| Author |
amigamp Poziom 6

|
23 Oct 2004 20:47 Epson C42SX - mrugające diody |
|
|
|
Witam
Mam problem z epsonem c42sx a mianowicie po włączeniu drukarki mrugają na przemian dwie diody (zielona i czerwona).
Może ktoś wie o co chodzi?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Oct 2004 20:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Krawiecow Poziom 7

|
24 Oct 2004 20:11 Re: Epson C42SX - mrugające diody |
|
|
|
Problemow moze byc wiele , np:
-puste tusze
-skonczyla sie jej "waznosc"
Sprawdz na forum sa programy do resetowania chipów.
POZDRAWIAM
|
|
| Back to top |
|
 |
kosmita Poziom 24

|
25 Oct 2004 09:44 Re: Epson C42SX - mrugające diody |
|
|
|
| Krawiecow wrote: |
Problemow moze byc wiele , np:
-puste tusze
-skonczyla się jej "waznosc"
Sprawdz na forum sa programy do resetowania chipów.
POZDRAWIAM |
]
oj raczej nie moim zdaniem i zdaniem service manuala to błąd przepełnienia absorbera tuszu (tzw pampersa) amigamp zerknij do FAQ Drukarki tam jest program do resetowania
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Oct 2004 09:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
amigamp Poziom 6

|
25 Oct 2004 20:44 Re: Epson C42SX - mrugające diody |
|
|
|
Jeżeli masz na myśli program SSC Service Utility to nic z tego. Drukarka ma port LPT i jakakolwiek opcja w tym programie zwraca mi błąd (w wolnym tłumaczeniu - "drukarka jest wyłączona lub inny błąd). To samo jest zresztą z C82 na LPT, na USB wszystko działa już normalnie. Podejrzewam przepełnienie pampersa ale jak w tym wypadku go zresetować drukarka przecież nie ma USB.
|
|
| Back to top |
|
 |
areksuchodolski Poziom 15

Joined: 05 Aug 2004 Posts: 258 Location: Płaska\ Augustów\ Suwałki
|
26 Oct 2004 07:56 Re: Epson C42SX - mrugające diody |
|
|
|
witam prawdopodobnie bedzie ten pampers. mialem podobny problem, migaly diody, nie pamitam tyljko ktore, trzeba bylo uzyc programu serwisowego do tego celu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Oct 2004 07:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kosmita Poziom 24

|
|
| Back to top |
|
 |
amigamp Poziom 6

|
26 Oct 2004 08:57 Re: Epson C42SX - mrugające diody |
|
|
|
Witam
Dzięki, sprubuję
Jak się uda, dam znać
|
|
| Back to top |
|
 |
amigamp Poziom 6

|
27 Oct 2004 14:49 Re: Epson C42SX - mrugające diody |
|
|
|
Witam
Pobrałem plik "c41_c42.exe" - pomogło. To rzeczywiście był przepełniony pampers. Dziekuję i polecam się na przyszłość
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Oct 2004 14:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Adik1 Poziom 1

|
28 Oct 2004 18:29 Re: Epson C42SX - mrugające diody |
|
|
|
Mam ten sam problem z mrugającymi diodami. Pobrałem plik "c41_c42.exe" i nie mogę z niego skorzystać, po wpisaniu danych wyskakuje info "cannot open port" w programie widnieje napis "for win98" ja mam XP, drukarka wyświetla komunikat BŁĄD KOMUNIKACJI oraz "Sprawdź wszystkie połączenia i upewnij się, czy wszystkie urządzenia są włączone. Jeżeli w czasie drukowania zostało wyłączone zasilanie, anuluj zadanie drukowania. Jeżeli to nie poprawi błędu, zapoznaj się z dokumentacją drukarki". Co mam robić?
|
|
| Back to top |
|
 |
Rafał100 Poziom 6

|
05 Apr 2005 14:55 Re: Epson C42SX - mrugające diody |
|
|
|
| Adik1 wrote: |
| Mam ten sam problem z mrugającymi diodami. Pobrałem plik "c41_c42.exe" i nie mogę z niego skorzystać, po wpisaniu danych wyskakuje info "cannot open port" w programie widnieje napis "for win98" ja mam XP, drukarka wyświetla komunikat BŁĄD KOMUNIKACJI oraz "Sprawdź wszystkie połączenia i upewnij się, czy wszystkie urządzenia są włączone. Jeżeli w czasie drukowania zostało wyłączone zasilanie, anuluj zadanie drukowania. Jeżeli to nie poprawi błędu, zapoznaj się z dokumentacją drukarki". Co mam robić? |
Musisz poprosic dobrego kilege (lub kolezanke) kory ma win 98 zeby ci pomogl. Zatachasz do niego swa drukare i po problemie
|
|
| Back to top |
|
 |
rem-t Poziom 7

|
01 Apr 2008 13:33 Re: Epson C42SX - mrugające diody |
|
|
|
temat dosyć stary , ale może moje rady komuś się przydadzą.
Miałem problem z przepełnionym "pampersem" w C42sx i komunikatem błędu - "drukarka nie jest podłączona, lub program jej nie widzi" - nie pamiętam już , kiedy uruchamiałem program SSC SERVICE.
Za nic nie pomagało szybkie włączanie drukarki i i inne cuda.
Naprowadził nie jakiś post, że Epson sam usuwa sterowniki (!), nie wiem ile w tym prawdy , ale ...
zainstalowałem ponownie sterowniki do drukarki , no i program zadziałał bezproblemowo.
Wcześniej drukowałem z tego samego kompa , wiec stery były zainstalowane poprawnie, ale jak widać ponowna instalacja drukarki pomogła)
Uzyty program to SSC ver 3.10, system XP, drukarka EPSON C42sx( łącze LPT).
Po wybraniu opcji: model drukarki i metoda połączenia , powinny pojawić się stany tuszu w pojemnikach ( jeśli tak się nie stanie wtedy program wyrzuca błąd komunikacji ), potem wybrać opcję RESET PROTECTOR COUNTER, i potwierdzić komunikat (oczywiście spawdzcie wcześniej że pampers jest suchy, bo inaczej katastrofa).
Do zakończenia operacji trzeba wyłączyć i ponownie włączyć drukarkę.
U mnie zadziałało.
I jeszcze jedno nie młody już Epson C42 bije na głowę w jakości wydruku mojego Lexmarka - nie wspominając już o zamiennikach.
|
|
| Back to top |
|
 |