FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Prosta/mała ładowarka baterii Li-Ion

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Prosta/mała ładowarka baterii Li-Ion
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 23 Oct 2004 22:02   

Prosta/mała ładowarka baterii Li-Ion

Witam!
Zastanawiam się nad prostą tzn jak najmniejszą ładowareczką akumulatorów (głównie) Li-Ion.

Moja sytuacja wygląda tak: kupiłem dwie baterie od Nokii 6510 Li-Ion 3,6V 1250mAh. Chce je połączyć szeregowo aby uzyskać napięcie 7,2V z którego to z kolei po przejściu przez stabilizator mam uzyskać 5V. Z takiego pakietu będzie zasilany układ elektroniczny w którego muszę wbudować jakąś małą łądowareczkę.

Stawiał bym w związku z tym na jakieś specjalizowane układy ładowarek. Co ważne muszą obsługować do 6 ogniw Li-Ion (6*1,2V = 7,2V - dobrze rozumuje?).
Szperając po sieci znalazłem takowy - MAX846A . Odpowiada mi on, ponieważ może pracować samodzielnie - bez pomocy zewnętrznego mikroprocesora i obsługuje od 1 do 6 ogniw LI-Ion.
Wszystko było by OK gdybym nie zaczął wgłębiać się w jego dokładniejszy opis (co było konieczne ;)). Mianowicie w specyfikacji pisze, że liczbę ogniw wybiera się podłączając pin CELL2 do GND lub VL - 1 lub 2 ogniwa do ładowania... A miało być 6 ogniw max! I tu nie wiem o co chodzi...
Właściwie teraz zastanawiam się czy dobrze zrozumiałem ten cytat ze strony
Quote:
No. of Li+ Cells - 1 to 6
Czy to rzeczywiście znaczy że ładowarka może ładować od 1 do 6 ogniw Li-Ion???
Back to top

gacoperz
Poziom 3
Poziom 3

Post#2 24 Oct 2004 09:16   

Re: Prosta/mała ładowarka baterii Li-Ion

Witam,
Chcę zwrócić uwagę na pewną niekonsekwencję. Najpierw wspominasz o dwóch celach Li-ion czyli 2*3,6 V i to jest prawda. Dalej piszesz , iż ładowarka ma obsługiwać do 6-ciu ogniw Li-on po 1,2V każde a przecież Li-Ion ma nie 1,2 a 3,6V na ogniwo. Może układ o którym piszesz obsługuje do 6-ciu ogniw po 1,2V (Ni-Cd, Ni-Mh)czyli sumarycznie 7,2V lub 2 Li-Ion - tez 7,2V.
Tak na marginesie to najważniejszą sprawą w Li-Ion jest nie przeładować powyżej 4,2 V i nie rozładowac poniżej 3V w stanie nieobciążenia ogniwa

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Oct 2004 09:16   

Back to top

radioda
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 Post from the author of the topic 24 Oct 2004 12:37   

Moja niekonsekwencja wynika pewnie z niewiedzy. Bowiem ja rozumiem ogniwo jako część podstawową każdej baterii/akumulatora. Wg mnie dla baterii np alkalicznej jedno ogniwo ma 1.5V. Czyli bateria paluszek AA składa się z jednego ogniwa, a bateria 9V (RL6) składa się z 6 ogniw.

W przypadku akumulatorów wg mnie jedno ogniwo ma 1.2V, czyli taki akumulatorek od komórki o napięciu 3.6V składa się z trzech ogniw po 1.2V.

Dlatego pisze że chce ładować dwa akumulatorki szeregowo po 3.6V czyli w sumie 7.2V czyli w przeliczeniu jest to 6 ogniw po 1.2V połączonych szeregowo.

Czy dobrze myśle?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Oct 2004 12:37   

Back to top

gacoperz
Poziom 3
Poziom 3

Post#4 24 Oct 2004 12:54   

hej,
ogniwo Li-Ion i Li-Poly ma 3,6 V samo w sobie tak jak 1,2V ma ogniwo Ni-Cd czy Ni-Mh(po naładowaniu też mają więcejniż 1,2V). W pełni naładowane Li-Ion ma ok. 4,2V. Z tkich ogniw składa sie dopiero pakiety 2*Li-Ion=2*3,6V=7,2V , w pełni naładowane 2*Li-Ion=8,4V
Przy osiąganiu napięcia 4,2V na ogniwo prąd ładowania musi być zmniejszony do 100mA- jest to prąd spoczynkowy ogniwa nie powodujący przeładowania , a co za tym idzie zniszczenia ogniwa Li-Ion czy Li-Poly.

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Oct 2004 12:54   

Back to top

radioda
Poziom 13
Poziom 13

Post#5 Post from the author of the topic 24 Oct 2004 14:34   

Ha! Wielkie dzięki za rozjaśnienie mi sprawy!
To teraz takie pytanie: co oznacza ten cytat w pierwszym moim poście? Ładowarka jest w stanie ładować 1 do 6 ogniw Li-Ion połączonych szeregowo czy równolegle? I co ustawia się za pomocą CELL2 - jedno lub dwa ogniwa szeregowo czy równolegle? Tu sie jeszcze gubie...
Back to top

gacoperz
Poziom 3
Poziom 3

Post#6 24 Oct 2004 22:46   

Nie mam przed sobą specyfikacji ale rozumując logicznie musi chodzić o połączenie szeregowe - przy równoległym potrzebny jest tylko większy prąd do naładowania dwóch cel w tym samym czasie co jednej a o pojemności a co za tym idzie maksymalnym prądzie ładowania takich cel(powinien być równy z reguły nie więcej niz 1C gdzie dla ogniwa o pojemnosci 800mAh 1C=0.8A czyli prąd ładujący ogniwo w godzinę) pewnie nie ma tam mowy. Znaczenie ma maksymalne napięcie jakie może układ podać bo musi być ono większe niż 6*4.2V plus spadki w układzie by prąd płynął do ogniw a nie w druga stronę
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Oct 2004 22:46   

Back to top

radioda
Poziom 13
Poziom 13

Post#7 Post from the author of the topic 30 Oct 2004 15:51   

Hmm już sam nie wiem co robić...

Jako ładowarke zastosowałbym MAX745. ALE: Moje urządzenie pobiera ok 500mA prądu. I teraz jak podłączyć zasilanie główne z zasilacza wtyczkowego??? Czy ma ono iść bezpośrednio do układu i ładowarki połączonych równolegle? Czy może tylko do ładowarki a urządzenie cały czas niech sie zasila z baterii, ale wtedy prąd ładowania będzie wykorzystywany także przez to urządzenie. Czy moze tak być? Czy musze stosować klucz przełączający bateria/zasilanie uwzględniający wyższe napięcie??? Bo z tego co widze (może źle widze) MAX745 nie ma żadnego wyjścia zasilania urządzenia głównego...

Po tych rozmyślaniach i poszperaniu po necie stwierdziłem, że potrzebny mi jest chyba taki system ochrony baterii Li-Ion jak np. MAX1665. Czy moge go zastosować zamiast ładowarki i będzie mi on ładował baterię gdy podłącze zasilacz wtyczkowy? Wiem że musiał bym zastosować jeszcze jakiś dodatkowy stabilizator, bo w tym układzie go nie ma - tam jest tylko ochrona baterii.
Back to top

GRIN
Poziom 21
Poziom 21

Post#8 30 Oct 2004 18:57   

W pliku są narysowane 2 schematy ładowarek Li-ion (Litowo jonowych Aku). Nawet do Baterii telefonu komórkowego może będzie to pomocne koledze w skonstruowaniu ładowarki.

Ładowarki Li-Ion.pdf
 Filename:  Ładowarki Li-Ion.pdf
Download
 Contents:  
 Filesize:  159.1 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

kociątko
Poziom 21
Poziom 21

Post#9 06 May 2005 18:39   

gacoperz wrote:
hej,
ogniwo Li-Ion i Li-Poly ma 3,6 V samo w sobie tak jak 1,2V ma ogniwo Ni-Cd czy Ni-Mh(po naładowaniu też mają więcejniż 1,2V). W pełni naładowane Li-Ion ma ok. 4,2V. Z tkich ogniw składa się dopiero pakiety 2*Li-Ion=2*3,6V=7,2V , w pełni naładowane 2*Li-Ion=8,4V
Przy osiąganiu napięcia 4,2V na ogniwo prąd ładowania musi być zmniejszony do 100mA- jest to prąd spoczynkowy ogniwa nie powodujący przeładowania , a co za tym idzie zniszczenia ogniwa Li-Ion czy Li-Poly.

Pozdrawiam

Ciekawe, ja niedawno rozebrałem baterię od telefonu TRIUM i składa się ona z trzech ogniw...
Back to top

tomeeh
Poziom 19
Poziom 19

Post#10 06 May 2005 22:02   

kociątko wrote:

Ciekawe, ja niedawno rozebrałem baterię od telefonu TRIUM i składa się ona z trzech ogniw...

Można zatem wnioskować, że owy akumulator Li-Ion był tylko takim na naklejce, a nie w rzeczywistości...
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Prosta/mała ładowarka baterii Li-Ion
Page 1 of 1
Similar topics
Najprostsza ładowarka do akku ni-mh oraz li-ion-szukam. (6)
Prosta ładowarka dla ogniw NiCd (3,6v). (8)
Prosta ładowarka akumulatora z tel. komórkowego (2)
ładowarka akumulatorów Li-ion (bateria młotowiertarki) (3)
Ładowarka Li-Ion, jak dodać zabezpieczenia ? (6)
Ładowarka Li-ion i Li-poly (35)
Prosta i tania ładowarka do aku. żel. zasilana z 24V (3)
Układ ładowania z baterii li-ion - pytanie (1)
Ładowanie baterii li-ion ponizej zera (3)
Pojemność ogniw li-ion - łączenie, budowa baterii (3)

Page generation time: 0.102 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed