| Author |
andrea Poziom 15

|
25 Oct 2004 13:05 Regulacja transferu sieci. |
|
|
|
Witam jestem podłączony do sieci internetu mieszanej ,tzn: radiowo do budynku a wewnątrz kablowo 4X2 żyły. Mam pytanie czy admin może od siebie przypisywać nam transfer wejściowy i transfer wyjściowy. Pomiar transferu wg " Numion" wacha się od 70- 150kb/s. Przy ściaganiu plików transfer jest około 20kbs.Chodzi mi o to że kiedyś mogłem swobodnie rozmawiać przez Skype a teraz jest tak że ja klienta super słyszę a moja korespondecja jest szarpana lub dociera z wielosekundowym opóżnieniem do niego tak że praktycznie jest klops. Rozłączałem sie i w tym czasie robiłem pomiar transferu i był około 100kbs. Dlaczego tak się dzieje. Próbowałem do różnych sieci /neo, netia ,vektra/ i zawsze jest podobnie. Kiedyś Admin coś ograżał się że da popalić tym co wysyłają pliki w sięć P2p. Czy mógł on to spowodować ,i dlaczego nie stoduje tego do wybranych stacji. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz , kiedyś wysyłałem maile to odbywało się to bardzo szybko a teraz wysyłka 1mb trwa całe wieki. Transfer obiecany mamy mieć na poziomie 128kbs. Różnie to z nim jest chociaż nipowiem to bywa i 250kbs.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Oct 2004 13:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Halkilor Poziom 11

|
25 Oct 2004 14:39 Re: Regulacja transferu sieci. |
|
|
|
Na routerze u admina, przez ktory przechodzi Twoj ruch on moze sobie wyprawiac cuda. Najprosciej uderzyc do niego i zapyatc jakie ograniczenia ponakladal. A co do tego wyslania poczty idzie to tylko po sieci lokalnej, czy moze do mail-serwera gdzies w dalszym swiecie?
|
|
| Back to top |
|
 |
themajkel Poziom 2

|
25 Oct 2004 21:02 Re: Regulacja transferu sieci. |
|
|
|
Moze robic co chce :) sam tak robie :), wiesz moga ci np dobrze chodzic stronki www bo nalozy tylko ograniczenie na port http, a juz sciaganie przez kaaze czy inne rzeczy bedzie sie niemilosiernie wlekło spróbuj np w skype jak mozna zmienic port np na jakis starndartwoy 21 i zobaczyc czy nadal jest przyblokowane, a pozatym jaka macie siec, jesli np dsla to jest on cholernie asymetryczny i mozliwe ze sam download jest wolny za to upload jest tak zapchany ze wszystkie programy, gireki online bede sie wlekly niemilosiernie pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
Mig_16 Poziom 13

|
25 Oct 2004 22:13 Re: Regulacja transferu sieci. |
|
|
|
admin może wszysto no prawie wszystko , może unimożliwiać korzytanie z niktórych programów ale najlepiej zapytać admina
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Oct 2004 22:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
fafu Poziom 11

|
31 Oct 2004 12:20 Re: Regulacja transferu sieci. |
|
|
|
admin mozy wszystko jesli dzieli predkosci niech przypisze ci szybszą
|
|
| Back to top |
|
 |
supremin Poziom 13

|
03 Nov 2004 00:52 Regulacja transferu sieci. |
|
|
|
jezeli router jest sprzetowy to jest mniejsze prawdopodobieństwo na filtrowanie ruchu (takie zabawki są drogie) jesli zas routerem jest pc'et na *UNIXie to admin ma duze pole do popisu co do przycinania, wycinania, filtrowanai i ograniczania łącza.
|
|
| Back to top |
|
 |
R.K Poziom 12

|
03 Nov 2004 23:57 Re: Regulacja transferu sieci. |
|
|
|
Rzeczywiscie, managery pasma to drogie swiecidełka. Andrea powiem Ci, że admin może praktycznie wszystko. Może nałożyć Ci ograniczenia na każdy protokół z osobna. W takim wypadku najlepiej jest sięgnąć do umowy zawartej z dostawcą Internetu i skonfrontowac zapiski z niej, z rzeczywistoscią :)
|
|
| Back to top |
|
 |
trampki Poziom 11

|
04 Nov 2004 09:26 Re: Regulacja transferu sieci. |
|
|
|
Zrobiliscie z Admina polboga (i slusznie) czas zrobic z niego tez troche czlowieka... mysle ze powinienes z gosciem poprostu pogadac bo mogl przyblokowac Ci zbyt duzo (przez nieuwage lub nieumiejetnosc)... wiec moze polbog okaze sie polczlowiekiem i odblokuje Ci co potrzebujesz (jesli potrafi bo z doswiadczenia wiem ze roznie to bywa ;) no i zawsze jak po dobroci sie nie da pozostaja warunki umowy jak juz ktos wspomnial, generalnie wojna z adminem w sieci osiedlowej to przerabana sprawa jesli nie jest on Twoim kolega ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Nov 2004 09:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzak Poziom 9

|
04 Nov 2004 10:52 Re: Regulacja transferu sieci. |
|
|
|
Ja mysle ze przyczyna moze byc natury technicznej lacza radiowe maja to do siebie ze sie poprostu zapychaja i jezeli jast was kilka osob ktore korzystaja z danego lacza to tak bywa. kiedys pewna firma dostarczyla mi do testowania net na laczu radiowym i bylo ok dopuki go nie obciazylem no i w pewnym momencie praktycznie wszystko stanelo i byly bardzo wysokie pingi, moje zdanie jest takie ze twoj problem jest natury technicznej.
|
|
| Back to top |
|
 |