X

tp-link tl-wr740n konfiguracja do dekodera n

20 Feb 2011 20:46 JAjac663
  • #1 20 Feb 2011 20:46
    jac663
    Level 7  
    Helpful post? (0)
    mam problem z konfiguracją routera ,dekoder telewizji n nie chce się połączyć.
    niewiem co mam jak ustawiać ,jestem w tym zupełnie zielony.mógłby ktoś podać mi przykład jak to się ustawia.
    mam internet radiowy,komputer stacjonarny i laptop chodzą bez zarzutu , a enka niechce się połączyć .
  • #2 20 Feb 2011 21:34
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Skoro 2 komputery działają poprawnie na tym routerze, to prawdopodobnie ustawić trzeba dekoder a nie router.
  • #3 21 Feb 2011 15:53
    jac663
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    dane z komputera
    adre ip 192.168.1.100
    maska podsieci 255.255.255.0
    brama domyślna 192.168.1.1
    serwer DHCP 192.168.1.1
    serwr DNS 192.168.1.1


    co mam ustawić w dekoderze
  • #4 21 Feb 2011 18:01
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Jeśli jest dostępne - konfiguracja automatyczna przez DHCP, jeśli nie ma - ustaw wszystko wg tego, co podałeś (maska, brama, DNS), zmień tylko adres IP, a dokładnie inną ostatnią liczbę (jak domyślam się, od 100 są u Ciebie ustawione dzierżawy DHCP, więc wybierz liczbę powyżej 1 a poniżej 100).
  • #5 21 Feb 2011 19:43
    jac663
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    ip. ustawiłemna
    192.168.1.102
    nic to nie dało
  • #6 21 Feb 2011 19:53
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    A ustawiłeś resztę, tak jak pisałem (maskę, bramę, DNS) ?
  • #7 21 Feb 2011 20:07
    jac663
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    zmieniłem tylko adres ip.
  • #8 21 Feb 2011 20:10
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Ciągnąc dalej za język - a reszta była ustawiona, czy nie, ustawiona tak, jw. czy inaczej, jak inaczej, to ustawiłeś juz poprawnie ?
  • #9 21 Feb 2011 20:21
    jac663
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    wszystko ustawiłem jak pisałeś
    nadal jest błąd
    tp-link tl-wr740n konfiguracja do dekodera n

    Dodano po 3 [minuty]:

    tp-link tl-wr740n konfiguracja do dekodera n
    tp-link tl-wr740n konfiguracja do dekodera n
  • #10 21 Feb 2011 20:29
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Puść z komputera ping to tego adresu - czy odpowiada ?
  • #11 21 Feb 2011 20:30
    jac663
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    jak to zrobić
  • #12 21 Feb 2011 20:37
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    wiersz poleceń (lub wpisz w uruchom "cmd") i wpisujesz; ping 192.168.1.102 i naciskasz <Enter>. O poprawnej odpowiedzi świadczy komunikat "Odpowiedź z 192.168.1.102: bajtów=xx czas=yyms TTL=zz". Jeśli odpowiedzi nie będzie, skopiuj rezultat wykonania komendy "arp -a" (ale wykonanej bezzwłocznie po tym pingu)
  • #13 21 Feb 2011 20:49
    jac663
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
    (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

    C:\Documents and Settings\jacek>ping 192.168.1.102

    Badanie 192.168.1.102 z użyciem 32 bajtów danych:

    Upłynął limit czasu żądania.
    Upłynął limit czasu żądania.
    Upłynął limit czasu żądania.
    Upłynął limit czasu żądania.

    Statystyka badania ping dla 192.168.1.102:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 0, Utracone = 4 (100% straty),
  • Helpful post
    #14 21 Feb 2011 21:20
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Odpowiedzi jak widać nie ma - nie wkleiłeś co prawda wyniku z "arp -a", ale już to co jest pozwala przypuszczać, że problem jest w kablu pomiędzy dekoderem a routerem.
  • #15 21 Feb 2011 21:45
    jac663
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    dzięki za pomoc
    jednak była wina kabla
  • #16 16 Nov 2012 23:10
    manfred1
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Mam ten sam problem tylko że mój router toTPLINK TDW8901G natomiast AP to TL-WR743ND. Szczerze to nawet nie wiem jak się za to zabrać
  • #17 17 Nov 2012 18:27
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Ale w czym dokładnie jest problem , do czego nie wiesz jak się zabrać - bo urządzenia, które wymieniłeś, to obydwa są routerami bezprzewodowymi z różnymi WAN - co chcesz z czym połączyć ?
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products