekk36
    Level 42  
    Posts: 9275 | Help: 964
    • Location: Szczecin
    Topic author Helpful post? (0)
    p4trykx wrote:
    a jak ktoś bardzo chce mieć płytkę to może sobie wytrawić kilka postów wyżej jest schemat i płytka do tego powyższego ft232
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9456331&sid=66d5d1f1478d2881ad4f22472021d151#9456331


    Odradzam niestety taką płytkę bo to jest niestety marnotrastwo scalaka FT232R na maxa :( - przecież on może jeszcze przy okazji milion innych funkcji pełnić.
  • #117 04 Sep 2011 12:06
    p4trykx
    Level 16  
    Posts: 266 | Help: 7
    • Location: Wrocław
    Helpful post? (0)
    Oczywiście wlutowanie ft232 to marnotrawstwo! Ale na moją płytkę nie lutuje się ft232 tylko podłącza pod płytkę z tego zdjęcia wcześniej
  • #118 04 Sep 2011 12:28
    mirekk36
    Level 42  
    Posts: 9275 | Help: 964
    • Location: Szczecin
    Topic author Helpful post? (0)
    p4trykx wrote:
    Oczywiście wlutowanie ft232 to marnotrawstwo! Ale na moją płytkę nie lutuje się ft232 tylko podłącza pod płytkę z tego zdjęcia wcześniej


    A to sorki ;) ... rzeczywiście tak to można śmiało wykorzystywać.
  • #119 07 Nov 2011 18:50
    MARKOPOLO
    Level 11  
    Posts: 65 | Help: 1
    • Location: Poznań
    Helpful post? (0)
    Koncepcja bardzo fajna.
    Jestem posiadaczem pełnej wersji mkAVRCalculator i właśnie próbuję zrealizować ten programatorek.
    Odnośnie mkAVRCalculator to wersja (plik exe datowany 20.02.2011) Ustawiona na programator ATB-FT232R wykrywa port do którego jest podłączony FT232.
    Natomiast wersja datowana 17.10.2011 nie wykrywa układu FT232.
    Dziwne...
    Zobaczymy jak podłączę procka (czeka mnie ciężkie lutowanie do FT bo używam gotowej płytki z FT232 gdzie te linie potrzebne do programowania nie są podłączone) może wtedy wykryje ?.
    I jeszcze jedna uwaga odnośnie mkAVRCalculator:
    Dobrze by było, żeby pamiętał ścieżkę do ostatnio używanego pliku hex.
    Piszę w Bascomie i każdorazowo muszę mu pokazywać plik który ma zapisać do procka. No chyba, że nie zamykać okna programatora (muszę to sprawdzić czy zadziała bo teraz przyszło mi do głowy).
    Pozdrawiam

    Marek
  • #120 07 Nov 2011 20:16
    mirekk36
    Level 42  
    Posts: 9275 | Help: 964
    • Location: Szczecin
    Topic author Helpful post? (0)
    No to dobrze przyszło do głowy - w ogóle wtedy nawet nie trzeba nic wybierać - za każdym razem tylko kliknąć "Wykonaj"
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products