Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Acer Extensa 5220 - padł ?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Acer Extensa 5220 - padł ?
Author
Message
Petrosbike
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 27 Jan 2005
Posts: 49
Location: Łęczyca

Post#1 Post from the author of the topic 22 Feb 2011 12:58   

Acer Extensa 5220 - padł ?


Pewnego dnia nie uruchomił się system. Pokazywał sie bluescreen na chwilę i restart a potem wybór oraz komunikat że się nie uruchomił prawidłowo itd.
Wszelkie próby zawiodły, szukanie w biosie nic nie wniosło.
W biosie widoczny jest dysk twardy - tzn jego opis i symbole. Pamięc również 2 Gb widoczna. Podejrzewałem że system sie zepsuł więc próbowałem odzyskac co sie da. Uruchomiłem laptopa z BartPE ale program nie widział wcale dysku twardego. Pomyślałem więc że padł dysk. Kupiłem następny taki sam dysk. Po włożeniu nowego dysku do laptopa próbowałem zainstalować nowy system. Niestety instalator nie widzi dysku twardego. Włączyłem znów BartPE i znów się okazało że nie widać dysku, a w biosie jest widoczny. Poczytałem poradnik z forum i powymieniałem miejscami pamięci itd - nic to nie dało.
Laptop uruchamia się z BartaPE bez problemu a dysku nie widzi,\.
Jedno co się zmieniło przy nowym dysku to to, że nie pojawia się już bluescreen.
Czy mogę liczyć na jakąś poradę? U mnie w miasteczku nie ma specjalistów od laptopów i trudno mi się kogokolwiek poradzić.
Proszę o pomoc i poradę.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Feb 2011 12:58   





Back to top
   
1 PAWEL
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 04 Jun 2006
Posts: 2095
Location: ŁÓDŹ

Post#2 22 Feb 2011 14:06   

Re: Acer Extensa 5220 - padł ?


Spróbuj

Reset poprzez wyciągnięcie baterii z płyty głównej.

Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.

Helpful message? + -

Back to top
   
kodd
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 29 Jul 2002
Posts: 1583
Location: Canada-Krzeczów

Post#3 22 Feb 2011 16:33   

Re: Acer Extensa 5220 - padł ?


http://www.google.pl/search?client=firef...0+instalacja+xp&lr=&btnG=Szukaj+w+Google

Helpful message? + -

Back to top
   
jcomserwis
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 22 Feb 2011
Posts: 2
Location: Poznań

Post#4 22 Feb 2011 17:19   

Re: Acer Extensa 5220 - padł ?


Sprawdź czy w biosie jest możliwość zmiany ustawień dysku, kwestia ATA - SATA.
Gdyby takiej możliwości ustawień nie było pozostanie stworzenie sobie płyty instalacyjnej z sterownikami do dysku SATA

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Feb 2011 17:19   





Back to top
   
_1KOKO
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 10 Aug 2009
Posts: 1423
Location: Bielsko-Biała

Post#5 22 Feb 2011 18:36helpful post - solution   

Re: Acer Extensa 5220 - padł ?


Jeżeli jest nowszy bios to jest opcja w biosie AHCI lub IDE , wybierz IDE po resecie biosu jest automatycznie zmienione na AHCI jeżeli bedzie dalej ustawione na AHCI mimo ze wybrałeś IDE to znaczy ,że masz baterie biosu do wymiany, znajduje sie pod touchpadem.

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#6 22 Feb 2011 19:44helpful post - solution   

Re: Acer Extensa 5220 - padł ?


Dodatkowo, wgranie najnowszego BIOSu (v1.35) spowoduje, że IDE będzie domyślnym trybem dysku twardego.

Helpful message? + -

Back to top
   
Petrosbike
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 27 Jan 2005
Posts: 49
Location: Łęczyca

Post#7 Post from the author of the topic 23 Feb 2011 00:37   

Re: Acer Extensa 5220 - padł ?


_1KOKO wrote:
Jeżeli jest nowszy bios to jest opcja w biosie AHCI lub IDE , wybierz IDE po resecie biosu jest automatycznie zmienione na AHCI jeżeli bedzie dalej ustawione na AHCI mimo ze wybrałeś IDE to znaczy ,że masz baterie biosu do wymiany, znajduje sie pod touchpadem.

Świetna porada. +++
Spieszę z raportem. Poniewaz załozyłem juz nowy pusty dysk nie zmieniajac AHCI / IDE spróbowałem na próbę instalki na nim Win7 =>> zadziałało i chodzi win7 jak nalezy.( świetny ten Win7 - ma w sobie prawie wszystkie stery- laptop działa bez sterów producenta) Podejrzałem w setupie - Bios ver 1.3 .
Osmielony i zachęcony powodzeniem podmieniłem dyski z powrotem na ten oryginalny lecz efekt ten sam: bluescreen i restart. Wobec tego zmieniłem AHCI na IDE (faktycznie było tam AHCI) i spróbowałem reistalacji XP. Odetchnałem z ulgą bo instalator zaczał widzieć dysk twardy. Dalej nie instalowałem bo doszedłem do wniosku ze to chyba jednak dodatkowo system sie sypnął.
Mam teraz dodatkowe pytanie : czy da sie odzyskac dane lub naprawic system z tego dysku? Mysle o zewnetrznej kieszeni na USB Czy z niej odczytam dane z dysku, lub przywrócę system? W najgorszym razie można z niego zrobic po prostu dysk magazynowy jako dodatkowy na USB ? Jaka powinna być ta kieszeń?
( na dysku ma dwie partycje - systemowa i magazynek)

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Feb 2011 00:37   





Back to top
   
Removed






Post#8 23 Feb 2011 01:21   

Re: Acer Extensa 5220 - padł ?


Petrosbike wrote:
Wobec tego zmieniłem AHCI na IDE (faktycznie było tam AHCI) i spróbowałem reistalacji XP.

Proszę teraz wykonać prosty test - odłączyć zasilacz oraz baterię główną na 10 minut, po czym ponownie sprawdzić ustawienia w BIOS.
Jeśli dysk przestawi się samoistnie na AHCI i zresetuje się data i godzina, najpewniej bateria podtrzymująca na płycie głównej laptopa (bateria RTC) jest do wymiany.

Dodatkowo, proszę uruchomić XP (w trybie IDE) na starym dysku.
Jeśli system uruchomi się prawidłowo, nie będzie trzeba go reinstalować ani odzyskiwać danych.

Helpful message? + -

Back to top
   
Petrosbike
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 27 Jan 2005
Posts: 49
Location: Łęczyca

Post#9 Post from the author of the topic 23 Feb 2011 23:04   

Re: Acer Extensa 5220 - padł ?


Test wykonałem - bateria w porządku. Stary dysk włożyłem ale niestety nic z tego, pokazuje się na chwile bluescreen i restart.
Na nowym dysku i na Win7 biega jak trzeba, wszystkie funkcje laptopa obsłużone. Nie instalowałem tych sterów od Acera. Nie było potrzeby.
Czy z kieszeni na USB da się ten padnięty dysk obsłużyć?

Helpful message? + -

Back to top
   
krzychosk
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 12 Feb 2010
Posts: 312
Location: Poznań

Post#10 23 Feb 2011 23:15   

Re: Acer Extensa 5220 - padł ?


Z powodzeniem obsłuży. Jeśli uszkodziły się tylko pliki rozruchowe to reszta danych powinna dać się bez problemu skopiować.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Acer Extensa 5220 - padł ?
Page 1 of 1
Similar topics
Extensa 5220 - Acer Extensa 5220 procesor t7700 błąd! (3)
Toshiba vs Acer Extensa - Przeszczep klapy, ramki, matrycy A200 do Extensa 5220 (19)
Acer Extensa 5220 - ACER płyta COLUMBIA brak reakcji na zasilanie (14)
Acer extensa 5220 Wi Fi (2)
Acer Extensa 5220 - wi fi (6)
ACER Extensa 5220 - procesor (3)
stery do Acer Extensa 5220 (4)
Acer Extensa 5220 po zalaniu (3)
acer EXTENSA 5220-ulepszenie go????? (8)
Acer extensa 5220 sterowniki (1)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl topic RSS feed