Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Przekroje przewodów


  Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives ->Przekroje przewodów Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
ford42
Level 11
Joined: 23 Sep 2004
Posts: 65
Post rating: 4
ford42
Level 11
Post#1 25 Oct 2004 15:06  Topic author   

Przekroje przewodów


Szukam, w sieci , ale bezskutecznie PN na temat : jakie przekroje przewodów należy stosować w instalacjach domowych w zależności od stosowanego zabezpieczenia bezpiecznikowego. Np. 10 A , 16A, 25A. Będę wdzieczny za jakąś poradę. :?

Helpful post? + 0
Back to top

Ad
Ad


Back to top
Bogdan Nowak
Level 12
Joined: 27 Jan 2003
Posts: 91
Helped: 1
Bogdan Nowak
Level 12
Post#2 25 Oct 2004 15:24    

Re: Przekroje przewodów


Czesc
Ja od 10 lat wykonuje instalacje elektryczne. Obwody oświetlenia wykonuję przewodem DY 1,5mm2 obwody gniazd sieciowych DY 2,5mm2. Zasilnie rozdzielni tzw WLZ lub "pion" DY 10mm2 W instalacjach domowych sporadycznie stosuje sie 4mm2 i 6mm2
4mm2 lub 6 mm2 stosuję tylko do zasilania wiekszych silników 4mm-7-10kW i 6mm-11-22kW zreszta wszystko zależy od obciązenia
W razie pytań prosze na PW

Helpful post? + 0
Back to top

Ad
Ad


Back to top
k3048
Level 37
Location: Biłgoraj
Joined: 18 Apr 2003
Posts: 3655
Helped: 513
Post rating: 32
k3048
Level 37
Post#3 25 Oct 2004 16:17    

Re: Przekroje przewodów


witam,tak jak napisał poprzednik, masz tu tabelkę na ten temat,powinna rozwiać twoje wątpliwości.pozdrawiam

Attachments: To view the material on this forum you must be logged in.

Helpful post? + +1
Back to top
berek20
Level 12
Location: Żory
Joined: 08 Jun 2004
Posts: 39
Helped: 3
Post rating: 3
berek20
Level 12
Post#4 29 Oct 2004 18:07    

Re: Przekroje przewodów


Dodam że przy doborze przekroju przy długich odległościach trzeba pamiętać o spadku napięcia

Helpful post? + 0
Back to top
jiwaniuk
Level 30
Location: Gdynia
Joined: 14 Dec 2002
Posts: 1397
Helped: 141
Post rating: 19
jiwaniuk
Level 30
Post#5 29 Oct 2004 20:28    

Re: Przekroje przewodów


Przy długich przewodach trzeba też pamiętać o zapewnieniu skuteczności ochrony przeciwporażeniowej (to jest chyba nawet ważniejsze od spadku napiecia).

Pozdrawiam wszystkich

jjanek

Helpful post? + 0
Back to top
Agrest
Level 10
Location: Szczecin
Joined: 07 Nov 2004
Posts: 59
Helped: 1
Agrest
Level 10
Post#6 31 Mar 2005 21:22    

Re: Przekroje przewodów


[quote="jiwaniuk"]Przy długich przewodach trzeba też pamiętać o zapewnieniu skuteczności ochrony przeciwporażeniowej (to jest chyba nawet ważniejsze od spadku napiecia).

Co ma długość przewodów do ochrony przeciwporażeniowej?
Pewnie lamerskie pytanie, ale raz się pyta, a potem się już wie.
PozdrA

Helpful post? + 0
Back to top
ekaand
Level 21
Location: lubelskie
Joined: 28 Nov 2003
Posts: 528
Helped: 37
Post rating: 30
ekaand
Level 21
Post#7 31 Mar 2005 22:14    

Re: Przekroje przewodów


fuutro napisał:
Quote:
Co do doboru przekroju przewodów nalęzy pamientać o zasadzie, że przewody miedziane stosuje sięod przekroju 1,5mm2; a aluminiowe, o ile ktośchce w mieszkaniu takowe stosować - od 16mm2. Na ogół w mieszkanie czy domu prywatnym nie stosuje sięwiększych przekrojów jak 2,5mm2 przewodów miedzianych.

Mam tylko nadzieję,że nikt tego nie weźmie na poważnie.
Elektrykiem fuutro to Ty pewnie nie jesteś,bo piszesz bzdury.

Helpful post? + 0
Back to top
Tuning Marek
Level 20
Location: kalisz
Joined: 26 Mar 2005
Posts: 432
Helped: 23
Tuning Marek
Level 20
Post#8 22 Apr 2005 19:25    

Re: Przekroje przewodów


Panie Nowak.Pisze pan że od lat zakłada paninstalacje a podaje pan błędne podpowiedzi przede wszystkim nie DY tylko YDYt lub YDYp itp. Nie łyszał pan o starzeniu sie izolacji i wył .roznicowo -prądowym Po ilus latach moze róznicówka wyrzucać i instalacja do wymiany ,nic pan nie zaoszczędzi na pojedyńczej izolacji Nigdy bym nie zalozył pojedynczej izolacji .Dziekuję.

Helpful post? + 0
Back to top
Ryszard49
Level 31
Location: Bydgoszcz
Joined: 10 Jun 2004
Posts: 1533
Helped: 126
Post rating: 10
Ryszard49
Level 31
Post#9 22 Apr 2005 20:03    

Re: Przekroje przewodów


Witam.
Kolego Tuning Marek a co Powiesz o rozdzielnicach lub wszelkiego rodzaju maszynach gdzie do wykonania instalacji stosuje się przewody z jedną warstwą izolacji?. Urządzenia pracują po kilkanaście lat i nic się nie dzieje.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
Tuning Marek
Level 20
Location: kalisz
Joined: 26 Mar 2005
Posts: 432
Helped: 23
Tuning Marek
Level 20
Post#10 22 Apr 2005 22:20    

Re: Przekroje przewodów


Witam.Przeciez problem dotyczy instalacji domowej ,jestem z zawodu elektrykiem pracuję przy naprawie maszyn iurządzen i wiem gdzie należy użyc pojedynczej ,a gdzie podwojnej izolacji,a jeśli chodzi o pojedynczą to tylko tam gdzie nie są narażone na uszkodzenia i niekorzystne warunki środowiskowe .Dziękuję.

Helpful post? + 0
Back to top
rop
Level 9
Location: Gdynia
Joined: 29 Nov 2003
Posts: 36
Post rating: 1
rop
Level 9
Post#11 23 Apr 2005 20:03    

Re: Przekroje przewodów


Od zakładania instalacji jest elektryk.Takimi radami to mozna tylko narobić kłopotów .Wszystkie rady i opinie ją prawdziwe tylko że kazda instalacja jest inna w zależności co inwestor ma w planie dziś lub jutro. Jaką macie gwarancję że na 1,5 mm2 będzie 5,10,15 obciążonych gniazd?.Gdzie (metry)będzie np zmywarka?.Na jakim przwodzie zasilicie kuchenkę (piekarnik czy plyta)?.Przy słabej izolacji DY podłącz prawidłowo różnicówkę to zobaczycie jak to popracuje, lub połącz miedz z aluminium itp itd.Siedze w AWARIACH od 30 lat i mie wszystkie "Kiszki "są na ręke bo z tego żyje ,ale radzić bez znajomości specyfiki bałbym się.

Helpful post? + 0
Back to top
Oberixx
Level 12
Location: Szczecin
Joined: 27 Oct 2004
Posts: 68
Helped: 6
Post rating: 3
Oberixx
Level 12
Post#12 23 Apr 2005 20:37    

Re: Przekroje przewodów


Panowie co do kłótni na temat ilości izolacji. Pracuję od kilku lat w kablowni. Przewody do instalacji domowych mają zawsze jedną izolacje nie licząc oczywiscie izolacji poszczególnych żył przewodzących. Jedynie kable zbrojone lub ekranowane mają podwójną izolację ale takie kable stosuje się przeważnie w górnictwie, okretach albo kładąc w ziemie, a nie na wewnętrzną instalacje domową. Do takiej instalacji z całą pewnością wystarczą przewody typu YDY p (przewód płąski n-żyłowy ) lub YDY t (przewód płaski z mostkiem pomiędzy zyłami fazowymi, a żyłą ochronną). Często elektrycy mylą wypełnienie gumowe w przewodach okrągłych z drugą izolacją jest to tylko warstwa gumy wyogrąglająca kabel. Nie stanowi ona żadnej izolacji. Owszem są kable, w których stosuje sie gume jako izolacje ale jest to guma całkowicie inna oraz o dużo grubszej warstwie. Jeśli chodzi o różnicówki to jest tak. Każdy przewód ma jakąś upływność po latach ta upływność rośnie,a to jest związane ze starzeniem się materiału izolujęcego, którymi są przeważnie polwinit, polietylen, poliuretan, guma, tworzywa bezhalogenowe tzw. fragomy(tworzywa niepalne). To za ich winą (o ile nie ma uszkodzeń mechanicznych) rośnie upływność i jest to ok 15 nawet 20 lat w zależności od otoczenia i wpływu czynników zewnętrznych.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Przekroje przewodów
Page 1 of 1

Similar topics to przekroje przewodów

przekroje brył, przekrój stopniowy (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.079 seconds