Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Acer Extensa 5220 - padł ?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Hardware ->Acer Extensa 5220 - padł ? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Petrosbike
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Łęczyca
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 49
Ocena postów: 3
Petrosbike
Poziom 10
Post#1 22 Lut 2011 12:58  Autor tematu   

Acer Extensa 5220 - padł ?


Pewnego dnia nie uruchomił się system. Pokazywał sie bluescreen na chwilę i restart a potem wybór oraz komunikat że się nie uruchomił prawidłowo itd.
Wszelkie próby zawiodły, szukanie w biosie nic nie wniosło.
W biosie widoczny jest dysk twardy - tzn jego opis i symbole. Pamięc również 2 Gb widoczna. Podejrzewałem że system sie zepsuł więc próbowałem odzyskac co sie da. Uruchomiłem laptopa z BartPE ale program nie widział wcale dysku twardego. Pomyślałem więc że padł dysk. Kupiłem następny taki sam dysk. Po włożeniu nowego dysku do laptopa próbowałem zainstalować nowy system. Niestety instalator nie widzi dysku twardego. Włączyłem znów BartPE i znów się okazało że nie widać dysku, a w biosie jest widoczny. Poczytałem poradnik z forum i powymieniałem miejscami pamięci itd - nic to nie dało.
Laptop uruchamia się z BartaPE bez problemu a dysku nie widzi,\.
Jedno co się zmieniło przy nowym dysku to to, że nie pojawia się już bluescreen.
Czy mogę liczyć na jakąś poradę? U mnie w miasteczku nie ma specjalistów od laptopów i trudno mi się kogokolwiek poradzić.
Proszę o pomoc i poradę.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
1 PAWEL
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: ŁÓDŹ
Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 2634
Pomógł: 182
Ocena postów: 69
1 PAWEL
Poziom 23
Post#2 22 Lut 2011 14:06    

Re: Acer Extensa 5220 - padł ?


Spróbuj

Reset poprzez wyciągnięcie baterii z płyty głównej.

Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kodd
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Canada-Krzeczów
Dołączył: 29 Lip 2002
Posty: 1582
Pomógł: 170
kodd
Poziom 22
Post#3 22 Lut 2011 16:33    

Re: Acer Extensa 5220 - padł ?


http://www.google.pl/search?client=firef...0+instalacja+xp&lr=&btnG=Szukaj+w+Google

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jcomserwis
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: Poznań
Dołączył: 22 Lut 2011
Posty: 2
jcomserwis
Poziom 2
Post#4 22 Lut 2011 17:19    

Re: Acer Extensa 5220 - padł ?


Sprawdź czy w biosie jest możliwość zmiany ustawień dysku, kwestia ATA - SATA.
Gdyby takiej możliwości ustawień nie było pozostanie stworzenie sobie płyty instalacyjnej z sterownikami do dysku SATA

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
_1KOKO
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Bielsko-Biała
Dołączył: 10 Sie 2009
Posty: 1492
Pomógł: 153
Ocena postów: 6
_1KOKO
Poziom 21
Post#5 22 Lut 2011 18:36Pomocny post    

Re: Acer Extensa 5220 - padł ?


Jeżeli jest nowszy bios to jest opcja w biosie AHCI lub IDE , wybierz IDE po resecie biosu jest automatycznie zmienione na AHCI jeżeli bedzie dalej ustawione na AHCI mimo ze wybrałeś IDE to znaczy ,że masz baterie biosu do wymiany, znajduje sie pod touchpadem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Usunięty

Usunięty
Post#6 22 Lut 2011 19:44Pomocny post    

Re: Acer Extensa 5220 - padł ?


Dodatkowo, wgranie najnowszego BIOSu (v1.35) spowoduje, że IDE będzie domyślnym trybem dysku twardego.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Petrosbike
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Łęczyca
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 49
Ocena postów: 3
Petrosbike
Poziom 10
Post#7 23 Lut 2011 00:37  Autor tematu   

Re: Acer Extensa 5220 - padł ?


_1KOKO napisał:
Jeżeli jest nowszy bios to jest opcja w biosie AHCI lub IDE , wybierz IDE po resecie biosu jest automatycznie zmienione na AHCI jeżeli bedzie dalej ustawione na AHCI mimo ze wybrałeś IDE to znaczy ,że masz baterie biosu do wymiany, znajduje sie pod touchpadem.

Świetna porada. +++
Spieszę z raportem. Poniewaz załozyłem juz nowy pusty dysk nie zmieniajac AHCI / IDE spróbowałem na próbę instalki na nim Win7 =>> zadziałało i chodzi win7 jak nalezy.( świetny ten Win7 - ma w sobie prawie wszystkie stery- laptop działa bez sterów producenta) Podejrzałem w setupie - Bios ver 1.3 .
Osmielony i zachęcony powodzeniem podmieniłem dyski z powrotem na ten oryginalny lecz efekt ten sam: bluescreen i restart. Wobec tego zmieniłem AHCI na IDE (faktycznie było tam AHCI) i spróbowałem reistalacji XP. Odetchnałem z ulgą bo instalator zaczał widzieć dysk twardy. Dalej nie instalowałem bo doszedłem do wniosku ze to chyba jednak dodatkowo system sie sypnął.
Mam teraz dodatkowe pytanie : czy da sie odzyskac dane lub naprawic system z tego dysku? Mysle o zewnetrznej kieszeni na USB Czy z niej odczytam dane z dysku, lub przywrócę system? W najgorszym razie można z niego zrobic po prostu dysk magazynowy jako dodatkowy na USB ? Jaka powinna być ta kieszeń?
( na dysku ma dwie partycje - systemowa i magazynek)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Usunięty

Usunięty
Post#8 23 Lut 2011 01:21    

Re: Acer Extensa 5220 - padł ?


Petrosbike napisał:
Wobec tego zmieniłem AHCI na IDE (faktycznie było tam AHCI) i spróbowałem reistalacji XP.

Proszę teraz wykonać prosty test - odłączyć zasilacz oraz baterię główną na 10 minut, po czym ponownie sprawdzić ustawienia w BIOS.
Jeśli dysk przestawi się samoistnie na AHCI i zresetuje się data i godzina, najpewniej bateria podtrzymująca na płycie głównej laptopa (bateria RTC) jest do wymiany.

Dodatkowo, proszę uruchomić XP (w trybie IDE) na starym dysku.
Jeśli system uruchomi się prawidłowo, nie będzie trzeba go reinstalować ani odzyskiwać danych.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Petrosbike
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Łęczyca
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 49
Ocena postów: 3
Petrosbike
Poziom 10
Post#9 23 Lut 2011 23:04  Autor tematu   

Re: Acer Extensa 5220 - padł ?


Test wykonałem - bateria w porządku. Stary dysk włożyłem ale niestety nic z tego, pokazuje się na chwile bluescreen i restart.
Na nowym dysku i na Win7 biega jak trzeba, wszystkie funkcje laptopa obsłużone. Nie instalowałem tych sterów od Acera. Nie było potrzeby.
Czy z kieszeni na USB da się ten padnięty dysk obsłużyć?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
krzychosk
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Poznań
Dołączył: 12 Lut 2010
Posty: 313
Pomógł: 30
Ocena postów: 10
krzychosk
Poziom 16
Post#10 23 Lut 2011 23:15    

Re: Acer Extensa 5220 - padł ?


Z powodzeniem obsłuży. Jeśli uszkodziły się tylko pliki rozruchowe to reszta danych powinna dać się bez problemu skopiować.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Hardware -> Acer Extensa 5220 - padł ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Extensa 5220 - Acer Extensa 5220 procesor t7700 błąd! (3)
Toshiba vs Acer Extensa - Przeszczep klapy, ramki, matrycy A200 do Extensa 5220 (19)
Acer Extensa 5220 - ACER płyta COLUMBIA brak reakcji na zasilanie (14)
Acer extensa 5220 Wi Fi (2)
Acer Extensa 5220 - wi fi (6)
ACER Extensa 5220 - procesor (3)
stery do Acer Extensa 5220 (4)
Acer Extensa 5220 po zalaniu (3)
acer EXTENSA 5220-ulepszenie go????? (8)
Acer extensa 5220 sterowniki (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.068 seconds

elektroda.pl temat RSS