| Author |
Dykus Poziom 20

|
23 Oct 2004 22:27 Linie paskowe (i nie tylko) - dwa pytania |
|
|
|
Witam,
Mam dwa pytania dotyczące linii paskowych:
1) Tu jest opis pewnego przyrządu: http://www.dl5neg.de/diodesensor/diodesensor.html
W jakim celu zastosowano tam linię paskową? (głównie chodzi mi o tę linię za diodą, bo ten kawałek za gniazdem mogę zrozumieć) Czy chodzi tu o jakąś separację pomiędzy obciążeniem w.cz. (rezystory), a punktem z którego pobierane jest napięcie stałe (przecież linia też promieniuje)?
2) Załóżmy, że chcę wykonać układ (np. pomiarowy, podobny do tego wyżej) z zastosowaniem linii paskowej, który pracowałby w szerokim zakresie częstotliwości - np. 0-500MHz. Według łatwo dostępnych wzorów wyliczam linię o długości 2cm na impedancję 50 Ohm. Ale wiadomo, że taka linia przy małych częstotliwościach nie będzie miała 50 Ohm tylko o wiele więcej (podobnie z kablami koncentrycznymi).
Jaka jest zależność impedancji linii od częstotliwości (i ewentualnie innych parametrów)? Gdzie można znaleźć na ten temat informację? Trochę szukałem, ale zwykle znaleźć można wzory (nie opisujące tego), lub wykresy zakładające impedancję 50 Ohm nawet przy 1kHz.
Domyślam się, że zależność Z(f) będzie "opadającą" eksponentą i będzie to zapewne miało związek z długością, przy której linię należy traktować jako długą. Podobna zależność (lub taka sama, dotycząca wszystkich linii transmisyjnych?) dotyczyć będzie linii koncentrycznych...
Pozdrawiam,
Dykus.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Oct 2004 22:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
androot Poziom 21

|
26 Oct 2004 21:34 Re: Linie paskowe (i nie tylko) - dwa pytania |
|
|
|
1) Ta linia paskowa chyba nie ma znaczenia... Daj sobie z nia spokój - jaki odcinek zrobisz tyle będzie, byle nie więcej niż 10mm
2) Jest taka książka: "Poradnik ultrakrótkofalowca" - Zdzisław Bieńkowski
Możesz ją ściagnąć z Biblioteki głownej AGH
|
|
| Back to top |
|
 |
Dykus Poziom 20

|
26 Oct 2004 21:45 Re: Linie paskowe (i nie tylko) - dwa pytania |
|
|
|
| androot wrote: |
| 1) Ta linia paskowa chyba nie ma znaczenia... Daj sobie z nia spokój - jaki odcinek zrobisz tyle będzie, byle nie więcej niż 10mm |
Typowe podejście praktyka. :) Mimo wszystko ktoś ją tam dał, więc jakieś zadanie spełniać musi.
Gdybym to budował to zrobiłbym tak jak na projekcie - w końcu sprawdzone, ale ja tylko pytam...
| androot wrote: |
| 2) Jest taka książka: "Poradnik ultrakrótkofalowca" - Zdzisław Bieńkowski |
Tak, znam, problem w tym, że na ten temat nic nie jest wspomniane - tzn. o liniach paskowych jest, ale nie o zależności impedancji od częstotliwości, a przynajmniej ja nic nie wyczytałem.
Może są jakieś inne książki o liniach paskowych?
|
|
| Back to top |
|
 |
androot Poziom 21

|
26 Oct 2004 22:16 Re: Linie paskowe (i nie tylko) - dwa pytania |
|
|
|
Jesli miernik ma pracowac w zakresie 0 - 500MHz parametry lini beda sie zmieniac i naprawde nie ma ona znaczenia. Zrob podobna jak na zdjeciu bedzie OK.
Ja zrobilem podobny miernik na rezystorze bezindukcyjnym 50om i diodzie HSMS2822. Na 430-440MHz, ma niewielki blad pomiaru. Linii paskowej tam nie ma.
|
|
| Back to top |
|
 |
dex Poziom 21

|
17 Nov 2007 19:49 Re: Linie paskowe (i nie tylko) - dwa pytania |
|
|
|
Chciałbym zrobić linie paskową 50Ohm, od generatora z wyjściem 50 Ohm do wzmacniacza. Normalnie bym to zrobił krótką ścieżką otoczoną masą dookoła i było by dobrze..
Ale powiedzmy żę chcę zrobić zgodnie ze sztuką :) żeby impedancja lini miała też 50 Ohm i właśnie. Trafiłem na taką strone http://maker.uwb.pl/studia/asum/asum_05.php z tego co zauważyłem impedancja takiej lini zależy od szerokości ścieżki i grubości laminatu( oraz oczywiście jego właściwosci jak przenikalność i tangens strat, grubość miedzi).
Ten przykład /z tego rysunku/ to rozumiem odnosi się jakby na płytce była tylko jedna linia-kreska i nic poza nią oraz pod spodem cała warstwa miedzi. No ale co jeśli taką linie "oblejemy" miedzią (masą) dookoła ?
To nie wypłynie na jej impedancje przecież ta masa "dookoła" to by była ta sama co pod spodem. Czy wsytarczy że odległośc tej masy (ekranu) dookoła lini, będzie większa niż np grubość laminatu? A może jakaś konkretnie wyliczona wartość, a może dowolna nawet 70um? Przedstawiłem rysunek.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Nov 2007 19:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
androot Poziom 21

|
17 Nov 2007 19:52 Re: Linie paskowe (i nie tylko) - dwa pytania |
|
|
|
Z tego co pamiętam odległość powinna wynosić min. 5 szerokości ścieżki. Jest to dobrze opisane w "Poradniku ultrakrótkofalowca" Z. Bieńkowskiego.
|
|
| Back to top |
|
 |
dex Poziom 21

|
17 Nov 2007 20:01 Re: Linie paskowe (i nie tylko) - dwa pytania |
|
|
|
Ok dzięki, a czy wiadomo po co jest wartość "a" na rysunku ? Czy to z tego wychodzi typu rzut szerokości ścieżki na szerokość "a" ? Ktoś wie w czym mozna by skompilowac ten programik z tej strony przykładowy? Jest tam wogóle bardzo dużo ciekawych innych przykładów - czegoż to studenci nie muszą policzyć.. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
androot Poziom 21

|
17 Nov 2007 20:59 Re: Linie paskowe (i nie tylko) - dwa pytania |
|
|
|
"a" to jest minimalna szerokość pola masy pod linią paskową. Zrób ja na min. 5x szerokość tej lini i będzie OK.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dykus Poziom 20

|
18 Nov 2007 11:37 Re: Linie paskowe (i nie tylko) - dwa pytania |
|
|
|
| dex wrote: |
| Ktoś wie w czym mozna by skompilowac ten programik z tej strony przykładowy? |
Praktycznie dowolnym kompilatorem C. W załączniku masz ten, do którego linka podałeś (obliczanie linii).
Wzorów na obliczanie linii paskowych można znaleźć wiele, w samym Poradniku UKF metod pokazanych jest kilka. Dają one nieco odmienne wyniki, ale bardzo zbliżone.
|
|
| Back to top |
|
 |
me_super Poziom 22

|
18 Nov 2007 15:04 Re: Linie paskowe (i nie tylko) - dwa pytania |
|
|
|
| Dykus wrote: |
Witam,
Mam dwa pytania dotyczące linii paskowych:
|
To ja się podczepię pod pytanie o linie paskowe.
Potrzebny mi jest filtr pasmoprzepuszczalny 800MHz o szerokości pasma 100MHz (lub mniej, np. 80MHz). Na elementach L,C raczej będzie trudno, wychodzą cewki rzędu 1nH i pojemność 1pF. Pomyślałem że zrobię filtr
mikropaskowy na laminacie FR4. Czy to jest realne? Czy ktoś już próbował np. zaprojektować w programie Sonnet lub Ansoft Designer SV i wykonać go termotransferem (lub na frezerce numerycznej, jeśli większa dokładność jest wymagana)? Mam sygnał z szybkiej fotodiody i chcę wyciągnąć 10-tą harmoniczną, właśnie 800MHz. Prążki są co 80MHz, dlatego pasmo powinno być jak najwęższe.
|
|
| Back to top |
|
 |
androot Poziom 21

|
18 Nov 2007 17:29 Re: Linie paskowe (i nie tylko) - dwa pytania |
|
|
|
Przydałby się filtr interdigitalny (palcowy). "Poradnik ultrakrótkofalowca" od str. 259.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Nov 2007 17:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dex Poziom 21

|
29 Nov 2007 18:06 Re: Linie paskowe (i nie tylko) - dwa pytania |
|
|
|
cewki 1nH są do zdobycia, coilcraft wysyła nawet sample na firme lub studenta za poparciem promotora.
Dziekuje za kompilacje kodu koledze Dykus.
Kalkulatorki online
http://emclab.umr.edu/pcbtlc2/index.html
|
|
| Back to top |
|
 |