Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



dorabianie pilota szlabanu na osiedlu


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Automatyka Bram i napędów ->dorabianie pilota szlabanu na osiedlu Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
gnomidlo
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Sie 2008
Posty: 11

gnomidlo
Poziom 5
Post#1 Post autora tematu 22 Lut 2011 13:58   

dorabianie pilota szlabanu na osiedlu


Szlaban produkcji Came, niestety nie wiem jakie radio tam siedzi. Mam jednego pilota:
4-ro kanałowy, chyba o zmiennym kodzie, firmy NEO: dokładnie taki:
http://www.automatykabramy.pl/index.php?produkt=179

Dostałem od administracji osiedla namiar na firme, która zainstalowała szlaban, zadzwoniłem i się trochę zdziwiłem: za pilota życzą sobie 160zł, przy czym jak widzę rynkowy koszt pilota to 60zł, czyli wychodzi, że za programowanie które trwa pare sekund muszę zapłacić 100zł. Tak, wiem, że instalator chce zarobić, ale za parę sekund roboty wykonane przy okazji (nie spieszy mi się) to chyba jednak dość dużo.

Czy da się to jakoś taniej zrobić? Nie mam 2 lewych rąk, więc pewnie dałbym sobie radę z programowaniem, jak się taka operacja odbywa? Bo klonować chyba się nie da jeśli to zmiennokodowy..?

Drugie pytanie: korzystam tylko z jednego przycisku (szlaban), czy w tej sytuacji sprawdzi się (tańszy) pilot dwukanałowy?

Przeglądając internet widziałem że sporo podobnych pilotów tez działa na częstotliwości 433MHz. To jest jakiś standard w tej dziedzinie? Czy takie piloty są między sobą zamienne?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
lora
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Maj 2003
Posty: 121
Miasto: Częstochowa

lora
Poziom 13
Post#2 22 Lut 2011 15:23   

Re: dorabianie pilota szlabanu na osiedlu


Witam.
1. Jeśli instalator zablokował dostęp do radia PIN-em, to sam nic nie zrobisz (a pewnie tak jest). Wyobraź sobie sytuację, że każdy, kto ma ochotę, będzie grzebał przy szlabanie i jego radiu.
2. W twoim przypadku pilot dwukanałowy będzie spełniał swoje zadanie.
3. Nie ma standardu, nawet jeśli piloty pracują na tej samej częstotliwości, nie muszą być zamienne.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
LiderWE
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 79
Miasto: tomaszów mazowiecki

LiderWE
Poziom 11
Post#3 22 Lut 2011 17:09   

Re: dorabianie pilota szlabanu na osiedlu


witam
kolego jeśli instalator nie zablokował zdalnego wpisywania pilotów to dasz radę sam skopiować kod bez wiekszego problemu musisz mieć tylko działający już pilot od tego szlabanu
kup pilota za 60 zeta jak najbardziej 2-kanałowy Smile i podejdź do szlabanu trzymaj wciśnięty przycisk pilota zakodowanego wcześniej przez 15 sek puść przycisk i wciśnij przycisk nowego pilota też na 15 sek powinno zadziałać (jak tak kopiuje NEO) jeśli się nie powiedzie to niestety stówa mniej w kieszeni :/

btw: opis kopiowania pilotów NEO powinien byc opisany na opakowaniu pilota

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
totman
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 07 Gru 2010
Posty: 5
Miasto: Kielce

totman
Poziom 3
Post#4 10 Mar 2011 17:21   

Re: dorabianie pilota szlabanu na osiedlu


Szczerze powiem że u mnie pilot kosztuje 120zł, a usługa programowania 60zł jeśli to jest w Kielcach.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Niuniek_84
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Wrz 2007
Posty: 745
Miasto: Toruń

Niuniek_84
Poziom 19
Post#5 12 Mar 2011 21:18   

Re: dorabianie pilota szlabanu na osiedlu


totman napisał:
Szczerze powiem że u mnie pilot kosztuje 120zł, a usługa programowania 60zł jeśli to jest w Kielcach.


Pewnie pilot w obudowie tytanowej Razz

Ja kupuję piloty Nice średnio po 24/28zł szt. Podróbki np.Eflor już od 18zł.

Czyli kolega też na pewno, ma dojście do tanich pilotów ... niezła przebitka cenowa na zaprogramowanym pilocie.

Co do pilotów i programowania, to tylko kwestia znalezienia dobrej firmy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
LiderWE
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 79
Miasto: tomaszów mazowiecki

LiderWE
Poziom 11
Post#6 15 Mar 2011 00:50   

Re: dorabianie pilota szlabanu na osiedlu


Niuniek_84 napisał:
totman napisał:
Szczerze powiem że u mnie pilot kosztuje 120zł, a usługa programowania 60zł jeśli to jest w Kielcach.


Pewnie pilot w obudowie tytanowej Razz

Ja kupuję piloty Nice średnio po 24/28zł szt. Podróbki np.Eflor już od 18zł.

Czyli kolega też na pewno, ma dojście do tanich pilotów ... niezła przebitka cenowa na zaprogramowanym pilocie.

Co do pilotów i programowania, to tylko kwestia znalezienia dobrej firmy.


czytaj od początku temat kolego chodzi o piloty DTM seri NEO nie NICE tak nawiasem mówiąc można znaleźć za 50 zeta takie piloty i wiadomo co miasto inne ceny a cena zakupu nie musi być taka sama jak sprzedaży chyba że jesteś Mikołajem Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
marg_pl
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 43

marg_pl
Poziom 9
Post#7 17 Mar 2011 22:06   

Re: dorabianie pilota szlabanu na osiedlu


Najprawdopodobnie: zablokowane możliwość prostego dopisywania pilotów i jeszcze kod pin w radio, do tego nie masz klucza do otwarcia szlabanu.

Ciekawy nowy pilot Victory - szkoda że przyciski z gumy.

Może administracja może zamówić większą liczbe pilotów bedzie taniej, bo jeden dojazd bedzie dla pracownika zapisz się że jesteś chętny.

Poza tym pomyśl, ktoś musi do Ciebie przyjechać i pilot zaprogramować, najczęsciej w godzinie w której ty jesteś w domu czyli dla pracownika jest to juz po normalnych godzinach pracy.
Cena pilota około 60,- + dojazd pracownika + samochód + wysyłka faktury liestem bo klient chce ale poinformuje o tym dopiero jak płaci, nigdy wczesniej tak jak by bez było taniej. U nas z reguły cena 1szt 150,- jak kliet kupuje więcej to za sztuke jest taniej.

Info dla: Niuniek_84
Te piloty kosztują 5, 6 Euro w hurcie bezpośrednio od producenta (Iberyjczycy) + ewentualna przesyłka.

Jak zamówisz u mnie minimum 1000 sztuk to dam Ci -inne- piloty z kodem indywidualnym specjalnie zrobionym dla Ciebie, cena do uzgodnienia, jak również dodatkowego asortymentu.
Nawet jeśli ktoś kupi u konkurencji pilot identyczny to do twojego radia go i tak nie wgra. Do tego możesz dostać specjalny programator i soft dla organizowania list.

Sory za dwa wpisy lecz na klawiaturze mam przycisk power poniżej delete i zdąrzyłem jeszcze tylko dać enter Sad

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
arek-tsz
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 26 Maj 2009
Posty: 46
Miasto: Staszów

arek-tsz
Poziom 10
Post#8 20 Mar 2011 17:46   

Re: dorabianie pilota szlabanu na osiedlu


Ostatnio spotkałem się z samokopiującym pilotem zmiennokodowym, co prawda nie testowałem go z drogą radiową DTM, ale powinien działać bez problemu. Myślę że mógłby on być rozwiązaniem twojego problemu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pmirkowicz
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 07 Maj 2006
Posty: 222
Miasto: Ciechanowiec / Warszawa

pmirkowicz
Poziom 15
Post#9 20 Mar 2011 22:42   

Re: dorabianie pilota szlabanu na osiedlu


samokopiujący pilot zmiennokodowy? Ciekawa sprawa. Możesz opisać to bardziej szczegółowo?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
arek-tsz
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 26 Maj 2009
Posty: 46
Miasto: Staszów

arek-tsz
Poziom 10
Post#10 21 Mar 2011 09:27   

Re: dorabianie pilota szlabanu na osiedlu


technicznie nie bardzo wiem jak jest to rozwiązanie, natomiast producent (na targach BUDMA 2011 zapewniał że skopiuje wszystkie piloty z kodem zmiennym)
dorabianie pilota szlabanu na osiedlu
Zasada kopiowania jak w samokopującym stałokodowym, naciskasz oryginał, potem kopię i trzymasz aż na klonie zaświeci się lampka.
Zadzwonię zapytać czy z drogą radiową DTM też podziała.
http://www.tradingall.com/index.php?option=com_content&view=article&id=44&Itemid=48&lang=en
ewentualnie mogę podać Ci kontakt do polskiego dystrybutora i sam dowiesz się wszystkiego

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Automatyka Bram i napędów -> dorabianie pilota szlabanu na osiedlu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Dorobienie pilota do szlabanu (9)
Skopiowanie pilota do szlabanu Ditec (2)
Czy istnieje zamiennik pilota do szlabanu? (1)
Kopiowanie pilota Elmes TH7 do szlabanu (2)
Dorabianie pilota a ograniczenie na ilość (4)
zasilanie bramy na osiedlu (52)
Pilot do bramy na osiedlu - nie działa (3)
Sterownik szlabanu na parkingu (4)
Siec IT brak fazy na calym osiedlu z 8 domkami (10)
Pilot do szlabanu Elmes duplikat? (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS