Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Drukarka przez WiFi. Jak to skonfigurować?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Drukarka przez WiFi. Jak to skonfigurować?
Autor
Wiadomość
kryst85
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 02 Lis 2004
Posty: 83

Post#1 Post autora tematu 28 Lut 2011 14:01   

Drukarka przez WiFi


Witam
Tak wygląda struktura mojej sieci

Drukarka przez WiFi. Jak to skonfigurować?

Takie połączenie jest dlatego, że sieć osiedlowa daje mi osobne łącze dla każdego maca. Problemem jest komunikacja komputerów stacjonarnych z drukarką. Jak podłącze komputer kablem do routera to wtedy widzi drukarkę ale komp ma wtedy adres mac tego routera. Tak samo z panelem konfiguracyjnym routera za pośrednictwem switcha nie widzi go. Jak to połączyć/skonfigurować aby działało ? albo czy jest jakieś jedno urządzenie które zastąpi router i switch ?
Powrót do góry
   
190_Wojciech
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 391
Miasto: Poznań

Post#2 28 Lut 2011 14:23   

Re: Drukarka przez WiFi


Dopisz do każdego urządzenia dodatkowy adres IP
z prywatnej puli adresowej np 192.168.x.x
Bo wygląda na to że nie masz skonfigurowanej sieci LAN
Powrót do góry
   
kryst85
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 02 Lis 2004
Posty: 83

Post#3 Post autora tematu 28 Lut 2011 15:19   

Re: Drukarka przez WiFi


Jeśli chodzi o konfiguracje sieci to jestem zielony :)

Bardzo możliwe, że nie mam skonfigurowanej sieci ponieważ kompy połączone do switcha też się nie widzą. Problem w tym, że mam windows 7 a tu wszystko jest trudne :) (na xp było łatwiej). Te dodatkowe adresy ip mam dopisać w routerze czy w windowsie ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Lut 2011 15:19   





Powrót do góry
   
190_Wojciech
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 391
Miasto: Poznań

Post#4 28 Lut 2011 15:39   

Re: Drukarka przez WiFi


Zrób tak do modemu kablówki podepnij router xDSL z wifi
Mac`ki podłącz do routera kablami ustawienie IP automatycznie ( router przydzieli adresy po DHCP ) , ustaw sieć WIFI w routerze i skonfiguruj drukarkę po WIFI.
Wszystkie twoje urządzenie będą wtedy w wewnętrznej sieci LAN.
Podniesie Ci się poziom bezpieczeństwa tak przy okazji.
Zrezygnuj u operatora z podłączenia jednego komputera, za zaoszczędzoną kasę możesz podnieść sobie transfer.
Kompy się nie widzą bo każdy z nich jest traktowany jako osobny klient w sieci kablowej - i każdy dostaje własną maskę podsieci ( tak podejrzewam )

Podaj adresy IP z Mac`ów będziemy wiedzieć więcej.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Lut 2011 15:39   





Powrót do góry
   
kryst85
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 02 Lis 2004
Posty: 83

Post#5 Post autora tematu 28 Lut 2011 16:02   

Re: Drukarka przez WiFi


190_Wojciech napisał:
Zrób tak do modemu kablówki podepnij router xDSL z wifi

Modem kablówki tzn. ja mam sieć osiedlową czyli dochodzi do mnie kabelek i mogę go od razu wpiąć do kompa i mam neta.
190_Wojciech napisał:

Mac`ki podłącz do routera kablami ustawienie IP automatycznie ( router przydzieli adresy po DHCP )

Tzn chodzi o stacjonarne kompy ? ale jeśli tak zrobię to wszystkie urządzenia będą miały wspólny adres mac i łącze będzie się dzieliło.
190_Wojciech napisał:

ustaw sieć WIFI w routerze i skonfiguruj drukarkę po WIFI

Drukarka jest skonfigurowana i widzi się z routerem
190_Wojciech napisał:

Zrezygnuj u operatora z podłączenia jednego komputera, za zaoszczędzoną kasę możesz podnieść sobie transfer.

Moja sieć pozwala na 4 adresy mac na jednym abonamencie
190_Wojciech napisał:

Podaj adresy IP z Mac`ów

A tego to nie rozumiem sorry za moją niewiedzę :) chodzi po prostu o ip ? 84.205.174.246
Powrót do góry
   
190_Wojciech
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 391
Miasto: Poznań

Post#6 01 Mar 2011 11:15   

Re: Drukarka przez WiFi. Jak to skonfigurować?


Kabel z sieci osiedlowej od portu WAN w routerze.
Kompy stacjonarne kabelkami do portów LAN w routerze.
Ustawione DHCP na routerze.
Niczego więcej nie potrzebujesz.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Mar 2011 11:15   





Powrót do góry
   
kryst85
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 02 Lis 2004
Posty: 83

Post#7 Post autora tematu 01 Mar 2011 14:48   

Re: Drukarka przez WiFi. Jak to skonfigurować?


Jak tak podłącze to wszystkie kompy w sieci będą miały jeden zewnętrzny IP.
Czyli jak na jednym będę coś ściągał to innym zabieram łącze i to mi nie pasuje.

A jest może coś takiego aby wifi działał tak jak switch czyli tak jakby dzielił kabel ?
Powrót do góry
   
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9165
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

Post#8 01 Mar 2011 15:55   

Re: Drukarka przez WiFi. Jak to skonfigurować?


Jest taka opcja, wyłączasz DHCP i wpinasz pod LAN. Kwestia teraz taka, że musisz mieć statycznie ustawiony adres na drukarce i statycznie ustawione adresy na komputerach oraz dopisany drugi adres Twojej wewnętrznej podsieci tylko dla drukarki. Operacja zakrojona na trochę szeroką skalę, ale da się zrobić.

Rozumiem, że wystawienie drukarki na zewnątrz poprzez po prostu podanie MAC operatorowi, żeby przydzielił jej adres odpada? Będzie wtedy dostępna z każdego innego komputera z wewnątrz sieci, więc chyba to nie będzie dobre;)

Na początek pospisuj jaki adres ma każdy komputer, następnie wpisz go statycznie każdemu komputerowi i sprawdź, czy działa na nich sieć. Następnie w wracasz tam, gdzie wpisywałeś IP i klikasz Advanced. Tam każdemu komputerowi nadajesz IP 192.168.13.x, gdzie x to numer komputera, z maską 255.255.255.0
Drukarce nadajesz 192.168.13.254 z maską 255.255.255.0

Straszne kombinacje, ale na tym sprzęcie nic ciekawszego wykrzesać się nie da.


EDIT: Dopatrzyłem się rysunku.. No cóż, padnie Ci wtedy komunikacja w komórce i laptopie. Nie ruszaj obecnej konfiguracji, spisz IP z WAN tplinka, następnie w komputerach strzel coś takiego:

route add 192.168.1.0 mask 255.255.255.0 IP_WAN_TPLINKA metric 2

i sprawdź czy możesz pingnąć drukarkę. Jak nie(czasem TP-Link nie będzie chciał puścić - wewnętrzne ustawienia dropujące wszystko inne niż ruch do natu) to kombinujesz z górną opcją.

Ustawienie DMZ na adres IP drukarki na TPLinku też może coś pomóc - drukarkę zobaczysz pod IP Wan tplinka, ale będzie wystawiona dla całej sieci.
Powrót do góry
   
kryst85
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 02 Lis 2004
Posty: 83

Post#9 Post autora tematu 01 Mar 2011 19:48   

Re: Drukarka przez WiFi. Jak to skonfigurować?


Po wpisaniu tego kodu pisze OK!
Drukarka przez WiFi. Jak to skonfigurować?
Jeśli drukarka miała by być widoczna w publicznej sieci to nie ma problemu byle by działała :)

Tutaj jeszcze dodaje wydruk info sieciowe o drukarce jakby było w czymś pomocne
Drukarka przez WiFi. Jak to skonfigurować?
Powrót do góry
   
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9165
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

Post#10 01 Mar 2011 19:49pomocny post - solucja   

Re: Drukarka przez WiFi. Jak to skonfigurować?


Ok, po wpisaniu tego polecenia co wyświetliło ok wpisz ping 192.168.1.100
Zobacz czy będzie odpowiedź.
Powrót do góry
   
kryst85
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 02 Lis 2004
Posty: 83

Post#11 Post autora tematu 01 Mar 2011 20:10   

Re: Drukarka przez WiFi. Jak to skonfigurować?


Po wpisaniu tego wyskoczyło że upłynął limit czasu żądania
ale już mi działa drukarka :D
Podczas instalacji wybrałem ręczne wpisywanie ip i podałem ip wan tplinka teraz gra i buczy.
Ale czy ta drukarka nie jest widoczna przypadkiem na całym świecie ? :P wkońcu to zewnętrzne ip
Powrót do góry
   
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9165
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

Post#12 01 Mar 2011 20:47   

Re: Drukarka przez WiFi. Jak to skonfigurować?


Jak ktoś się uprze to ją znajdzie..mało prawodpodobne

W routerze masz jakiś firewall, szczątkowy bo szczątkowy ale można się pobawić. Spróbuj w access control dodać wszystkie urządzenia po wifi oprócz drukarki do pełnego dostępu do sieci, a do drukarki dopuścić tylko połączenia z Twojej podsieci.
Nie mam tego routera, więc Ci nie powiem, zresztą łatwiej na żywym organiźmie się operuje.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Mar 2011 20:47   





Powrót do góry
   
Mark'o
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Sie 2005
Posty: 71
Miasto: Częstochowa

Post#13 15 Mar 2011 23:30   

Re: Drukarka przez WiFi. Jak to skonfigurować?


Podłączę się do tematu:
Urządzenie wielofunkcyjne połączone z routerem po wifi - w sieci lokalnej widać wszystko pięknie. Router nie ma zew IP ale mam przekierowany jeden port od administratora sieci (IP WAN jest stałe). Przekierowałem go sobie również na routerze na adres który dostaje urządzenie wielofunkcyjne.
Jak teraz dodać taką drukarkę na dowolnym komputerze z XP aby była widziana ze świata ? W localu dodając podaje IP wew i jest ok natomiast jak dodać po konkretnym porcie (tym przekierowanym) ? Bo przecież jak podam tylko IP to nie będzie wiadomo :gdzie ma to trafić" ????
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Drukarka przez WiFi. Jak to skonfigurować?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
TP-LINK TL-WR743ND - jak skonfigurować router jako client przez wifi? (106)
Router + laptop + drukarka jak połączyć przez wifi (5)
WRT54G+HOTSPOT+laptop przez WIFI - pomóżcie skonfigurować... (8)
Modecom MC-WR22 - Jak ustawić żeby łączył się przez wifi i rozsyłał przez wifi (2)
router Tenda W316r - nie mogę skonfigurować i się połączyć przez wifi (4)
drukarka z laptopem przez WiFi (9)
Drukarka sieciowa przez WiFi (1)
Drukarka sieciowa przez modem WiFi (2)
drukarka sieciowa w win98 jak to skonfigurować ? (8)
livebox z drukarka i faksem (wszystko przez wifi) (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.072 seconds

elektroda.pl temat RSS