Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Przekroje przewodów


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Przekroje przewodów
Autor
Wiadomość
ford42
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Wrz 2004
Posty: 65

Post#1 Post autora tematu 25 Paź 2004 15:06   

Przekroje przewodów


Szukam, w sieci , ale bezskutecznie PN na temat : jakie przekroje przewodów należy stosować w instalacjach domowych w zależności od stosowanego zabezpieczenia bezpiecznikowego. Np. 10 A , 16A, 25A. Będę wdzieczny za jakąś poradę. :?
Powrót do góry
   
Bogdan Nowak
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 91

Post#2 25 Paź 2004 15:24   

Re: Przekroje przewodów


Czesc
Ja od 10 lat wykonuje instalacje elektryczne. Obwody oświetlenia wykonuję przewodem DY 1,5mm2 obwody gniazd sieciowych DY 2,5mm2. Zasilnie rozdzielni tzw WLZ lub "pion" DY 10mm2 W instalacjach domowych sporadycznie stosuje sie 4mm2 i 6mm2
4mm2 lub 6 mm2 stosuję tylko do zasilania wiekszych silników 4mm-7-10kW i 6mm-11-22kW zreszta wszystko zależy od obciązenia
W razie pytań prosze na PW
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 25 Paź 2004 15:24   



Powrót do góry
   
k3048
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 3664
Miasto: Biłgoraj

Post#3 25 Paź 2004 16:17   

Re: Przekroje przewodów


witam,tak jak napisał poprzednik, masz tu tabelkę na ten temat,powinna rozwiać twoje wątpliwości.pozdrawiam

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
berek20
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 35
Miasto: Żory

Post#4 29 Paź 2004 18:07   

Re: Przekroje przewodów


Dodam że przy doborze przekroju przy długich odległościach trzeba pamiętać o spadku napięcia
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 29 Paź 2004 18:07   


Powrót do góry
   
jiwaniuk
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 14 Gru 2002
Posty: 1301
Miasto: Gdynia

Post#5 29 Paź 2004 20:28   

Re: Przekroje przewodów


Przy długich przewodach trzeba też pamiętać o zapewnieniu skuteczności ochrony przeciwporażeniowej (to jest chyba nawet ważniejsze od spadku napiecia).

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 29 Paź 2004 20:28   


Powrót do góry
   
Agrest
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 56
Miasto: Szczecin

Post#6 31 Mar 2005 21:22   

Re: Przekroje przewodów


[quote="jiwaniuk"]Przy długich przewodach trzeba też pamiętać o zapewnieniu skuteczności ochrony przeciwporażeniowej (to jest chyba nawet ważniejsze od spadku napiecia).

Co ma długość przewodów do ochrony przeciwporażeniowej?
Pewnie lamerskie pytanie, ale raz się pyta, a potem się już wie.
PozdrA
Powrót do góry
   
ekaand
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 28 Lis 2003
Posty: 528
Miasto: lubelskie

Post#7 31 Mar 2005 22:14   

Re: Przekroje przewodów


fuutro napisał:
Cytat:
Co do doboru przekroju przewodów nalęzy pamientać o zasadzie, że przewody miedziane stosuje sięod przekroju 1,5mm2; a aluminiowe, o ile ktośchce w mieszkaniu takowe stosować - od 16mm2. Na ogół w mieszkanie czy domu prywatnym nie stosuje sięwiększych przekrojów jak 2,5mm2 przewodów miedzianych.

Mam tylko nadzieję,że nikt tego nie weźmie na poważnie.
Elektrykiem fuutro to Ty pewnie nie jesteś,bo piszesz bzdury.
Powrót do góry
   
Tuning Marek
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 26 Mar 2005
Posty: 360
Miasto: kalisz

Post#8 22 Kwi 2005 19:25   

Re: Przekroje przewodów


Panie Nowak.Pisze pan że od lat zakłada paninstalacje a podaje pan błędne podpowiedzi przede wszystkim nie DY tylko YDYt lub YDYp itp. Nie łyszał pan o starzeniu sie izolacji i wył .roznicowo -prądowym Po ilus latach moze róznicówka wyrzucać i instalacja do wymiany ,nic pan nie zaoszczędzi na pojedyńczej izolacji Nigdy bym nie zalozył pojedynczej izolacji .Dziekuję.
Powrót do góry
   
Ryszard49
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 10 Cze 2004
Posty: 1382
Miasto: Bydgoszcz

Post#9 22 Kwi 2005 20:03   

Re: Przekroje przewodów


Witam.
Kolego Tuning Marek a co Powiesz o rozdzielnicach lub wszelkiego rodzaju maszynach gdzie do wykonania instalacji stosuje się przewody z jedną warstwą izolacji?. Urządzenia pracują po kilkanaście lat i nic się nie dzieje.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Tuning Marek
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 26 Mar 2005
Posty: 360
Miasto: kalisz

Post#10 22 Kwi 2005 22:20   

Re: Przekroje przewodów


Witam.Przeciez problem dotyczy instalacji domowej ,jestem z zawodu elektrykiem pracuję przy naprawie maszyn iurządzen i wiem gdzie należy użyc pojedynczej ,a gdzie podwojnej izolacji,a jeśli chodzi o pojedynczą to tylko tam gdzie nie są narażone na uszkodzenia i niekorzystne warunki środowiskowe .Dziękuję.
Powrót do góry
   
rop
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 29 Lis 2003
Posty: 28
Miasto: Gdynia

Post#11 23 Kwi 2005 20:03   

Re: Przekroje przewodów


Od zakładania instalacji jest elektryk.Takimi radami to mozna tylko narobić kłopotów .Wszystkie rady i opinie ją prawdziwe tylko że kazda instalacja jest inna w zależności co inwestor ma w planie dziś lub jutro. Jaką macie gwarancję że na 1,5 mm2 będzie 5,10,15 obciążonych gniazd?.Gdzie (metry)będzie np zmywarka?.Na jakim przwodzie zasilicie kuchenkę (piekarnik czy plyta)?.Przy słabej izolacji DY podłącz prawidłowo różnicówkę to zobaczycie jak to popracuje, lub połącz miedz z aluminium itp itd.Siedze w AWARIACH od 30 lat i mie wszystkie "Kiszki "są na ręke bo z tego żyje ,ale radzić bez znajomości specyfiki bałbym się.
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 23 Kwi 2005 20:03   


Powrót do góry
   
Oberixx
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 27 Paź 2004
Posty: 68
Miasto: Szczecin

Post#12 23 Kwi 2005 20:37   

Re: Przekroje przewodów


Panowie co do kłótni na temat ilości izolacji. Pracuję od kilku lat w kablowni. Przewody do instalacji domowych mają zawsze jedną izolacje nie licząc oczywiscie izolacji poszczególnych żył przewodzących. Jedynie kable zbrojone lub ekranowane mają podwójną izolację ale takie kable stosuje się przeważnie w górnictwie, okretach albo kładąc w ziemie, a nie na wewnętrzną instalacje domową. Do takiej instalacji z całą pewnością wystarczą przewody typu YDY p (przewód płąski n-żyłowy ) lub YDY t (przewód płaski z mostkiem pomiędzy zyłami fazowymi, a żyłą ochronną). Często elektrycy mylą wypełnienie gumowe w przewodach okrągłych z drugą izolacją jest to tylko warstwa gumy wyogrąglająca kabel. Nie stanowi ona żadnej izolacji. Owszem są kable, w których stosuje sie gume jako izolacje ale jest to guma całkowicie inna oraz o dużo grubszej warstwie. Jeśli chodzi o różnicówki to jest tak. Każdy przewód ma jakąś upływność po latach ta upływność rośnie,a to jest związane ze starzeniem się materiału izolujęcego, którymi są przeważnie polwinit, polietylen, poliuretan, guma, tworzywa bezhalogenowe tzw. fragomy(tworzywa niepalne). To za ich winą (o ile nie ma uszkodzeń mechanicznych) rośnie upływność i jest to ok 15 nawet 20 lat w zależności od otoczenia i wpływu czynników zewnętrznych.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Przekroje przewodów
Strona 1 z 1
Podobne tematy
przekroje brył, przekrój stopniowy (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.083 seconds

elektroda.pl temat RSS