Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Przekroje przewodów


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum ->Przekroje przewodów Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
ford42
Poziom 11
Dołączył: 23 Wrz 2004
Posty: 65
Ocena postów: 4
ford42
Poziom 11
Post#1 25 Paź 2004 15:06  Autor tematu   

Przekroje przewodów


Szukam, w sieci , ale bezskutecznie PN na temat : jakie przekroje przewodów należy stosować w instalacjach domowych w zależności od stosowanego zabezpieczenia bezpiecznikowego. Np. 10 A , 16A, 25A. Będę wdzieczny za jakąś poradę. :?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
Bogdan Nowak
Poziom 12
Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 91
Pomógł: 1
Bogdan Nowak
Poziom 12
Post#2 25 Paź 2004 15:24    

Re: Przekroje przewodów


Czesc
Ja od 10 lat wykonuje instalacje elektryczne. Obwody oświetlenia wykonuję przewodem DY 1,5mm2 obwody gniazd sieciowych DY 2,5mm2. Zasilnie rozdzielni tzw WLZ lub "pion" DY 10mm2 W instalacjach domowych sporadycznie stosuje sie 4mm2 i 6mm2
4mm2 lub 6 mm2 stosuję tylko do zasilania wiekszych silników 4mm-7-10kW i 6mm-11-22kW zreszta wszystko zależy od obciązenia
W razie pytań prosze na PW

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
k3048
Poziom 37
Miasto: Biłgoraj
Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 3655
Pomógł: 513
Ocena postów: 25
k3048
Poziom 37
Post#3 25 Paź 2004 16:17    

Re: Przekroje przewodów


witam,tak jak napisał poprzednik, masz tu tabelkę na ten temat,powinna rozwiać twoje wątpliwości.pozdrawiam

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
berek20
Poziom 12
Miasto: Żory
Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 39
Pomógł: 3
Ocena postów: 1
berek20
Poziom 12
Post#4 29 Paź 2004 18:07    

Re: Przekroje przewodów


Dodam że przy doborze przekroju przy długich odległościach trzeba pamiętać o spadku napięcia

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
jiwaniuk
Poziom 30
Miasto: Gdynia
Dołączył: 14 Gru 2002
Posty: 1397
Pomógł: 141
Ocena postów: 18
jiwaniuk
Poziom 30
Post#5 29 Paź 2004 20:28    

Re: Przekroje przewodów


Przy długich przewodach trzeba też pamiętać o zapewnieniu skuteczności ochrony przeciwporażeniowej (to jest chyba nawet ważniejsze od spadku napiecia).

Pozdrawiam wszystkich

jjanek

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Agrest
Poziom 10
Miasto: Szczecin
Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 59
Pomógł: 1
Agrest
Poziom 10
Post#6 31 Mar 2005 21:22    

Re: Przekroje przewodów


[quote="jiwaniuk"]Przy długich przewodach trzeba też pamiętać o zapewnieniu skuteczności ochrony przeciwporażeniowej (to jest chyba nawet ważniejsze od spadku napiecia).

Co ma długość przewodów do ochrony przeciwporażeniowej?
Pewnie lamerskie pytanie, ale raz się pyta, a potem się już wie.
PozdrA

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
ekaand
Poziom 21
Miasto: lubelskie
Dołączył: 28 Lis 2003
Posty: 528
Pomógł: 37
Ocena postów: 24
ekaand
Poziom 21
Post#7 31 Mar 2005 22:14    

Re: Przekroje przewodów


fuutro napisał:
Cytat:
Co do doboru przekroju przewodów nalęzy pamientać o zasadzie, że przewody miedziane stosuje sięod przekroju 1,5mm2; a aluminiowe, o ile ktośchce w mieszkaniu takowe stosować - od 16mm2. Na ogół w mieszkanie czy domu prywatnym nie stosuje sięwiększych przekrojów jak 2,5mm2 przewodów miedzianych.

Mam tylko nadzieję,że nikt tego nie weźmie na poważnie.
Elektrykiem fuutro to Ty pewnie nie jesteś,bo piszesz bzdury.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Tuning Marek
Poziom 19
Miasto: kalisz
Dołączył: 26 Mar 2005
Posty: 405
Pomógł: 20
Tuning Marek
Poziom 19
Post#8 22 Kwi 2005 19:25    

Re: Przekroje przewodów


Panie Nowak.Pisze pan że od lat zakłada paninstalacje a podaje pan błędne podpowiedzi przede wszystkim nie DY tylko YDYt lub YDYp itp. Nie łyszał pan o starzeniu sie izolacji i wył .roznicowo -prądowym Po ilus latach moze róznicówka wyrzucać i instalacja do wymiany ,nic pan nie zaoszczędzi na pojedyńczej izolacji Nigdy bym nie zalozył pojedynczej izolacji .Dziekuję.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Ryszard49
Poziom 30
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 10 Cze 2004
Posty: 1474
Pomógł: 121
Ryszard49
Poziom 30
Post#9 22 Kwi 2005 20:03    

Re: Przekroje przewodów


Witam.
Kolego Tuning Marek a co Powiesz o rozdzielnicach lub wszelkiego rodzaju maszynach gdzie do wykonania instalacji stosuje się przewody z jedną warstwą izolacji?. Urządzenia pracują po kilkanaście lat i nic się nie dzieje.
Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
Tuning Marek
Poziom 19
Miasto: kalisz
Dołączył: 26 Mar 2005
Posty: 405
Pomógł: 20
Tuning Marek
Poziom 19
Post#10 22 Kwi 2005 22:20    

Re: Przekroje przewodów


Witam.Przeciez problem dotyczy instalacji domowej ,jestem z zawodu elektrykiem pracuję przy naprawie maszyn iurządzen i wiem gdzie należy użyc pojedynczej ,a gdzie podwojnej izolacji,a jeśli chodzi o pojedynczą to tylko tam gdzie nie są narażone na uszkodzenia i niekorzystne warunki środowiskowe .Dziękuję.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
rop
Poziom 9
Miasto: Gdynia
Dołączył: 29 Lis 2003
Posty: 31
rop
Poziom 9
Post#11 23 Kwi 2005 20:03    

Re: Przekroje przewodów


Od zakładania instalacji jest elektryk.Takimi radami to mozna tylko narobić kłopotów .Wszystkie rady i opinie ją prawdziwe tylko że kazda instalacja jest inna w zależności co inwestor ma w planie dziś lub jutro. Jaką macie gwarancję że na 1,5 mm2 będzie 5,10,15 obciążonych gniazd?.Gdzie (metry)będzie np zmywarka?.Na jakim przwodzie zasilicie kuchenkę (piekarnik czy plyta)?.Przy słabej izolacji DY podłącz prawidłowo różnicówkę to zobaczycie jak to popracuje, lub połącz miedz z aluminium itp itd.Siedze w AWARIACH od 30 lat i mie wszystkie "Kiszki "są na ręke bo z tego żyje ,ale radzić bez znajomości specyfiki bałbym się.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Oberixx
Poziom 12
Miasto: Szczecin
Dołączył: 27 Paź 2004
Posty: 68
Pomógł: 6
Ocena postów: 2
Oberixx
Poziom 12
Post#12 23 Kwi 2005 20:37    

Re: Przekroje przewodów


Panowie co do kłótni na temat ilości izolacji. Pracuję od kilku lat w kablowni. Przewody do instalacji domowych mają zawsze jedną izolacje nie licząc oczywiscie izolacji poszczególnych żył przewodzących. Jedynie kable zbrojone lub ekranowane mają podwójną izolację ale takie kable stosuje się przeważnie w górnictwie, okretach albo kładąc w ziemie, a nie na wewnętrzną instalacje domową. Do takiej instalacji z całą pewnością wystarczą przewody typu YDY p (przewód płąski n-żyłowy ) lub YDY t (przewód płaski z mostkiem pomiędzy zyłami fazowymi, a żyłą ochronną). Często elektrycy mylą wypełnienie gumowe w przewodach okrągłych z drugą izolacją jest to tylko warstwa gumy wyogrąglająca kabel. Nie stanowi ona żadnej izolacji. Owszem są kable, w których stosuje sie gume jako izolacje ale jest to guma całkowicie inna oraz o dużo grubszej warstwie. Jeśli chodzi o różnicówki to jest tak. Każdy przewód ma jakąś upływność po latach ta upływność rośnie,a to jest związane ze starzeniem się materiału izolujęcego, którymi są przeważnie polwinit, polietylen, poliuretan, guma, tworzywa bezhalogenowe tzw. fragomy(tworzywa niepalne). To za ich winą (o ile nie ma uszkodzeń mechanicznych) rośnie upływność i jest to ok 15 nawet 20 lat w zależności od otoczenia i wpływu czynników zewnętrznych.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Przekroje przewodów
Strona 1 z 1
Podobne tematy
przekroje brył, przekrój stopniowy (2)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.111 seconds

elektroda.pl temat RSS