FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sprzęt na wesela, bale, dyskoteki szkolne

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Sound system What to Buy -> On the Scene -> Sprzęt na wesela, bale, dyskoteki szkolne
Author
Poziom 7
Poziom 7

Post#1 Post from the author of the topic 24 Feb 2011 04:26   

Sprzęt na wesela, bale, dyskoteki szkolne

Witam.

Zamierzam rozkręcić działalność jako mobilny dj. Mam na ten cel ok. 15 tys. zł. Zamierzam grać głównie imprezy szkolne, wesela, studniówki, imprezy firmowe, bale itp. - czyli imprezy zamknięte.

Nie znam się na muzyce techno, zresztą mnie nie pociąga. Bardziej interesuje mnie rozbawianie ludzi muzyką popularną. Mam doświadczenie w konferansjerce i wodzirejce, natomiast nie znam się na sprzęcie, a chcę zakupić, dlatego potrzebna mi pomoc.

Chyba podstawową sprawą będzie nagłośnienie. Jakie firmy polecicie? Słyszałem dobre opinie o firmach takich jak: Dynacord, HK, Mackie (ale te niechińskie, sprzed 2008 r.), JBL. Ostatnio nawet byłem na imprezie, zespół miał miał zestaw kolumn JBL i bardzo przyjemnie to brzmiało. Wiem, że to drogie firmy, ale tak myślę, żeby na początek więcej zainwestować w lepsze nagłośnienie a światełka i inne dodatki dokupować stopniowo. Zależy mi na jakości, czystości dźwięku - i w to chcę najwięcej zainwestować.

Jaki waszym zdaniem będzie dobry mikser i odtwarzacze płyt? - Miksowania pewnie będzie minimum. Zależy mi na mocnym i wytrzymałym sprzęcie, niekoniecznie z bajerami, ważne by był trwały i na ile się da - niezawodny.

Co sądzicie o oświetleniu ledowym? - różne skrajne opinie słyszałem na ten temat.

Czy ktoś używa zestawu polaudio (np. polaudio dj 2000) - warto w to zainwestować? Słyszałem, że zestaw po złożeniu siedzeń mieści się nawet do małej osobówki. Właśnie, zależałoby mi, żeby gabaryty sprzętu na początek, jeśli się da, nie wiele zajmowały. Wiem jednak, że żeby nagłośnić np. imprezę zamkniętą na 300 osób (a bywają i takie np. sylwester, czy studniówki), to już musi być więcej mocy.

Jakiej mocy potrzebuję nagłośnienia (raczej większość imprez będzie na od 50 do 200 osób, ale mogą się trafić, jak pisałem wyżej, większe). Lepiej mieć kolumny zintegrowane (nie wiem jak to się fachowo nazywa), czy oddzielnie bas (1 czy 2) i oddzielnie satelity? Czy to ma znaczenie w jakości dźwięku?

Lepszy zestaw pasywny czy aktywny - czy to nie ma znaczenia?

Gdzie (np. w woj. lubelskim lub mazowieckim) jest możliwość sprawdzenia działania sprzętu przed jego kupnem - chodzi mi o to, żeby np. sklep podłączył interesujące mnie np. głośniki i żebym posłuchał jak to brzmi.

Wiem że pytań jest dużo, więc proszę o wyrozumiałość. Wiadomo, że o pewnych sprawach przekonam się na własnej skórze i wtedy będę widział co mi jeszcze trzeba. Nie chcę jednak wyrzucić pieniędzy w błoto i, na ile się da, dostosować sprzęt do swoich potrzeb.
Back to top

djivo
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 24 Feb 2011 05:43   

Re: Sprzęt na wesela, bale, dyskoteki szkolne

Jeśli nie będzie potrzebny dobry mikser , to wystarczy coś na dwa kanały co będzie miało regulację barwy dźwięku ,do każdego kanału .
Tutaj moje wybory zawsze idą w stronę pioneer'a ,
również jeśli chodzi o odtwarzacze CD.
Choć ostatnio bardzo podobają mi się konsole mp3 podłączane do laptopa po USB.
Grałem fajnie to działa .Nie trzeba nosić walizek z płytami .
Jeśli mowa o nagłośnieniu to troszkę mam tutaj pewne wątpliwości.
Kupiłbym chyba jednak dwa zestawy ,jeden na mniejsze imprezy drugi na większe ,
lub uzupełnił subwooferem satelity.
Kolega ma dwie kolumny LDM ( nie pamiętam modelu ,są dość lekkie )
Wcześniej miał Peavey'a modele po 700W w sinusie strasznie narzekał na ich wagę ale kupił bardzo tanio za komplet 1500zł.
Ale na duże imprezy dowozi subwoofery OHM (również modelu nie pamiętam).
Wzmacniacze możesz się rozejrzeć za czymś tańszym wiadomo że imprezy typu wesela nie gra się na maxa.
Chyba że mowa o studniówkach czy o Balach szkolnych.
Ale to i tak nie to samo co dyskoteka.
Myślę że dwie końcówki po 200Wx2 powinny tutaj dać sobie spokojnie radę.
Tylko mowa tutaj o końcówkach normalnych firm takich chociaż jak LDM czy ADS.
Grałem kiedyś również na Smound K2000 również nie do zamordowania.
Ale to były inne czasy.
Chociaż przy mniejszych imprezach można zagrać czymś 2x100. I również będzie fajnie.
Jeśli mowa o firmach wspomniałeś o Polaudio.
Dobra firma tylko nie napisałeś jakie pieniążki przeznaczyć na ten cel?
Istnieje wiele dobrych i tanich rozwiązań .
Najważniejszy jednak i tak jest repertuar oraz kontakt z ludźmi.
Chociaż moc lub jej zapas jest równie ważnym czynnikiem w momencie kiedy wszystkie inne warunki są już spełnione.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Feb 2011 05:43   

Back to top

Fantomasz
Poziom 7
Poziom 7

Post#3 Post from the author of the topic 24 Feb 2011 11:37   

Tak jak pisałem, w sumie mam do wydania 15 tysięcy złotych. Ale to na wszystko. Jeśli chodzi o nagłośnienie, razem ze wzmocnieniem mogę wydać 7-8 tysięcy, nawet trochę więcej. Chcę żeby mi starczyło na mikser, odtwarzacze, 2 mikrofony, okablowanie, maszynę do dymu.
Jeśli chodzi o moc, to rozumiem, że satelity po 100 W wystarczą? Nie będzie to za mało? Chyba że źle ja rozumiem.
Jeśli chodzi o Polaudio zestawy można kupić po 9 -12 tys. zł (wzmacniacz i nagłośnienie np.
http://www.polaudio.pl/pl/products/full/431-dj-2000-wzmacniaczbez-dsp.html

No, ale to nie jest tanie, ale chyba mocy ma.
Jakieś inne propozycje?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Feb 2011 11:37   

Back to top

Adrian_C
Poziom 15
Poziom 15

Post#4 24 Feb 2011 20:17   

Z konsoli mogę ci pełną parą doradzić mixer to pioneer-djm-350 a deki to setki lub 2setki wiecej nie ma co kasy wydawać. A światła itp?
Lub jakiś kontroler midi?

np. Mixtrack pro + laptop lub inne midi
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Feb 2011 20:17   

Back to top

mikeschl
Poziom 3
Poziom 3

Post#5 24 Feb 2011 20:49   

Ja bym powiedział, że mikser i decki należałoby kupić nowe, bo to ma być niezawodne, Światła można kupić używane, polecam sterownik DMX do kompa (można kupić na alledrogo) i do tego darmowy Freestyler - super sprawa, do tego 3d Magic Easy View i możesz na kompie patrzeć jak efekty pracują. Ja osobiście ledów nie lubię, wszystkich się pozbyłem (jedyne co dobre to PARY ledowe i te mam i używam). Po jakimś czasie wydają się oklepane, jednak co żarówka to żarówka. Mixer poleciłbym RELOOP RMX-40 (lub RMX-40 USB). Decki to już musisz sam pozaglądać co byś chciał, wydaje mi się, że do grania na weselach i balach nie trzeba żadnych super wodotrysków a warto kupić nowe, żeby nie nawaliło w trakcie imprezy.
Back to top

Fantomasz
Poziom 7
Poziom 7

Post#6 Post from the author of the topic 25 Feb 2011 20:36   

Co to znaczy deki? Odtwarzacze? Przepraszam, że pytam, ale przygodę ze sprzętem dopiero zaczynam:) Wcześniej, jak pisałem było tylko prowadzenie i zabawianie, sprzęt zawsze był zapewniony. Ale co własne, to własne, można rozszerzyć wachlarz usług. Do czego służy kontroler midi? Czy są miksery, do których da się podłączyć zarówno odtwarzacze płyt CD, jakieś odtwarzacz mp3 i laptop (wszystko w celu odtwarzacza muzyki). Nie jestem zwolennikiem muzyki puszczanej z laptopa, ogólnie mam dużo płyt, ale nie oszukujmy się: tanie one nie są, więc trudno mieć wszystko. Poza tym goście czasami mogą mieć różne dziwne prośby o piosenki. Sądzę że lepiej wtedy nawet za pomocą łącza bezprzewodowego ściągnąć muzykę niż wzruszać ramionami. Zresztą laptop mógłby służyć też jak pisaliście do czego innego. Także przydatny w trakcie prowadzenia zabaw (gdy trzeba włączyć kilka utworów po kolei a jest się na sali). Dodatkowo spis utworów na laptopie ułatwi odszukanie właściwego kawałka w gąszczu ponumerowanych płyt.
Czy ktoś może poradzić coś odnośnie nagłośnienia?
Back to top

romcyś
Poziom 14
Poziom 14

Post#7 25 Feb 2011 21:49   

Witam
Kolego Fantomasz, widzę że wizje i cel już masz - to jest bardzo ważne, o ile nie najważniejsze. Ale co do sprzętu to musisz dużo, bardzo dużo czytać - wystarczy wpisać w okienko co chcesz wiedzieć i nacisnąć "szukaj". Na 100% znajdziesz odpowiedź na wszystkie swoje pytania. Przepraszam ze w ten sposób Tobie odpowiadam, ale na forum "prawia" takie same tematy, były już "wałkowane" wielokrotnie.
A tak na marginesie, to za taka kasę (15.000,-) kupisz taki sprzęt, że jak zapodasz muzykę, to dziewczyny po nogach będą sikały.
pozdrawiam
Stary Klezmer
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Feb 2011 21:49   

Back to top

Fantomasz
Poziom 7
Poziom 7

Post#8 Post from the author of the topic 25 Feb 2011 23:55   

Fajno. Mam jeszcze pytanko, czy któryś mobilny dj radzi sobie ze sprzętem w niewielkiej osobówce (np. wielkości opla corsy), czy raczej musi to już być minimum kombi. Chciałem po prostu dowiedzieć się, czy zmieszczę to po złożeniu tylnych siedzeń, czy np. niewielka rampa też wejdzie? Czy raczej nastawiać się na kupno np. minivana. Wiem, że pewnie w przyszłości mnie to czeka, ale na początku, jakby się dało, to autka bym nie kupował, żeby trochę podreperować budżet.
Back to top

djivo
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 26 Feb 2011 00:11   

Fantomasz wrote:
Nie jestem zwolennikiem muzyki puszczanej z laptopa, ogólnie mam dużo płyt, ale nie oszukujmy się: tanie one nie są, więc trudno mieć wszystko.

Popatrz sobie jak zrobione są kontrolery firmy Vestax , podłączane na USB pod laptopa .
Dużo osób z tego korzysta i są zadowoleni .
To że masz dużo płyt nie oznacza , że masz tam same oryginały , bo co z tego że masz dużo płyt nagranych z MP3.
Myślę że ja mogę powiedzieć że po 15 latach grania mam ich dużo.
Choć dużo to pojęcie względne.
Ale Ty chyba dopiero zaczynasz . I myślę , że powinieneś się rozejrzeć ,
bo sprzętu do noszenia na wesele będzie wiele , nie wiem co w tym złego grać z laptopa
- (dokładniej nie z laptopa bo korzystasz tylko z jego zasobów wszystko miksujesz na konsoli vestaxa) - ona Tylko pobiera pliki z dysku USB lub laptopa .
Można tworzyć grupy muzyki , ustalać według bitów i wiele innych ciekawych sposobów.
Nie mówiąc o tym jak wielkie daje to możliwości szukania utworów do grania.
Nie szukasz płyty wpisujesz tytuł i jest.
Gotowe .
Moim skromnym zdaniem super.
Popatrz nie cena takiego kontrolera to 2300-3000zł ,a wygoda - niezmierna.
Poczytaj sobie o tym VESTAX VCI-300.
Rozważ wszystkie za i przeciw .
Nie musisz nagrywać już nic na płyty , koniec kopiowania , szukania gdzie to jest.
Back to top

ptrzone
Poziom 10
Poziom 10

Post#10 26 Feb 2011 09:08   

Witam kolegę.
Odnośnie kubatury mobilnego zestawu nagłośnieniowego oraz cech transportowych (ładowanie do lexusa - ekhm - lanosa, przenoszenie, itp..)- na przykładzie SAS-18s z logo LDM, napisałem w

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9180554#9180554

Polecam zapoznanie się z treścią.

Pozdrawiam.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Sound system What to Buy -> On the Scene -> Sprzęt na wesela, bale, dyskoteki szkolne
Page 1 of 1
Similar topics
Zestaw na małe dyskoteki i różne szkolne imprezy co wybrać ? (1)
Nadstawki DIY do 1000 zł na dyskoteki szkolne, apele itp. (20)
Nagłośnienie na szkolne dyskoteki i 18-tki za 2500zł. (10)
Tani sprzecik na dyskoteki szkolne (j-35 i STX) (10)
Kolumny na 18-nastki i dyskoteki szkolne. (16)
Nagłośnienie na dyskoteki szkolne (14)
Nagłośnienie na imprezy typu wesela, studniówki i inne bale (97)
Jakie budy i głośniki? Sprzęt na dyskoteki szkolne. (17)
granie na imprezach typu dyskoteki szkolne, wesela itp. (7)
Dyskoteki szkolne, wesela, zestaw da radę ? (3)

Page generation time: 0.244 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed